Koriolan Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Zrobiłem głupotę. Od dłuższego już czasu chodziła za mną myśl uszycia garnituru na miarę. Jednak ponieważ w garniturach nie chodzę zbyt często (raczej wyjścia do filharmonii, uroczystości rodzinne etc.) to traktowałem ten pomysł jako zachciankę i nie uważałem za stosowne wydawać tak dużej kwoty na ten cel. Tym bardziej, że mam dwa całkiem niezłe garnitury RTW. Jednak jakiś czas temu zaszedłem przy okazji spaceru do krwaca, pana Mitrowskiego na warszawskich Bielanach. Ku mojemu zdumieniu pan Mitrowski powiedział, że uszyje mi garnitur za 1000 zł. To mi się spodobało. Teraz właśnie następuje tytułowa głupota. Otóż kupiłem materiał. Ładną granatową flanelę. Następnie zapytałem o pana Mitrowskiego na forum (tak, tak - w tej właśnie kolejności). Opinia jaką usłyszałem nie była zbyt dobra, łagodnie mówiąc. Teraz trochę nie wiem co zrobić. Opcje jakie rozważam to 1. wypróbować pana Mitrowskiego zlecając mu najpierw uszycie spodni i dopiero jeśli będą zadowalające to zdecydować się na marynarkę. Mam dość dobrze przemyślane jak chciałbym aby garnitur wyglądał ale czy pan Mitrowski da sobie z tym radę? Nie wiem. Tu pojawia się jednak wątpliwość, czy nie mając doswiadczenia z krawcami będę w stanie ocenić jakość jego pracy. 2. mogę udać się do firmy Roland, która szyje na miarę i spróbować ich namówić na szycie z mojego materiału. Nie są zbyt chętni ale może by się zgodzili. Koszt jest dla mnie do przyjęcia ale z garniturem "od krawca" to nie będzie mialo zbyt wiele wspólnego. Choć oczywiście nie wiadomo czy garnitur od pana Mitrowskiego będzie miał... Nie chciałbym zostać z materiałem zalegającym na strychu, który kosztował mnie ponad 500 zł. Co myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Opcje: 1. https://forum.butwbutonierce.pl/forum/5-oddam-%E2%80%93-kupi%C4%99-sprzedam/ 2. Dołożyć i uszyć pracowniach, które na forum były testowane. 3. Materiał zvintydżować, a potem do wyboru punkt 1 lub 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 2. Dołożyć i uszyć pracowniach, które na forum były testowane. Post nie zawiera lokowania produktu, ale chciałbym zauważyć, że znany i uznany na forum Tadeusz Baś w Łodzi powinien uszyć za niewiele więcej (w każdym razie mniej niż średnia warszawska) z przewidywalnym i akceptowalnym efektem, a z Warszawy do Łodzi jedzie się mniej więcej tyle samo co z Warszawy do Warszawy w korkach. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Odpuść sobie tego obie opcje, o których piszesz. O krawcu już Ci pisano, a w rzeczonym Rolandzie kiedyś byłem wiedziony ciekawością oraz nadmiarem (wtedy) czasu i widziałem próby dopasowania marynarki na kliencie - z tego nie może wyjść nic dobrego. Pozostaje jak pisał pirat. Z wypróbowanych na forum krawców względnie niewysokie ceny jak na Warszawę ma chyba teraz Błoński, a z niewypróbowanych ale stwarzających nadzieję, że cos z tego może będzie - Rumowski. W obu przypadkach musiałbyś jednak dołożyć do budżetu - w przypadku Błońskiego pewnie drugi tysiąc z groszem, w przypadku Rumowskiego kilkaset złotych i ryzyko bycia pionierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanctim Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Od p. Tadeusza właśnie odebrałem swój, efekt całkiem zadowalający, tylko rękawy do skrócenia, reszta jest bardzo okej. Z tego co widziałem to dość dużo ostatnio ma zamówień. Pociąg jedzie teraz 62 minuty dokładnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Denior Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Post nie zawiera lokowania produktu, ale chciałbym zauważyć, że znany i uznany na forum Tadeusz Baś w Łodzi powinien uszyć za niewiele więcej (w każdym razie mniej niż średnia warszawska) z przewidywalnym i akceptowalnym efektem, a z Warszawy do Łodzi jedzie się mniej więcej tyle samo co z Warszawy do Warszawy w korkach. Baś za igłe mówi okolo ~2tyś przynajmniej mnie (choć 3 lata temu zaczynał od 1,6-1,7) Jeśli uprzesz się na szycie to tez polecałbym dojechac nawet PKP(90min) do Łodzi. Efekty szycie T.Basia masz w dziale bespoke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MH_fan Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Wg mnie powinieneś odłożyć temat na jakiś czas, przemyśleć go na spokojnie i bez pośpiechu, a jeżeli nie będziesz pewny w 100% żadnej decyzji, to powinieneś sprzedać ten materiał i uwolnić się od problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Ja tylko dodam, że spodnie są znacznie prostsze od marynarki - zupełnie inna skala trudności - z tego, że krawiec świetnie uszyje spodnie nic nie wynika. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostek Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Fakt. Kiedyś zastanawiałem się nad hobbystycznym szyciem w wolnym czasie i z tego co znalazłem w internecie spodnie lub spódnica są polecane na pierwszy "wyrób" jako najłatwiejsze do wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 ... a z Warszawy do Łodzi jedzie się mniej więcej tyle samo co z Warszawy do Warszawy w korkach. Łukasz, a jak jeździ się z Łodzi do Łodzi w godzinach szczytu?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Już teraz praktycznie jak z Rzeszowa do Rzeszowa, ale jeszcze rok temu dzierżyliśmy niechlubny srebrny medal wśród najbardziej zakorkowanych miast świata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanctim Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Baś za igłe mówi okolo ~2tyś przynajmniej mnie (choć 3 lata temu zaczynał od 1,6-1,7) Jeśli uprzesz się na szycie to tez polecałbym dojechac nawet PKP(90min) do Łodzi. Efekty szycie T.Basia masz w dziale bespoke. Teraz jest 2000zł za igłę i pociąg 62 minuty, polecam sprawdzić aktualny rozkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Już teraz praktycznie jak z Rzeszowa do Rzeszowa, ale jeszcze rok temu dzierżyliśmy niechlubny srebrny medal wśród najbardziej zakorkowanych miast świata... coś tam słyszałem.... Łódź się wyludnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Łódź się wyludnia Tak, podobno w Warszawie brakuje dobrych pracowników, to tam jeździmy Najlepsze jest to, że lege artis Moderator nie może ciąć dyskusji nie na temat, bo temat jest tak sformułowany, że można pisać o wszystkim Wracając do tematu, idę zrobić herbaty 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Tak, podobno w Warszawie brakuje dobrych pracowników, to tam jeździmy No niestety ... żarty, żartami... ale prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 11 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Kwiecień 2016 Uszyłem kilka garniturów MTM i płaszcz w Rolandzie w Łomiankach. Potrzebowałem kilku tanich "wołów roboczych" a rozmiary z sieciówek (w tym z SuSu) realnie kończą się zazwyczaj na 54-56 i garnitury RTW są dla mnie po prostu za małe. Roland w standardzie oferuje MTM w cenie RTW. O ile pewien stopień personalizacji jest dużą zaletą tej firmy, to niestety kroje marynarek są b. "archaiczne" a stosowana przez nich klejonka odklejała się po 3-4 praniach chemicznych. Powstawały "purchle", które praktycznie zakończyły żywot tych marynarek. Roland przyjął marynarki do poprawy i ponownie przykleił klejonki ale szybko nastąpiło ponowne rozwarstwienie. Pewnym plusem oferty Rolanda są rozpinane guziki przy mankietach w cenie, swobodny dobór szerokości klap (ale już o wysoko umieszczoną kozerkę, brak poduszek w ramionach czy podniesioną pachę trzeba mocno walczyć), b. ładne wykończenie marynarek w środku i zaangażowana obsługa p. Małgosi (w Łomiankach - Roland ma też inne sklepy). Mam też uszytą w Rolandzie granatową marynarkę klubową z przewiewnej wełny (a la fresco) na półpodszewce. Jako "stałemu klientowi" uszyto ją z mojego materiału. Któregoś razu udało mi się naderwać delikatną tkaninę przy szwie na plecach. Roland naprawił mi to za free a p. Małgosia poinformowała, że mam u nich "dożywotnie" serwisowanie ich wyrobów. Roland w Łomiankach od kilku lat deklaruje rozpoczęcie szycia miarowego, ale w rzeczywistości oferują tylko zaawansowane MTM. Być może bespoke jest też możliwe - p. Malgosia wspominała o szyciu np. fraków dla tancerzy, które mają w inny sposób wszywane rękawy, aby przy podniesieniu ręki nie "ciągnąć" ubrania. O ile nie nastąpią w Rolandzie duże zmiany (nowe kroje, half canvas) raczej nie będę niczego tam zamawiał, ale jeśli ktoś potrzebuje garnitur do założenia kilka razy w roku, IMHO warto rozważyć uszycie go właśnie u nich. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tutti frutti Napisano 12 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2016 Post nie zawiera lokowania produktu, ale chciałbym zauważyć, że znany i uznany na forum Tadeusz Baś w Łodzi powinien uszyć za niewiele więcej (w każdym razie mniej niż średnia warszawska) z przewidywalnym i akceptowalnym efektem, a z Warszawy do Łodzi jedzie się mniej więcej tyle samo co z Warszawy do Warszawy w korkach. Też polecić mogę pana Tadeusza - wiele razy moja rodzina korzystała z usług i za każdym razem wykonanie było na najwyższym poziomie. a Łódź niedaleko od Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koriolan Napisano 15 Kwiecień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2016 Dziękuję wszytskim za odpowiedzi. Wydaje mi się, że tymczasem poczekam trochę i może wrócę do tego na jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi