Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Przymierzam się do zakupu butów z cordovanu kolor cognac/cuero. Kontaktowałem się z C&J, ale zapraszają do swoich sklepów poza Polską. Model Harlech mnie urzekł. Czy macie doświadczenie, które firmy jeszcze warto wziąć pod uwagę przy poszukiwaniu wysokich trzewików z cordovanu? Yanko, TLB nie mają już cordovanu w ofercie. Z góry dziękuje. 

Opublikowano

To powinieneś chyba w tym temacie umieścić ogłoszenie:

Co do meritum: alden specjalizuje się w butach z kordowanu juz od 100 lat. Ich indy boot są legendą, również w cordovanie. 

Minusem jest fakt, że tych butów nie zamówisz w polskim sklepie, a nawet w Europie dostępność jest b. mała. 

Opublikowano
6 godzin temu, soho napisał:

Cześć. Przymierzam się do zakupu butów z cordovanu kolor cognac/cuero. Kontaktowałem się z C&J, ale zapraszają do swoich sklepów poza Polską. Model Harlech mnie urzekł. Czy macie doświadczenie, które firmy jeszcze warto wziąć pod uwagę przy poszukiwaniu wysokich trzewików z cordovanu? Yanko, TLB nie mają już cordovanu w ofercie. Z góry dziękuje. 

Nigdy tu nie kupowałem, ale Mr Vintage pisał, ze ten sklep jest ok, może mają Twój rozmiar:

https://www.showroom.pl/p-27326792-harlech/Brown?gclid=CjwKCAjw-ZCKBhBkEiwAM4qfFzqXvppa3D19bC0rFNLMGXeEYUnaLMtPTSyygSgArGn92_Ex9rz_DBoCvTEQAvD_BwE

Opublikowano

@VelahrnJa kupowałem i polecam. Sklep, który sprzedaje buty CJ to Fulham.es z Hiszpanii. Ma dobre oceny w internecie. Niestety z uwagi na niepasujący rozmiar musiałem zwrócić.Showroom jest tylko pośrednikiem. Zamówienia od nich to komedia, ale mimo wszystko co jakiś czas są promocje i można kupić -20% taniej. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

https://www.herringshoes.co.uk/herring/cromer_boots/burgundy-cordovan-crup

Czy Cordovan crup ( w opisie tych butów)jest tożsamy z shell Cordovan? 
Cena za te buty jest dość atrakcyjna gdyby to był „ ten Cordovan”

I jeszcze jedno  pytanie, czy macie jakieś doświadczenie, lub wiedzę na temat obszerności kopyta Janosh?

https://www.mybudapester.com/heinrich-dinkelacker-businessschuhe-derby-9699-4318-cordovan-11160008

Opublikowano

Moim zdaniem crup to skóra końska, natomiast cordovan nie jest skórą sensu stricto:
„the shell is a membrane in the middle of two epidermis layers in the rear portion of a horse butt” (za gentlemansgazette).

Opublikowano

Czyli teoretyzując shell jest od wewnątrz, a krup z wierzchu? Ale tej teorii nie odpowiada moim zdaniem znaczenie słowa shell. Shell to może być łupina orzecha, lub skorupka jajka. Czyli wierzchnia część???

Opublikowano
3 godziny temu, lubo69 napisał:

Moim zdaniem crup to skóra końska, natomiast cordovan nie jest skórą sensu stricto:
„the shell is a membrane in the middle of two epidermis layers in the rear portion of a horse butt” (za gentlemansgazette).

Cordovan jak najbardziej jest skórą. Epidermis po angielsku mizdra/miazdra, czyli wewnętrzna warstwa skóry. Końska skóra jest unikalna, bo w niektórych jej częściach środkowa część mizdry jest niezwykle zbita, a odpowiednio wygarbowana - niezwykle piękna i błyszcząca. Tym właśnie jest cordovan. 

Tutaj masz histologiczny obraz skóry końskiej i zaznaczone, gdzie jest cordovan. Widać, jak gęsto są upakowane włókna kolagenowe.

screen-shot-2013-12-13-at-1-40-09-pm.png

Podsumują, przy produkcji cordovanu, z całej grubości skóry usuwa się części oznaczone jako E, P i R, i S pozostawia zaś CL oraz ew T.

Polecam również lekturę:

https://stridewise.com/is-cordovan-leather/

• Like 6
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
57 minut temu, Velahrn napisał:

Końska skóra jest unikalna, bo w niektórych jej częściach środkowa część mizdry jest niezwykle zbita

Dodam, że te niektóre części to tylko dwa kawałki z części zada i nie z każdego konia. 

Jeden koń = jedna para butów.

4 godziny temu, Czarrek napisał:

https://www.herringshoes.co.uk/herring/cromer_boots/burgundy-cordovan-crup
Czy Cordovan crup ( w opisie tych butów)jest tożsamy z shell Cordovan? 
Cena za te buty jest dość atrakcyjna gdyby to był „ ten Cordovan”

Na Styleforum wyczytałem, że w obuwniczym zagłębiu Northampton używa się sformułowania "crup" zamiast "shell".

A cena atrakcyjna, ponieważ to prawdopodobnie cordovan japoński lub włoski.

Mam Meerminy na japońskim i nie polecam.

• Like 1
Opublikowano

Oczywiście jest skórą w rozumieniu lekarza;), jedną z warstw skóry, ale nie wierzchnią. Doczytałem, że termin crup jest używany szczególnie w kręgach Northampton jako synonim shellu, a że Herring to brytyjski sklep… Z doświadczenia polecam jednak uważać na cordovan. Dla tych butów daleko lepiej byłoby, żeby były ze skóry końskiej (nie cordovanu) z Horween, niż cordovanu podejrzanej proweniencji. Być może użycie terminu crup jest właśnie takim wybiegiem, żeby nie kojarzyć tego z Horween. Te buty nie są z shellu z Horween, co Herring wprost oświadczył na swoim FB.
Edit: Kolega powyżej potwierdza:)

Opublikowano

W internetach piszą , ze skórę  od strony spodniej ubija  się , bądź sprasowuje. Jeżeli to prawda , to każdą skórę nawet bydlęcą można zrobić ala Cordovan. 

ps. Czy garbarnia z Chicago,  zastrzegła nazwę shell jako swój znak towarowy? 

Opublikowano
41 minut temu, Mamrot napisał:

Dodam, że te niektóre części to tylko dwa kawałki z części zada i nie z każdego konia. 

Jeden koń = jedna para butów.

.

To reszta skory idzie na zmarnowanie???? Nie chce mi się wierzyć w taką rozrzutność .