Skocz do zawartości

Klasyczne sneakersy

Beny23

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, MH_fan napisał:

Ten karton pod wkładką w snikersach za tyle pieniędzy to wg mnie bandyctwo. Tzn. ja ogólnie karton pod wkładką uważam za bandyctwo - dalej pamiętam los moich białych klasyków od Nike ze srebrną łyżwą z okolic roku 2007, w których karton uległ absolutnej degradacji. ;) 

To nie jest karton, tylko zapewne jakiś rodzaj tworzyła sztucznego, co jest absolutnym standardem w sneakersach i w ogóle butach poniżej 1000 zł. Skórzanej półpodeszwy w sneakersach używa może kilku producentów na świecie, np. Crown Northampton, i są to wtedy buty za 1400 zł i więcej.

Dodajmy, że te buty mają dokładnie taką samą konstrukcję, czyli Strobel stitched.

https://crownnorthampton.com/collections/luxury-handmade-sneakers/products/abington-toe-cap-all-white-calf-leather

Abington_All_White_1.jpg?format=pjpg&v=1

• Oceniam pozytywnie 1

W dniu 26.01.2025 o 12:43, Velahrn napisał:

To nie jest karton, tylko zapewne jakiś rodzaj tworzyła sztucznego, co jest absolutnym standardem w sneakersach i w ogóle butach poniżej 1000 zł. Skórzanej półpodeszwy w sneakersach używa może kilku producentów na świecie, np. Crown Northampton, i są to wtedy buty za 1400 zł i więcej.

Dodajmy, że te buty mają dokładnie taką samą konstrukcję, czyli Strobel stitched.

https://crownnorthampton.com/collections/luxury-handmade-sneakers/products/abington-toe-cap-all-white-calf-leather

Abington_All_White_1.jpg?format=pjpg&v=1

Bynajmniej nie miałem na myśli, że powinna być tam skóra, ale jeżeli taki Massimo D nauczył się, że można tam wrzucić włókno (coś przypominającego włókno szklane) zamiast kartonu, to można to zrobić inaczej. ;) 

• 3 months later...

Cześć!
Szukam klasycznych, skórzanych sneakersów – coś w stylu „na co dzień”, ale porządnie wykonane.

Na początku rozważałem Wojasa, ale po przejrzeniu opinii trochę ostygłem z entuzjazmem. Może ktoś potwierdzi lub zaprzeczy – warto czy nie?

Zależy mi na czymś solidnym – nie chcę taniej chińszczyzny, która rozpadnie się po dwóch miesiącach. Szukam czegoś, co przetrwa przynajmniej kilka sezonów.

Mały (a raczej duży) problem: noszę rozmiar 47. Niestety, wiele marek w sklepach stricte z butami eleganckimi kończy ofertę sneakersów na 45/46. Serio, czy to jakiś spisek przeciw dużym stopom? ;) 

Będę wdzięczny za konkretne polecenia firm lub modeli.

Dobra skóra i kilkuletnia trwałość to wydatek ponad 1000 zł. W outletach typu Bestsecret czy Yoox, a czasami Zalando (Lounge) można znaleźć taniej. Ja w taki sposób kupiłem Magnanni i Tod's, ale w typowym rozmiarze ok. 42. Shoes Like Pottery (od Moonstar) to bardzo trwałe buty i dostępne w szerokiej rozmiarówce, ale to tenisówki (wulkanizowana podeszwa i cholewka z płótna). Tutaj jest coś porządnego w rozmiarach aż do 48, ale bardzo drogo... Z trochę gorszej skóry cena poniżej 1400zł.

https://crownnorthampton.com/collections/luxury-handmade-sneakers/products/harlestone-hand-stitch-derby-off-white-finest-calf-leather

PS. Jest wątek, chyba niejeden:

• Like 1

Godzinę temu, Nehero napisał:

Będę wdzięczny za konkretne polecenia firm lub modeli.

Jaki budżet?

Godzinę temu, Nehero napisał:

Mały (a raczej duży) problem: noszę rozmiar 47. Niestety, wiele marek w sklepach stricte z butami eleganckimi kończy ofertę sneakersów na 45/46. Serio, czy to jakiś spisek przeciw dużym stopom? ;)

Meka ma sneakersy do rozmiaru 50. Może coś wpadnie Ci w oko ;-)

• Like 2

8 godzin temu, suede napisał:

Jaki budżet?

Powiem tak.

im mniejszy tym lepszy, ale pierwszeństwo ma to, by buty się nie rozleciały po 2 miesiącach.

Co z tego, że przyoszczędzę i kupię za 200 zł, kiedy za np. 5 miesięcy but się rozklei albo będzie inny problem.

8 godzin temu, suede napisał:
10 godzin temu, Nehero napisał:

Meka ma sneakersy do rozmiaru 50. Może coś wpadnie Ci w oko ;-)

Okej dzięki. Tu widzę, że buty są dodatkowo obszyte, więc problem ewentualnego puszczenia kleju raczej odchodzi na dalszy plan. 
No to te mogły by być ciekawe 😀

Okej a czy coś jeszcze ze sklepów e-obuwie, TK Maxx i podobnych jest warte uwagi?

Bo akurat sklepu Meki nie mam u siebie w mieście. 

A póki co muszę mieć w sumie na teraz buty nowe, bo kupiłem wkładki ortopedyczne. Więc buty też mogły by być nowe 😅

Nie ładuj się w koszty . Na youtubie jest gościu , ( chyba ze Stanów ) który dogłębnie bada rozmaite drogie buty. Przecina, rozrywa itp . Jeżeli ktoś sądzi , że najdroższe buty to tylko sama skóra plus nici , to te filmy go wyleczą  ze złudzeń .Załączam fotki butów firmy Ecco. Zakupione w TKMaxie w 2019  za niecałe 200 zł . Używane non stop w sezonie jesień / zima. Czyli 5rok .Ze względu na aurę założyłem je także dziś . Oczywiście klejone. Czyli z gatunku  pogardzanych na tym forum . O dziwo,  nic się nie odkleja i nie pęka . Dziennie robię od ok 6 do 10 tysięcy kroków . Oczywiście skóra,  o czym świadczy fotka z tzw „ próbą wody „ .

IMG_8978.jpeg

IMG_8974.jpeg

IMG_8975.jpeg

• Like 1

Nie są ortopedyczne . Teraz widzę , że ta fotka nie ukazała , że są to standartowe ( nie znoszę słowa snikersy) buty sportowe na płaskiej podeszwie z dłuższą cholewką . Ale mniejsza o ich wygląd . Chodzi o to , że klejone buty bardzo często są super wytrzymałe . Nie ma się czego bać . 😀👍

• Like 1