Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blekit Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Niemal równolegle z szarym garniturem od @Ernestson toczyło się kolejne zamówienie w @Andells. Tym razem chciałem uszyć gładką, ciemnobrązową marynarkę na lato - najlepiej z tkaniny o wyraźnej fakturze. Pierwsza, którą wybrałem, okazała się niedostępna. Przy drugim podejściu byłem już po pierwszej przymiarce wspomnianego wcześniej garnituru i postanowiłem przejrzeć próbnik fresco, którego wcześniej nie rozważałem (wydawało mi się, że tkanina ta ma zbyt mało wyraźną fakturę). Mój wybór padł ostatecznie na fresco light w kolorze Dark Rust o gramaturze 8/9ozs (250-280g). Marynarka miała być jednorzędowa, na półpodszewce i oczywiście z otwartymi klapami. Ramiona bardziej naturalne niż w poprzedniej marynarce z tej pracowni, tylko z minimalnym wypełnieniem. Do tego nakładane kieszenie i lekko obniżona kozerka poprowadzona po delikatnym łuku. Dodatkowo poprosiłem o odrobinę większe otwarcie marynarki dołem oraz wszycie rękawa z marszczeniami (to fachowo się chyba nazywa spalla camicia, tak?). Proces przebiegł standardowo - trzy przymiarki i w zeszłym tygodniu obiór marynarki. Jestem z niej bardzo zadowolony. Podobają mi się proporcje i dopasowanie. Tutaj mała uwaga - mój plan treningowy ostatnio przynosi nadspodziewanie dobre rezultaty, co poskutkowało zauważalną zmianą obwodów w ciągu ostatnich dwóch miesięcy. W związku z tym w zamówieniach, do których miary były zbierane wcześniej, występują pewne niedoskonałości (widoczne są szczególnie na plecach, w okolicach prawego ramienia i łopatki). Poza tym mógłbym się pewnie pokusić o większe wytaliowanie marynarki. Z poprawkami i ewentualnymi przeróbkami mam zamiar poczekać co najmniej do końca sezonu - po pierwsze aby dać szanse na dopasowanie się marynarki do mojego ciała, a po drugie żeby zweryfikować, iż zmiany obwodów nie mają efemerycznego charakteru Poza tym jedyną rzeczą, do której mógłbym się przyczepić są lekkie marszczenia przy guziku. Zdjęcia trochę ten efekt wyolbrzymiają, ale w rzeczywistości też jest widoczny. Dzisiaj marynarka zaliczyła pierwsze wyjście. Poniżej kilka zdjęć. Na prośbę Tomka z @Andells również ujęcie wnętrza, na którym widać genialną podszewkę, wykończenie na bardzo wysokim poziomie, a także to, jak bardzo przewiewna jest ta tkanina. Jak zawsze chętnie wysłucham feedbacku 18 15 Cytuj
Xune Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2019 To ja z pytaniem - skoro fresco i to jeszcze lite, to czemu w ogóle wszywać podszewkę? Pomijam rękawówkę, tu wiadomo Ogółem - podoba mi się Fajny kolor wyszedł w naturalnym świetle. Cytuj
Koval Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2019 @blekit, bardzo fajnie wyszło. Jedna rzecz która lekko burzy zachwyt, to właśnie okolice zapiętego guzika - po zobaczeniu zdjęć pomyślałem, że jest przyszyty zbyt blisko krawędzi. (środek genialny!; w poprzedniej zresztą też) Cytuj
Zajac Poziomka Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Bardzo ładnie wygląda, podoba mi się dużo bardziej niż Twoje poprzednie zamówienia z tej pracowni. Podszewka mi się nie podoba, ale to detal, wyszło naprawdę dobrze. Gratulacje! Edycja: Jeszcze co do bardziej otwartego dołu, wydaje mi się że w tym wypadku lepiej by wyglądał minimalnie bardziej zamknięty. Cytuj
blekit Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2019 @Xune prawdę mówiąc nawet nie rozważałem tego, żeby zupełnie rezygnować z podszewki. Z mojego doświadczenia marynarki o takiej konstrukcji gorzej się układają i noszą, a różnica w przewiewności jest w moim odczuciu zupełnie pomijalna. 1 Cytuj
Ernestson Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Bardzo ładna marynarka, gratulacje Cytuj
Beny23 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Genialna podszewka @blekit ! Cytuj
Andells Opublikowano 13 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2019 A to jeszcze takie zdjecie , dla utrwalenia historii 1 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi