Skocz do zawartości

Eleganckie zegarki

macaroni

Rekomendowane odpowiedzi

Ciąg dalszy prób przekonania się, że diver może być elegancki. W letnich casualowych zestawach OK, ale do biznesowego nigdy bym nie założył, choć konserwatystą nie jestem.

Teraz moda, żeby nosić na nato strap.

A skoro jesteśmy przy Nomosie, zamieszczam zdjęcia swojej Stowy KS z 2010 roku. Ciekawe ile ich od tamtej pory powstało.

post-514-0-00534800-1372583630_thumb.png

post-514-0-25009000-1372583642_thumb.png

Odwiedziwszy przywitalnię czas na pierwsze pytanie (od niego będzie mi najłatwiej zacząć, jest dość sprecyzowane).

Poszukuję zegarka eleganckiego - nie noszę och na co dzień, także będzie on raczej ozdobą do garnituru/marynarki i spodni. Tutaj niestety pojawia się problem - biała czy czarna tarcza? Osobiście bardziej podobają mi się białe, ale spotkałem się z opiniami, że są mniej uniwersalne - chciałbym mieć możliwość noszenia go z czarnym i brązowym paskiem. W garnitur/marynarki celuję raczej granatowe (obecnie szukam nieco jaśniejszej, ale to nie ten temat). Chciałbym się zmieścić w kwocie 500-600 zł. I na koniec - chciałbym, aby zegarek miał rzymskie cyfry + datę.

Póki co trafiłem na dwa modele Tissota:

Classic dream (T033.410.16.013.01)

:

500_cf795b3bc17a0ba9fd3bb1ce95af7baf.jpg

oraz

Desire (T52.1.421.13)

500_c6f5bbfa7605f5e65380c3ad7bfecc73.jpg

Podoba mi się również Orient UNA1003W, jednak brakuje mu cyfr rzymskich:

orient-una1003w.jpg

Wizualnie oraz wielkością bardziej odpowiada mi pierwszy z nich, jednak przemawiają do mnie wskazówki drugiego i trzeciego.

Może macie jakieś propozycje innych zegarków w podobnym stylu i raczej umiarkowanej cenie?

• 2 weeks later...

Mam pytanie do trochę bardziej doświadczonych kolegów w kwestii zegarka.

Czy warto sobie zaprzątać głowę 40-50 letnimi Omegami? Myślę o Seamasterze. Wyglądają one dużo bardziej klasycznie niż nowsze, cena już nie zabija (jak dla mnie - studenta) bo i da się wylicytować całkiem rozsądną no i nie jest to typowy diver.

Warto, ale jeśli nie siedzisz w temacie, ciężko Ci bedzie kupić niekombinowany zegarek w dobrej cenie.

Kombinowany to mam rozumieć jako stosowanie w nim zamiennikow w mechanizmie? Źródłem na pewno byłoby Allegro a wiadomo jak to czasem z nim jest. Wiele aukcji tych starszych Omeg ma napisane ze sa po niedawnym, co wg. mnie jest wartością względna, oliwieniu i strojeniu mechanizmu. Zauważyłem też ze często jest oferowana możliwość sprawdzenia autentyczności w zakładzie, do tego podchodzę sceptycznie bo wiem jakie sa realia(np. kolega zegarmistrz).