michau Napisano 28 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2012 To uszyj koszulę na miarę z dopasowanymi rękawami - od tej pory wszystkie fabryczne będą Cię irytować jako za szerokie.. Nawet wolę nie próbować. Po bardzo fajnym efekcie dopasowania koszul z TM Lewin, muszę przerobić swoje dotychczasowe. Aż strach się bać co by było, gdybym uszył jedną MTM Nie chciałbym się pewnie pokazać w RTW;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 28 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2012 Przy cenach rzędu 150 za koszulę (koszt koszuli poppelinowej szytej na miejscu w Zielonej Górze) wymiana szafy nie byłaby znowu aż tak drogim przedsięwzięciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 28 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2012 Być może spróbuję. Choć z tego co patrzyłem na stronie to najtańsze 100% bawełny w białym kolorze (popelina) to 189zł + wysyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 28 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2012 Mam to szczęście, że i Orchidea i ja jesteśmy z Zielonej Góry Przy szyciu na miejscu mają niższe ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d_box Napisano 28 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2012 Czyżby się coś zmieniło z cenami w Orchidei Ja też czekam na kolejny przypływ gotówki i składam kolejne zamówienie. Tak dobrze uszytej koszuli jeszcze nie miałem, pomijając drobne wpadki opisane wyżej. Jakość i precyzja szycia jest naprawdę niesamowita, w porównaniu do Wólczanki którą wcześniej zawsze kupowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 28 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2012 Czyżby się coś zmieniło z cenami w Orchidei Ja też czekam na kolejny przypływ gotówki i składam kolejne zamówienie. Tak dobrze uszytej koszuli jeszcze nie miałem, pomijając drobne wpadki opisane wyżej. Jakość i precyzja szycia jest naprawdę niesamowita, w porównaniu do Wólczanki którą wcześniej zawsze kupowałem. Jeśli możesz to wrzuć jakieś zdjęcia na forum, fajnie będzie zobaczyć jak leży na Tobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkrol Napisano 1 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2012 Przyznam szczerze, że o taliowaniu rękawów dotąd nie myślałem.Ja robiłem, sprawdza się, ale trzeba pamiętać, że jak koszula jest szeroka pod pachami i szeroką w rękawach, to zazwyczaj pacha wypada w zupełnie innym miejscu niż w slim ficie. I może się okazać, że przy mocnym zwężeniu klatki rękaw pójdzie za bardzo do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d_box Napisano 2 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2012 Jeśli możesz to wrzuć jakieś zdjęcia na forum, fajnie będzie zobaczyć jak leży na Tobie. Zdjęcia postaram się zrobić w niedziele i pokazać na forum. Od dzisiaj próbniki tkanin w orchidei są płatne niestety byłem ostatnim klientem który otrzymał go za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 2 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2012 Od dzisiaj próbniki tkanin w orchidei są płatne niestety byłem ostatnim klientem który otrzymał go za darmo. Trochę obciach, ale skala zamówień forumowych widocznie przerosła możliwości firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 3 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2012 Nie przeceniajmy skali zamówień forumowych,wiekszość koszul szyta jest dla klijentów z Niemiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 3 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2012 Przyznam szczerze, że o taliowaniu rękawów dotąd nie myślałem.Ja robiłem, sprawdza się, ale trzeba pamiętać, że jak koszula jest szeroka pod pachami i szeroką w rękawach, to zazwyczaj pacha wypada w zupełnie innym miejscu niż w slim ficie. I może się okazać, że przy mocnym zwężeniu klatki rękaw pójdzie za bardzo do góry. Odebrałem właśnie koszule po taliowaniu w krawieckie.com. Ciesze się, że to się udało, bo po kupieniu koszul TMLewin fully fitted, w tych czułem się jak w balonie;). A koszule były fajne, myślę, że z dobrej bawełny, więc szkoda gdyby tylko wisiały w szafie. Koszty: za taliowanie (zaszywki z tyłu + zwężanie bokami) oraz zwężanie rękawów - 30zł za to samo + przerobienie mankietu francuskiego na mankiet z guzikami - 50zł Podsumowując, polecam takie rozwiązanie, ale jednak nie jako podstawowe. Kolejne koszule kupię w TMLewin lub MTM:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 3 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2012 Nie przeceniajmy skali zamówień forumowych,wiekszość koszul szyta jest dla klijentów z Niemiec Koszule może i tak, ale bezpłatne próbki wycofali po tym jak na forum zrobiło się głośno o ich ofercie. Zatem Niemcy zamawiają koszule, a Polacy póki co próbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prokrust Napisano 3 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2012 Mam pytanie odnośnie tego próbnika z Orchdeii. Czy chodzi o wycofanie darmowych próbników przed zamówieniem pierwszej koszuli - o ile takowe były, czy chodzi o to że nie dają próbników po zamówieniu pierwszej koszuli. Noszę się z zamiarem zamówienia koszuli i w sumie wolałbym te materiały oglądnąć na żywo. Ewentualnie gdybym miał otrzymać taki próbnik po pierwszym zamówieniu to byłoby też akceptowalne. No i pytanie zasadnicze - jeżeli trzeba próbnik kupić to ile on kosztuje - mam nadzieję, że nie (liczba materiałów) x (1zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d_box Napisano 3 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2012 Próbnik trzeba teraz kupić niema znaczenia czy już zamawiałeś koszule w orchidei. Co do ceny nie mam pojęcia ile kosztuje próbnik najlepiej zapytaj telefon, e-mail jest na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 4 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2012 1 próbka = 1 zł. W tygodniu wybieram się do Orchidei - jak ktoś chce to mogę trochę pomacać materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d_box Napisano 4 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2012 Obiecane zdjęcia koszuli. Pewnie teraz przestanie być dobrze uszyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 4 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2012 Przykro to pisać, ale koszula w ogóle nie wygląda na szytą na miarę: za szerokie ramiona, za długie i za szerokie rękawy, za szerokie plecy. Obawiam się, że dobrze dobrane RTW wyglądałoby lepiej. W jaki sposób podawałeś miarę? Mierzyłeś najlepiej dopasowaną koszule, czy siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
utrzymuje_mnie_żona Napisano 4 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2012 Niestety muszę się zgodzić z Bartkiem. Sporo materiału można zebrać w ramionach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 4 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2012 Po raz kolejny zostało udowodnione, że zbieranie miary samemu na odległość nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 4 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2012 Dlatego po raz kolejny doradzam przy takiej zabawie, posyłanie zmodyfikowanych wymiarów, dobrze na nas leżących koszul. Wtedy efekt jest pewniejszy, a każdy może samemu posprawdzać, jak odjęcie tu i ówdzie paru centymetrów, wpłynie na całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 4 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2012 Wygląda to tragicznie jeśli chodzi o dopasowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszjagoda Napisano 4 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2012 Czesc, kilka dni temu napisal: Akurat będę kopiował swoja ulubiona koszule, ale pewne zmiany wprowadzam w stosunku do oryginału. Na pewno sztywny kołnierzyk, wymienne fiszbiny i dłuższe rękawy o centymetr wstępnie skalkulowali mi to z wybraną tkaniną na 200zł. Ciekawe czy szyta przez Orchidee na miare wyglada lepiej. Zamowil ktos z was u nich na miare?Mozna zobaczyc fotki? Rowniez jestem zainteresowany ich oferta. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 4 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2012 szycie czegokolwiek na odległość jest ryzykowne, to dość naciągana historia. W szczególności jak osoba ma niestandardową sylwetkę, np. opadające ramiona. Stąd same wymiary to nie wszystko .. Warto zainwestować w koszulę od prawdziwego krawca aby na przyszłość mieć wzorzec, punkt referencyjny. pozdrawiam d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d_box Napisano 4 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2012 No cóż pierwsza koszula nigdy nie jest doskonała następna będzie lepsza i postaram się aby krawcowa zdjęła ze mnie miarę. szycie czegokolwiek na odległość jest ryzykowne, to dość naciągana historia. W szczególności jak osoba ma niestandardową sylwetkę, np. opadające ramiona. Stąd same wymiary to nie wszystko .. Warto zainwestować w koszulę od prawdziwego krawca aby na przyszłość mieć wzorzec, punkt referencyjny. pozdrawiam d Ale firma i tak musi chcieć to skopiować dokładnie a w przypadku mojej i tak wykonali pewne szczegóły inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 4 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2012 No cóż pierwsza koszula nigdy nie jest doskonała Różnie bywa. Moje pierwsza koszula z ModernTailor mierzona na podstawie TMLewina który mi pasował, wyszła rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi