Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Manolete napisał:

Uprzedzę kolegę @TDab i poinformuję szanowne grono o kolejnej fazie promocji - darmowa dostawa i 35% zniżki na wybrane przedmioty (widzę, że w części na takie, które ostatnio przecenione nie były)

Jakiś czas temu oglądałem marynarkę B. Cucinelli, tak raczej z ciekawości, bo jednak kosztowała prawie 600 euro. A teraz jest w promocji - 35% - ale cena skorygowana na 910. Ciekawe, w którym wariancie wychodzi taniej.

• Odpowiedzi 289
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
4 godziny temu, Manolete napisał:

Uprzedzę kolegę @TDab i poinformuję szanowne grono o kolejnej fazie promocji - darmowa dostawa i 35% zniżki na wybrane przedmioty (widzę, że w części na takie, które ostatnio przecenione nie były)

Dodam od siebie, że mimo informacji- kody  promocje nie łączą się- można spróbować połączyć (jak ktoś ma kod na 10 % za zapisanie się do newslettera (15 % z urządzenia mobilnego), albo za lojalność i dużo zakupów :). U mnie zadziałało.

Opublikowano
Godzinę temu, mosze napisał:

Jakiś czas temu oglądałem marynarkę B. Cucinelli, tak raczej z ciekawości, bo jednak kosztowała prawie 600 euro. A teraz jest w promocji - 35% - ale cena skorygowana na 910. Ciekawe, w którym wariancie wychodzi taniej.

Tak na marginesie- Yoox ma w ofercie wiele takich "premium" łaszków, które jednostkowo potrafią kosztować fortunę. Niezależnie, czy zamawiasz "tiszert" za kilkadziesiąt złotych, czy jakiś "wybiegowy" płaszcz dla żony za 10.000 zł przesyłka przychodzi w takim samym szarym kartonie o średniej wytrzymałości na zgniecenia (tzn. te małe są jeszcze o.k., ale te większe wypadają słabo, ciuchy niezabezpieczone i owinięte w kawałek "pergaminu". Na przesyłkę wypada jeden kawałek papieru, w który zawinięte jest kilka rzeczy razem. Żadnego worka foliowego, czy innych wynalazków. Przesyłka potrafi zostać po drodze potraktowana  tak:

yoox.thumb.jpg.b8e4b7ae7473667c7cc71efe9d5dcca8.jpg

To tyle mam do powiedzenia w kontekście B. Cucinelli :). Tzn. jakby ktoś zamówił z ciekawości (do przymiarki) + Kitona + coś tam jeszcze to może się trochę zdziwić, jak mu kawałek ekskluzywnej wełny przez szramę w kartonie będzie wyglądał :)

Opublikowano

Ta paczka to jeszcze lajcik w porównaniu do takiej, co sam ostatnio dostałem, obwiązanej 10 metrami taśmy, by się nie rozpadła, aż szkoda, że nie zrobiłem zdjęć.

Swoją drogą, @Tanatos70, ile Ty tych Kitonów na miesiąc zamawiasz, że masz takie zniżki, mnie może raz kupon dali, no ale ja najtańsze resztki wyskrobuje :-D

Jeszcze jeśli chodzi o politykę cenową Yooxa, to bywa ona całkiem zwariowana - trafiają się rzeczy z wyjściowymi cenami całkiem od czapy wysokimi i zaskakująco niskimi. Dobrym przykładem jest marka Brooks Brothers, gdzie jest totalny misz-masz w stosunku do linii/cen producent. Koszule z najtańszej outletowej linii "346" potrafią kosztować po 200 euro, a marynarki wysokiej linii Country Club ($800) ostatnio wystawili po 189 euro (minus 35% zniżki, już się rozeszły).

Opublikowano

@dziko, sprawdziłem z ciekawości- 40 przesyłek w ciągu trochę ponad roku. W każdej 2-4 "przedmioty". Już się nie przejmuję, żeby zawsze coś u mnie zostało (początkowo tak robiłem i dzięki temu koledzy parę marynarek ode mnie okazyjnie na bazarku odkupili) i bez pardonu odsyłam jak mi nie pasują. Wręcz nie mam skrupułów- jak coś zamówię i w międzyczasie przecenią (zanim do mnie dotrze) to zamawiam ponownie, a ten droższy egzemplarz odsyłam. Taki sport :). Kitona jeszcze nie brałem, absurdalny pułap cenowy, a z ciekawości ?..... aż tak ciekawski nie jestem :).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 24.01.2018 o 21:45, Krzysiek_W napisał:

no i dojszła :)

O ile normalnie noszę rozmiar 46, to w tym przypadku skusiłem się na 48 (bo innego nie było ;) i o dziwo jest ok - zdziwienie wynika z faktu, że płaszcz OJ mam w rozmiarze 46 i pasuje bardzo dobrze. Koniec gadania, focisze -rękaw trochę do skrócenia, plus kwestia dopasowania reszty ubrania. Myślę, że bardziej będzie eksploatowana na wiosnę, bo do flanelowych spodni mi nie podchodzi:

3.thumb.jpg.2c12d40add9cd35798580dd08052ebae.jpg

1.thumb.jpg.8eff62671d9bbbd7816d78fbbc2d4954.jpg

2.thumb.jpg.d22c23f99bd5a54849f8cfce04ff7bb1.jpg

Zakup był już jakiś czas temu, ale dopiero niedawno udało mi się pozbierać kilka zakupów do wora i udać się na poprawki krawieckie do @poszetka.com, więc wczoraj odebrałem gotowe.

Marynarka dzisiaj na moich ramionach i powiem Wam że jestem nią zachwycony! :wub:pod światło cienka jak fresco, leciutka, leży lepiej niż sweter, prawie jej nie czuję. Dzięki @dziko za podrzucenie linka! zdecydowanie polecam jeśli jeszcze kiedykolwiek się tam pojawi

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
3 godziny temu, MarcinJarosz napisał:

@dziko jak wygląda rozmiarówka Zanelli? Jakbyś mógł podać rozmiar tych spodni i ile mają rzeczywiście w pasie.

Rozmiarówka Zanelli to senny koszmar księgowego, spodnie w tym samym rozmiarze w zależności od modelu potrafią się różnić w pasie jakieś 5-6 cm. Najczęściej jednak, dla rozmiaru 50, jest to 86-88 cm w pasie (wełniane raczej luźniejsze od chinosów, mają też zapas ze 3cm na poszerzenie). Zanella jest o tyle nietypowa, że szyją też sporo na rynek amerykański, zatem kroje jak na włoszczyznę bywają bardzo regularne/obszerne (nogawki nawet do 22 cm szerokości itd.), czyli dobre dla osób o szerszych biodrach, masywnych udach bądź konserwatywnych poglądach ;-) Na chudzielcach z kolei te spodnie mogą wisieć, choć Zanella ma też trochę wyslimowanych modeli, których z kolei nie próbowałem (tu dobrą alternatywą może być Incotex, Rotasport czy PT01/PT05).

Ich zwykłe "eleganckie" spodnie bawełniane potrafią się skurczyć w pasie/długości nawet do 3 cm, natomiast spodnie sprane (garment wash/dye) mają z kolei zerowy skurcz i generalnie świetnie się układają, natomiast na wejściu są ciaśniejsze (tak jakby najpierw "nadawali" rozmiar, a potem je kurczyli, można próbować brać rozmiar w górę).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie,

Jak na Yooxie jest z obniżkami (10/20/30)? Jak kończą się jedne promocje, to zaraz wchodzą kolejne? Czy nie ma co liczyć, że po zakończeniu jednej akcji zostaną od razu przecenione inne marynarki?

Druga sprawa. Jak jest z rozmiarami marynarek Boglioli względem Suitsupply? Pokrywają się? 

No i kwestia kodów rabatowych... Za newsletter nic nie przyszło. To była jednorazowa akcja?

Opublikowano

@Bażant - to zależy, generalnie jest trochę tak, że w kolejnych promocjach są przeceniane nieco inne towary (np. w jednej będzie bardziej przecena przecenionych, w drugiej duża zniżka na niewielką ilość nowych, nieprzecenionych rzeczy). Zwykle jak jednak promocja się kończy, to są ze trzy-cztery dni przerwy i wchodzi następna, ale Yoox potrafi zaskoczyć i w jedną i w druga stronę. Bywają natomiast towary, które z jakichś względów "uporczywie" omijają niemal wszystkie promocje :-) 

Boglioli ma różne kroje, ale generalnie brałbym rozmiar w górę w stosunku do SuitSupply. Swoja drogą, Boglioli na Yooxie, jak się ma odrobinę szczęścia i cierpliwości, to świetny deal - wybór jest spory, a podczas większych przecen jest taniej niż w TKMaxxie (gdzie co lepsze modele są po 999 zł). Przy okazji, warto też pamiętać, że u włoskich producentów marynarki garniturowe bywają istotnie większe (w talii, na długość) od odd-jackets w tym samym rozmiarze.

Z kodami rabatowymi to trudno powiedzieć, ostatnio dostałem jakiś całkiem znienacka i to w pop-up'ie, którego łatwo było przeoczyć (nie był powtórzony w emailu czy coś). Za newsletter chyba teraz nie ma, tylko za samo zarejestrowanie się.

Jak już jestem w wątku, to podzielę się dwoma polecaniami. Właśnie odebrałem takie spodnie:

https://www.yoox.com/pl/13127260IV/item#dept=mprm_1806styrm&sts=sr_mprm_1806styrm80&cod10=13127260IV&sizeId=&sizeName

Na żywo tkanina jest po prostu piękna (zresztą Loro Piana),  cenowo znakomita okazji.

Zaskakująco fajna okazała się też lniana koszula Brooks Brothers - o ile w ich zwykłych koszulach jest dość "plastikowa" bawełna non-iron, tak lnianie są z cięższego, irlandzkiego lnu Baird McNutt, mają też bardzo dobre kołnierzyki i mankiety ze sztywniejszym, ale nie klejonym wypełnieniem.

Opublikowano

Ciężko jest przewidzieć harmonogram promocji. Najlepsze są duże i na wszystko, ale te są najrzadsze. Zdarza się, że część przedmiotów drożeje proporcjonalnie do promocji (kosztując po rabacie praktycznie tyle samo, co wcześniej bez).

Boglioli - generalnie rozmiarówka jest podobna. Tu i tam noszę 48, jest na styk, ale 50 jest luźna i wymaga dopasowania. Różnica jest jednak taka, że rozmiarówka SS jest bardzo konsekwentna (poza bardzo starymi kolekcjami, w których marynarki były bardzo długie), a Boglioli - nie. Zdarzają się 48-ki w rozmiarze 46 albo 50-tki, w które nie wiem, czy bym się wcisnął (co wnioskuję na podstawie pomiarów bardzo starannego sprzedawcy - mogła być przerabiana, ale wszystkie wymiary były zgodne). Zatem tutaj jest loteria.

Jeśli chodzi o ceny, to akurat mam inne zdanie, niż kolega @dziko - za każdym razem, kiedy widziałem tę samą marynarkę w tikeju i na yooxie, w tikeju było wyraźnie taniej; na yooxie mogła kosztować mniej tylko po dużej promocji (dotyczy różnych marek). Nb. najtańsze modele Boglioli w tikeju widziałem po 600 zł (druga jakość, ale ciężko stwierdzić, z jakiego powodu, na oko bez zarzutu).

Opublikowano

Dziękuję @dziko i @mosze

Mam na oku tą marynarkę i właśnie się zastanawiam czy brać teraz, czy czekać na jakieś lepsze ceny innych modeli, bo chodzą za mną dwurzędówki, ale ciągle mają ceny w okolicach 500€. https://www.yoox.com/pl/49328818SG/item#sts=dreambox80&cod10=49328818SG&sizeId=&sizeName=

Tikej dla mnie to niestety wycieczka na co najmniej 2 dni, jawnie mi się nie chce :D Poza tym różnie bywa z wyborem. Co do cen to ja już się przyzwyczaiłem, że muszę czasami przepłacić, by trafić swój rozmiar. Buty UK12, marynarki 52, wcześniej 54 i 56. Tak czy inaczej obecnie za tą marynarkę Boglioli wychodzi tyle, co za marynarkę Suitsupply, a co do nich to miewałem kilka razy małe zastrzeżenia co do jakości.

SS noszę rozmiar 52 i w zasadzie wszystkie leżą bardzo dobrze. Czy zwroty na Yooxie są darmowe, bo nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi w ich regulaminie? 

Opublikowano

@mosze - wyjściowe ceny są oczywiście wyższe na Yooxie, ale przeceny na Boglioli bywają naprawdę duże. Swoją marynarkę z moheru, prezentowaną w "nietuzinkowych nabytkach" kupiłem za 94 euro (absurdalna cena) a inną podobną za 108 euro ktoś mi sprzątnął sprzed nosa. W TKMaxxie Boglioli za 600 zł to zwykle tańsze modele z bawełny/lnu, te lepsze wełna-moher-jedwab to już zwykle 999 zł. No i Boglioli w TKMaxxie jest od święta, a na Yooxie duży wybór cały czas.

Jako ciekawostkę powiem, że jest teraz w ofercie na Yooxie absolutnie topowy model Boglioli, kosztujący normalne coś koło 2000 euro, w cenie poniżej 400 (pewnie dlatego, że zdjęcie nie oddaje zupełnie, jak ta marynarka wygląda na żywo). Ale nie powiem co to, bo sam jeszcze czekam aż ciut stanieje :-D 

@Bażant - bardzo ładny model, wygląda na taki o luźniejszym kroju jak na Boglioli. Nie jest to ostatni egzemplarz i wciąż pełna cena, tak że ja bym ryzykował i poczekał, aż stanieje. A, jeszcze jednak ważna rzecz - Boglioli ma relatywnie długie rękawy i przecięte dziurki w mankietach, więc to też trzeba brać pod uwagę pod kątem dopasowania. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@dziko w przypadku Boglioli, jak i większości marynarek z Yooxa najbardziej martwi mnie długość. Mam wrażenie, że teraz wszystkie marynarki są kuse. SS jednak w przypadku większości oddów ma klasyczną długość, a wśród tych włoskich produktów Yoox trudno coś takiego znaleźć. Robi wrażenie jednak wybór marynarek bez podszewki. W zasadzie to trudniej tam o marynarkę z pełną podszewką - ale to pewnie kwestia sezonowych wyprzedaży. 

W takim razie dziękuję za radę, zaczekam i będę obserwował cenę.

Brałem jeszcze pod uwagę tą marynarkę: https://www.yoox.com/pl/49371299SP/item#sts=dreambox80&cod10=49371299SP&sizeId=&sizeName=

Ale trochę obawiam się takiej mocnej kraty, bo chyba optycznie poszerza, a mi to potrzebne nie jest :D Poliamid w składzie też nie bardzo mi się podoba, choć pewnie wpływa pozytywnie na trwałość tkaniny i zabiega jej wyciąganiu. No i niestety wydaje się jeszcze krótsza od Boglioli. 

Miałeś może okazję widzieć marynarki Lubiam / L.B.M 1911 / Luigi Bianchi Mantova? Niektóre wyglądają ciekawie, a niektóre wykonane są w połowie z plastiku. W ogóle czy któraś z mniej znanych marek z Yooxa jest warta uwagi? Moją uwagę zwróciły m.in.: Tonello, Daniele Alessandrini, Tombolini, Ballantyne i Barena. 

PS. małe techniczne pytanie, czy produkty na zdjęciach Yooxa są jaśniejsze czy ciemniejsze niż w rzeczywistości?

Opublikowano
28 minut temu, Bażant napisał:

@dziko w przypadku Boglioli, jak i większości marynarek z Yooxa najbardziej martwi mnie długość. Mam wrażenie, że teraz wszystkie marynarki są kuse. SS jednak w przypadku większości oddów ma klasyczną długość, a wśród tych włoskich produktów Yoox trudno coś takiego znaleźć.

Niestety, tak jest - generalnie włoszczyzna ma tę wadę, że jeśli rękawy będą dobre, to marynarka będzie kusa. Jeśli marynarka będzie dobra, to rękawy zbyt długie. Można porównywać długość rękawa i korpusu marynarki - jeśli są zbliżone i dziurki przecięte (Tagliatore z reguły tak ma, Boglioli chyba zawsze), to jest problem. SS, z drugiej strony, ma inne proporcje - klasyczna długość w połączeniu z rozsądnie dobraną długością rękawów i marginesem na ew. skrócenie.

Z w/w marynarki firmy Luigi Bianchi Mantova mają klasyczną długość (te, które spotkałem).

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
35 minut temu, Bażant napisał:

@dziko w przypadku Boglioli, jak i większości marynarek z Yooxa najbardziej martwi mnie długość. Mam wrażenie, że teraz wszystkie marynarki są kuse.

Doskonale znam ten ból, bo pomimo średnio-niskiego wzrostu mam dość długi "korpus" i krótka włoszczyzna bywa za krótka. Tagliatore, niestety, są bardzo kuse - dla rozmiaru 48 to zwykle około 70 cm. Z Boglioli jest ciut lepiej, w Twoich rozmiarach to już powinno być 74-75 cm. Lubiam, Luigi Bianchi Mantova miewają przyzwoite długości, ale to zależy również od kroju (Lubiam potrafi mieć bardzo obszerne, trochę staromodne kroje na trzy guziki, jak również bardzo wyslimowane modele) - materiały i wykonanie bywają bardzo OK. Tonello z kolei są ogólnie przymałe w każdym wymiarze. Niezłą opcją może być też Lardini/Brando, a alternatywą dla Boglioli marka The Gigi (założona chyba przez byłych współwłaścicieli Boglioli).

Generalnie pomocna jest też taka reguła - im wyższa linia / wyższa półka (czyli dla bogatych zgredów) tym marynarki dłuższe, więc np. dobrę będą Corneliani, Canali, zapewne i Kiton :-) 

Co do zdjęć - trudna sprawa, ogólnie wydają mi się adekwatne, a jeśli już raczej jaśniejsze niż ciemniejsze (widać po niektórych, że są nieco prześwietlone).

Opublikowano

@dziko @mosze

Dzięki jeszcze raz :) przejrzałem  chyba całego Yooxa. Przy czym zwróciłem uwagę na Luigi Borelli i właśnie Canali. Choć jednak Boglioli wypada bardziej atrakcyjne cenowo ogólnie.
The Gigi ma kilka ciekawych modeli, będę obserwował. Corneliani niestety w większości modeli ma wypełnione ramiona, w moim wypadku odpadają

Canali bardzo lubię, mam trzy świetne koszule, a i fajną marynarkę znalazłem: https://www.yoox.com/pl/49377690VX/item#dept=men&sts=sr_men80&cod10=49377690VX&sizeId=5&sizeName=52 szkoda tylko, że klapy otwarte.

Właśnie zastanawia mnie też jedna rzecz, czy pracownicy Yooxa usilnie zapinają zawsze trzy guziki, nawet w marynarkach na 2,5 guzika? Bo nie uwierzę, że trzy guziki w tradycyjnej formie powracają :D Niektóre wyglądają strasznie. Chyba manekiny im się skończyły i szyli to na pudłach od telewizorów.

Opublikowano
12 godzin temu, Bażant napisał:

Corneliani niestety w większości modeli ma wypełnione ramiona, w moim wypadku odpadają

Corneliani na Yoox ma chore ceny. Mam dwie marynarki Corneliani, obie bez wypełnienia ramion. Kupiłem je w Glamood, często robią promocje -30% na wszystko lub na konkretną markę. Warto zapisać się do newslettera. Wadą jest brak bezpłatnej przesyłki zwrotnej.

https://www.glamood.com/store/men/corneliani/or.1/

Opublikowano

Nie sugeruj się zdjęciami. Z niewiadomych powodów na większości zdjęć modele mają na sobie ciuchy rozmiar lub dwa za małe. Na stronie masz podane dokładne wymiary i skład materiałowy.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Może komuś się przyda, bo nawigacja na Yooxie może być problematyczna, gdy trzeba się przebijać przez "różne dziwne" marki z frędzelkami i ćwiekami, albo spodnie z lampasami ;) 

Link do dobrej jakości włoskich spodni. Marki znane i mniej znane, lecz uznane

https://www.yoox.com/pl/men/shoponline/cargo_c#/d=11549,26207,8087,21986,2086,31946,16560,7242,26120,5750,10846,429,10928,25882,145,21247,12096,7444,37908&dept=men&gender=U&page=1&mysizes=200:6;201:5,6;205:8&season=X

• Like 4