Popular Post blekit Posted August 11, 2019 Popular Post Report Share Posted August 11, 2019 Niemal równolegle z szarym garniturem od @Ernestson toczyło się kolejne zamówienie w @Andells. Tym razem chciałem uszyć gładką, ciemnobrązową marynarkę na lato - najlepiej z tkaniny o wyraźnej fakturze. Pierwsza, którą wybrałem, okazała się niedostępna. Przy drugim podejściu byłem już po pierwszej przymiarce wspomnianego wcześniej garnituru i postanowiłem przejrzeć próbnik fresco, którego wcześniej nie rozważałem (wydawało mi się, że tkanina ta ma zbyt mało wyraźną fakturę). Mój wybór padł ostatecznie na fresco light w kolorze Dark Rust o gramaturze 8/9ozs (250-280g). Marynarka miała być jednorzędowa, na półpodszewce i oczywiście z otwartymi klapami. Ramiona bardziej naturalne niż w poprzedniej marynarce z tej pracowni, tylko z minimalnym wypełnieniem. Do tego nakładane kieszenie i lekko obniżona kozerka poprowadzona po delikatnym łuku. Dodatkowo poprosiłem o odrobinę większe otwarcie marynarki dołem oraz wszycie rękawa z marszczeniami (to fachowo się chyba nazywa spalla camicia, tak?). Proces przebiegł standardowo - trzy przymiarki i w zeszłym tygodniu obiór marynarki. Jestem z niej bardzo zadowolony. Podobają mi się proporcje i dopasowanie. Tutaj mała uwaga - mój plan treningowy ostatnio przynosi nadspodziewanie dobre rezultaty, co poskutkowało zauważalną zmianą obwodów w ciągu ostatnich dwóch miesięcy. W związku z tym w zamówieniach, do których miary były zbierane wcześniej, występują pewne niedoskonałości (widoczne są szczególnie na plecach, w okolicach prawego ramienia i łopatki). Poza tym mógłbym się pewnie pokusić o większe wytaliowanie marynarki. Z poprawkami i ewentualnymi przeróbkami mam zamiar poczekać co najmniej do końca sezonu - po pierwsze aby dać szanse na dopasowanie się marynarki do mojego ciała, a po drugie żeby zweryfikować, iż zmiany obwodów nie mają efemerycznego charakteru Poza tym jedyną rzeczą, do której mógłbym się przyczepić są lekkie marszczenia przy guziku. Zdjęcia trochę ten efekt wyolbrzymiają, ale w rzeczywistości też jest widoczny. Dzisiaj marynarka zaliczyła pierwsze wyjście. Poniżej kilka zdjęć. Na prośbę Tomka z @Andells również ujęcie wnętrza, na którym widać genialną podszewkę, wykończenie na bardzo wysokim poziomie, a także to, jak bardzo przewiewna jest ta tkanina. Jak zawsze chętnie wysłucham feedbacku 18 15 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xune Posted August 11, 2019 Report Share Posted August 11, 2019 To ja z pytaniem - skoro fresco i to jeszcze lite, to czemu w ogóle wszywać podszewkę? Pomijam rękawówkę, tu wiadomo Ogółem - podoba mi się Fajny kolor wyszedł w naturalnym świetle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koval Posted August 11, 2019 Report Share Posted August 11, 2019 @blekit, bardzo fajnie wyszło. Jedna rzecz która lekko burzy zachwyt, to właśnie okolice zapiętego guzika - po zobaczeniu zdjęć pomyślałem, że jest przyszyty zbyt blisko krawędzi. (środek genialny!; w poprzedniej zresztą też) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zajac Poziomka Posted August 11, 2019 Report Share Posted August 11, 2019 Bardzo ładnie wygląda, podoba mi się dużo bardziej niż Twoje poprzednie zamówienia z tej pracowni. Podszewka mi się nie podoba, ale to detal, wyszło naprawdę dobrze. Gratulacje! Edycja: Jeszcze co do bardziej otwartego dołu, wydaje mi się że w tym wypadku lepiej by wyglądał minimalnie bardziej zamknięty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blekit Posted August 12, 2019 Author Report Share Posted August 12, 2019 @Xune prawdę mówiąc nawet nie rozważałem tego, żeby zupełnie rezygnować z podszewki. Z mojego doświadczenia marynarki o takiej konstrukcji gorzej się układają i noszą, a różnica w przewiewności jest w moim odczuciu zupełnie pomijalna. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernestson Posted August 12, 2019 Report Share Posted August 12, 2019 Bardzo ładna marynarka, gratulacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beny23 Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Genialna podszewka @blekit ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcous Posted August 22, 2019 Report Share Posted August 22, 2019 podszewka super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andells Posted September 13, 2019 Report Share Posted September 13, 2019 A to jeszcze takie zdjecie , dla utrwalenia historii 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts