fan_dobrego_buta Napisano 11 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2015 Witam, w tym tygodniu kupiłem tkaninę Kiton, 100% kaszmir, 355g, z zamiarem uszycia marynarki. W związku z tym, że nie mam nic z kaszmiru, zastanawiam się, czy marynarka powinna być uszyta tradycyjnie na plótnie i włosiance? Z góry dziękuję za info. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 11 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2015 zaryzykuję odpowiedź - tak przy czym włosianka nie jest niezbędna, pytanie o efekt jaki chcesz uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 12 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2015 Materiał piękny. Nie mogę doczekać się efektu końcowego. Mam kilka marynarek z domieszką kaszmiru ale 100% musi być przyjemne w dotyku. Jak na zimę to płótno i włosianka, jeżeli na cieplejsze dni to zrobiłbym na half-ligned. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 12 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2015 Naprawdę ładny materiał. Natomiast ostatnio pan M. Zaremba prezentował piękną, tweedową marynarkę z uszytą na "lekko" całkowicie bez płótna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 12 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2015 płótno zdecydowanie tak ,włosianka na pewno nie . Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skar Napisano 12 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2015 Jak na zimę to płótno i włosianka, jeżeli na cieplejsze dni to zrobiłbym na half-ligned. Beny, nie robiłem marynarek na półpodszewce stąd też zapewne wynika moja niewiedza, ale wyjaśnisz mi proszę czemu przeciwstawiasz sobie konstrukcję na płótnie i włosiance i na półpodszewce (half-lined)? Nie wydawało mi się dotychczas, żeby te rozwiązania się wzajemnie wykluczały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 12 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2015 To skoro tak się spowiadamy wszyscy, to czemu wlosianka wyklucza się z płótnem? Zawsze żyłem w przeświadczeniu, że wlosianki (dobrej jakościowo) używa się tylko miejscami, reszta na płótnie, w odcinku piersiowym (np jak nosi się komórkę i portfel w kieszeniach to powoduje że się materiał kaszmir lub flanela nie zacznie "zlewac i składać") Plus podlaczam się do pytania powyżej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 12 Grudzień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2015 Dziękuję wszystkim kolegom za odp. Będę dzielił się zdjęciami w procesu tworzenia marynarki M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 12 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2015 Mam trzy marynarki z czystego kaszmiru, dwie użytkuję - jedna jest tradycyjna, na pełnej podszewce, z konstrukcją, duga jest "bez niczego", z podszewką tylko w rękawach. Jednak druga wykonana jest z dekatyzowanego i grubszego (coś s'la kocyk) materiału. Ja jestem fanem marynarek lekkich jak koszule, pozbawionych konstrukcji. Jednak taka marynarka nie zawsze wygląda dobrze - trzeba mieć ładną sylwetkę i równe, dobrze zbudowane ramiona. W marynarce z konstrukcją łatwiej coś skorygować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 4 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Finalnie zdecydowałem się na zakup 4 tkanin ( 2 x cashmere, 1 x donegal, 1 x wool & silk & cashmere), z których planuję uszyć 4 marynarki. Chciałbym dobrać do tych wzorów krawaty. Przypuszczam, że najbardziej uniwersalny będzie granatowa, bordowa i fioletowa grenardyna. Czy bardziej doświadczeni koledzy mogą coś zasugerować? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Myślę, że kolor zielony taki jak z plakietki Reid&Taylor na ostatnim zdjęciu (lub nieco bardziej 'zgniły') również będzie pasować, przynajmniej do 3 ostatnich materiałów. Ogólnie ta tkanina w kratę wymiata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 4 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Dziękuję Kierman. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Ta ostatnia tkanina to mistrzostwo! Gdzie ją mogę dostać? Oficjalna strona (http://reidandtaylor.co.uk) linkuje do sklepu który nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 fan_dobrego_buta pisał kiedyś, że kupuje tkaniny u sprzedawcy royaltex10 na ebay. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 5 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2016 Tak jak pisał Zajac Poziomka - ja kupuję tkaniny na ebay od royaltex10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 12 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2016 Dziś odebrałem tkaniny. Zdjęcia nie oddaja ich piękna. Jestem b zadowolony z zakupu. W pierwszej kolejności zamówię marynarki z tkaniny nr 1 oraz nr 4. Donegal jest przepiękny i już jest dostępny na ebayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 2 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2016 Dziś miałem pierwszą przymiarkę marynarki z kaszmiru (tkanina nr 1). Tkanina złożona robiła na mnie duże wrażenie. Jednak dziś opadła mi szczęka! Kaszmir układa się rewelacyjnie. W piątek mam kolejną przymiarkę i postaram się zrobić kilka zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcous Napisano 3 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2016 Tak jak pisał Zajac Poziomka - ja kupuję tkaniny na ebay od royaltex10 Część, mam takie pytanie jaką ilość takaniny (wzrost 165 cm) należy przewidzieć przy zakupie z przeznaczeniem na : 3 częsciowy garnitur ? 2 częściowy garnitur ? samą marynarkę ? spodnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 3 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2016 Jest gdzieś o tym dyskusja, proponuję przeszukać forum. Ilość różni się przy wzorach (zwłaszcza - kratce), które wymagają dopasowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 3 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2016 W moim przypadku (165cm, 56kg) na marynarkę 1,7m, na spodnie 1,3m w przypadku gładkiego materiału, jest to jak mawia p. Zbyszek taka wartość, żeby się nie stresować, ale jak mu przyniosłem 4m materiału w kratę, to powiedział, że nie wie czy uda mu się uszyć garnitur+dodatkową parę spodni. No i udało się, z bardzo dobrze spasowaną kratą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 3 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2016 Najlepiej zapytać krawca. Ja, przy wzroście 182 i normalnej budowie ciała, kupuję: tkaniana gładka: 2.80 m - na garnitur 1.35 m spodnie 1.65 m marynarka. Jeżeli tkanina jest wzorzysta to ilość tkaniny, jak napisał mosze, zależy od wzoru. Ja stosuję zasadę +20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 24 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Dziś miałem przymiarki u krawca. Niestety o zdjęciach dopiero pomyślałem przed wyjściem, więc marynarki wiszą na manekinie Kaszmir - 2 przymiarka Donegal - 1 przymiarka Dormeuil - 3 przymiarka - brakuje tylko guzików 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marxik Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 A można zapytać u kogo szyjesz te garnitury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 24 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Oczywiście - tak jak poprzednie u Pana Goniszewskiego z Iławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 8 Marzec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2016 Dziś odebrałem pierwszą marynarkę z kaszmiru oraz garnitur z tkaniny Dormeuil.Zarówno tkaniną ja jak i wykonaniem marynarki i garnituru jestem zachwycony. Profesjonalne szycie ręczne, pięknie wykończenie i szczegóły. Jutro postaram się wrzucić kilka fotek, gdyż dziś jest już szaro.W trakcie wizyty przymierzyłem również marynarkę z Donegalu (bordo), która jest już prawie wykończona. Marynarka mnie powaliła.Jakość wykonania w połączeniu z ceną powoduje, że chyba nigdy nie kupię pierwszej marynarki SS, gdyż nie ma sensu, płacić za produkt z wieszaka, tyle, co za BESPOKE. A szkoda, gdyż SS ma b ciekawe niektóre tkaniny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi