Skocz do zawartości

poszetka.com

Luciano

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa pytania w związku z ostatnio wprowadzonymi do oferty krawatami z jedwabiu drukowanego (swoją drogą bardzo ładne wzory i kolory, aż żal, że ograniczając rozpasany konsumpcjonizm zamówiłem tylko jeden):

1) jaki jest wkład w tych krawatach? Zdaje się z informacji w sklepie internetowym, że wełna-len. Sugerowałoby to, że dwie warstwy muszą dać choćby odczucie średniej grubości, choć ja mam wrażenie, że wkład jest bardzo delikatny, wydaje się sporo cieńszy od tego, który mam np. w krawacie z jedwabiu ancient madder (pytanie na ile to odczucie wynika z właściwości materiału zewnętrznego). W efekcie cały krawat jest bardzo delikatny, cienki, trochę brakuje mu mięsistości;

2) czy z uwagi na delikatny materiał i lekki wkład krawaty są specjalnie szersze w miejscu wiązania w stosunku do innych z oferty? Wczoraj porównałem ten nowy z zamawianym w zeszłym roku wzmiankowanym wyżej z jedwabiu ancient madder i okazało się, że ten nowy wyraźnie później zwęża się ku górze (w efekcie jest sporo szerszy w miejscu wiązania i węzeł wychodzi "wysoki", choć nie jest masywny ze względu na wkład - patrz pkt powyżej). Oba rzeczone krawaty są szyte pod wymiar, ale to bez znaczenia, bo w najszerszym miejscu oba były zamawiane w szerokości 9 cm i tyle mają, różnią się jedynie krojem w dalszej części. Bardziej generalnie rzecz ujmując, czy to oznacza, że sam krój krawata dostosowujecie do użytego materiału i wypełnienia?

Podsumowując niezależnie od odpowiedzi poddawałbym pod rozwagę szersze informowanie w sklepie internetowym o użytych wkładach (przy nowych krawatach to się pojawiło i fajnie byłoby, gdyby to był standard) oraz ogólnie ich właściwościach (choćby cienki-średni-gruby).

Witam, przepraszam za późną odpowiedź. Przeoczyliśmy pytanie.

Wkład jest dwuwarstwowy, Jedną warstwę tworzy sprężysta wełna, drugą delikatna bawełna. Staram się dopasować optymalnie wkład, jak na razie mamy bardzo dobre opinie dotyczące wiązania nowych jedwabi drukowanych. Niedawno porównywałam tą kolekcję z kilkoma włoskimi markami. Kształt i objętość mamy bardzo zbliżone, a jeśli czymś się nasze różnią to raczej grubszym wypełnieniem, a nie na odwrót. Zeszłoroczna kolekcja ancient madder miała sztywniejsze wkłady jednowarstwowe, od których raczej odchodzimy.

Przy każdej kolejnej kolekcji dostosowuję wkład oraz kształt do materiału biorąc pod uwagę zebrane opinie i sugestie Klientów. Przy szyciu bespoke można określić również rodzaj wkładu, szerokość krawata na danej wysokości, aby uniknąć nieporozumień.  Do krawatów szytych na wymiar mogą być wykorzystywane inne wkłady niż do standardowych wymiarów ze względu na konieczność wykrojenia indywidualnego kształtu. Nie wszystkie wkłady mamy w formie metra bieżącego. "Inne" w żadnym wypadku nie oznacza "gorsze".

Bardzo dziękuję za zgłębienie tematu. Informacja o wkładach będzie opisywana bardziej szczegółowo. Jeśli nowo nabyty krawat ma dla Pana niewystarczająco masywne wypełnienie to oczywiście możemy go "podrasować":)

Z serdecznymi pozdrowieniami, Joanna

• Oceniam pozytywnie 1

parę dni temu przyszła mi paczka : zielona grenadyna i poszetka POLSKA,   świetnie wykonane, łezka wychodzi super, ale wczoraj na weselu zaciągnęła mi się nitka i wygląda to nie dobrze. Samo przeniesienie jej na drugą stronę wystarczy ?

Dobry wieczór. Przy grenadynie jedynym dobrym sposobem jest przeciągnięcie wystającego włókna na lewą stronę materiału. My używamy do tego miniaturowego szydełka, ale igła  z nitką również zda egzamin. Ważne aby nie manewrować igłą na boki, ponieważ istnieje ryzyko powstania przestrzeni pomiędzy włóknami. Pozdrawiam, Asia

• Oceniam pozytywnie 1

• 2 weeks later...