Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Piszę z własnego doświadczenia jak jest, jak kupowałem skórę i jak zostałem poinformowany przez sprzedawcę o konieczności przeliczenia jednostek na nasz system metryczny. Nie wnikałem, nie drążę tematu, bo nie bardzo mnie to interesowało  Takich jednostek często używają m.in. Hiszpanie i różnica jest tak jak pisałem ok. 10 %. Nie wiem, może tu chodzić o pojęcie jak z milą - jest morska, jest i lądowa

No ale to mówisz chyba w takim razie o przeliczanie ze stóp kwadratowych na system metryczny :D

Opublikowano
5 hours ago, damiance said:

@el-biczel bardzo dobry kierunek na zwiad w omawianej tutaj materii i myślę, że jednak pomogłeś i zbliżamy się do terminu "skóra cielęca".

Faktycznie Kegar robi skóry które fachowo powinny być określone jako bukatowe ( i wiem, że taką terminologia posługują się u Kielmana. Czy użyto w rozmowie takie określenie?). Flagowy produkt tej garbarni, czyli "box calf" ma powierzchnię od 130 do 170 "jednostek" ;) i prawdopodobnie na tej wielkości kończą się skóry które można rozważać jako odpowiedni materiał na półbuty miarowe.

Co do "jednostek" - trochę dziwne, ze w pracowni JK mówią o bliżej niezrozumiałych dla klienta jednostkach. Trzeba jasno powiedzieć, że chodzi o decymetry kwadratowe (1 dm2 = 100 cm2 = 0,01 m2), tym określeniem posługują się też kaletnicy i garbarnie (z reguły powierzchnia skóry nabita jest od strony mizdry i wyrażona właśnie w dm2; w krajach anglosaskich stosowana jest stopa kwadratowa).

Czy na miejscu widziałeś całe skóry?

[edit]: co do tej granicy 120-130 dm2 pomiędzy cielęcą a bukatową to jest ona umowna, bo różnica pomiędzy skórami w praktyce jest nieistotna.

Dzięki teoria z dm2 wydaje mi się słuszna. Mając na uwadze dane podawane przez Ciebie wcześniej w tym wątku też tak skojarzyłem, że jednostka musi się w przybliżeniu równać dm2, dlatego nie dopytywałem. Samo określenie "jednostki" by się normalnie w rozmowie nie pojawiło, gdybym się w prost nie zapytał, jak to jest z tymi skórami cielęcymi. Faktycznie wydaje mi się, że określenie skóry "bukatowe" - czyli takie małe krówki jak to pani zgrabnie ujęła - się pojawiło. 

Wydaje mi się, że w tym wypadku wszystkie granice będą umowne, na pewno zdarzą się cielaki większe niż 120dm2 jak i bukaty, które będą mniejsze niż 130dm2 (jeśli będziemy klasyfikowali ze względu na wiek).

Dodatkowo ciekawe jest, że jak u Kielmana zamawia się wysokie oficerki, to nawet ze skoczowa zamawiają trochę większe skóry, bo po prostu 120dm2 nie starcza, ale na wszystkie inne buty zamawiają skóry małe, tak samo jak z innych garbarni starają się trzymać tych mniejszych skór (raczej 130 niż 170 o których piszesz).

No ale to mówisz chyba w takim razie o przeliczanie ze stóp kwadratowych na system metryczny :D

1 stopa kwadratowa to 9.3 dm2, więc jeśli uznalibyśmy, że istnieje magiczna jednostka równa 0.1 stopy kwadratowej, to faktycznie różnica ~10% jest. Ale jeśli mówimy o europejskich garbarniach bardziej prawdopodobne wydaje mi się użycie systemu metrycznego.

Opublikowano
32 minuty temu, el-biczel napisał:

1 stopa kwadratowa to 9.3 dm2, więc jeśli uznalibyśmy, że istnieje magiczna jednostka równa 0.1 stopy kwadratowej, to faktycznie różnica ~10% jest. Ale jeśli mówimy o europejskich garbarniach bardziej prawdopodobne wydaje mi się użycie systemu metrycznego.

To już zależy głównie od tego jakiego systemu miar używa się w danym kraju.

Opublikowano
Dnia 23.12.2016 o 01:21, el-biczel napisał:

Obejrzałem wszystkie 3 i zdecydowałem się na skórę francuską, zdecydowanie najbardziej mi się podobała - przeżyję, że to nie prawdziwy cielak. ;) Jak odbiorę zamówienie to podzielę się wrażeniami.

Bardzo dobry wybór! Skoczowskie to niby babycalf (to pojęcie jeszcze sie tu nie pojawiło :) ), ale sa jakieś bardziej pergaminowe. Widać po nich, ze sam wiek zwierzęcia to jeszcze nie wszystko. Jest coś na rzeczy w samym procesie garbowania i tu najwyraźniej Francuzi mają przewagę.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
4 godziny temu, Velahrn napisał:
Państwa świata używające systemu metrycznego:

W takim razie byłem w błędzie Zawsze wydawało mi się, że w Anglii używa się systemu imperialnego. W każdym razie, w większości angielskich filmów, skóroroby używają cali, stóp itp.

Opublikowano
11 hours ago, Whitesnake said:

Bardzo dobry wybór! Skoczowskie to niby babycalf (to pojęcie jeszcze sie tu nie pojawiło :) ), ale sa jakieś bardziej pergaminowe. Widać po nich, ze sam wiek zwierzęcia to jeszcze nie wszystko. Jest coś na rzeczy w samym procesie garbowania i tu najwyraźniej Francuzi mają przewagę.

Miałem dokładnie takie same wrażenie, tylko w trakcie rozmowie użyłem wyrażenia: "kartonowe", ale faktycznie pergamin jest tutaj lepszym słowem biorąc pod uwagę grubość tych skór. Cieszę się z potwierdzenia słuszności wyboru.