Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. marian o Napisano 10 Luty 2016 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2016 Taka mała zajawka - więcej zdjęć i opis w weekend 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 10 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2016 Zapowiada sie znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. marian o Napisano 13 Luty 2016 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2016 Za sprawą mojej ukochanej Katarzyny pod choinką znalazłem zaproszenie na kurs szycia w http://slowfashioncafe.pl/pl/, który startował 8 stycznia br. (6 zajęć, raz w tygodniu po 2,5h - dobra opcja na poznanie kilku bardzo przydatnych zasad i trików). Zaopatrzyłem się w kupon tweedu http://www.tkaniny-sklep.com.pl/pl/p/Tweed-welniany-M01047/730. Materiał bardzo przyjemny, plastyczny (jestem pod wrażeniem mocy pary i żelazka), ciepły i pozwalający ukryć wiele błędów (!). Użyłem szablonu z poprzedniej próby, który jednak poddany został modyfikacji przez Jagodę ze slowfashioncafe (część zmian widać na materiale na zdjęciach). Marynarka uszyta na płótnie i klejonce. Bez wypełnienia w ramionach (w zasadzie jest tam tylko kawałek klejonki i ok. 4-5 cm fragment przodów przechodzący za szwy na plecy). Klapy 10 cm (pikowane na kolanie) - kozerka prawie na plecach. Podszewka z wiskozy (podaję z kronikarskiego obowiązku). Pacha stosunkowo wysoko - przez chwilę bałem się czy rękawy nie są za wąskie i czy pacha nie jest za wysoko, ale "wdanie" materiału przy wszyciu rękawa w połączeniu z bardzo plastycznym materiałem pozwala zachować pełną swobodę ruchów. Odrabiając "zadania domowe" nie przemyślałem kilku elementów/łączeń, dlatego marynarka jest dość krótka, ale w granicach rozsądku (jak na bardzo nieformalny model). Dziurki obszywane ręcznie - próbowałem (bez powodzenia) zbliżyć się do Oczywiście popełniłem masę mniej lub bardziej widocznych błędów (którymi tym razem nie będę się chwalić) i obciąłem sobie przy okazji opuszek palca, ale w tej marynarce mogę już wyjść do ludzi Kolejną próbę podejmę niebawem 37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 13 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2016 Oj, jakoś wydaje się, że za duże "plecy" Ci wyszły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 13 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2016 Spory postęp względem poprzedniczki - podoba mi się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 13 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2016 Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekM Napisano 14 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2016 Również gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. marian o Napisano 18 Czerwiec 2016 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2016 Na lato Materiał: wełna, choć wygląda trochę jak len; zakupiony w http://matex-tkaniny.pl/za 40pln/mb. Konstrukcja: jedna warstwa płótna; w okolicach ramion dodatkowo warstwa flaneli. Klapy 11cm. Kozerka... za wysoko. Jeszcze tylko jedno espresso i zabieram się za obszywanie dziurek (mam nadzieję, że materiał się nie rozejdzie). Zdjęcia z telefonu (dominanta na ostatnich zdjęciach zdradza kolor wykładziny). 41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VonOrlock Napisano 18 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2016 O, skubany . Świetna, szczególnie roll klap i brustasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 18 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2016 Postępy robisz niesamowite, gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 18 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2016 'Osz Ty Marianie'! - jest MOC!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 18 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2016 Petarda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 19 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2016 Wow! Gratulacje! Jestem absolutnie pełen podziwu dla ludzi, którzy rzucają się na głęboką wodę i wykazują tyle samozaparcia, żeby dojść do takich efektów! Jestem pod ogromnym wrażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian o Napisano 20 Czerwiec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2016 Dziękuję Powalczę z materią jeszcze przez 2 miesiące, a później - na "tacierzyńskim" - no cóż... co najwyżej teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 20 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2016 Widzę po cmdns, że marynarka gotowa - dałbyś jakieś porządne zdjęcie. PS. Wełna wygląda bardzo ciekawie, coś jak mieszanka z lnem, czy to polska produkcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian o Napisano 20 Czerwiec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2016 Więcej zdjęć wrzucę wkrótce - jak tylko zorganizuję jakąś "sesję". Materiał faktycznie wygląda jak len/mieszkanka z lnem, choć opisany był jako 100% VW. Kupując nie dopytałem. Planuję odwiedzić Matex w tym tygodniu - z tego co pamiętam to niedawno było jeszcze pół beli tego materiału, więc zbiorę dane i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadam Napisano 23 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2016 Nie planuejsz uszycia marynarki dla kogoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. marian o Napisano 25 Czerwiec 2016 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2016 @ mosze: próba spalania potwierdza, że to czysta wełna; w Matexie nie są w stanie ustalić od kogo pochodzi ten materiał - jedyna informacja, jaką uzyskałem jest taka, że w większości materiały sprowadzają z Włoch i że są to nielogowane końcówki serii. @ Tadam: jeszcze długie lata nauki przede mną. Trzy zdjęcia dla lepszego oglądu całości (zabawa z samowyzwalaczem w telefonie musiała skończyć się mocnym wyostrzeniem). 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 25 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2016 Nieźe wyszło. Ładne, szerokie klapy. Jaka jest konstrukcja ramion? Osobiście wolę nieco dłuższe rękawy, ew. można je nieco zwęcić przy końcu - wyglądają na trochę zbyt szerokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian o Napisano 27 Czerwiec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2016 @ mosze: ramiona - warstwy (od góry): wełna, płótno, flanela, wełna (obłożenie) - zszyte razem. Reszta widoczna na zdjęciach. Przy następnej próbie (granatowa nuda na 2 guziki) postaram się zrobić dokumentację krok po kroku. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 27 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2016 Nie bardzo wiem o co tu chodzi, ale grunt że Tobie super to wychodzi Kiedy można składać zamówienia? Zgłaszam się na testera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian o Napisano 5 Lipiec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2016 Czekam na nici, a płótno nabiera kształtu w pełnym słońcu. 1 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 5 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2016 Czekasz na jakieś specjalne nici? Spróbujesz tym razem z ciętymi kieszeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian o Napisano 5 Lipiec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2016 heh... na jedwabne gutermann s303 i r753 - w Krakowie nie mogę ich znaleźć, więc zostają sklepy internetowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian o Napisano 5 Lipiec 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2016 Kieszenie tym razem nadal nakładane - muszę odformalizować "navy na 2 guziki" (wiem wiem - powtarzam się). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi