Skocz do zawartości

Pielęgnacja obuwia - zasady ogólne

saphir.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Uwierz, że ma to sens :)
Na przykład pewna Pani kupiła kilka, różnego rodzaju produktów, zmieszała je ze sobą i wymalowała sobie dość kosztowny wypoczynek skórzany ...

Gdyby nawet popełniła błąd (mieszając różne produkty), a zastosowała się do wskazówki (próba na skrawku), przekonałaby się, że efekt jest tragiczny i nie ma sensu psuć sobie mebli ... a tak najpierw zepsuła, później przeczytała, później dopytała i się załamała ... na szczęście finalnie udało się sytuację uratować, ale lekko nie było :)

Do skór gładkich naturalnych i syntetycznych oraz do tekstyliów.

Kurcze środek do wszystkiego. Zawsze myślałem, że do syntetyków i skór naturalnych stosuje się zupełnie inne środki (o tekstyliach nie wspominając).

Czy to przy syntetykach (mam takie czerwono-białe buty do biegania) pokryje też rysy/obicia/zadrapania?

Kurcze środek do wszystkiego. Zawsze myślałem, że do syntetyków i skór naturalnych stosuje się zupełnie inne środki (o tekstyliach nie wspominając).

Czy to przy syntetykach (mam takie czerwono-białe buty do biegania) pokryje też rysy/obicia/zadrapania?

Stosuję podobny produkt (firmy Coccine, pewnie podobne) na białe gumowe podeszwy w butach żeglarskich. W związku z tym można powiedzieć, że nadaje się nie tylko do skóry. Ta pasta którą ja mam, ma trochę "lepką" konsystencję, zupełnie inna od np. kremu do skóry licowej. Pewnie dlatego dobrze kryje inne materiały.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. 

Proszę jeszcze o poradę odnośnie wstępnego czyszczenia z większych zabrudzeń np trawy.

Gąbka + mydło?

Dodam, że to niskiej jakości skóra -bardzo cieniutka, ze skłonnością do pękania i przetarć.

Mimo wszystko podoba mi się ich fason i postaram się o nie powalczyć aby posłużyły jeszcze trochę.

Wiem, że pytanie trochę rozmija się z duchem forum, ale muszę w końcu gruntownie odświeżyć swoje sportowe, treningowe buty (o to ten model http://www.kixpress.com/kixpressebay/images/products/nk395857107/02.jpg) i potrzebuje porady 8-) . Normalnie wrzucam buty tego typu do worka na pranie i piorę w pralce, ale te mają spore fragmenty wykonane z białej, naturalnej  skóry.  Czy mimo to można je wyprać w pralce? A jeżeli nie to jak je gruntownie odświeżyć i zdezynfekować (środek jest materiałowy, wkładka niewyjmowalna)? 

Do czyszczenia zarówno cholewki, jak i wnętrza polecam Shampoo Tarrago lub Universal Cleaner - można nimi skutecznie czyścić niemal wszystko.

Do regeneracji koloru - Super White Tarrago.

Nie jestem zwolennikiem prania butów, na których choć trochę nam zależy. Takie gruntowne przemoczenie z czasem nawet syntetyki może doprowadzić do ruiny :)

Ale jeżeli już, to w delikatnych płynach do prania i najlepiej ręcznie. Jak pralka to uwaga na temperaturę. Chłopaki od Kicksów chwalą sobie ten żel do prania - Sport Super Gel Tarrago. Świetnie odświeża i bardzo przyjemnie pachnie :)

• 2 weeks later...