soho Napisano 17 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2021 Cześć. Przymierzam się do zakupu butów z cordovanu kolor cognac/cuero. Kontaktowałem się z C&J, ale zapraszają do swoich sklepów poza Polską. Model Harlech mnie urzekł. Czy macie doświadczenie, które firmy jeszcze warto wziąć pod uwagę przy poszukiwaniu wysokich trzewików z cordovanu? Yanko, TLB nie mają już cordovanu w ofercie. Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gocławianin Napisano 17 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2021 To powinieneś chyba w tym temacie umieścić ogłoszenie: Co do meritum: alden specjalizuje się w butach z kordowanu juz od 100 lat. Ich indy boot są legendą, również w cordovanie. Minusem jest fakt, że tych butów nie zamówisz w polskim sklepie, a nawet w Europie dostępność jest b. mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdynianin Napisano 17 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2021 Mogę polecić Heinrich Dinkelacker https://eu.heinrich-dinkelacker.com/cordovan.html?redirected=yes I ich model Buda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 17 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2021 Bardzo dobrą opinią cieszą się buty z cordovanu od Enzo Bonafe. Tu rozmiary są przebrane: https://www.skoaktiebolaget.com/collections/enzo-bonafe/products/enzo-bonafe-jumper-boot-mahogany-cordovan?variant=33064281768041 zostaje ewentualnie MTO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 17 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2021 6 godzin temu, soho napisał: Cześć. Przymierzam się do zakupu butów z cordovanu kolor cognac/cuero. Kontaktowałem się z C&J, ale zapraszają do swoich sklepów poza Polską. Model Harlech mnie urzekł. Czy macie doświadczenie, które firmy jeszcze warto wziąć pod uwagę przy poszukiwaniu wysokich trzewików z cordovanu? Yanko, TLB nie mają już cordovanu w ofercie. Z góry dziękuje. Nigdy tu nie kupowałem, ale Mr Vintage pisał, ze ten sklep jest ok, może mają Twój rozmiar: https://www.showroom.pl/p-27326792-harlech/Brown?gclid=CjwKCAjw-ZCKBhBkEiwAM4qfFzqXvppa3D19bC0rFNLMGXeEYUnaLMtPTSyygSgArGn92_Ex9rz_DBoCvTEQAvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawcio Napisano 17 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2021 @VelahrnJa kupowałem i polecam. Sklep, który sprzedaje buty CJ to Fulham.es z Hiszpanii. Ma dobre oceny w internecie. Niestety z uwagi na niepasujący rozmiar musiałem zwrócić.Showroom jest tylko pośrednikiem. Zamówienia od nich to komedia, ale mimo wszystko co jakiś czas są promocje i można kupić -20% taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 17 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2021 Zamawiałem z showroom i wszystko było w porządku. Niemniej jednak cenę konkretnego modelu warto porównać z ofertą Berga. Czasem mimo rabatu showroom jest mniej opłacalny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mayor Napisano 18 Wrzesień 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2021 W dniu 16.09.2021 o 23:36, soho napisał: Cześć. Przymierzam się do zakupu butów z cordovanu kolor cognac/cuero. Kontaktowałem się z C&J, ale zapraszają do swoich sklepów poza Polską. Model Harlech mnie urzekł. Czy macie doświadczenie, które firmy jeszcze warto wziąć pod uwagę przy poszukiwaniu wysokich trzewików z cordovanu? Yanko, TLB nie mają już cordovanu w ofercie. Z góry dziękuje. Jeżeli chodzi o trzewiki z cordovanu to na pierwszym miejscu warto wziąć pod uwagę Aldena. Z własnego doświadczenia, a miałem w życiu kilkadziesiąt par butów z SC mogę stwierdzić ,że w temacie cordovanu Alden jest :" A Cut Above The Rest"., Przede wszystkim Alden dostaje z garbarni Horweena najlepsze skóry, a reszta odbiorców może wybierać w skórach ,których Alden nie przyjął., Taki przywilej first pick wynika z tego ,że Alden jako pierwszy zaczął używać skóry Shell Cordowan do produkcji obuwia ratując tym samym garbarnie z Chicago przed bankructwem i zaoraniem zakładu., Od momentu powstania w 1905 roku podstawowym produktem Horween była skóra shell cordovan używana wyłącznie w produkcji pasów do ostrzenia brzytew - razor strops. Największym odbiorcą produkcji Horween był rząd USA na potrzeby Armii. Wkrótce po przystąpieniu USA do I WW Armia zmieniła regulamin, który nie dopuszczał kilkudniowego zarostu i miliony żołnierzy musiało się zastosować do obowiązku codziennego golenia. Zamiast brzytew i pasów do ostrzenia personel militarny dostawał od rządu maszynki Gilette i żyletki. To oczywiście korelowało z olbrzymim spadkiem zapotrzebowania na cordovan. Garbarnia z dnia na dzień została z gigantycznym zapasem kordowanu w magazynach jak Jan Himilsbach z angielskim., Firma potrzebowała natychmiast upłynnić te zapasy, ale nikt nie był zainteresowany zakupem. Charles Alden zaryzykował i pomógł garbarni wykupując zapasy spróbował zastosować "nieprzydatny" materiał do produkcji obuwia. Do dzisiaj obydwie firmy są w posiadaniu rodzin założycieli i układ o pierwszeństwie Aldena w dostępie do najlepszego cordovanu jest utrzymany. 15 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarrek Napisano 11 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2021 https://www.herringshoes.co.uk/herring/cromer_boots/burgundy-cordovan-crup Czy Cordovan crup ( w opisie tych butów)jest tożsamy z shell Cordovan? Cena za te buty jest dość atrakcyjna gdyby to był „ ten Cordovan” I jeszcze jedno pytanie, czy macie jakieś doświadczenie, lub wiedzę na temat obszerności kopyta Janosh? https://www.mybudapester.com/heinrich-dinkelacker-businessschuhe-derby-9699-4318-cordovan-11160008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 11 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2021 Moim zdaniem crup to skóra końska, natomiast cordovan nie jest skórą sensu stricto:„the shell is a membrane in the middle of two epidermis layers in the rear portion of a horse butt” (za gentlemansgazette). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarrek Napisano 11 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2021 Czyli teoretyzując shell jest od wewnątrz, a krup z wierzchu? Ale tej teorii nie odpowiada moim zdaniem znaczenie słowa shell. Shell to może być łupina orzecha, lub skorupka jajka. Czyli wierzchnia część??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 11 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2021 Tu można zobaczyć, że warstwy wierzchniej się nie wykorzystuje; crup jest chyba jeszcze niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarrek Napisano 11 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2021 Prawdę mówiąc to ja nic nie widzę, bo się na tym nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 11 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2021 3 godziny temu, lubo69 napisał: Moim zdaniem crup to skóra końska, natomiast cordovan nie jest skórą sensu stricto: „the shell is a membrane in the middle of two epidermis layers in the rear portion of a horse butt” (za gentlemansgazette). Cordovan jak najbardziej jest skórą. Epidermis po angielsku mizdra/miazdra, czyli wewnętrzna warstwa skóry. Końska skóra jest unikalna, bo w niektórych jej częściach środkowa część mizdry jest niezwykle zbita, a odpowiednio wygarbowana - niezwykle piękna i błyszcząca. Tym właśnie jest cordovan. Tutaj masz histologiczny obraz skóry końskiej i zaznaczone, gdzie jest cordovan. Widać, jak gęsto są upakowane włókna kolagenowe. Podsumują, przy produkcji cordovanu, z całej grubości skóry usuwa się części oznaczone jako E, P i R, i S pozostawia zaś CL oraz ew T. Polecam również lekturę: https://stridewise.com/is-cordovan-leather/ 6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mamrot Napisano 11 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2021 57 minut temu, Velahrn napisał: Końska skóra jest unikalna, bo w niektórych jej częściach środkowa część mizdry jest niezwykle zbita Dodam, że te niektóre części to tylko dwa kawałki z części zada i nie z każdego konia. Jeden koń = jedna para butów. 4 godziny temu, Czarrek napisał: https://www.herringshoes.co.uk/herring/cromer_boots/burgundy-cordovan-crup Czy Cordovan crup ( w opisie tych butów)jest tożsamy z shell Cordovan? Cena za te buty jest dość atrakcyjna gdyby to był „ ten Cordovan” Na Styleforum wyczytałem, że w obuwniczym zagłębiu Northampton używa się sformułowania "crup" zamiast "shell". A cena atrakcyjna, ponieważ to prawdopodobnie cordovan japoński lub włoski. Mam Meerminy na japońskim i nie polecam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 11 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2021 Oczywiście jest skórą w rozumieniu lekarza;), jedną z warstw skóry, ale nie wierzchnią. Doczytałem, że termin crup jest używany szczególnie w kręgach Northampton jako synonim shellu, a że Herring to brytyjski sklep… Z doświadczenia polecam jednak uważać na cordovan. Dla tych butów daleko lepiej byłoby, żeby były ze skóry końskiej (nie cordovanu) z Horween, niż cordovanu podejrzanej proweniencji. Być może użycie terminu crup jest właśnie takim wybiegiem, żeby nie kojarzyć tego z Horween. Te buty nie są z shellu z Horween, co Herring wprost oświadczył na swoim FB.Edit: Kolega powyżej potwierdza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarrek Napisano 11 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2021 W internetach piszą , ze skórę od strony spodniej ubija się , bądź sprasowuje. Jeżeli to prawda , to każdą skórę nawet bydlęcą można zrobić ala Cordovan. ps. Czy garbarnia z Chicago, zastrzegła nazwę shell jako swój znak towarowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarrek Napisano 11 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2021 41 minut temu, Mamrot napisał: Dodam, że te niektóre części to tylko dwa kawałki z części zada i nie z każdego konia. Jeden koń = jedna para butów. . To reszta skory idzie na zmarnowanie???? Nie chce mi się wierzyć w taką rozrzutność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 11 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2021 Nikt nie pisał że idzie na zmarnowanie. Cordovan to konkretne płaty z zadu, o danej gęstości i właściwościach, reszta to regularna skóra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi