Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę trudno to porównywać, inne funkcje, inne światy.

Mnie też nie podobają się małe miejskie samochody, nie mają uroku GT40. Ale na codzienne ślimaczenie po mieście wybrałbym Forda Fiestę.

Ja pozostałbym przy gt ;)

Opublikowano

Gt beznajdziejne do jazdy po mieście akurat jeśli o sportowy samochód chodzi... Ogólnie Muscle Cars, kto jeżdził wie o co chodzi...

Burgman 650 spoko, bo te pizdolotki z silnikami od kosiarek to jest porażka.

Jeżdziłeś kiedyś pizdolotkiem z silnikiem klasy evo do wyścigów torowych? Np piaggio zip sp moc ok 23km i 0-100km/h ok 5 sekund. Ja tak i powiem wrażenie o wiele większe niż przyspieszenie superbike'a czy skutera śnieżnego ;)

Oczywiście pomijam dopuszczalność do ruchu i wytrzymalość jednostki ok 500km ;) Kręci się średnio do 14 000 rpm :mrgreen:

Opublikowano

Jeździłem (jako pasażer) Hondą Super Magna 750, która ma przyspieszenie 0-100km/h w 3,5 sekundy, a przy tym nie wyje jak mikser. Jeździłem też Hondą GL1500, która robi setkę w 4,9 sekundy. Kosiarka może sobie robić te 5 sekund i kręcić 14 000 rpm, ale co z tego, skoro jest tylko fanaberią konstruktora przeznaczoną na jakieś dziwne wyścigi skuterów. Nie widzę po prostu sensu robienia takich skuterków i organizowania takich wyścigów. Zawsze sobie myślę, jak słyszę o czymś podobnym: można, tylko po co?

Opublikowano

Mnie osobiście skutery się nie podobają. Nie mają uroku motocykla, siedzisz jak na stołku.

Ja nazywam skutery "kiblami" :-)

Skuter- tak, ale na ten przykład taki:

Dołączona grafika

Czy inny z epoki poprzedniej mody na skutery (lata 60)

A to co współcześnie, gdzie przełożenia są bezstopniowe, dźwięk jak kosiarka, a stylistyka fatalna. Nawet te które próbują "stylizować" na klasykę nie wyglądają dobrze. Bardzo podziękuję za taki pojazd. Jakbym nie chciał mieć biegów w pojeździe którym się poruszam to bym kupił Dafa 44

Dołączona grafika

z bezstopniową, pasową przekładnią:

Dołączona grafika

Który po pierwsze wygląda kuriozalnie, po drugie jest kuriozalny, a po trzecie można nim na wstecznym jechać 100km/h (do przodu też tyle), chociaż to już wyzwanie dla ludzi bardzo odważnych.

Opublikowano

Nie widzę po prostu sensu robienia takich skuterków i organizowania takich wyścigów. Zawsze sobie myślę, jak słyszę o czymś podobnym: można, tylko po co?

Po prostu hobby :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Urale chyba ostatnio zaczęli dopiero sprzedawać, ale to nie ważne. Ale fakt faktem że Czechosłowacja mimo tego że była w bloku wschodnim to gdzieś do lat 70' produkowali fantastyczne motocykle cywilne (późniejsze Jawy/CZ już były bardziej na poziomie MZ na przykład, chociaż dalej np Polska kadra motocrossu miała wyczynowe Jawy, które podobno były niesamowite)

Co do "sympatii politycznych"- są przesłanki by sądzić że to młody Korwin, muszka, UPR :-)

• 3 tygodnie później...