Krzysiek_W Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 A co to ZL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 Zalando Lounge. Diplomata mam, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 Cześć ma zawyżoną cenę i nawet po obniżce da się kupić taniej w sieci, na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PatLove Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 Którego Diplomata polecasz? Jest tam (w sensie ZL) coś wartego uwagi? jest niby jakiś Parker(opis), Waterman(zdjęcie) przeceniony rzekomo z 2695pln na 539pln, taki niebieski ale co to za model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 Nie chcę się wypowiadać w kwestii Parkera i Watermana - miałem, ale w szkole i na studiach. Diplomata polecam jako firmę. Mam akurat długopis, ale wiem, że te pióra są co najmniej OK: https://www.pasazbiurowy.pl/diplomat,pioro-diplomat-excellence-a2-marrakesh-gold-f-d40213023-brazowe,13704-k-20377-18809-p?utm_source=nokaut&utm_medium=porownywarki&utm_campaign=POROWNYWARKI-Ceneo_pl&ref=Ceneo#nclid=2ebaaf330a44dd55029fee9bc114cd33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PatLove Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 Ok ale ten Diplomat to chyba raczej średni „interes” bo na ZL kosztuje 759pln, proszę o info czy jest tam na prawdę coś godnego uwagi w dobrej cenie/przecenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 8 minut temu, PatLove napisał: Ok ale ten Diplomat to chyba raczej średni „interes” bo na ZL kosztuje 759pln, proszę o info czy jest tam na prawdę coś godnego uwagi w dobrej cenie/przecenie? Ja bym odpuścił i na spokojnie szukał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PatLove Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 O ile to ten model bo praktycznie tak samo wyglądający jest tez za 339, tak to jest właśnie jak ktoś nie ogarnia tematu... To nie musi być Diplomat, z Parkera czy Watermana tez nie ma tam nic godnego uwagi? Nawet z tych tańszych modeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 tańsze to normalne pióra, jak w promocjach w większości sklepów - koniecznie tam chcesz kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PatLove Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 Nie, nie koniecznie ale jeżeli coś fajnego byłoby znacznie przecenione, to dlaczego nie? Ten Diplomat za 339, to nie jest model excellence? Spodobał mi się w wersji butelkowozielonej i jeżeli jego normalna cena rzeczywiście oscyluje w granicach 740pln, to poważnie bym go rozważył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 To jest właśnie Excellence A, co widać w aplikacji Zalando Lounge, ale - nie wiem czemu - nie widać na stronie. Odrobinę droższy (389 zł) jest model Excellence A plus, różniący się od Excellence A zakręcaną skuwką i klipsem na sprężynę (odgina się). Te najdroższe modele mają szczerozłote stalówki - moim zdaniem nie warto. Podstawowy Excellence A w cenie 339 zł (a jeden - perłowy - jest nawet nieznacznie powyżej 200 zł) to moim zdaniem bardzo dobry zakup i chyba sam zamówię. Edit: zamówiłem butelkowozielone pióro kulkowe w cenie 229 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PatLove Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 A jaka jest roznica pomiędzy Excellence A i B? Panowie a jak w ogóle mają się do innych pióra Mont Blanc? Pytam bo powiedziałem sobie, ze jak będę już na etapie kupna porządnego pióra, to chciałbym kupić raz i chciałbym żeby właśnie był to MB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 B są lżejsze i trochę cieńsze. Diplomat to Alfred Sargent, Montblanc to John Lobb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 Czy mnie astygmatyzm nie myli, że tam jest przewidziana dostawa między 24 a 30 marca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 Bo to taki preorder. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 5 godzin temu, PatLove napisał: Którego Diplomata polecasz? Jest tam (w sensie ZL) coś wartego uwagi? jest niby jakiś Parker(opis), Waterman(zdjęcie) przeceniony rzekomo z 2695pln na 539pln, taki niebieski ale co to za model? To ten, bazowo połowę mniej, ale cena dość dobra (nie szukałem najniższej ceny) https://bagazownia.pl/product-pol-27338-WATERMAN-Pioro-wieczne-Carene-Niebieski.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PatLove Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 Dzięki ale w ogóle nie podchodzi mi to pióro... Design w ogóle do mnie nie przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 22 minuty temu, PatLove napisał: Dzięki ale w ogóle nie podchodzi mi to pióro... Design w ogóle do mnie nie przemawia. nie napisałem tego w kontekście że jest fajne, tylko pytałeś o pióro Parker przy pudełku Waterman - chodziło mi o ukazanie że wcale te ceny nie są aż tak obniżone. W internecie znalazłem informację że to seria która po prostu od dawna jest na zalando i słabo się sprzedają. Zapewne dlatego wysyłka będzie dopiero za jakiś czas, bo liczą na posprzątanie magazynu i jednorazową dystybucję zakurzonego kartonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PatLove Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 Ok, dzięki. A co myślisz o tym Diplomacie? Za te pieniądze-339pln warto, czy szukać czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 4 minuty temu, PatLove napisał: Ok, dzięki. A co myślisz o tym Diplomacie? Za te pieniądze-339pln warto, czy szukać czegoś innego? Jeśli chcesz mieć jedno pióro, to wybierz takie które Ci się podoba, a nie będzie super promocją. Ja tam dopiero zacząłem niedawno tą przygodę, ale sporo poczytałem, dowiedziałem się i główną zasadą to przymierzyć się do pióra, bo nie wiesz jakie Ci będzie leżało: ciężkie czy lekkie, małe czy duże, cienkie czy grubasek. jaki system zasilania, czy na naboje czy tłoczek, czy jeszcze kilka innych. Jaki rozmiar stalówki, duża #6, czy lepiej mniejsza, czy wąska, czy pozłacana, czy rodowana, czy palladowa, jaka grubość linii, cienka, ultracienka, mokra zostawiająca grubszą linię. Dużo pytań Natomiast jeśli miałbym wybierać jedno pióro a nie miałbym kilku innych, celowałbym w Visconi Van Gogh (https://www.viscontisklep.pl/piora_wieczne_visconti_van_gogh Podlinkowałem Ci ceny katalogowe, ale na OLX, allegro da się kupić je dużo taniej i nówki. Osobiście bardzo mi się podoba, fajny system domykania (na magnes), plus wzornictwo. Z tymi piórami jest trochę jak z butami, masz jedno i chcesz następne, lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 główną zasadą to przymierzyć się do pióraAmen. I dlatego kup w sklepie z piórami, albo na ZL, które ma rewelacyjną politykę zwrotów, a nie na OLX, bo albo zostaniesz jak Himilsbach, albo będziesz szukał chętnych na bazarku:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 a prawdziwa okazja jest tu, 199$ zamiast 600-800$ https://drop.com/buy/montegrappa-nerouno-grande-fountain-pen?utm_source=Iterable&utm_medium=email&utm_campaign=ftp_v1a_mixed_[]&referer=JZ2NZP&mode=guest_open&iterableCampaignId=1045817&iterableTemplateId=1465627 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PatLove Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 @Krzysiek_W no i właśnie w tym momencie mnie "rozwaliłeś". Cóż, widzę, że to jeszcze nie jest dla mnie moment na zakup pióra... ...chyba, żeby tak właśnie Montegrappa...🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 1 minutę temu, PatLove napisał: @Krzysiek_W no i właśnie w tym momencie mnie "rozwaliłeś". Cóż, widzę, że to jeszcze nie jest dla mnie moment na zakup pióra... ...chyba, żeby tak właśnie Montegrappa...🤔 ta montegrappa to gigant, nie zalecam, jeśli nie masz dużych łap jak drwal a na zakup zawsze jest dobry czas - kup na allegro jinhao, albo moonman'a - chińczyki, ale poznasz jak się pisze i albo to polubisz, albo wywalisz je w kąt i chwycisz dobrego BIC'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PatLove Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 Rąk może nie mam małych ale za to dość szczupłe więc może ta Montegrappa, to rzeczywiście nie jest najlepszy pomysł... Potrzebuje pióra nie tyle do pisania, co do rysowania... Wiem, wiem brzmi dziwnie ale jestem architektem i podczas spotkań z inwestorami często muszę coś naszkicować, wytłumaczyć itd i głównie tu miałoby zastosowanie moje pióro, a oprócz tego używałbym go do składania podpisów na gotowych projektach i umowach z inwestorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi