pablocito Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2024 Cześć wszystkim pasjonatom. Z Waszego forum dowiedziałem się wielu ciekawych i przydatnych rzeczy. Proszę kednak o radę czym zaimpregnować otok obszyty charakterystyczną żółtą nicią w Martensach? Prawdopodobnie (pierwsza konserwacja) będzie to dubbin lub mink oil, dlatego proszę od razu o wyjaśnienie różnic w stosowaniu, szczególnie dla nowych butów licowych. Z tego co przeczytałem tłuszcz dubbin trudno lub wręcz niemożliwe jest wypolerować w kolejnych krokach nakładania kremu i pasty. Z kolei mink oil niekorzystnie wpłynie na skórę gdy zastosujemy go za dużo. Wg mnie najlepsze kroki: (linia MDOR) mink oil, renovateur, krem i pasta. Czy to dobra droga? To jest skóra powleczona taką warstwą poliuretanu, że żadne kosmetyki jej nie zaimpregnują, jedyne co możesz zrobić to zrujnować rozpuszczalnikami zawartymi w kosmetykach fabryczne wykończenie skóry, tak, że będą się nadawać jedynie do śmieci. Cytuj
Velahrn Opublikowano 17 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2024 Godzinę temu, pablocito napisał: To jest skóra powleczona taką warstwą poliuretanu, że żadne kosmetyki jej nie zaimpregnują, jedyne co możesz zrobić to zrujnować rozpuszczalnikami zawartymi w kosmetykach fabryczne wykończenie skóry, tak, że będą się nadawać jedynie do śmieci. Da się ją np. zmiękczyć czy natłuścić, ale trik polega na tym, że robisz to od środka buta xD. Cytuj
kapuczino Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2024 Może "34 - tabakowy / havane" od Saphir? https://multirenowacja.pl/krem-do-obuwia-butow-pommadier-75ml-saphir-medaille-d-or.html#!Wziąłem Hermes Red, żeby wyciągnąć z nich trochę tej czerwieni/bordo i wyglądają spoko 2 Cytuj
suede Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2024 11 godzin temu, kapuczino napisał: Wziąłem Hermes Red, żeby wyciągnąć z nich trochę tej czerwieni/bordo i wyglądają spoko Zdecydowanie wygląda na dobry wybór, szczególnie ze "34" bardziej wpada w ciemny brąz/kasztan. Cytuj
tryhp3 Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2024 Czy ktoś używa kremów marki Collonil 1909? Jak z jakością? Cytuj
dragonek Opublikowano 20 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2025 Czy ktoś korzystał z tych produktów polecanych przez tego Szewca? https://allegro.pl/oferta/mleczko-do-czyszczenia-butow-skory-film-poradnik-8960854259 lub https://allegro.pl/oferta/pianka-premium-200-ml-jeden-srodek-do-wszystkich-rodzajow-obuwia-17103196167 Cytuj
piotrk8172 Opublikowano 19 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2025 Z produktów z jakiej firmy korzystacie w przypadku Waszych butów? Testowałem rózne produkty polecane i nie jestem zadowolony z efektów. --- https://www.znajdzreklame.pl/citylighty Cytuj
flozbi Opublikowano 19 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2025 Miałem balsam Lettro nie polecam, dla mnie best value Tarrago. Trzeba też umieć korzystać z tych produktów. Kumaty człek może zrobić lepszy efekt pastą kiwi niż niekumaty Saphirem. Cytuj
suede Opublikowano 4 Kwietnia 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2025 W dniu 19.02.2025 o 19:55, piotrk8172 napisał: Z produktów z jakiej firmy korzystacie w przypadku Waszych butów? Testowałem rózne produkty polecane i nie jestem zadowolony z efektów. Produkty z multirenowacja.pl oraz klasycznebuty.pl (m.in. Saphir, Famaco, Tarrago). Pytanie jaki efekt chcesz osiągnąć i o jakie produkty pytasz? Cytuj
Velahrn Opublikowano 10 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2025 Co zrobić, jeśli szczoteczka do zamszu nie daje rady? Czy można ogolić zamsz golarką do ubrań? Przed: I po: 5 1 Cytuj
suede Opublikowano 11 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2025 Ewentualnie można tez spróbować z ogniem. Taki zabieg pokazany był przez klasycznebuty.pl na jednym z ich filmów na YT. Aczkolwiek przyznaje ze golarka brzmi bezpieczniej Cytuj
tryhp3 Opublikowano 11 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2025 Też próbowałem maszynką, działa. Ale trochę trzeba popracować. Cytuj
Velahrn Opublikowano 11 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2025 1 godzinę temu, tryhp3 napisał: Też próbowałem maszynką, działa. Ale trochę trzeba popracować. W sensie maszynką do włosów? Cytuj
tryhp3 Opublikowano 11 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2025 Maszynka to na Podkarpaciu golarka. Regionalizm taki. Chodziło mi o golarkę do ubrań. 1 Cytuj
Velahrn Opublikowano 1 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2025 W dniu 11.05.2025 o 05:58, suede napisał: Ewentualnie można tez spróbować z ogniem. Taki zabieg pokazany był przez klasycznebuty.pl na jednym z ich filmów na YT. Aczkolwiek przyznaje ze golarka brzmi bezpieczniej Tutaj wersje z ogniem pokazuje użytkownik Fedora Lounge opalanie zapalniczką + cleaner do zamszu - efekty super. 2 Cytuj
honzo Opublikowano 11 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 Cześć, mam taki oto problem: Przy czyszczeniu butów środkiem coccine leather cleaner super zszedł mi kolor (załączone zdjęcie). Środka tego używałem już do kilkunastu par butów różnych producentów i nigdy nic takiego się nie wydarzyło. Ale nie w tym rzecz. Prosiłbym o pomoc w dobraniu środka, którym mógłbym te buty doprowadzić do stanu pierwotnego. Na codzień do pielęgnacji i konserwacji tego typu obuwia korzystam z kremów Saphir creme surfine. Czy takim kremem (powiedzmy odcień 05-ciemny brąz) uda mi się to zatuszować? A może muszę swoją uwagę skierować ku jakimś farbom itp, bo tak dużej różnicy kolorów takie kremy nie wyrównają? Proszę o podpowiedź i rady doświadczonych kolegów Pozdrawiam Cytuj
Velahrn Opublikowano 11 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 1 godzinę temu, honzo napisał: Cześć, mam taki oto problem: Przy czyszczeniu butów środkiem coccine leather cleaner super zszedł mi kolor (załączone zdjęcie). Środka tego używałem już do kilkunastu par butów różnych producentów i nigdy nic takiego się nie wydarzyło. Ale nie w tym rzecz. Prosiłbym o pomoc w dobraniu środka, którym mógłbym te buty doprowadzić do stanu pierwotnego. Na codzień do pielęgnacji i konserwacji tego typu obuwia korzystam z kremów Saphir creme surfine. Czy takim kremem (powiedzmy odcień 05-ciemny brąz) uda mi się to zatuszować? A może muszę swoją uwagę skierować ku jakimś farbom itp, bo tak dużej różnicy kolorów takie kremy nie wyrównają? Proszę o podpowiedź i rady doświadczonych kolegów Pozdrawiam Zeszła Ci apretura. Tak naprawdę masz dwie opcje: 1. pojechać po całości cleanerem i cieszyć się butami w średnim brązie (ja bym wybrał te opcję) 2. kupić farbę/krem mocno koloryzujący (np. Canadian cream) w kolorze ciemny brąz - powinno zadziałać. Cytuj
Mamrot Opublikowano 11 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 2 godziny temu, honzo napisał: Proszę o podpowiedź i rady doświadczonych kolegów Zaniusł bym do szewca. Teoretycznie można użyć Decapant lub TARRAGO Deglazer i pomalować SAPHIR BDC Teinture. Możesz spróbować SAPHIR BDC Juvacuir (nie używałem). Samodzielne malowanie jest co prawda proste, ale może być nieskuteczne a preparaty do tanich nie należą. Malowałem dwie pary butów. Problem polega na tym, że producenci używają różnych wykończeń skór i nie każda jest w stanie trwale wchłonąć barwnik. Shoepassion dla przykładu było malowane trzykrotnie, trzeci raz przez Wielki Shoes a i tak widzę, że się rozjaśniło i przydało by się czwarte. Cytuj
Gandalf Stary Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 Kupiłem sobie kolejną parę Doucal's-ów. Poprzednio miałem burgundowe, teraz ciemny brąz. Konkretnie to ten model: https://cataniacalzature.it/en/shop/stringata-derby-shannon-doucals-uomo-in-vitello-spazzolato-marrone-con-fondo-in-gomma-extralight-art-du1385bruxuf007tm02/ Polećcie proszę jakiś konkretny krem, który zapobiegnie mi takiemu zniszczeniu skóry, jak poniżej. To jedyny powód zakupu kolejnej pary. Reszta buta jest w idealnym stanie. Saphir nie pomógł... Cytuj
lubo69 Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 To jest spazzolato, więcej o tym tutaj: https://www.martelandram.com/blogs/news/what-is-spazzolato-calf?srsltid=AfmBOooo__C3yuvI9GqIz2JxtMqFdJGF_M5u4f11g2bHPjQKQZf0lq_K Jeśli w ogóle czegokolwiek używać, oprócz szczotki i szmatki (delikatnie zwilżonej), to powinno być coś lekkiego, może to: https://unionbrands.pl/pl/products/pielegnacyjna-emulsja-do-skory-naturalnej-siegol-6854.html?query_id=1 (ale śmierdzi i trzeba zawsze wstrząsnąć) 1 Cytuj
Gandalf Stary Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 47 minut temu, lubo69 napisał: To jest spazzolato, więcej o tym /.../ Faktycznie - słowo klucz to Spazzolato. Ale ta stara para butów była czyszczona i natłuszczana regularnie. (Fakt, że mają już swoje lata, a chodziłem w nich dużo, bo są jak na miarę szyte i bardzo miękkie.) A jednak skończył się na spękaniach... A co powiesz o tym sposobie? Olejek rycynowy lub gliceryna: W przypadku, gdy skóra staje się sztywna i przesuszona, można zastosować bardzo niewielką ilość olejku rycynowego lub gliceryny, aby ją uelastycznić. Jest to jednak metoda do stosowania z umiarem, ponieważ nadmiar tłuszczu może uszkodzić skórę. Cytuj
lubo69 Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 No właśnie w przypadku tego wynalazku chodzi raczej o to, żeby NIE natłuszczać 1 Cytuj
tryhp3 Opublikowano 28 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2025 Co polecacie do przemalowania nowych zamszowych butów, z koloru szaroburego do granatu lub czerni? Czyli operacja analogiczna do przedstawionej w tym wpisie -> Jak przemalować zamszowe buty | Mr Vintage - rzeczowo o modzie męskiej - Porady i Blog Mr.V używał SAPHIR BDC Teinture Francaise. Jedna buteleczka kosztuje około 60 zł. Z wpisu wynika że trzeba ich nawet kilka. Będę podchodził do trzewików więc to mało zachęcająca opcja. Prawię połowę tańszy jest TARRAGO Nubuck Suede Dye. Pytanie jak z wydajnością? Może coś innego jest jeszcze warte uwagi? Cytuj
Velahrn Opublikowano 29 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2025 17 godzin temu, tryhp3 napisał: Co polecacie do przemalowania nowych zamszowych butów, z koloru szaroburego do granatu lub czerni? Czyli operacja analogiczna do przedstawionej w tym wpisie -> Jak przemalować zamszowe buty | Mr Vintage - rzeczowo o modzie męskiej - Porady i Blog Mr.V używał SAPHIR BDC Teinture Francaise. Jedna buteleczka kosztuje około 60 zł. Z wpisu wynika że trzeba ich nawet kilka. Będę podchodził do trzewików więc to mało zachęcająca opcja. Prawię połowę tańszy jest TARRAGO Nubuck Suede Dye. Pytanie jak z wydajnością? Może coś innego jest jeszcze warte uwagi? Nieironicznie, ja bym się spytał w Wielki Shoe, za ile by to zrobili. Nigdy nie malowałem butów, ale wielu profesjonalistów na Youtube, np. Bedo's Leatherworks albo Trenton&Heath, używa tego https://juchcik.pl/pl/p/Fiebings-Suede-Dye-118-ml-farba-do-skor-zamszowych/2151?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=23488&gad_source=1&gad_campaignid=22272002398&gclid=Cj0KCQiA0KrJBhCOARIsAGIy9wBf3OlAPyuLHG4WOL0BE-dVvk0zvquWZJ1P596qDt7wxsZ_Y_41180aAnM7EALw_wcB Dwa razy taniej za dwa razy większą objętość. 1 Cytuj
lubo69 Opublikowano 29 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2025 Wielki Shoe do horrendalnych cen dołożył horrendalne terminy. Przestałem korzystać. Lata temu zleciłem Arsenowi przefarbowanie butów zamszowych Doucal’s. Wyszło słabo. Zamsz był podobno miejscami zbity (tam farba nie wniknęła), miejscami luźny (tam przebiła na wskroś). Warto to sprawdzić, skoro nawet taki fachowiec jak Andrzej tego nie przewidział. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi