Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Gość mrt

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

Wiadomo Wam coś o marce koszuli widocznej na poniższych zdjęciach. Żadnej metki z nazwą producenta nie ma, jedynie mała wszywka ze wskazówkami do prania. Dodam, że nad wyraz dobrze wykonana: tkanina porządna, obszycie dziurek bardzo ok, nietypowe zapięcie małego guziczka nad mankietem i ładnie wykonany monogram (czy monogram na mankiecie to dobry pomysł to zupełnie inny temat). Co to za marka?

post-3107-0-17425500-1427736721_thumb.jp

post-3107-0-65825200-1427736729_thumb.jp

post-3107-0-38290400-1427736739_thumb.jp

• Odpowiedzi 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Monogram na mankiecie koszuli, najnormalniesza rzecz na świecie. Nietypowy jest kąt. Jeżeli chodzi o ten "ficzer" z guzikiem i odległość dziurki od brzegu mankietu zaryzykowałbym nawet twierdzenie, że to bespoke - zdaje się, że włoski koszulnik współpracujący z Zarembą (też) stosuje takie cudo (to z guzikiem).

Potwierdzam. Ma koszulę MTM (bo chyba to nie bespoke?) od Zaremby i guzik spinający rękaw w nadgarstku zaczepiany jest właśnie o taką pętelkę. Nie wiem, czy to znak rozpoznawczy jakiejś konkretnej pracowni czy danego miasta/regionu/stylu?

Podobno Vistula/Wólczanka miewa koszule z bawełny od 'markowych' producentów tkanin np. T. Mason. 

Wiecie może czy w sklepie internetowym jest to w jakiś sposób oznaczone? Czy można w jakiś łatwy sposób takie koszule wyszukać?

Sortujesz malejąco wg ceny i zaglądasz na metkę (a jest się czym lansować). Chyba większość z linii Colin jest na Thomas Mason. Ceny standardowe od 299+.

Wg mnie jakościowo są dużo lepsze i ładniejsze od pozostałych, bardziej mięsiste, mniej gniotące się i milsze w dotyku. Porównywalne z Osovski.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Ok, załóżmy, że chciałbym wydać na gotową koszulę do 500zł.

Taką, żeby dobrze się spisała w upale, z długimi rękawami, na niej krawat.

Co lepiej, kołnierzyk 39 i slim fit na mnie zawsze pasują, więc mam do wyboru:

1.Stenstroms w Katowicach w RC (ale muszę jechać kawał drogi)

2.Emanuel Berg e-sklep

3.Vaan lack na zalando.

Który wybór łączy się z najlepszą jakością koszuli?

Ze wskazanych polecam koszule Stenströms. Świetne materiały, wysoka jakość wykonania, taliowanie bez zakładek na plecach, fiszbiny wszyte (wklejone) na stałe, idealny, zaokrąglony układ krawędzi kołnierzyka nawet pod koniec dnia - chodzi mi o brak ostrej krawędzi na styku kołnierza i stójki co w koszulach np. Bossa czy Lamberta jest normą.

Właściwa konserwacja (temperatura prania, brak wirowania, prasowanie parą lub przy klasycznym żelazku, odpowiednie zwilżenie koszuli) powoduje, źe koszula po każdym praniu jest jak nowa.

Warte swojej ceny.

Pozostałych marek nie posiadam stąd nie wypowiem się.

Edit: literówki.

Rozumiem i dziękuję, ale o tej firmie podobnych wypowiedzi czytałem juz bardzo dużo i wiem ze ich jakość jest świetna, dlatego teraz szukam kogoś kto mógłby je porównać do vaan lack albo e. Berga albo do jakichś innych dostępnych w sprzedaży online np w zalando, żebym mógł kupić koszule o jakości takiej jak stenstroms.

Tutaj ktoś napisał:

http://mrvintage.pl/2013/05/koszulowe-odkrycie-marka-osovski.html#comment-22172

Rok temu w Royal Collection jakimś dziwnym cudem trafiłem na Stenstorms -70% z 500 na 150 akurat w moim rozmiarze. Co prawda trzeba było ją dwukrotnie wyprać ale zdecydowanie było warto :D

i jeszcze tu:

http://mrvintage.pl/2013/05/koszulowe-odkrycie-marka-osovski.html#comment-22224

Odnosząc się do koszul firmy Osovski mogę tylko w pozytywnych słowach je określić. Dla mnie osobiście są super alternatywą dla koszul Stenströms (oczywiście w okresie wyprzedaży). Nie odczuwam żadnej różnicy w użytkowaniu tych dwóch marek. Na wyprzedażach koszule szwedzkiej marki kosztują w granicach 200-350 zł a w tych widełkach mieści się Nasza polska marka Osovski.

ale nie wiem, czy to porównanie jest trafne czy nie.

Sztensztormy są w outlecie RC przy pl. Zbawiciela. Przecenione o 50% - nie ma zbyt wiele, ale jakiś wybór jest. Uczucia mam mieszane - najdroższe koszule (przecenione z 800) robią bardzo dobre wrażenie, te tańsze są oczywiście ok, ale materiał wydaje się porównywalny z koszulami, które posiadam, a które kupiłem znacznie taniej. Być może cena wynika z faktu, że to szwedzka firma.

Koszule "slimline" są mocno dopasowane - trzeba uważać, żeby nie przesadzić.

Zachęcony tym postem:

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/3558-podkoszulki/?p=163904

przeprowadziłem tę próbę na moich koszulach.

Najlepiej oddycha się przez koszule, z tych co mam, firmy osovski (albini),

oraz lantier z getzner i seidensticker uno super slim

przez olymp level 5, otto hauptmann średnio

mimo że przez olymp luxor o dużo łatwiej,

natomiast przez tm lewin poplin non iron całkiem ciężko