Żorż Ponimirski Napisano 6 Lipiec 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2018 6 minut temu, lubo69 napisał: Wosk się nie wykrusza oczywiście, za to sztywnieje i staje się nieprzyjemny - moje doświadczenie po dwóch kurtkach i trzech zimach. Jaki masz konkretnie wosk w tych kurtkach ? Thronproof, sylkoil czy drywax ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 6 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2018 Sylkoil miałem. Nie mam już tych kurtek z wymienionego wyżej powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 6 Lipiec 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2018 To ciekawe, nic podobnego nie zauważyłem w sylkoilu i thornproof. Nie zastanawia Cię czasem po co w ogóle Barbour robiłby kurtki zimowe ? Widziałem naprawdę ciężkie i mocno ocieplone parki z bawełny woskowanej np. model Gisbourne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 6 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2018 Olejaki to acquired taste; mi przeszło:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
De Lasalle Napisano 6 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2018 Ja nosiłem zimą olejaka przy ujemnych temperaturach i dobrze mi było z tym. Narzeczona i przy dodatnich temperaturach uważa materiał za nieprzyjemy, nie dostrzegam różnicy w sztywności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 7 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2018 Wosk oczywiście się nie wykrusza. Natomiast przy ujemnych temperaturach zamienia się w zimny, sztywny kompres - cała kurtka jest lodowata. Nie jest to przyjemne i nie służy komfortowi cieplnemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 7 Lipiec 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2018 4 godziny temu, Velahrn napisał: Wosk oczywiście się nie wykrusza. Natomiast przy ujemnych temperaturach zamienia się w zimny, sztywny kompres - cała kurtka jest lodowata. Nie jest to przyjemne i nie służy komfortowi cieplnemu. Kupiłem zimowego Barboura rok temu na te "słynne" burze śnieżne, gdzie przy -10°C z wiatrem odczuwalna wynosi -30°C. Nic nie zamienia się w sztywny kompres, pewnie jest lodowata z zewnątrz bo jaka ma być, ale co najważniejsze chroni przed przenikliwym wiatrem. Pewnie można w to miejsce kupić milusią puchówkę na kaczym pierzu z membraną Gore-Tex, ale Barbour mi całkowicie wystarcza i do tego nieźle wygląda. Co ciekawe, właśnie dzięki nieprzepuszczalnej warstwie wosku to wcale nie jest gruba kurtka, coś jak Ashby z podpinką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 7 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2018 Godzinę temu, Żorż Ponimirski napisał: Kupiłem zimowego Barboura rok temu na te "słynne" burze śnieżne, gdzie przy -10°C z wiatrem odczuwalna wynosi -30°C. Nic nie zamienia się w sztywny kompres, pewnie jest lodowata z zewnątrz bo jaka ma być, ale co najważniejsze chroni przed przenikliwym wiatrem. Pewnie można w to miejsce kupić milusią puchówkę na kaczym pierzu z membraną Gore-Tex, ale Barbour mi całkowicie wystarcza i do tego nieźle wygląda. Co ciekawe, właśnie dzięki nieprzepuszczalnej warstwie wosku to wcale nie jest gruba kurtka, coś jak Ashby z podpinką. ??? Mam (i nie tylko ja, również moi przedmówcy) dokładnie odwrotne uczucia. A mam dwie kurtki Barboura, jedną z thornproof od ośmiu lat, i jedną z sylkoil od dwóch. Zresztą, zobacz - Barboru to woskowana bawełna. Izoluje faktycznie, świetnie od wiatru, ale nie izoluje od zimna - bo jak miała by? Najlepszym izolatorem jest powietrze, a bawełna woskowana to jest zbita, zaimpregnowana warstwa. Wystawiona na mróz staje się bardzo zimna, a więc przez przewodzenie zaczyna cie wychładzać (na takiej zasadzie, jakbyś nosił metalową zbroję). Swoją drogą, puchówki nie mają gore-texu, bo po co - są używane, kiedy pada śnieg, a on jest suchy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 7 Lipiec 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2018 @Velahrn no ale ja nie mówię o chodzeniu w warstwie woskowanej bawełny, tylko kurtce z woskowanej bawełny z podpinką - tam jest izolacja termiczna i miękkość a wosk chroni od wiatru. Nie chcę się bez sensu kłócić, po prostu piszę, że u mnie świetnie zdało to egzamin. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 7 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2018 5 minut temu, Żorż Ponimirski napisał: @Velahrn no ale ja nie mówię o chodzeniu w warstwie woskowanej bawełny, tylko kurtce z woskowanej bawełny z podpinką - tam jest izolacja termiczna i miękkość a wosk chroni od wiatru. Nie chcę się bez sensu kłócić, po prostu piszę, że u mnie świetnie zdało to egzamin. Czy możesz wstawić link do modelu, który posiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 7 Lipiec 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2018 https://www.endclothing.com/row/barbour-x-wood-wood-valby-wax-jacket-mwx1251sg51.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artski Napisano 9 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2018 Dzięki wszystkim. Mam jeszcze jedno pytanie. Chyba zdecyduję się na Bedale. I teraz pytanie jak z rozmiarówką? Czy jeżeli normalnie kupuję XL to 46 będzie ok czy raczej za duzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 9 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2018 W dniu 7.07.2018 o 17:11, Żorż Ponimirski napisał: https://www.endclothing.com/row/barbour-x-wood-wood-valby-wax-jacket-mwx1251sg51.html Bardzo ładny model! 4 godziny temu, artski napisał: Dzięki wszystkim. Mam jeszcze jedno pytanie. Chyba zdecyduję się na Bedale. I teraz pytanie jak z rozmiarówką? Czy jeżeli normalnie kupuję XL to 46 będzie ok czy raczej za duzy? Według mnie za duży. Klasyczna Bedale to obszerna kurtka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ladislav Napisano 9 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2018 Siema, chciałbym zapytać, dokąd oddajecie przewoskować wasze kurtki. Czy wysilacie do Barboura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ladislav Napisano 9 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2018 On 7/7/2018 at 4:04 PM, Velahrn said: ??? Mam (i nie tylko ja, również moi przedmówcy) dokładnie odwrotne uczucia. A mam dwie kurtki Barboura, jedną z thornproof od ośmiu lat, i jedną z sylkoil od dwóch. Zresztą, zobacz - Barboru to woskowana bawełna. Izoluje faktycznie, świetnie od wiatru, ale nie izoluje od zimna - bo jak miała by? Najlepszym izolatorem jest powietrze, a bawełna woskowana to jest zbita, zaimpregnowana warstwa. Wystawiona na mróz staje się bardzo zimna, a więc przez przewodzenie zaczyna cie wychładzać (na takiej zasadzie, jakbyś nosił metalową zbroję). Swoją drogą, puchówki nie mają gore-texu, bo po co - są używane, kiedy pada śnieg, a on jest suchy. Mogę powiedzieć, że póki co widziałem też puch plus Gore T.. Tak właśnie naprzykład nawet Woolrich ma taką w ofercię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ladislav Napisano 9 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2018 Chciałbym zapytać, ponieważ rozważam kupno olejówki, co myślicie o tych modelach: https://www.outdoorandcountry.co.uk/mens-barbour-cole-wax-jacket.html?c=Olive https://www.outdoorandcountry.co.uk/barbour-sapper-jacket.html?c=Olive Dz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 9 Lipiec 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2018 @artski, własnie przez przypadek usunąłem pól strony wpisu. Po krotce - nie bierz Bedale ze swoim wzrostem, ona jest bardzo nieproporcjonalnie krotka i szeroka na osobie powyżej 175 cm wzrostu. Musisz najpierw zawęzić obszar stylistyczny, bo zacząłeś od Duke, a teraz wspominasz o Bedale, które są jak ogień i woda na Barbourowej skali. Niestety rozmiarowka w Barbour to tragedia i ja z 185 cm i 90 kg mieszczę się w M do XL, zależnie od modelu. @Ladislav, byłoby czytelniej gdybyś nie umieszczał 3 postów jeden pod drugim. Same kurtki ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artski Napisano 9 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2018 @Żorż Ponimirski no rozstrzał duży to fakt. Bardziej podoba mi się Duke, Connel czy Rake ale one są taliowane wiec nie wiem. Czy prży moich gabarytach będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 9 Lipiec 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2018 @artski, ja kupiłem już dwie z outletow na naszym allegro, wklejam link do czegoś być może w Twoim obszarze zainteresowań: https://allegro.pl/41937sp-barbour-international-kurtka-woskowana-xl-i7442760749.html#thumb/6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ladislav Napisano 9 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2018 1 hour ago, Żorż Ponimirski said: @artski, własnie przez przypadek usunąłem pól strony wpisu. Po krotce - nie bierz Bedale ze swoim wzrostem, ona jest bardzo nieproporcjonalnie krotka i szeroka na osobie powyżej 175 cm wzrostu. Musisz najpierw zawęzić obszar stylistyczny, bo zacząłeś od Duke, a teraz wspominasz o Bedale, które są jak ogień i woda na Barbourowej skali. Niestety rozmiarowka w Barbour to tragedia i ja z 185 cm i 90 kg mieszczę się w M do XL, zależnie od modelu. @Ladislav, byłoby czytelniej gdybyś nie umieszczał 3 postów jeden pod drugim. Same kurtki ładne. Sorry, wiem, że wygląda to nepięknie...ale najpierw pisałem, potem myślałem, przyznaję bez tortur:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artski Napisano 10 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lipiec 2018 @Żorż Ponimirski No mniej więcej to jest ten styl. Myślałem o trochę dłuższej i z jakimś ociepleniem. Dzięki. Cały czas najbardzie chyba podoba mi się Duke . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ladislav Napisano 22 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2018 Dobry wieczór Panstwo, potrzebowałbym trochę doradzyć. Tak się zastanawiam nad kupnem modelu Beaufort. Chyba już przeczytałem dużo opinji posiadaczy tego modelu, jednak wciaż nie wiem jaki rozmiar dobrać. Waham się międzi 38 i 40. Co sugerowalibyście kiedy mam 176 wzrostu, 76kg i raczej sportową figurę. Z góry dziękuję;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 22 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2018 11 minut temu, Ladislav napisał: Dobry wieczór Panstwo, potrzebowałbym trochę doradzyć. Tak się zastanawiam nad kupnem modelu Beaufort. Chyba już przeczytałem dużo opinji posiadaczy tego modelu, jednak wciaż nie wiem jaki rozmiar dobrać. Waham się międzi 38 i 40. Co sugerowalibyście kiedy mam 176 wzrostu, 76kg i raczej sportową figurę. Z góry dziękuję;) Jeśli to klasyczny Beaufort, to bierz 38. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 22 Sierpień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2018 1 minutę temu, Velahrn napisał: Jeśli to klasyczny Beaufort, to bierz 38. Plus do tego obadałbym Ashby i Bristol w rozmiarze M. Beaufort będzie obszerny w brzuchu i klatce, a schodząc z rozmiarem często brakuje długości ramion, chociaż przy 176 cm może to zadziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ladislav Napisano 22 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2018 Dzięki Panowie za polecenie. Więc, jeszcze zapytam. Kiedy planuję też ubierać marynarki pod tą kurtkę, mogę liczyć też na 38? Z koleji dodam, że obwód klatki to u mnie 105 cm. Dzięki i hough Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi