Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Odkopuję - ostatnio oglądałem w butiku Knize'a piękne parasole, niestety trochę poza moim budżetem. Zależy mi przede wszystkim na drzewcu i rękojeści z litego drewna (im prostsza tym lepsza). Czasza może być kryta syntetykiem lub mieszanką, rozmiar najlepiej powyżej 1 metra. Polecicie coś w przedziałe 500-650 PLN? Może rzuciło Wam się coś w oczy na jakiejś wyprzedaży?

• 5 miesięcy temu...
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

6b8d9b02c390cc805e2e6c87bb3ec594.jpg
Kupiony kilka tygodni temu w Malford of London w cenie dużo niższej niż tu:
https://kilgour.com/products/umbrella-black-grey
Wykonany przez Fox Umbrellas. Dziś intensywnie przetestowany. Przy naprawdę mocnych podmuchach (jedną ręką nie dałem rady utrzymać, musiałem dwiema) trzymał się dzielnie, nie powyginał, nie wywrócił na lewą stronę.

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1
  • 11 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 22.09.2021 o 15:09, Stormont napisał:

Przyszedł parasol z James Smith & Sons. No wygląda lepiej niż to, co miałem od pana z Chmielnej, ale szału nie ma.

Przepraszam za opóźniony post, ale jak zamawiałeś, bezpośrednio ze sklepu? Mnie przerażał koszt dostawy, a było to jeszcze przed Brexitem.

Opublikowano
Godzinę temu, Velahrn napisał:

Przepraszam za opóźniony post, ale jak zamawiałeś, bezpośrednio ze sklepu? Mnie przerażał koszt dostawy, a było to jeszcze przed Brexitem.

Tak. Koszt wysoki + po miesiącu przyszedł list z fedex, żeby im zapłacić cło i ich opłaty manipulacyjne za to, że założyli za mnie cło. W terminie paru dni od wysłania tego listu, a więc oczywiście paru ładnych dni przed odczytaniem przeze mnie tego listu. Wysłałem, z godzinę-dwie podzwoniłem do fedex, czy chcą też odsetek za opóźnienie (nikt nic nie wiedział), a po miesiącu dostałem kolejny list i po godzince-dwóch dzwonienia ustaliłem, że ten drugi list to jednak nie, bo zapłaciłem.

Opublikowano
22 minuty temu, Stormont napisał:

Tak. Koszt wysoki + po miesiącu przyszedł list z fedex, żeby im zapłacić cło i ich opłaty manipulacyjne za to, że założyli za mnie cło. W terminie paru dni od wysłania tego listu, a więc oczywiście paru ładnych dni przed odczytaniem przeze mnie tego listu. Wysłałem, z godzinę-dwie podzwoniłem do fedex, czy chcą też odsetek za opóźnienie (nikt nic nie wiedział), a po miesiącu dostałem kolejny list i po godzince-dwóch dzwonienia ustaliłem, że ten drugi list to jednak nie, bo zapłaciłem.

Takie sytuacje w ogóle stawiają pod znakiem zapytania sens kupowania czegokolwiek z Wysp Brytyjskich, zwłaszcza przy tak słabej złotówce. Swoją droga, ciekawe, dlaczego miałeś płacić cło, skoro na mocy układów UK-UE produkty made in England (a te parasole robią chyba w Londynie) na miejscu nie podlegają cłu?

• Like 1
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Przez media przelała się dyskusja o składanym parasolu ochroniarza króla Karola. Jednakże, król posiada swój własny parasol - powtarza się ciągle na zdjęciach, więc zakładam, że to jego prywatny.

z28978702IBR.jpg

1_JS277243485.jpg

Bardzo ładny model, oczywiście czarny, z rękojeścią z jednego kawałka drewna, chyba polerowany klon. Widać, że już sporo używany. Ciekawe, kto jest wykonawcą?