Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, zgadzam sie. Ale nie mowmy wtedy o jakosci. Jakosc jest bardzo podobna, chodzi o co innego. A co do wieszakow - nie do konca tak jest. Tu chodzi o wypelnienie pod ramionami, itd.

Opublikowano

Akurat jeżeli chodzi o praktyczność i jakość wyrobu to drewno w przypadku łyżek, prawideł, wieszaków i innych tego typu produktów jest po prostu lepsze i praktyczniejsze. Być może koszula na wieszaku plastykowym wisi tak samo dobrze, ale ja w swoim życiu złamałem już co najmniej kilkanaście takich wieszaków, a ani jednego drewnianego. Podobnie jest z różnymi etui, pokrowcami etc.

Kupujesz raz i cieszysz się przez całe życie, a z tandetnym plastykiem to różnie bywa.

Opublikowano

Kiepski wieszak potrafi zepsuc humor bardzo. Szedlem sobie ze smokingiem do domu i akurat bloto bylo, wieszak sie urwal, smoking upadl na ziemie. Dobrze, ze pokrowiec mialem... A drewniany byl i wcale nie obciazony za bardzo. Po prostu uszko z calosci wypadlo.

Opublikowano

Akurat jeżeli chodzi o praktyczność i jakość wyrobu to drewno w przypadku łyżek, prawideł, wieszaków i innych tego typu produktów jest po prostu lepsze i praktyczniejsze. Być może koszula na wieszaku plastykowym wisi tak samo dobrze, ale ja w swoim życiu złamałem już co najmniej kilkanaście takich wieszaków, a ani jednego drewnianego. Podobnie jest z różnymi etui, pokrowcami etc.

Kupujesz raz i cieszysz się przez całe życie, a z tandetnym plastykiem to różnie bywa.

Do tego zmierzam. Drewniane pudełko na buty będzie trwalsze i ładniejsze od kartonu.

Opublikowano

nie jest hermetyczne, ma dziurki. ale przecież po zdjęciu butów wkładasz w nie prawidła.

tak, ale te otwory raczej nie zapewnią należytej wentylacji, jak je jeszcze włożysz do szafy to nie będzie cyrkulacji powietrza. Jeśli zaś chodzi o prawidła to one aby należycie spełniać swoją rolę (wchłaniać wilgoć) muszę również od czasu do czasu być przewietrzone/wysuszone.
Opublikowano

cedr, z którego są robione prawidła ma za zadanie utrzymywać odpowiednią wilgotność w każdych warunkach - nie bez powodu robi się z niego szczelne humidory. z tym suszeniem bym uważał. przecież nie wchłaniają one jakoś bardzo dużo wilgoci.

Opublikowano

http://allegro.pl/duze-pudlo-pudelko-pojemnik-na-buty-szafa-roz-l-i1672804367.html

Na moje oko nie jest hermetyczne, w kartonowe też nie wkładasz butów zaraz po zdjęciu z nóg. Mi się podoba.

Na pewno jak będziesz w nie wkładał "wysuszone" buty to problemu być nie powinno, moje obawy skierowane były raczej na używanie takiego pudełka dla butów często wykorzystywanych. Karton niezależnie w jakiej byłby postaci ma właściwości higroskopijne, na polipropylen już bym nie liczył.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Przeprojektowuję rozkład swojego nowego mieszkania i zastanawiam się, ile dać na garderobę. W tej chwili jest garderoba 3m2, co jest wielkością dość humorystyczną. W niektórych podobnej wielkości mieszkaniach w tym samym bloku rozkład jest lepszy, bo są po dwie garderoby: 3.5m2 + 4.5m2 czyli w sumie 8m2, co już brzmi bardziej sensownie. Czy macie jakieś doświadczenie w tej sprawie? Ile Wy byście dali? I czy lepsza jedna większa garderoba, czy dwie mniejsze? Trudno mi podjąć decyzję w oparciu o własne doświadczenie i obecne potrzeby, bo w moim przypadku ograniczeniem na kolejne zakupy ubrań był właśnie brak miejsca w szafach. Teraz chciałbym zaprojektować miejsce, które starczy na kolejne powiedzmy 20 lat.

PS Oczywiście wiem, że niektórzy mi doradzą 50m2 na garderobę, no ale tyle to nie wygospodaruję ;)

Opublikowano

Jedna większa jeśli będzie służyć za mały magazyn. Dwie wydają mi się rozsądniejsze bo możesz rozdzielić swoje szmatki od szmatek żony. Z doświadczenia: jej rzeczy bardziej puchną, są bardziej agresywne i zaborcze jeśli chodzi o powierzchnię półek i długość wieszaków ;)

Opublikowano

Kiedyś czytałem o naczelnej bodaj japońskiego Vogue. Jej patent:

Podręczna garderoba na aktualne kolekcje a reszta ubrań ląduje w mieszkaniu obok przeznaczonym na ubraniu lub archiwum ubrań w piwnicy ;)

To chyba jedyny sposób na 20 lat :D

A poważnie myślę, że dobrym rozwiązaniem jest garderowaba + składzik (może to być pawlacz, szafa na strychu itp. gdzie trzyma się zimowe rzczy w lecie i letnie w zimie).

Opublikowano

Też sugerowałbym dwie garderoby. U mnie w domu większa (16m x 1,5m) przeznaczona jest na rzeczy damskie, a mniejsza (10m x 1m) na męskie. W garderobach zwykle zalegają ubrania przeznaczone na specjalne okazje (garnitury, futra itp.), albo na inny sezon. Rzeczy użytkowane regularnie w danym sezonie trzymamy w szafach.

Opublikowano

Ubrania (i nie tylko ubrania) mają taką tendencję, że wypełniają całe dostępne miejsce ;)

I tak w zasadzie powinno być. Gdzieś słyszałem o zasadzie kciuka która zdaje się brzmiała, że nowa szafa powinna być na tyle duża, żeby maksymalnie w połowie była zapełniona aktualnymi rzeczami. I coś w tym jest. Tym bardziej jeśli człowiek chodzi w garniturach i marynarkach - każda sztuka potrzebuje te 10-15cm szerokości minimum.

A jeszcze ciaśniaj jak ma jakiś sportowe hobby i np potrzebuje miejsce na śpiwory zimowe itd ;)

Opublikowano

Zapewne bylibyśmy zachwyceni jakimiś zdjęciami owych garderób. Tak o poglądowo.

Ale żeby nie było OT. Ja ubrania trzymam w szafie, ale tylko te w których chodzę często. Jakieś paskudne garnitury weselne i służbowe, płaszcze na zimę wiszą w szafie mojego brata, który z racji młodego wieku nie potrzebuje dużej ilości ubrań.

Opublikowano

Nie jestem przekonany, czy chcielibyście oglądać ten bałagan, który panuje w garderobie damskiej. Natomiast mogę cyknąć garderobę męską (z konieczności komórką - aparat pozostaje już drugi tydzień w serwisie.)

EDIT

Cóż narzekałem na garderobę damską, a tu u nas też niezgorszy bałagan i ubraniowy groch z kapustą. (+ kilka damskich ciuchów, które nam nasz domowy babiniec niecnie podrzucił) Będę to musiał w końcu ogarnąć. Nie fotografowałem całej garderoby, bo sporo miejsca zajmują rzucone na jej końcu materace, śpiwory i innsze pudła. Z góry przepraszam za jakość zdjęć.

Osoby o wrażliwym sercu proszone są o nieoglądanie poniższych zdjęć ;-)

post-1174-13658920789114_thumb.jpg

post-1174-1365892078947_thumb.jpg

post-1174-1365892078976_thumb.jpg