Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, Zajac Poziomka napisał:

Czyli jednak Polacy szybsi od Węgrów :) Gratulacje, świetne buty! Bardzo podobają mi się klamerki.

Pierwsze, co mi przyszło na myśl, kiedy zobaczyłem ten temat;-)

Opublikowano
Teraz, kamilp napisał:

Co oznacza dwójka na podeszwie buta?

Nie zdradzę żadnych sekretów zakładu, jeśli napiszę, że to oznaczenie szewca, który robił buty. Powiedzmy, że pomaga zidentyfikować źródło sukcesu przy powracających klientach :)

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za słowa uznania! Buty faktycznie wyszły rewelacyjnie. To kolejna para stworzona na moim kopycie, więc dopasowanie nie pozostawia nic do życzenia. Dołóżmy do tego świetną, mięsistą skórę i warsztat potrafiący spełnić zachcianki klienta (gładka pięta) i mamy receptę na udany projekt. 

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

To i ja dołożę się z lajkiem ;)

Adamie. Co do mięsistej skóry - czy nie miałeś na myśli raczej cechy typu: gładka, drobnoziarnista, sprężysta?

Patrząc na zdjęcia zgodzę się, że ta skóra wygląda tak jak skóra prawdziwie cielęca*, której raczej nie opisałbym jako mięsista.

* [to świetny temat na oddzielną dyskusję na forum: "jaką skórę można nazwać prawdziwie cielęcą i jak to poznać" bo większość butów RTW < 1XXX PLN nie stała koło cielęcej skóry]

pozdrawiam,

Opublikowano
32 minuty temu, damiance napisał:

To i ja dołożę się z lajkiem ;)

Adamie. Co do mięsistej skóry - czy nie miałeś na myśli raczej cechy typu: gładka, drobnoziarnista, sprężysta?

Myślałem o mięsistości w chwycie. To grubsza, ale bardzo miękka i sprężysta skóra. Zrobione z niej buty nie przechodzą czegoś takiego jak łamanie, a trwałych zagnieceń skóry nie widać nawet po wielu latach (vide moje brązowe lotniki z szyciem tyrolskim od Kielmana). Nie znam profesjonalnego nazewnictwa, ale polska skóra cielęca jest przy niej bardziej pergaminowa (sucha, sztywniejsza i twardsza).

Dodatkowym walorem francuskiego cielaka jest bardzo gładkie lico.

P.S. Chciałem wkleić film pokazujący, że skóra na tych butach pracuje jak kordowan, ale nie potrafię.

Attachment 1.mov

• Oceniam pozytywnie 5