Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Droga @poszetka.com,

marzyłoby mi się, by w bogatej ofercie akcesoriów mody męskiej na czas jesienno-zimowy (czyt. grzewczy) znalazły się stylowe maski antysmogowe. Niedawno jeden z producentów masek z Krakowa wprowadził kolekcję z popularną firmą odzieżową Medicine: https://dragonmask.pl/medicine-collection

A ja już widzę oczami wyobraźni maski wykończone tkaniną z Macclesfield albo wzorem w kratę księcia Walii. Brałbym w ciemno.

Podrzucam pomysł ;) i pozdrawiam

Opublikowano
36 minut temu, kappa napisał:

Droga @poszetka.com,

marzyłoby mi się, by w bogatej ofercie akcesoriów mody męskiej na czas jesienno-zimowy (czyt. grzewczy) znalazły się stylowe maski antysmogowe. Niedawno jeden z producentów masek z Krakowa wprowadził kolekcję z popularną firmą odzieżową Medicine: https://dragonmask.pl/medicine-collection

A ja już widzę oczami wyobraźni maski wykończone tkaniną z Macclesfield albo wzorem w kratę księcia Walii. Brałbym w ciemno.

Podrzucam pomysł ;) i pozdrawiam

Pomysł conajmniej tak dobry, jak wyburzenie Pałacu Kultury. 

Opublikowano

Wydzielone z tematu poszetka.com

Co do problemu z jakością powietrza - jest on poważny. Dopóki ktoś nie skończy z pylicą albo astmą to problem bagatelizuje. Poza typowym smogiem, u mnie pojawił się problem, że przez radosne dawanie pozwoleń w Warszawie na budowy kolejnych bloków mieszkalnych, od paru lat mam non stop budowę za oknem, cały pył praktycznie przechodził do mieszkania. W końcu zacząłem mieć coraz gorsze problemy z oddychaniem, zdecydowałem się kupić oczyszczacz powietrza i naprawdę efekty już był widoczny po paru dniach. Przestałem mieć problemy z dusznościami w nocy, dziecko też przestało kasłać. 

Polecam zainteresować się modelami Sharpa, Xiaomi - niestety tutaj trzeba brać pod uwagę parę czynników, jak pobór prądu i hałas (realnie powinien chodzić on non stop), jakość oczyszczania powietrza i cena filtrów względem czasu zużycia, co wbrew pozorom ogranicza liczbę modeli do paru. 

Opublikowano

Polecam zdecydowanie modele Sharpa. Urządzenia są bardzo ciche, a filtry starczają na długo. Model, który posiadam, w trybie nocnym jest jest prawie niesłyszalny - 16 db, czyli mniej więcej dźwięk odpowiadający głębszemu wydechowi. Filtry według danych producenta mogą pracować nawet 10 lat. Czytałem artykuł, że biorąc pod uwagę stan zanieczyszczeń w Krakowie filtr Hepa starczy tylko na 2-3 lata, ale pozostałe filtry (wstępny i węglowy) mogą być zmieniane co 10 lat.

Konkretny model warto dobrać pod kubaturę największego pomieszczenia, w jakim będzie pracować oczyszczacz, ale nie całego mieszkania/domu, ponieważ żadne urządzenie nie oczyści powietrza z innego pokoju. 

Opublikowano

Ja kupiłem ten model: https://www.spidersweb.pl/2017/03/sharp-kc-a50euw-opinie-recenzja.html 

Boli mnie trochę w nim to, że nie ma wifi i aplikacji na komórkę oraz programowania kiedy ma się włączyć i wyłączyć. Ale zdecydowałem się ze względu, że z paru innych źródeł w necie przeczytałem, że jest dość bezkonkurencyjny w dłuższej perspektywie pod kątem oczyszczania. Podobno jedynie nawilżacz powietrza lubi często "zaśmierdnąć", może zależy to od wody jaką się ma w kranie -  czas pokaże. Jeżeli wierzyć wskazaniu, w pierwszym dniu miałem jakość powietrza w domu 2/5, teraz 5/5. 

Za to bardzo podoba mi się to, że ma czujniki "smrodu", zanieczyszczenia powietrza oraz wilgotności i automatycznie steruje siłą nawiewu, na najniższych obrotach producent mówi tylko o około 4W zużycia. Plus, że jest na kółkach, przez co można go wygodnie przesuwać (chociaż też nie ważny tyle by to było problemem). 

Z Xiaomi http://www.conowego.pl/testy/xiaomi-mi-air-purifier-2-recenzja-jednego-z-najtanszych-oczyszczaczy-powietrza-22969/ trochę mi nie grała cena filtra (ten najlepszy z HEPA kosztował 250zł i  trzeba go wymieniać co pół roku) - w zestawie jest ten najbardziej podstawowy, więc już do ceny startowej trzeba doliczyć +250zł na filtr. 

Plusem oczyszczacza powietrza jest też to, że w zimę powoduje cyrkulację powietrza w pomieszczeniu. 

Warto przy wyborze modelu zastanowić się, gdzie będzie stał - jeżeli w salonie połączonym z kuchnią i korytarzem (nie ma drzwi po drodze) - trzeba wybrać o większej przepustowości. Jeżeli mieszkanie jest pozamykane, lepiej wziąć 2 mniejsze. Bo to jednak jest urządzenie wolnostojące, a nie zintegrowany system wentylacji w mieszkaniu, gdzie można powietrze centralnie filtrować i rozprowadzać po wszystkich pokojach. 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Lekko ponad kwartał - dalej sprawdza się znakomicie. Szczególnie teraz w okresie chorób - powstrzymuje roznoszenie się chorób po całym domu, a przynajmniej ogranicza czas potrzebny na zarażenie całej rodziny. Plus ewidentnie lepiej się śpi w jego pobliżu, szczególnie na kacu :D

Dodatkowo zainstalowałem sobie aplikację Kanarek i przy przekroczeniu ~700% zakładam maskę z dragonmask.pl. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

dzięki za info.

Kolega z pracy też mi poleca Sharpa. Ma model KC-930EUW i przesuwa go z pokoju do pokoju wieczorem (drzwi zamykane)

Zastanawiam się jeszcze nad Philipsem, np. AC3259/10 z uwagi na dużą przepustowość. Ale  nie ma nawilżacza (w sumie ważniejsze jest dla mnie oczyszczanie; nawilżanie przez krótszy okres w roku można zapewnić oddzielnym nawilżaczem):

https://www.euro.com.pl/oczyszczacze-powietrza/philips-ac3259-10.bhtml?gclid=CjwKCAiArOnUBRBJEiwAX0rG_byr-JvZdON8xAWRqIhqBNwu4ZP7n3eVKG58otYoVxvNIBS514EfghoC8pgQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CJjb6Iie0dkCFdeRGAodmdgJVw#opis

Co ciekawe, ten Philips o wydajności ( m3/h ) większej o 28% niż Twój model  ma zadeklarowaną max wielkość pomieszczenia ponad 2 razy większą. Ciekawe skąd takie różnice?

I pytanie czy jest sens kupować większy "kombajn" do mieszkania w którym co prawda pokoje nie są zamykane (drzwi nie są zamykane) ale to jednak nie open space.

Opublikowano

Philips ma wkłady za około 500zł i producent deklaruje, że trzeba je wymieniać co rok. Za to ma aplikację do sterowania.

Ja osobiście nawilżacza nie używam, ale mam akwarium otwarte 300l w domu, wiec mam raczej problem z nadmiarem wilgoci (którą to trochę potrafi taki oczyszczacz obniżać, ale nie by robić różnicę zasadniczą). Nie oczyszczał jeszcze w sezonie letnim - ale w sumie taka bryza którą wytwarza dobrze chłodzi, więc w połączeniu z wentylatorem może zrobi różnicę, zobaczymy :)

Z opinii w internecie, w przypadku zamkniętych pomieszczeń - lepiej zainwestować w mniejsze (i tańsze) wersje, ale kupić 2-3 

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 20.11.2017 o 00:29, Typowy Janusz napisał:

Wydzielone z tematu poszetka.com

Co do problemu z jakością powietrza - jest on poważny. Dopóki ktoś nie skończy z pylicą albo astmą to problem bagatelizuje.

Wychowałem się w środowisku górniczym. Na pylicę zachorował tylko jeden wuj. Fedrował w przodku (tzn. pracował bezpośrednio przy ścianie węglowej). Astma była znana tylko ze słyszenia. Nie chcę jednak bagatelizować - wielu skończyło na raka płuc. 

Opublikowano

Przez alergię (na roztocza) mam z roku na roku pogłębiający się problem z gardłem i oskrzelami, jakość powietrza mogę praktycznie mierzyć samodzielnie ilościa w tygodniu napadów kaszlu rano. Od kiedy śpię z oczyszczaczem, drastycznie ona zmalała. Nie wiem, ale mi pomaga, dlaczego to nie powiem, lekarzem nie jestem (chociaż i oni tylko głównie kasę wyciągają i ręce rozkładają, że to "zapewne wynik alergii")  

Opublikowano

Ameryki nie odkryję, ale próbowałeś odczulania? 6 lat zastrzyków na roztocza kurzu domowego, na początku nie mogłem normalnie żyć przy roztoczach, od kilkunastu lat spokój i cisza.

Jako nie-lekarz mogę zgadywać że oczyszczać odfiltrowuje kurz unoszący się w powietrzu?

Opublikowano

Ja również polecam odczulanie z doświadczenia, nie były to u mnie roztocza, aczkolwiek 5 letnia terapia zastrzyków wyeliminowała uczulenie praktycznie do 0 od stanu dość mocnego (2-3 mocne tabletki w sezonie rano to był mus). Dwa minusy tego rozwiązania są takie, że nie ma gwarancji, że będzie jakikolwiek efekt (w moim przypadku akurat po roku była znacząca poprawa), a dwa to, że trzeba biegać na zastrzyki regularnie (ja akurat dostaje w triceps), co jest uciążliwe w tak długim okresie. Chodzę na NFZ, więc szczepionka po refundacji kosztuje bodajże 3zł i starcza na kilka zastrzyków (bez refundacji kosztuje chyba ok. 100zł).

Opublikowano
Odczulanie nie daje 100 % wyleczenia. Ja brałem odczulanie 20 lat temu i faktycznie minęło mi wszystko. Obecnie mi wróciło. 
U niektórych daje, u innych nie. Trudno przewidzieć, ale efekt generalnie jest korzystny.
Opublikowano

Tak, odczulałem się dwa lata. Efekt był taki że około 2-3 lata w trakcie i po efekt był naprawdę super, ale potem zaczęły objawy wracać z dużo większą siłą - np. wcześniej nigdy nie miałem objawów w postaci cieknącego nosa, po tych 3 latach od odczulania - się pojawiły. 

Opublikowano

Luźny pomysł -> jeśli miałeś przed odczulaniem testy skórne punktowe to może w dokumentacji jest wynik (mm i skala). Wyłożyłbym równowartość krawata na powtórzenie testów, konsultację o nasileniu objawów i wyciągnięcie dokumentacji/porównanie na ile się zmieniła reakcja skórna przed odczulaniem i po. Jeśli :)

Opublikowano
Luźny pomysł -> jeśli miałeś przed odczulaniem testy skórne punktowe to może w dokumentacji jest wynik (mm i skala). Wyłożyłbym równowartość krawata na powtórzenie testów, konsultację o nasileniu objawów i wyciągnięcie dokumentacji/porównanie na ile się zmieniła reakcja skórna przed odczulaniem i po. Jeśli
W tym sęk, że to nie ma przełożenia, nie da się na tej podstawie prognozować.
Skuteczność na pewno zależy od czasu immunoterapii, np lepiej 5 niż 3 lata (to już absolutne minimum).
  • Oceniam pozytywnie 1