Skocz do zawartości

[Warszawa] Szewc - naprawy

Gość grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

u Kielmana wymieniałem 3 razy (2x buty nie-Kielmana), i koszt wynosił 350/400 i 500 PLN. 500 było za podwójną podeszwę i lekką renowację góry. 

FYI - Kielman nie wstawia żabek w podeszwę, przynajmniej mnie przekonywali z kwadrans żeby tego nie robić

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 2

U Kielmana wymieniałem raz za 650 pln w church-ach . W barkerach Szewc24 wymienił mi podeszwę za 200 pln .

Ostatnio zakotwiczyłem u szewca "Pod Pantoflem" w Pruszkowie . U niego nie wymieniałem podeszwy ,tylko zrobił mi skórzane zelówki z czego jestem bardzo zadowolony. Też brałbym go pod rozwagę przy wymianie podeszw.

• 1 month later...

Szukam zakładu, który wykona w przyszwie dodatkowe dziurki na sznurowadła. Hoża w takich sprawach odsyła gdzieś na Ursynów - dla mnie za daleko aby wyrobić się w godzinach pracy zakładu. Coś w Centrum, obubrzeżna północ Warszawy? 

• 10 months later...
  • 3 weeks later...

Pozwolę sobie na lekki offtop - czy któryś z warszawskich szewców może dla mnie wykonać wkładki do butów? Oczywiście już na podstawie już istniejących. Sprawa jest prosta - kawałek dobrej skóry, pod to płat korka i to wszystko. Niby oczywiste, ale w internecie nie znalazłem żadnych godnie wyglądających gotowców. Może ktoś takich rzeczy podejmuje się w okolicy?  Szkoda nie zapytać, a ciekawość mnie zżera.

• 8 months later...
  • 2 weeks later...
  • 3 years later...

Zawsze polecałem naprawy w Wielkim Shoe.

Wysłałem do naprawy 3 pary butów: dwie męskie GYW oraz damskie mokasyny Carminy, według producenta szyte Flex Goodyear. Chodziło o podeszwę przetarta na śródstopiu,.

Buty męskie wróciły naprawione zgodnie z tym, czego się spodziewałem.

Mokasyny Wielki Shoe naprawił moim zdaniem po pierwsze niezgodnie ze sztuka, po drugie bardzo niechlujnie:

• Nowa podeszwa została przyszyta na wylot (przez wewnętrzną wkładkę)

IMG_6963.thumb.jpeg.eb5e7d1f8aeb8c483742c0b8c5d2bdcb.jpeg

• Szwy są krzywe "uciekają" na boki.

IMG_6964.thumb.jpeg.958de57b3bf31d99a9f472c336dcb420.jpeg

• But wewnątrz jest brudny, widoczne są ślady kleju, wkładka jest nierówno przyklejona.

IMG_6962.thumb.jpeg.92a47a2f46dbcdfd804edfb0eedbd0af.jpeg

• Klej (?) na zewnątrz buta jest nałożony jakoś nierówno, widoczne są rozstępy.

IMG_6965.thumb.jpeg.1f772de37872846af06c59aad9dec37d.jpeg

Napisałem już zapytanie, ciekawy jestem w jaki sposób zakład odpowie.

IMG_6966.thumb.jpeg.d30e75406e74dce605caaa3d0fbd0f3c.jpegIMG_6969.thumb.jpeg.b90e925b99e8c45ebfd369a3aa165dee.jpeg

Taka naprawa nie ma żadnego sensu - szczerze mówiąc wygląda to gorzej niż po interwencji osiedlowego szewca. Po takiej naprawie nie nadają się tak naprawdę do noszenia.

Ale cala sprawa była dziwna - moja zona wytarła środek podeszwy na wylot (do korka) w dwa letnie sezony.

W przypadku moich butów naprawa miała więcej sensu - to dwie pary z Cordovanu.

• Oceniam pozytywnie 1