Skocz do zawartości

Producenci, marki butów: Meermin

Pan Janusz

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, śledząc cały wątek pogubiłem się już i proszę o wsparcie.

Noszę na codzień polski rozmiar 43 (ewentualnie 42,5).

Jaki z tych butów OLFE powinienem wybrać rozmiar? 

https://www.meermin.es/articulo.php?idArt=4609

8.5  9.5  42+  101mm  285mm

?

Dla porównania noszę Baker Luton UK 8,5 G wide

http://www.herringshoes.co.uk/product-info.php?&brandid=2&shoeid=8053

Z butów sportowych noszę rozm 43 = 27,5 cm (a tutaj rozmiary są inne - 28,5 cm)

Szerokość stopy ok 10 cm. 

W odpowiedzi ze sklepu otrzymałem takie wymiary:

"OLFE

L 308 mm shoe outsole 8.5UK

W 107 mm shoe outsole 8.5UK

L 288 mm last insole 8.5UK

W 102 mm last insole 8.5UK

Foot 26.8 cm 8.5UK"

Czy ta numeracja jest zawyżona czy zaniżona w kopycie OLFE?

Olfe jest nieco wydłużonym kopytem, 26.8 cm i 8,5UK to chyba lekka przesada.

U mnie, dla stopy 26 cm Olfe, Hiro, Park = 7UK, choć to zależy od konkretnej budowy. Mając stopę 10cm mieścisz się idealnie w UK8 i jeżeli masz zapas na długość, to możesz rozważyć właśnie ten rozmiar. 

Forest:

Nie musisz butów od razu zwracać, bo to faktycznie dużo zabawy i straconego czasu. Możesz powalczyć o częściowy zwrot pieniędzy albo rabat na kolejną parę.

Co do Meermina to zaskoczony jestem że kupiłeś je od producenta i takie buty Ci wysłali. Quality control nawaliło. Widziałem dużo par butów seconds i większość nie miała takich niedociągnięć jak Twoja zaprezentowana para. Ale jak zdecydujesz je zostawić to wywalcz chociaż tak jak radzi @Zajac Poziomka rabat albo częściowy zwrot kosztów. Niech się dobrze noszą.

Po wysłaniu do Meermina maila ze zdjęciami, bardzo przeprosili za wypadek w procesie produkcji oraz zaproponowali zwrot 50 € lub darmową wysyłkę produktów do pielęgnacji. Pieniądze są już na moim koncie więc myślę, że warto było  poświęcić trochę czasu.

• Oceniam pozytywnie 2

30% rabatu to według mnie uczciwa oferta. Fajnie że nie odpuściłeś i udało się pozytywnie załatwić reklamację. Teraz nie pozostaje nic innego, jak zapastować te smugi i cieszyć się butami :) Niech się dobrze noszą.

Też uznałem, że to uczciwe i najmniej kłopotliwe rozwiązanie.

Buty (a właściwie na razie jeden dla porównania) już zapastowane,efekt jest zadowalający, wygląda to zdecydowanie lepiej, trzeba się dobrze przyjrzeć by zauważyć niedoskonałości.

Myślę, że dobrze się będą nosiły :) 

Dzięki

Dostałem mailem newsletter z informacją, że wróciły do GMTO koniakowe derby z kordowanu. Zanim wszedłem na stronę, zamówienie było już zamknięte, bo zebrali wystarczającą liczbę chętnych. Heh :)

Ten model bije właśnie u Vicena rekord cenowy - 425$ za factory second, czy sporo ponad cenę sklepowa a do końca aukcji jeszcze prawie 2 dni :shock:

http://www.ebay.com/itm/MEERMIN-Mallorca-Linea-maestro-Handwelted-bluchers-Longwing-75UKShell-cordovan-/262246987226?hash=item3d0f2375da:g:mZoAAOSwCypWnQoa

Dostałem mailem newsletter z informacją, że wróciły do GMTO koniakowe derby z kordowanu. Zanim wszedłem na stronę, zamówienie było już zamknięte, bo zebrali wystarczającą liczbę chętnych. Heh :)

... są za to jeszcze zapisy na lotniki w odważnym kolorze Gold Muzeum - moim zdaniem bardzo ciekawa propozycja na cieplejsze miesiące.:-)

https://www.meermin.es/grupoMTO.php?idGrupo=332#

WWW_4687_777.png

O ile wiele butów Meermina bardzo mi się podoba wizualnie, o tyle lotników raczej bym nie chciał, nawet w tak ładnej skórze. Do lotników potrzebne jest odpowiednie kopyto, te Meermina jakoś mi nie pasują. Mam zamszowe lotniki na kopycie Ama, są bardzo wygodne ale niestety niezbyt ładne.

Zgadzam się z @Zajac Poziomka - mam bordowe lotniki na kopycie Elton i nie są szczególnej urody; są trochę za mało smukłe w okolicy łuku.

Dzisiaj dostałem ciemnobrązowe half-brogsy na Olfe. Byłem całkiem zadowolony z wykonania, dopóki nie zauważyłem tego:

post-6900-0-47863100-1453301823_thumb.jp

post-6900-0-35319300-1453301798_thumb.jp

od dołu w tym miejscu zauważyłem to:

post-6900-0-16152700-1453301848_thumb.jp

Czy ktoś wie co mogło pójść nie tak przy robieniu tej pary butów i jaki to miałoby wpływ na ich użytkowanie bądź żywotność?

Chodzi mi o szew łączący podeszwę i pas - w pewnym momencie wygląda to jakby szycie komuś "zeszło" i ubytek czymś wypełnił.

Ten ślad na podeszwie zupełnie mi nie przeszkadza - pokazałem go, bo być może to trop w sprawie tego szwu.

E: Inne zdjęcie

post-6900-0-82895800-1453307974_thumb.jp

Aby zrozumieć o co mi chodzi, proponuję prześledzenie od prawej do lewej biegu szwu.

Chodzi mi o szew łączący podeszwę i pas - w pewnym momencie wygląda to jakby szycie komuś "zeszło" i ubytek czymś wypełnił.

Ten ślad na podeszwie zupełnie mi nie przeszkadza - pokazałem go, bo być może to trop w sprawie tego szwu.

Na tych zdjęciach nie widać szwu. Jeśli dobrze rozumiem co masz na myśli, to możesz być spokojny. Ten element, który wyszedł trochę nierówno ma charakter jedynie ozdobny. Przejedziesz dwa razy podeszwą po schodach i całkiem zniknie.

EDIT: Jeśli chodzi Ci o ten szew od góry, to on tam powinien ginąć.

@Panam - to zależy od tego, czy zamówione buty mają na stanie. W moim przypadku wiadomość z linkiem do płatności dostałem po dwóch dniach od złożenia zamówienia.

E: @Whitesnake

Chyba nareszcie udało mi się uzyskać dobre zdjęcie.

Chodzi mi o fragment między dwiema czerwonymi liniami:

post-6900-0-06689400-1453308949_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 1

E: @Whitesnake

Chyba nareszcie udało mi się uzyskać dobre zdjęcie.

Chodzi mi o fragment między dwiema czerwonymi liniami:

Jest ok. Tzn. podeszwa jest brzydko wykończona, ale niczemu to nie zagraża. Szew kończy się we właściwym miejscu.

W drugim bucie masz inaczej?

• Oceniam pozytywnie 1