Skocz do zawartości

Zastanawiam się nad kupnem

jabberwocky

Rekomendowane odpowiedzi

Powinno pomóc. Kilka osób już bardzo dziękowało mi za polecenie tego produktu :)

Nie miałem kontaktu ze wszystkim markami, jakie się przewijają, ale z cenowo bardziej przystępnych, oryginalne Bexleye robią na mnie całkiem dobre wrażenie.

Te okazyjne (już nie wiem czy to Bexley czy NC) bardzo kiepskie.

Lodingi, które miałem w ręku również dość twarde.

Czytam, że Markowski podobnie - tu szczerze mówiąc zawiodłem się.

Rozumiem, że Meermin wypada tu zdecydowanie lepiej.

A jak w tym kontekście wypada Barker, Carlos Sanots, Gordon Bros?

Trzeba mieć jeszcze świadomość, że poszczególne marki mogą mieć różne kolekcje (linie).

I te najtańsze będą twarde, ale nie wyobrażam sobie, by linie wyższe nie były robione z miękkich skór cielęcych.

Także uogólnienia typu - "ta marka robi buty z twardych skór" nie zawsze będą słuszne.

Moje buty Markowski mają bardzo dobrej jakości skórę cholewki, natomiast podeszwa nie jest już taka wygodna. Może to kwestia wkładki/korka która nie dopasowuje się do stopy, łączenie wewnątrz cholewki też pokaleczyło mi palce. Ale i tak je lubię, jak lubo69 nie wiadomo za co :D

A jak w tym kontekście wypada Barker (...)

Na temat Barkera mogę się wypowiedzieć, mam cztery pary.

1. Czarne chukka Barker Creative - wygodne, może dlatego że na szerokim kopycie. Skóra średnio twarda, wydaje mi się że corrected grain, może top grain, nie taka zła.

2. Oxfordy Anniversary/International - lekko twardawa skóra full grain, ale bardzo dobrze się trzyma, nie łamie się, bardzo dobrze wygląda.

3. Loafersy Anniversary/International - znakomita skóra full grain, bardzo wygodna, miękka.

4. Derby Country - wygodna skóra typu grain, lekko uwiera po kilku godzinach chodzenia. Lubię ją, choć (jak twierdzi szewc) jest płytko wybarwiona i przy intensywnym polerowaniu kolor może się trochę ścierać.

Ogólnie u Barkera słabiej wypadają podeszwy niż cholewki (choć jak widać mam raczej buty ze średnich i wyższych kolekcji tej firmy).

Ktoś wspomniał o Partenope. To dość nowa włoska "ekonomiczna" propozycja na naszym rynku. Mam dwie pary. Czarne podwójne monki bardzo wygodne od pierwszego noszenia. Brązowe lotniki ciasne dla stopy z wyższym podbiciem. Zaletą jest przyjazna cena, szybka, rzetelna, terminowa obsługa. Wadą delikatna skóra podatna na ścieranie. 

Jloic Orange trochę lepsze jakościwo

Doczytałem na forum, że ilość dziurek w bucie (mam a myśli półbuty) nie powinna być większa niż 5. Wspomniany jloic orange ma 6 - meermin 5. Czy but mający 6 nie użytkuje się gorzej? (czy wyższe wiązanie zapewnia odpowiedni komfort), oraz czy to nie obniża jakości/rangi obuwia z Niemiec? 

f_na_doskonałość_komfortu_i_jakości = całka podwójna ([funkcja krzywej podbicia] * [funkcja bocznej krzywizny kopyta] d [x od 0 do długość buta] d[y od 0 do optymalnej wysokości buta] / (([liczba dziurek w ażurowaniu] modulo [liczba dziurek dla sznurowadła])  * (liczba ząbków w sztuperowaniu - liczba ząbków na podeszwie) ^ 1/2))

jeżeli f_na_doskonałość_komfortu_i_jakości > długości sznurowadła ^ 2 wtedy jest to but doskonały

w przeciwnym wypadku to marna imitacja obuwia 

Chyba oczywiste jest też dla każdego, że jeżeli sztuperowanie nie występuje, a podeszwa nie jest gładka, to z rzeczywistych butów musimy przejść na dziedzinę butów urojonych. 

Przesledzenie forum skierowało mnie w strone "butów klasycznych". Jako, iż w miejscu zamieszkania jmam problem ze zmierzeniem jakichkolwiek butów z hmm "wyższej półki";

prosiłbym o poradę odnośnie szerokości butów Barker. Czy obuwie podane poniżej należy do szerokich czy też wąskich zakładamy tęgość F-czyli średnią.

Barker-HARRISON

Barker-DIXON

lub

Cheaney Leed kopyto 205

Wolverine 1000 Mile

dla zobrazowania Clarks desert boots są za ciasne(Fit F-narrow)

Clarks fit G-standard są ok

standardowy rozmiar ecco 7,5 jest ok

C&J fit E jest zbyt wąski

z góry dziękuję za radę

A przeczytałeś ten temat -  "Hierarchia" elegancji obuwia ?

owszem i jest tam jasno napisane:

Do tego co już zostało napisane dodałbym ilość dziurek w przyszwie. Standardowo, im więcej tym buty są bardziej formalne. Z zastrzeżeniem jednak, iż ilość dziurek nie przekracza 5. Wyjątkiem są również wspomniane we wcześniej poście 4-eyelet plain toe bluchers (oryginalnie sznurowane na 4).

Klasyfikacja od najmniej do najbardziej formalnych zestawień (ilość dziurek):

1, 7 i więcej, 2, 3, 4, 6, 5

uwzględniając klasyczne czarne lub ciemnobrązowe derby bez nakładanego noska:

1, 7 i więcej, 2, 3, 6, 4, 5

Oczywiście z klasyfikacji wyłączamy trzewiki. 

Jednak w pierwszym akapicie jest jednoznacznie napisane, że nie więcej niż 5. Stąd też pytanie. Nie widzę jednak sensu zadawania pytań na forum skoro padają takie odpowiedzi...

Zastanowiłbym się na twoim miejscu czy przy takiej kwocie nie pójść już w Yanko od Daniela. [...] buty można przymierzyć (w Poznaniu u Tomka), czy też bezproblemowo wymienić rozmiar bez płacenia za wysyłkę zagraniczną. 

To tzw. showrooming - obejrzyj i przymierz w sklepie, kup u w sieci. Przekleństwo sklepów stacjonarnych. Być może Tomek nie ma nic przeciwko...

• Oceniam pozytywnie 1

Przesledzenie forum skierowało mnie w strone "butów klasycznych". Jako, iż w miejscu zamieszkania jmam problem ze zmierzeniem jakichkolwiek butów z hmm "wyższej półki";

prosiłbym o poradę odnośnie szerokości butów Barker. Czy obuwie podane poniżej należy do szerokich czy też wąskich zakładamy tęgość F-czyli średnią.

Barker-HARRISON

Barker-DIXON

lub

Cheaney Leed kopyto 205

Wolverine 1000 Mile

dla zobrazowania Clarks desert boots są za ciasne(Fit F-narrow)

Clarks fit G-standard są ok

standardowy rozmiar ecco 7,5 jest ok

C&J fit E jest zbyt wąski

z góry dziękuję za radę

Barker Harrison F ma komfortową szerokość, odpowiednio nawet dla nieco tęgiej stopy. Cheney 205 również. Nie ma potrzeby zamawiania fit G.

Pozdrawiam.

To tzw. showrooming - obejrzyj i przymierz w sklepie, kup u w sieci. Przekleństwo sklepów stacjonarnych. Być może Tomek nie ma nic przeciwko...

Tomek jako jedyny z dystrybutorów poza Danielami deklarował honorowanie rabatów dla SBWB (http://forum.butwbutonierce.pl/topic/1821-patinepl-klasyczne-buty-yanko-patyna-i-akcesoria/?hl=yanko)

więc nie widzę sensu przymiarki w sklepie i zakupie w sieci. 

Szanowni Panowie,

pytałem już kiedyś o wybór trzewików, ale zakup odłożył mi się do teraz. Niestety nie mam doświadczenia z tego typu obuwiem i nie umiem ocenić po samym zdjęciu. Który z wymienionych będzie bardziej uniwersalny, który krój jest bliższy klasyce i który po prostu podoba Wam się badziej?

http://www.spartoo.pl/Clarks-DESERT-BOOT-x206692.php

http://www.spartoo.pl/Clarks-GOBY-HI-x206661.php

Chodziło mi tylko o podkreślenie, że istnieje możliwość przymierzenia butów przed zakupem (w opozycji do kupowania w ciemno przez neta) i kupienia ich od razu na miejscu.Zresztą z tego co kojarzę Tomek ma takie same ceny jak Daniel i do tego tak jak pisał kolega wyżej honoruje rabaty BwB.

Im więcej czytam tym więcej wątpliwości; wiedzy praktycznej niestety brak.

Jako "wrażliwostopowiec" obawiam się że mogę "się zrazić" do klasycznych butów-"niewygoda".

Stąd rodzi się następujące pytanie i prośba.

Polecenie butów ze względu na "szeroko rozumianą wygodę".

W sumie zamierzam całościowo przejść na "szytą klasykę", począwszy od butów jesienno-zmimowych skończywszy na czarnych "ślubnych oxfordach".

Z jesienno zimowych przymierzam się do jednych z poniższych:

1. Barker - HARRISON
2. Barker - DIXON

3. Barker - Lambourn

4. Barker - Pickering

5. Cheaney - Cheaney Jackie 

6.Yanko Style 607 burgund goodyear welted

Buty  tych marek mogę zamówić w Polsce i wypadku niewłaściwego rozmiaru bezproblemowo zwrócić lub wymienić.

No chyba, że sa jakoweś inne propozycje, będż też jakieś z powyższych są niezalecane, ze względu na:

- zbyt twardą skórę

- wadliwą konstrukcję

- lub coś innego....

Ja w powyższych nie znalazłem "haczyków",  o jakości skóry i wykonania nie mam pojęcia.

Pytań dużo; mam nadzieję iż nie jest to jeszcze namolność z mojej strony

z góry dziękuje za pomoc

Z w/w obuwia mam tylko trzewiki Yanko. Skóra jest miękka i plastyczna. Mimo, że buty przylegają dość ściśle do stóp nic nie uwiera, ani nie obciera przy chodzeniu. Tak na marginesie - weź pod uwagę, że na zimę będziesz potrzebował przynajmniej dwie pary butów. Jedną parę szybko "zarżniesz", a przy tych kwotach trochę by było szkoda. ;)

Z początku odrzuciłem tego desert boota, bo linia wydawała mi się dziwna, ale jak już wspomniałem nawet nie wiem jak ona powinna wyglądać. Byłem już pewny tego GOBY, ale ten dziwny szew na pięcie skłonił mnie do przemyślenia tematu raz jeszcze. Trochę obawiam się zamszu, ale wolę "nadopiekuńczość" wobec butów niż nieudany zakup.

Kolor mi się nie podoba, ale może w takim razie to byłby złoty środek?

http://www.spartoo.pl/Clarks-DESERT-BOOT-x206690.php

Czy może są w tym przedziale cenowym lepsze buty typu chukka/desert boot?