Popular Post kamizelka Posted January 11, 2020 Popular Post Report Share Posted January 11, 2020 Hej! Postanowiłem założyć osobny wątek dla zamówień szycia na miarę MTM realizowanych w mojej Pracowni Od razu zaznaczę, że nie ma to być temat reklamowy, a bardziej miejsce, w którym będę mógł poczytać opinie bardziej doświadczonych kolegów dotyczące mojej pracy. Jako że zbieram miarę od niedawna, a wcześniej z tematem szycia miałem głównie do czynienia przy zamówieniach swoich własnych koszul w MTM, chętnie dowiem się co mógłbym jeszcze poprawić i na co zwrócić uwagę przy kolejnych realizacjach Co jakiś czas będę wrzucał zdjęcia gotowych zamówień z krótkimi opisami realizacji. Jeżeli ktoś będzie chciał pooglądać więcej zdjęć i otrzymać więcej informacji (np. dot. cen itp.) to będę też wrzucał odpowiednie posty w dziale ogłoszeń. Dla jasności dodam jeszcze tylko, że działam w oparciu o system MTM opracowany przez Macaroni Tomato. Przechodzimy zatem do pierwszego zrealizowanego zamówienia, czyli: sportowa marynarka w kratę - materiał to wełna merino z próbnika Vantage3 od Drago, miękkie ramiona, stosunkowo klasyczne proporcje, spodnie z szarej flaneli - materiał to wełna z próbnika Rugby Flannel od Drago, udało mi się namówić klienta na dosyć klasyczny krój (lekko podwyższony stan, jedna zakładka na froncie, nie za mocne dopasowanie), który miał nieco wyrównać jego sylwetkę (szczupłe nogi i wąskie biodra) - osobiście podniósłbym jeszcze stan spodni z przodu o jakieś 1,5 cm (tym bardziej, że do tych spodni ma być jeszcze noszona kamizelka), ale to co widać na zdjęciach to max jaki udało mi się wynegocjować koszula z bawełny pinpoint Tessitura Monti - klasyczny włoski kołnierzyk, mankiety na guziki i stosunkowo luźny krój na życzenie klienta, który do tej pory nosił bardzo obszerne koszule, także dla niego to i tak duża zmiana. Co o tym myślicie? 11 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIERMAN Posted January 11, 2020 Report Share Posted January 11, 2020 Jestem na tak. Świetnie, że butik się rozwija, gratuluję i dalej trzymam kciuki. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andells Posted January 11, 2020 Report Share Posted January 11, 2020 Fajnie, życzymy powodzenia! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blondas Posted January 11, 2020 Report Share Posted January 11, 2020 Jest fajnie. Mam dwa zastrzeżenia dotyczące marynarki. Mianowicie łamie się przód, czy ciut luźniej guzik nie powinien być. Razi mnie też "wchodzenie zakładki w kieszeń, czy to coś nie tak, tego nie wiem, wrażenie tylko optyczne. Natomiast z tylu marynara wygląda bardzo fajnie, ładne też linia klap, brustasza, ogólnie ładny krój i dobra miara. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laleczka Posted January 11, 2020 Report Share Posted January 11, 2020 Mi też się podoba ale mam wrażenie, że środkowy guzik w marynarce jest zbyt wysoko. Może to tylko kwestia zdjęć ale nie mogę tego "odzobaczyć" I te spodnie aż proszą się o regulatory zamiast szlufek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIERMAN Posted January 11, 2020 Report Share Posted January 11, 2020 2 godziny temu, laleczka napisał: I te spodnie aż proszą się o regulatory zamiast szlufek Ale może klient zwyczajnie lubi paski, ja to rozumiem, mam spodnie z regulatorami i ze szlufkami, czasami pasek po prostu pasuje do reszty. 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmichal Posted January 12, 2020 Report Share Posted January 12, 2020 Zgodzę się z @laleczka - też mi się wydaję na podstawie tych zdjęć, że guzik jest za wysoko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andells Posted January 12, 2020 Report Share Posted January 12, 2020 To nie kwestia guzika ale balansu marynarki, dlatego marynarka leci do tylu i wydaje sie wtedy ze guzik jest za wysoko. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamizelka Posted January 13, 2020 Author Report Share Posted January 13, 2020 Dziękuję za wszystkie opinie i dobre słowa. Myślę, że cześć uwag może wynikać z kwestii sztucznego światła (takie oświetlenie potrafi podkreślać wszystkie fałdy i załamania, którzy na żywo za bardzo nie widać), perspektywy zdjęć i pozowania klienta, który w niektórych momentach dosyć nienaturalnie prostował się do zdjęć. Odnosząc się do poszczególnych uwag: załamania na froncie nie są jakoś specjalnie widoczne na żywo, chociaż pewnie dodatkowy centymetr albo pół by nie zaszkodził - klient był zadowolony z dopasowania i po poprawkach przymiarkowych nie chciał wprowadzać dalszych zmian, nie zauważyłem żeby coś nie tak działo się z zakładkami na spodniach, wydaje mi się, że guzik jest w dobrym miejscu (i tak starałem się go umieścić ) - poniżej zdjęcie z trochę innej perspektywy i mniej "pozowane", @KIERMAN.pl ma rację, życzeniem klienta były spodnie na pasek, co do balansu to na żywo nie zauważyłem żeby marynarka jakość specjalnie uciekała do tyłu, ale na pewno zwrócę na to uwagę w przyszłości Poniżej dorzucam jeszcze zdjęcia z kamizelką wykonaną z niebieskiej flaneli od Vitale Barberis Canonico. 7 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamizelka Posted January 24, 2020 Author Report Share Posted January 24, 2020 Poniżej kilka fotek kolejnej realizacji. Niestety tym razem okazało się, że większość zdjęć została zrobiona w ruchu, także wrzucam to co mam (oczywiście zdaję sobie sprawę, że przez to ciężko jest ocenić kwestię dopasowania). Klient zamówił denimową koszulę z dodatkiem stretchu (materiał od Tessitura Monti) i kołnierzykiem cutaway. Do tego marynarka w klasyczną kratę windowpane (materiał to wełna 120s od Vitale Barberis Canonico). Dodam jeszcze to czego aż tak nie widać na zdjęciach - klient ma dosyć trudną, szczupłą, ale atletyczną sylwetkę (treningi i starty triathlonowe). 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zajac Poziomka Posted January 24, 2020 Report Share Posted January 24, 2020 Klapy według mnie mają niezbyt dobre proporcje, są trochę za szerokie a kozerka jest zdecydowanie zbyt wysoko. Poprzednia marynarka wygląda na zdjęciach lepiej. Dopasowanie wyglada dobrze na tyle na ile da się ocenić po tych zdjęciach. Koszula jak na mój gust odrobinę zbyt obcisła. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamizelka Posted January 25, 2020 Author Report Share Posted January 25, 2020 @Zajac Poziomka dzięki za opinię! O ile dobrze pamiętam to klapy w tej marynarce miały 9,5 cm (jak dla mnie wygląda to dobrze, ale ja ogólnie lubię dosyć szerokie klapy). Patrząc na zdjęcia również odnoszę wrażenie, że kozerka powinna być niżej. Co do koszuli, to życzeniem klienta było mocne dopasowanie, dlatego też wybraliśmy dosyć elastyczny materiał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr B Posted January 27, 2020 Report Share Posted January 27, 2020 W dniu 24.01.2020 o 16:09, kamizelka napisał: klient ma dosyć trudną, szczupłą, ale atletyczną sylwetkę (treningi i starty triathlonowe). To mocno nadużywane słowo w prawie każdym przyjmowaniu zlecenia bespoke lub mtm. Z punktu widzenia zakładu na wejściu już przerzuca ewentualne niepełne dopasowanie kroju na klienta, bo przecież ma trudną, cokolwiek miałoby to oznaczać :), sylwetkę. Klient ma wręcz figurę modela. Trudna figura to wady budowy, wyraźne skrzywienia kręgosłupa, asymetria, budowa pykniczna. Dodawać należy, że trudna dla krawca, bo każde niedopracowanie będzie widoczne mocniej. Piszę ogólnie, bo stosowany skrót myślowy w branży jest nieścisły, moim zdaniem nieścisły nieprzypadkowo. Marynarka wyszła dobrze, wysoka kozerka w tym stylu marynarki wygląda bardzo ciekawie. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midlife-Crisis Posted January 27, 2020 Report Share Posted January 27, 2020 Im dłużej się temu przyglądam, tym bardziej przyzwyczajam się do tej wysokiej kozerki. Przy tym linia kołnierzyka koszuli koresponduje ładnie z linią klapy marynarki. O tym mówi i pisze B. Roetzel. Spodnie tutaj są zapewni przypadkowe, bo stylistyka góry je dla mnie wyklucza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszT. Posted January 27, 2020 Report Share Posted January 27, 2020 W dniu 25.01.2020 o 11:16, kamizelka napisał: @Zajac Poziomka dzięki za opinię! O ile dobrze pamiętam to klapy w tej marynarce miały 9,5 cm (jak dla mnie wygląda to dobrze, ale ja ogólnie lubię dosyć szerokie klapy). Patrząc na zdjęcia również odnoszę wrażenie, że kozerka powinna być niżej. Co do koszuli, to życzeniem klienta było mocne dopasowanie, dlatego też wybraliśmy dosyć elastyczny materiał. Cóż, uroki MTM, kozerki nie obniżysz łatwo. Ja miałbym jeszcze zastrzeżenie do balansu przód/tył, to samo co widać w poprzedniej realizacji. Miałem okazję sporo pracować na systemie MTM MT i mogę podpowiedzieć, że w tym wypadku i konkretnie tym systemie pomogłoby pobawienie się zmienną opisującą szerokość przodu w biodrach, odjęcie w tym wymiarze. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamizelka Posted January 27, 2020 Author Report Share Posted January 27, 2020 @Piotr B Nie zgadzam się z Twoimi stwierdzeniami, przy czym piszę to jako osoba stosująca konkretny system MTM. Z moich obserwacji wynika, że łatwiej jest popracować nad wadami postawy czy asymetriami (nie mówię oczywiście o skrajnych przypadkach), bo na to są przewidziane konkretne zmienne. Trudniej jest z klientem, który ma mocno rozbudowane partie mięśniowe (np. charakteryzujące się bardzo dużą różnicą pomiędzy wymiarem klatki i talii - u tego, konkretnego klienta to było 20 cm różnicy) i ogólnie sztywniejszą sylwetkę. I to też nie jest tak, że na wejściu mówię klientowi, że jeżeli po realizacji coś będzie na nim źle leżało, to będzie to tylko wina jego sylwetki. Ale z drugiej strony trzeba mieć na uwadze, że system MTM ma pewne ograniczenia i są klienci, na których marynarka (właśnie z powodu tych ograniczeń) nie będzie leżeć idealnie. W tym zakresie, uczciwe wydaje się poinformowanie klienta co jestem w stanie zrobić, a co nie. Dzięki za opinię! @Midlife-Crisis Tak, klient miał na sobie te spodnie, gdy zapytałem o możliwość zrobienia zdjęć. @MateuszT. Dzięki, na pewno pokombinuję Odnosząc się jeszcze krótko do kwestii wysokości kozerki, to specjalnie napisałem, iż patrząc na zdjęcia wydaje mi się, że powinna być niżej. Natomiast zarówno w momencie przymiarki, jak i odbioru zamówienia, nie zauważyłem żeby coś było nie tak z proporcjami klap. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post kamizelka Posted April 21, 2020 Author Popular Post Report Share Posted April 21, 2020 Tym razem wrzucam zdjęcia swojej własnej realizacji (która powstała przy współpracy z kolegami z Macaroni Tomato) Marynarka o stosunkowo luźnym kroju i klasycznych proporcjach wykonana z brązowo-szarej flaneli PoW. Do tego koszula ze świetnego denimu od Albiate 1830 z kołnierzykiem cutaway. Od razu zaznaczę przy czym, iż tym razem zdjęcia były robione bardziej "pod klientów". Tak jak poprzednio wrzucam to co mam 16 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts