artisan Napisano 16 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2017 Mam dużo koszul od CT i żadna nie skurczyła się więcej niż o właśnie 0,5 - 1 cm. Niektóre w ogóle zauważalnie się nie zmniejszyły a przynajmniej nie zauważyłem po praniu różnicy. Jak już jakieś koszule się naprawdę kurczyły to raczej Próchnik (Hargin kiedyś opisywał swoje przygody z koszulami Próchnika). Co do cen CT. Jakiś miesiąc temu kupowałem w multibuy 6 koszul (na spółkę z żoną) i w przeliczeniu z funtów na złotówki wyszło ok. 90 zł. za sztukę. Przesyłka przy takim zamówieniu była darmowa. Wspomnę jeszcze tylko, że pozytywnym zaskoczeniem była jakość damskich koszul, których jakość materiału i wykonania nie odbiegała o męskich, co jak wiemy jest rzadko spotykane w innych firmach i szeroko opisywane na forum w dziale kobiecej elegancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JB_Black Napisano 16 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2017 Panowie czy koszule firmy Just Cavalli są jakościowo dobre? Mam upatrzone dwie dość odważne kolorystyki z ich sklepu, ale nie mogę doszuka się na forum opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T.K Napisano 18 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2017 Jakie koszule byscie polecili w przedziale 500-600zl, jakies premium RTW czy MTM? Najlepiej z Warszawy lub w Poznaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 18 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2017 6 minut temu, T.K napisał: Jakie koszule byscie polecili w przedziale 500-600zl, jakies premium RTW czy MTM? Najlepiej z Warszawy lub w Poznaniu. Jeżeli masz wymiary dopasowane do rozmiarówki producenta, to premium RTW. Jeżeli nie - wtedy MTM lub online MTM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T.K Napisano 18 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2017 Mam w miare standardowa sylwetke i zazwyczaj z RTW jest ok, w tym przedziale cenowym co bys polecil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 18 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2017 14 minut temu, T.K napisał: Mam w miare standardowa sylwetke i zazwyczaj z RTW jest ok, w tym przedziale cenowym co bys polecil? Na przykład poniższe. Każda marka ma inną rozmiarówkę, musisz sobie sprawdzić tabele rozmiarów i upewnić się, że na pewno będą dobrze dopasowane. - Eton (https://www.etonshirts.com/eu/) - Turnbull & Asser na wyprzedażach (http://turnbullandasser.eu/sale-eu/sale-shirts) - Drake's (https://www.drakes.com/shirts) - Barba Napoli, Borelli, Isaia na wyprzedażach (np. yoox.com) - Finamore na wyprzedażach (https://www.finamore.it/shop/it/3-ai lub yoox.com ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 18 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2017 Czy da radę znaleźć koszulę OCBD z ładnym kołnierzykiem (żeby nie miał takich krótkich wyłogów) w cenie do 200zł? Możecie polecić jakieś marki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 18 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2017 2 minuty temu, MarcinJarosz napisał: Czy da radę znaleźć koszulę OCBD z ładnym kołnierzykiem (żeby nie miał takich krótkich wyłogów) w cenie do 200zł? Możecie polecić jakieś marki? Zależy co masz na myśli pisząc "takie krótkie". CT "washed oxford" kosztują sporo poniżej 200 złotych. Ale nie mają modnych ostatnio bardzo długich wyłogów. Bardzo krótkie też nie są - jak dla mnie w sam raz. Poniżej kilka moich przykładowych zdjęć, gdzie widać jak ich kołnierzyk wygląda: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 18 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2017 Jak dla mnie długość zadowalająca Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 18 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2017 3 minuty temu, MarcinJarosz napisał: Jak dla mnie długość zadowalająca Dziękuję. Upewnij się tylko co do tego, czy długość rękawów będzie dla Ciebie wystarczająca. W koszulach CT z serii casual nie można wybierać długości rękawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 20 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2017 Chyba jednak będą za krótkie Ale zastanawia mnie jedna rzecz. Czemu wymiary dla serii casual zarówna dla extra slim, slim i classic są identyczne? Np. dla M jest ten sam rozmiar w klatce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 20 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2017 To jest rozmiar klatki nie koszuli w klatce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 20 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2017 Miałem na myśli to, że wg tabeli dla rozmiaru M classic będzie na klatkę 99-105 i tak samo dla rozmiaru M extra slim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzyDe Napisano 20 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2017 59 minut temu, MarcinJarosz napisał: Miałem na myśli to, że wg tabeli dla rozmiaru M classic będzie na klatkę 99-105 i tak samo dla rozmiaru M extra slim. Bo według ich filozofii różne fity to ten sam rozmiar, ale różne dopasowanie - czyli jak bardzo przy ciele jest skrojona koszula, natomiast zazwyczaj rozumiemy przez to rodzaj sylwetki na którą koszula pasuje. Oczywiście to tylko kwestia opisu i interpretacji, a fakty są takie, że wymiary koszuli będą inne (ale tej informacji chyba nigdzie wprost nie podają) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 20 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2017 11 minut temu, CzyDe napisał: (ale tej informacji chyba nigdzie wprost nie podają) Obwód koszuli w klatce podają. Natomiast przestali podawać obwód w talii, a to kiedyś też robili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leppard Napisano 21 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2017 Witam! Czy ktoś z Was słyszał/miał styczność z koszulami o nazwie Ben Green? Wpadła mi jedna w oko, ale nie wiem "z czym to się je". Cena ok 100 pln zastanawiam się nad jakością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMZet1979 Napisano 25 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2017 Kupiłem niedawno, skuszony niższą ceną, białą koszulę Lantier two-ply. Ubrałem raz, wyprałem jak zwykle z innymi i ... koszuli nie dało się wyprasować. Tkanina nie reagowała na żelazko. Złożyłem reklamację, która została odrzucona z powodu "nieumiejętnego prania i automatycznego suszenia". Ponowna reklamacja poskutkowała zwrotem pieniędzy. Pozytywem jest pozytywne rozstrzygnięcie sprawy. Negatywem - jednak pozostanę przy Charles Tyrhwitt - prasują się idealnie. Lantier/Lambert to właściwie jedynie bawełna z getznera. Czy Wasze doświadczenia są podobne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 25 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2017 To faktycznie kwestia materiału, ale brak metki getznera nie oznacza kiepskiej koszuli. Mam wiele Lambertów i te w przypadku których trafiłem z materiałem noszą się i prasują się idealnie (wystarczy raz żelazkiem przejechać). Generalnie materiał trzeba zawsze pomacać i zobaczy jak się gniecie przed zakupem. Idzie wyczuć i odrzucić kaszankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMZet1979 Napisano 26 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2017 To faktycznie kwestia materiału, ale brak metki getznera nie oznacza kiepskiej koszuli. Mam wiele Lambertów i te w przypadku których trafiłem z materiałem noszą się i prasują się idealnie (wystarczy raz żelazkiem przejechać). Generalnie materiał trzeba zawsze pomacać i zobaczy jak się gniecie przed zakupem. Idzie wyczuć i odrzucić kaszankę. To tez moja pierwsza wtopa. Najlepsza są kraciaste. Kiedyś mieli serie z egipskiej bawełny - były świetne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzixon Napisano 26 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2017 Koledzy, co się dzieje z tym kołnierzem? Mam w nim metalowe fiszbiny; był prasowany, a krawat zakładałem uważnie. Poza tym, bez krawata i z oryginalnymi fiszbinami też tak wygląda. Przez 15 min było dobrze, a teraz się tak wymiętolił. Z drugiej strony ładnie się układa. Koszula jest nowa, dwa razy prana, zmiękczy się ten kołnierz z czasem? Da radę coś u krawca na to zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart87 Napisano 26 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2017 Panowie, pytanie do posiadaczy koszul od CT choć nie tylko: W jaki celu w/w producent klei szwy (przynajmniej boczne) w niektórych modelach swoich koszul? Sam bym na to nie zwrócił uwagi ale krawcowa do której trafiły koszule do wytaliowania była tym faktem poirytowana. I sam się zacząłem zastanawiać jaki to ma sens. Interesuje mnie również, które koszule mają klejone szwy, a które nie i czy działa tu jakaś zasada. Myślałem do niedawna, że tylko te z serii casual mają klejone szwy, ale ostatnio krawcowa miała w swoich dłoniach również te z serii formal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko Napisano 26 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2017 Szwy klejone (taped seams) w koszulach stosuje się po to, by się nie marszczyły - jest to bardzo skuteczne, ale efektem ubocznym będzie ciut większą trudność w poprawkach. Z tego co wiem, ta technologia jest bardziej popularna w koszulach non-iron, oprócz CT stosują ją na pewno Marks &Spencer i Brooks Brothers. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart87 Napisano 26 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2017 Bingo! Rzeczywiście regułą jest, że klejone szwy mają koszule z serii non-iron. Przynajmniej w moich kilku egzemplarzach. Jeżeli ma to być pomocne w utrzymaniu koszuli w należytym porządku to nie dyskutuję. Przyjmuję do wiadomości a krawcowa będzie musiała to przeżyć. Dzięki za odpowiedź @dziko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 26 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2017 Moja też klęła jak szewc przy pruciu tych szwów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Fedak Napisano 29 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2017 Dnia 26.04.2017 o 09:55, bodzixon napisał: Koledzy, co się dzieje z tym kołnierzem? Mam w nim metalowe fiszbiny; był prasowany, a krawat zakładałem uważnie. Poza tym, bez krawata i z oryginalnymi fiszbinami też tak wygląda. Przez 15 min było dobrze, a teraz się tak wymiętolił. Z drugiej strony ładnie się układa. Koszula jest nowa, dwa razy prana, zmiękczy się ten kołnierz z czasem? Da radę coś u krawca na to zaradzić? Miałem styczność ostatnio z podobnym problemem przy koszuli klienta szytej w MTM. Kołnierz łamał sie w tym samym miejscu. Po konsultacjach ze szwalnia ustaliliśmy, ze przyczyna jest zły podkroj kołnierza - szerokość wyłogu w miejscu załamani była za duza, przez co opierając sie o front (obszar klatki, obojczyka) nieestetycznie sie marszczyl i łamał. Sprawdziłbym tez czy sama fiszbina nie jest za długa - po jej włożeniu do kieszeni powinno być tamjeszcze Ok 1 cm luzu do miejsca wywinięcia kołnierza. W przeciwnym razie kiedy jest za mało miejsca kołnierz nie pracuje wraz z naszymi ruchami szyji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi