Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Materiał piękny. Nie mogę doczekać się efektu końcowego. Mam kilka marynarek z domieszką kaszmiru ale 100% musi być przyjemne w dotyku. Jak na zimę to płótno i włosianka, jeżeli na cieplejsze dni to zrobiłbym na half-ligned.

Opublikowano

Jak na zimę to płótno i włosianka, jeżeli na cieplejsze dni to zrobiłbym na half-ligned.

Beny, nie robiłem marynarek na półpodszewce stąd też zapewne wynika moja niewiedza, ale wyjaśnisz mi proszę czemu przeciwstawiasz sobie konstrukcję na płótnie i włosiance i na półpodszewce (half-lined)? Nie wydawało mi się dotychczas, żeby te rozwiązania się wzajemnie wykluczały?

Opublikowano

To skoro tak się spowiadamy wszyscy, to czemu wlosianka wyklucza się z płótnem? Zawsze żyłem w przeświadczeniu, że wlosianki (dobrej jakościowo) używa się tylko miejscami, reszta na płótnie, w odcinku piersiowym (np jak nosi się komórkę i portfel w kieszeniach to powoduje że się materiał kaszmir lub flanela nie zacznie "zlewac i składać")

Plus podlaczam się do pytania powyżej

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Mam trzy marynarki z czystego kaszmiru, dwie użytkuję - jedna jest tradycyjna, na pełnej podszewce, z konstrukcją, duga jest "bez niczego", z podszewką tylko w rękawach. Jednak druga wykonana jest z dekatyzowanego i grubszego (coś s'la kocyk) materiału.

Ja jestem fanem marynarek lekkich jak koszule, pozbawionych konstrukcji. Jednak taka marynarka nie zawsze wygląda dobrze - trzeba mieć ładną sylwetkę i równe, dobrze zbudowane ramiona. W marynarce z konstrukcją łatwiej coś skorygować.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Finalnie zdecydowałem się na zakup 4 tkanin ( 2 x cashmere, 1 x donegal, 1 x wool & silk & cashmere), z których planuję uszyć 4 marynarki. Chciałbym dobrać do tych wzorów krawaty. Przypuszczam, że najbardziej uniwersalny będzie granatowa, bordowa i fioletowa grenardyna. Czy bardziej doświadczeni koledzy mogą coś zasugerować?

post-3391-0-50291900-1451903805_thumb.jp

post-3391-0-88586100-1451903819_thumb.jp

post-3391-0-39039400-1451903833_thumb.jp

post-3391-0-59598200-1451903847_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Myślę, że kolor zielony taki jak z plakietki Reid&Taylor na ostatnim zdjęciu (lub nieco bardziej 'zgniły') również będzie pasować, przynajmniej do 3 ostatnich materiałów. ;) Ogólnie ta tkanina w kratę wymiata.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tak jak pisał Zajac Poziomka - ja kupuję tkaniny na ebay od royaltex10

Część,  mam takie pytanie jaką ilość takaniny (wzrost 165 cm) należy przewidzieć przy zakupie z przeznaczeniem na : 

3 częsciowy garnitur ? 

2 częściowy garnitur ? 

samą marynarkę ?

spodnie? 

Opublikowano

W moim przypadku (165cm, 56kg) na marynarkę 1,7m, na spodnie 1,3m w przypadku gładkiego materiału, jest to jak mawia p. Zbyszek taka wartość, żeby się nie stresować, ale jak mu przyniosłem 4m materiału w kratę, to powiedział, że nie wie czy uda mu się uszyć garnitur+dodatkową parę spodni. No i udało się, z bardzo dobrze spasowaną kratą.

Opublikowano

Najlepiej zapytać krawca. Ja, przy wzroście 182 i normalnej budowie ciała, kupuję:

tkaniana gładka:

2.80 m - na garnitur 

1.35 m spodnie

1.65 m marynarka.

Jeżeli tkanina jest wzorzysta to ilość tkaniny, jak napisał mosze, zależy od wzoru.

Ja stosuję zasadę +20% 

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś odebrałem pierwszą marynarkę z kaszmiru oraz garnitur z tkaniny Dormeuil.
Zarówno tkaniną ja jak i wykonaniem marynarki i garnituru jestem zachwycony. Profesjonalne szycie ręczne, pięknie wykończenie i szczegóły. Jutro postaram się wrzucić kilka fotek, gdyż dziś jest już szaro.

W trakcie wizyty przymierzyłem również marynarkę z Donegalu (bordo), która jest już prawie wykończona. Marynarka mnie powaliła.

Jakość wykonania w połączeniu z ceną powoduje, że chyba nigdy nie kupię pierwszej marynarki SS, gdyż nie ma sensu, płacić za produkt z wieszaka, tyle, co za BESPOKE. A szkoda, gdyż SS ma b ciekawe niektóre tkaniny.

• Oceniam pozytywnie 1