m_wujek Napisano 25 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2020 Bardzo ładne, zaprezentuj jeszcze całą kolekcję.Do mnie dotarł niedawno zupełnie niekolekcjonerski Sailor BarcarolleSent from my SM-A750FN using Tapatalk 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PatLove Napisano 11 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2020 Montblanc Monte Rosa 042 w stanie prawie NOS, warto to wziąć za 400pln? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanin Napisano 27 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2021 Nowe pióro dopiero dociera, etui jest jeszcze we wczesnej fazie projektowania, ale czymś i po czymś pisać trzeba 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanin Napisano 27 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2021 Mały update (z opóźnieniem jak to zwykle u mnie) z okazji osiągnięcia chyba pełnej kolekcji. Choć to samo obiecywałem sobie dwa pióra temu i pióro temu... W ostatnich miesiącach zawitały u mnie 2 Montblanc, jeden nazwijmy to "klasyczny do bólu" i drugi z kategorii tych nieco odważniejszych. Wybaczcie sporo zdjęć, ale myślę, że zawartość choć częściowo to usprawiedliwi 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 27 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2021 Ładne MB, jak to zwykle u nich u mnie też dorwałem pełny zestaw Wall Street sprzed kilkunastu lat, może a powiedzieć że zielony jest bardzo trudno dostępny, a niebieski już niemożliwy. Moje to wszystko NOS, choć sam je rozdziewiczem 😁 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 27 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2021 jeden nazwijmy to "klasyczny do bólu"Mine says hi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanin Napisano 27 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2021 W JFK podoba mi się zestaw - jest dobre dwa poziomy wyżej jak „standardowe”. System napełniania mało powszechny (chyba) i podstawową wadą jaką już zidentyfikowałem jest brak możliwości kontroli poziomu atramentu w piórze. Macie jakieś rady jak to rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 27 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2021 5 minut temu, Tanin napisał: Macie jakieś rady jak to rozwiązać? Częściej uzupełniać Też mam ten problem w homo sapiens i geometriku, dlatego po kilku dniach zlewam atrament do kałamarza i naciągam na nowo do pełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 15 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwiec 2021 cicho w temacie (jak zresztą na całym forum...), to wrzucę nowy, stary nabytek. Sheaffer Balance Lifetime Oversize z lat 30-tych, jeszcze z metką i stalówką większą niż w MB146. Napełnianie piston filler, gdzie 3/4 długości korpusu to zasobnik atramentu. po naciągnięciu aż widoczny był ubytek w kałamarzu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 15 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwiec 2021 Chyba nawet mam podobnego:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 15 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwiec 2021 2 minuty temu, eye_lip napisał: Chyba nawet mam podobnego:) Wydaje mi się że to model 1000, trochę mniejszy niż oversize, ale mogę się mylić - po średnicy i stalówce można poznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 16 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2021 Takie drugie w rozmiarze Oversize z 1938r - czarna sztuka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 19 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2021 Jako ciekawostka - opis wskazywał że pióro jest w dobrym stanie, zdjęcia wskazywały brak umiejętności robienia zdjęć;) zamówiłem na podstawie pierwszej fotki, a przyszło to co na drugiej. Sheaffer balance 1000 w rzadkim kolorze carmine red. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 15 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2021 Plan zakupowy na ten rok zakończony- mam już komplet Szeferow oversize (czerwony jest mniejszy, ale takiego chcę) dotarł ebonized pearl, z płatkami masy perłowej (tak, to pióro ma ponad 80 lat) A tak wygląda komplet 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ropóh Napisano 3 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2022 Panowie Pióromaniacy, Poszukuję pióra wiecznego Montblanc Le Petit Prince Classique edycja 2018 (niebieskie, z liskiem). Widzieliście gdzieś może, bo po sklepach gdzie pytałem to twierdzili, że już wyprzedane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 5 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2022 W dniu 3.05.2022 o 21:52, Ropóh napisał: Panowie Pióromaniacy, Poszukuję pióra wiecznego Montblanc Le Petit Prince Classique edycja 2018 (niebieskie, z liskiem). Widzieliście gdzieś może, bo po sklepach gdzie pytałem to twierdzili, że już wyprzedane. widziałem na FB grupach miłośników MB - możesz też zagadać do Matteo Giovanni Caffarelli z FB, powinien mieć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ropóh Napisano 8 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2022 W dniu 5.05.2022 o 20:40, Krzysiek_W napisał: widziałem na FB grupach miłośników MB - możesz też zagadać do Matteo Giovanni Caffarelli z FB, powinien mieć Dziękuję @Krzysiek_W, ale niestety nie korzystam i nie zamierzam korzystać z FB. Bardziej mi chodziło o jakiś sklep czy licytację. Znalazłem na stronie MB w ich butikach we Włoszech jest ich nawet 6, ale niestety tylko odbiór osobisty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 8 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2022 3 godziny temu, Ropóh napisał: Dziękuję @Krzysiek_W, ale niestety nie korzystam i nie zamierzam korzystać z FB. Bardziej mi chodziło o jakiś sklep czy licytację. Znalazłem na stronie MB w ich butikach we Włoszech jest ich nawet 6, ale niestety tylko odbiór osobisty . Ale ten gość to mój znajomy który prowadzi sklep stacjonarny we Włoszech, a specjalizuje się właśnie w piórach NOS sprzed kilku lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanin Napisano 8 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2022 3 godziny temu, Ropóh napisał: Dziękuję @Krzysiek_W, ale niestety nie korzystam i nie zamierzam korzystać z FB. Bardziej mi chodziło o jakiś sklep czy licytację. Znalazłem na stronie MB w ich butikach we Włoszech jest ich nawet 6, ale niestety tylko odbiór osobisty . Spróbuj w jednym z polskich salonów MB. Niestety tutaj reguły nie ma i dużo zależy na kogo trafisz. Niestety, mimo, że to marka uchodząca za luksusową, to zdarza się jeszcze "niedasizm stosowany", ale równie dobrze trafisz na kogoś, kto Ci to ściągnie z Włoch, co najwyżej poprosi o pokrycie kosztów transportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ropóh Napisano 8 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2022 1 godzinę temu, Tanin napisał: Spróbuj w jednym z polskich salonów MB. Niestety tutaj reguły nie ma i dużo zależy na kogo trafisz. Niestety, mimo, że to marka uchodząca za luksusową, to zdarza się jeszcze "niedasizm stosowany", ale równie dobrze trafisz na kogoś, kto Ci to ściągnie z Włoch, co najwyżej poprosi o pokrycie kosztów transportu. @Tanin, próbowałem w dwóch, od tego zacząłem. Generalnie rozmowa w stylu: Panie, to już wyprzedane, bierz pan z tego co jest na stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ropóh Napisano 8 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2022 1 godzinę temu, Krzysiek_W napisał: Ale ten gość to mój znajomy który prowadzi sklep stacjonarny we Włoszech, a specjalizuje się właśnie w piórach NOS sprzed kilku lat A masz może jakiś namiar do niego typu strona www, galeria, żeby zobaczyć co ma a nie przez FB? Bo może wybrałbym inny model albo ten, tylko w burgundzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanin Napisano 8 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2022 1 minutę temu, Ropóh napisał: @Tanin, próbowałem w dwóch, od tego zacząłem. Generalnie rozmowa w stylu: Panie, to już wyprzedane, bierz pan z tego co jest na stanie. Niestety, czasami trzeba szczęścia do człowieka i podać im pewne informacje na tacy. Wypisz sobie gdzie są dostępne i jak tylko masz okazję, to pytaj, wskazując konkretne sklepy skąd da się ściągnąć. Być może pierwszy pracownik nie pomoże, ale drugi albo trzeci potraktuje to jako zadanie i już będzie w stanie coś zrobić. Niestety, tak przy okazji, coraz częściej dochodzę do wniosku, że obsługa w tzw. markach premium niczym się nie różni od zwykłych sieciówek. Smutek bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ropóh Napisano 8 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2022 2 minuty temu, Tanin napisał: Niestety, czasami trzeba szczęścia do człowieka i podać im pewne informacje na tacy. Wypisz sobie gdzie są dostępne i jak tylko masz okazję, to pytaj, wskazując konkretne sklepy skąd da się ściągnąć. Być może pierwszy pracownik nie pomoże, ale drugi albo trzeci potraktuje to jako zadanie i już będzie w stanie coś zrobić. Niestety, tak przy okazji, coraz częściej dochodzę do wniosku, że obsługa w tzw. markach premium niczym się nie różni od zwykłych sieciówek. Smutek bardzo. No właśnie tak sobie pomyślałem, że podzwonię po reszcie i zobaczę co z tego wyjdzie. Natomiast, na stronie MB, przy ich butikach jest wyraźna informacja: tylko odbiór osobisty. Co do drugiej części wypowiedzi, pełna zgoda. Jeżeli ten pracownik będzie miał podobne warunki pracy (wynagrodzenie, czas pracy, szkolenia, itp.) w sieciówce i butiku marki premium, to pójdzie tam gdzie mu będzie najwygodniej i najmniej będą wymagać. A jeszcze przy dzisiejszym rynku pracy, to często biorą kto się tylko zgłosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DrLecter Napisano 7 Lipiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2022 Wygląda na to, że macie imponujące kolekcje piór. U mnie skromnie pod tym wzgldęm. Przerzucilem się kilka lat temu na pióro, żeby nie generować plastikowych odpadów. Lubię robić notatki na papierze, ale też zależało mi, żeby pióro nie rzucało się zbytnio w oczy. Na co dzień korzystam z LAMY 2000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal. Napisano 30 Listopad 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2022 Pytanie okołopiórowe - szukam skórzanego piórnika. Pojemność to tak 3-4 przybory piśmiennicze. Czy możecie coś polecić, co ładnie się zestarzeje. To ma być wół roboczy, noszony w torbie bez litości obok identyfikatora i scyzoryka, więc nic wymuskanego. Idealnie jakby w środku miał pętelki/ przegródki tak żeby móc za nią zatknąć klips długopisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi