Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. marian o Napisano 28 Październik 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 Tytuł wątku oczywiście z dużym przymrużeniem oka - ale brzmi dumnie Po kilku mniej lub bardziej udanych próbach uszycia spodni czas zmierzyć się z marynarką. Przy pierwszym projekcie korzystam z granatowego lnu 200g/m2 z http://www.lnianysklep.pl/- to stosunkowo tani i łatwy w zaprasowaniu materiał. Kupiłem 4,2mb bo... pierwsza próba raczej będzie porażką, a jeśli jakimś cudem wyjdzie coś (z)nośnego to może zostanie kawałek na spodnie. Szablony wycięte wg opisów i rysunków z Postępu krawieckiego i Modnego krawiectwa z drobnymi korektami (wysokość pachy, wysokość i kąt kozerki, szerokość klap). Planuję: 2 guziki, 2 szlice, nakładane kieszenie (na 100%) i być może też nakładana brustasza, klapy około 10cm, kozerka wysoko, bez podszewki na plecach, ramiona bez wypełnień. Co do konstrukcji to... jak już widać z opisu powyżej wybieram raczej mało wyboistą drogę, bo umiejętności i doświadczenia w zasadzie brak - dlatego też oczywiście nie zbliżę się nawet do konstrukcji pokazanej tu: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/343-konstrukcja-marynarki/page-4. Mam jednak nadzieję, że w części piersiowej 2 warstwy lnu i lniano-bawełniany sztywnik pozwolą zachować odpowiednią równowagę między trwałością formy i komfortem termicznym tej zasadniczo letniej marynarki. 1 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 28 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 Trzymam kciuki za projekt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 28 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 Czy zakup niedrogiej (np. Allegro), ale dobrze skrojonej marynarki (np. MD) i jej rozłożenie na części w celu ustalenia wykroju mógłby pomóc w tego typu projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian o Napisano 28 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 Czy zakup niedrogiej (np. Allegro), ale dobrze skrojonej marynarki (np. MD) i jej rozłożenie na części w celu ustalenia wykroju mógłby pomóc w tego typu projekcie? hmm... zrobiłem to już jakiś czas temu. Poszczególne części MD mniej więcej pokrywają się z szablonem wg Postępu. Problem tkwi w tym "mniej więcej", bo marynarki MD nie pasują na mnie tak jak powinny, a dokładanie to tu to tam może mnie wyprowadzić w pole - wolę ciąć wg opisu i rysunków z Postępu i korygować w obrębie poszczególnych linii. Ostatecznie zatem nie bazuję na częściach/proporcjach MD, a co najwyżej będę się nimi posiłkować korygując pewne elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 28 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 A jak wygląda (w skrócie) skalowanie wykroju do żądanego rozmiaru? Mnoży się wymiary przez jakiś współczynnik czy sprawa jest nieco bardziej złożona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 28 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 Powodzenia! Oby wyszło równie dobrze, jak Twoje poprzednie projekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 28 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 Bardzo ostre masz to wcięcie w talii. Uważaj, żeby nie zrobiło Ci to damskich bioder. Tak w ogóle to, jako że to Twój pierwszy wykrój marynarki i może się okazać dość odległy od prawidłowego na Ciebie, proponuję przetestować go robiąc próbę z bawełnianej surówki (kilka zł za metr). Uszycie takiego prototypu zajmie Ci max 2h a będziesz mógł sprawdzić najważniejsze rzeczy. Szkoda ładnego materiału (nawet jeżeli to dość tani len) a krojenie i szycie z wielkimi zapasami na wszelki wypadek jest strasznie niewygodne. Jakbyś chciał trochę rad, dawaj na PW. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_b Napisano 28 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 Szkoda, że ten post się pojawił dziś, bo akurat wyjeżdżam, a mam w domu trochę materiałów, których nikt kijem nie dotknie, idealne do ćwiczeń. Gdybyś potrzebował ich w styczniu to mogę podesłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 28 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 @ marian o powodzenia! tylko dzięki ludziom z pasją rzemiosło ma szanse się odrodzić. pozdrawiam Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 28 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 Jestem niezmiernie ciekaw efektów. Gorąco kibicuję i życzę owocnego i przede wszystkim przyjemnego szycia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian o Napisano 29 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2015 A jak wygląda (w skrócie) skalowanie wykroju do żądanego rozmiaru? Mnoży się wymiary przez jakiś współczynnik czy sprawa jest nieco bardziej złożona? Sprawa jest prawdopodobnie bardziej złożona niż mi się aktualnie może wydawać, ale z tego co zdążyłem się zorientować to, w ramach metody procentowej, poszczególne odległości między punktami/liniami konstrukcji są wyznaczane zdjętymi miarami, ułamkami miar z dodaniem/odjęciem stałych wartości np. w marynarce odległość linii bioder od linii pasa to 10% wzrostu. Do tego koryguje się konstrukcję w zależności od zauważonych różnic budowy ciała względem wzorca - i to jest chyba najtrudniejsze. I zapewne każdy dobry krawiec używa tylko jemu znanych czarów przemiany z 15-go poziomu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian o Napisano 29 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2015 Bardzo ostre masz to wcięcie w talii. Uważaj, żeby nie zrobiło Ci to damskich bioder. Tak w ogóle to, jako że to Twój pierwszy wykrój marynarki i może się okazać dość odległy od prawidłowego na Ciebie, proponuję przetestować go robiąc próbę z bawełnianej surówki (kilka zł za metr). Uszycie takiego prototypu zajmie Ci max 2h a będziesz mógł sprawdzić najważniejsze rzeczy. Szkoda ładnego materiału (nawet jeżeli to dość tani len) a krojenie i szycie z wielkimi zapasami na wszelki wypadek jest strasznie niewygodne. Jakbyś chciał trochę rad, dawaj na PW. Dzięki. Zwrócę uwagę na talię. Już wykroiłem i sfastrygowałem - zapasy faktycznie spore... Na PW z pewnością napiszę, bo jest kilka elementów, z którymi nie wiem jeszcze jak sobie poradzić - dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 29 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2015 A jak wygląda (w skrócie) skalowanie wykroju do żądanego rozmiaru? Mnoży się wymiary przez jakiś współczynnik czy sprawa jest nieco bardziej złożona? Jeżeli chodzi ci o rysunki wykrojów które widać to one są tylko poglądowe więc nie wchodzi tu w grę "skalowanie" jako powiększanie istniejącego wykroju. Takie systemy kroju wyglądają tak, że na podstawie wymiarów rzeczywistych lub w miarę stałych proporcji rysuje się wykrój od zera. Czyli np.: Zaczynasz od jednego punktu (środek pleców), robisz linię w dół i odmierzasz odległość do talii, bioder i dołu. Potem od tych punktów prostopadłe linie i na nich wymierzasz szerokość pleców na kolejnych wysokościach wg określonych wzorów (np. 2/5 obwodu klatki piersiowej + 2cm zapasu). Tak wymierzając punkt po punkcie wychodzi Ci wykrój teoretycznie pasujący na daną osobę. Teoretycznie bo bazujesz głównie na obwodach i długościach określonych odcinków ale w takich systemach słabo uwzględniana jest postawa danej osoby. Więc wykrój zrobiony dokładnie wg instrukcji może się okazać niepasujący mimo, że wymiary niby się zgadzają. Ale np. ktoś się garbi, mocno prostuje, ma wystające łopatki albo jest szeroki w barkach ale ma zapadniętą klatę itp. Na każdy taki przypadek trzeba zrobić odpowiednie korekty w wykroju i to, jak zauważył wyżej marian, jest jedna z trudniejszych rzeczy w krawiectwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 29 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2015 Dzięki za wyjaśnienie, ja tylko dodam, że na pewno ten sam "wykrój" z róznego materiału też będzie inaczej się układać/pracować/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. marian o Napisano 1 Listopad 2015 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2015 Jestem po mniej więcej osiemnastej przymiarce i wyszedł z tego taki oto bezrękawnik. Sporo elementów do poprawy. Mam przy tym wrażenie, że najłatwiejsza część już za mną. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 1 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2015 Mega! Bardzo mi się podoba Może w przyszłości skleisz jakiś mały tutorial? Zazdroszczę umiejętności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 1 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2015 Zapowiada się fajnie. Czekam na zdjęcia z rękawami (tam mogą pojawić się problemy, to trudny kawałek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. marian o Napisano 6 Styczeń 2016 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Jestem po mniej więcej 2427 przymiarce i na tym etapie mogę już ogłosić spektakularną porażkę. Mam wrażenie jakbym w pewnym momencie przełożył ciekawość efektu końcowego nad dbałość i dokładność. Kilka mniejszych błędów takich jak długość rękawów czy nałożenie kieszeni można łatwo poprawić. Wśród największych błędów wymienić wypada choćby koszmarnie wszyte rękawy (zwłaszcza lewy) i nierówno wszyty kołnierz, a pleców nikt nie powinien oglądać... Mimo oczywistej klęski lekcja była cenna, a zabawa przednia. Kolejną próbę podejmę niebawem 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 efekt jak na pierwsze DIY jest więcej jak bardzo dobry moje gratulacje za wykonanie i samokrytykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Jeśli to jest Twoja pierwsza marynarka to efekt jest i tak świetny. Jakbyś pewnych rzeczy nie wypisał to może bym się doczepił jedynie do tego lewego rękawa. Bardzo fajnie że krytycznie podchodzisz do wszelkich mankamentów. Widzę przyszłość w dopracowanych marynarkach do bólu. Nie zapętl się tylko w tym za bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Gratuluję! To na pewno nie jest porażka. Pamiętaj, że to pierwsza próba. A rękawy to naprawdę cholernie trudna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szpila Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Przy pierwszym projekcie korzystam z granatowego lnu 200g/m2 z http://www.lnianysklep.pl/- to stosunkowo tani i łatwy w zaprasowaniu materiał. Kupiłem 4,2mb bo... pierwsza próba raczej będzie porażką, a jeśli jakimś cudem wyjdzie coś (z)nośnego to może zostanie kawałek na spodnie. A jak oceniasz ten materiał? Planuję uszycie kilku par lnianych spodni na lato i na razie szukam materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lupin Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Gratulacje, jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał W. Napisano 8 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2016 A jak oceniasz ten materiał? Planuję uszycie kilku par lnianych spodni na lato i na razie szukam materiałów. Ooo! też noszę się z takim zamiarem i przyłączam się do prośby o ocenę materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian o Napisano 8 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2016 Dziękuję wszystkim @ Szpila i Michał W. - wg mnie ten len może być całkiem niezły na spodnie, ale nie mam dostatecznego porównania, dlatego nie kierujcie się zbytnio moją oceną. Mogę przesłać próbkę - odezwijcie się na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi