Skocz do zawartości

Eleganckie zegarki

macaroni

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli masz na myśli Copernicusa czy Polporę to nie ma się co obawiać.

Ze wskazaniem bardziej na Polpore czy Copernicusa?

Tutaj w grę wchodzi już subiektywny wybór - obie firmy stosują ETY w wysokiej wersji wykończenia, koperty są dobrze wykonane, tarcze też - choć przyznam że Copernicus Atlas ma małą konkurencję - świetnie wykonane szlify koperty, tarcza z wieloma detalami i wypukłymi napisami i do tego w mojej ulubionej wersji - termicznie barwione wskazówki.

[quote="eye_lip"

choć przyznam że Copernicus Atlas ma małą konkurencję - świetnie wykonane szlify koperty, tarcza z wieloma detalami i wypukłymi napisami i do tego w mojej ulubionej wersji - termicznie barwione wskazówki.

Akurat w tym modelu wskazowki mi jakos nie pasuja. Oczywiscie jest to subiektywmne odczucie, ale faktem jest ze nijak maja sie one do tych z modelu Blonie Atlas, ktory to zegarek byl inspiracja dla Copernicus Atlas. Tarcza i wiele jej detali "bloniowskie", koperta juz mniej, natomiast wskazowki z zupelnie innej bajki.

Ale oczywiscie jest to fajny produkt, Made in Poland, co tylko moze cieszyc.

To prawda, gdyby nie moja ślepa miłość do Seiko, kupiłbym już dawno Intra Matica 38mm. W tej cenie, na 2892 - mistrz.

Rzeczywiście piękny zegarek.

W Stanach można go kupić jeszcze taniej:

http://www.ebay.com/itm/Hamilton-Intra- ... 23295da7bc

:lol:

A skąd wiedziałeś jaką cenę miał na myśli Filip?

Numery Lotto też znasz? :twisted:

Przyznam, że nie pierwszy raz widzę pozytywną opinię o Certinie serii DS1. Zastanawiam się nad jego kupnem. Czy mógłbyś doradzić jakiś dobry sklep, w którym nie przepłacę zbytnio za model automatic z biała tarczą ?

Sprawdziłem kilka sklepów online i wszędzie w tej samej cenie więc generalnie większych wahań cenowych raczej nie będzie. Zapytaj jeszcze kolegę Filipa, może będzie w stanie coś taniej Ci sprzedać/załatwić.

Gratuluje .Ciesza oko te Luche.Jedyne jakie spotkalem w lombardach byly AU-583 i kosztowaly troche ponad $1G. Z wodoszczelnymi Komandirami jest duzo latwiej bo jankesi nie znaja systemu uszczelnienia koronki i sprzedaja jako uszkodzone.

Złoty zegarek fajna rzecz, ale z drugiej strony nosić chyba bałbym się i czuł trochę nieswojo. Jestem "kolekcjonerem" użytkowym, zbieram żeby nosić. Nawet nie mam gablotki tylko zaadoptowałem drewniane skrzyneczki po winie. Jak masz znajomych w Polsce to próbuj na allegro choć ceny mocno podskoczyły. Za tego czarnego w styczniu dałem 70pln teraz trzeba by dać ze 120, a jak trafi sie kilku napaleńców to i 200pln. Choć zbieram głównie radzieskie zegarki z lat 50 i 60 to mam słabość do Łuczy. Moim pierwszym zegarkiem mechanicznym był własnie Łucz, obecnie u zegarmistrza, bo coś zaczęło w nim pukać :), jak wróci to wrzucę zdjęcie. A Komandirskie, Amfibie, Szturmańskie, no cóż z pewnością bardzo dobre zegarki, ale jakoś nie czuję blusa ;)

Złoty zegarek fajna rzecz, ale z drugiej strony nosić chyba bałbym się i czuł trochę nieswojo. Jestem "kolekcjonerem" użytkowym, zbieram żeby nosić. Nawet nie mam gablotki tylko zaadoptowałem drewniane skrzyneczki po winie. Jak masz znajomych w Polsce to próbuj na allegro choć ceny mocno podskoczyły. Za tego czarnego w styczniu dałem 70pln teraz trzeba by dać ze 120, a jak trafi sie kilku napaleńców to i 200pln. Choć zbieram głównie radzieskie zegarki z lat 50 i 60 to mam słabość do Łuczy. Moim pierwszym zegarkiem mechanicznym był własnie Łucz, obecnie u zegarmistrza, bo coś zaczęło w nim pukać :), jak wróci to wrzucę zdjęcie. A Komandirskie, Amfibie, Szturmańskie, no cóż z pewnością bardzo dobre zegarki, ale jakoś nie czuję blusa ;)

Ja tez wszystkie moje zegarki traktuje uzytkowo i do kazdego planuje wykonac dedykowany pasek.Obecnie mam sporo cordovanu i troche alligatora, a w glowie kilka ciekawych projektow wiec zanosi sie na niekiepska zabawe ;) Przebijanie ceny na aukcjach przy kilku zdesperowanych kupcach jest jak kopanie sie z koniem- lepiej odpuscic i poszukac w innych miejscach.Zegarki militarne zgadzam sie nie maja stylu,ale jak cos sie trafia za tzw.czapke gruszek i jeszcze nowe z papierami to warto miec-doskanale nadaja sie na prezent i moga sie przydac do wymiany na jakiegos Holy Graila 8-)