Skocz do zawartości

Co mam dziś na sobie

Korneliuss

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj.

Suit-up yourself, winter is coming ;)

* trzyczęściowy garnitur Havana od SS

* koszula CT

* krawat z grenadyny Embassy of Elegance

* lniana poszetka od Poszetki

* trzewiki Yanko

88b253b13819610f7fd23c592d0a3a03.jpg

To się nazywa konsekwencja markowa;)

Mam dwa pytania:

Yanki - to cordovan?

Jak kołnierzyki w CT? Ostatnio kupiłem parę koszul TML, nie zwracając uwagi, że kołnierzyki są dość krótkie (6 cm).

Yanko to "zwykła" box calf. Do cordovanu póki co nie jestem przekonany.

Z koszul CT jestem zadowolony, kołnierzyki bez problemu chowają się pod klapy marynarki. Z tym że kupuję raczej tylko cutaway (w różnych odmianach). Dodatkowo krój extra slim fit leży na mnie dobrze (choć w talii mógłby mieć 1-2 cm mniej) i oferują możliwość wyboru wydłużonych rękawów.

A co do konsekwencji, to po prostu znalazłem marki, których rozmiarówka się dla mnie sprawdza i które oferują jakość i design na odpowiednim poziomie. Na rynku RTW na razie nie czuję potrzeby dalszego eksperymentowania :)

• Oceniam pozytywnie 1

A co do konsekwencji, to po prostu znalazłem marki, których rozmiarówka się dla mnie sprawdza i które oferują jakość i design na odpowiednim poziomie. Na rynku RTW na razie nie czuję potrzeby dalszego eksperymentowania :)

Mam tak samo. Znalazłem coś co mi pasuje, więc nie zajmuję się analizowaniem rozmiarówki innych marek. :)

Kołnierzykom CT brzydko zaginają sie rogi, co widać na prawie każdym zdjęciu wystawianym tutaj z koszulami tej marki.Z tego powodu kupuje u nich tylko koszule butron down gdzie tego problemu nie ma.

Dla mnie to prawdę mówiąc nie jest problem. Koszul CT z uwagi na preferowany styl kołnierzyka praktycznie nie zakładam do casualowych stylizacji. A kiedy mam na sobie marynarkę nzagięcia są niewidoczne, chyba że pod bardzo specyficznym kątem (np. takim jakiego używam do fotografowania zbliżenia krawata i poszetki).

Wbrew pozorom -  te "uciekające rogi" widać zarówno na zdjęciu, jak i "na żywo". Ja również już sobie odpuściłem zakupy w CT, właśnie z uwagi na tą przypadłość, mało ciekawe wykroje kołnierzy i coraz gorsze materiały (używam koszul CT od ... hmmm.. 10 lat). Trochę lepiej w tej kategorii cenowej wypadają H&C, a już całkowicie zadowolony jestem z TRL (szczególnie z dużych i ładnych kołnierzyków).

Hargin:

koszule "washed oxford" z kołnierzykiem button down wedlug mnie prezentują bardzo dobry stosunek ceny do jakości. Spory OT sie robi, może moderator przeniesie do wątku o koszulach?

Ok, przyjmuję na wiarę. Nie kupowałem koszul OCBD w CT. Jestem od lat przywiązany do marki GANT. 

Tylko ze na tej fotce widac, ze kolnierzyk zamiast sie klasc koncowkami na plask na koszuli, jest wygiety w druga strone - wowczas to nieestetyczne wygiecie koncowek jest nieuchronne - one zahaczaja o koszule i roluja do srodka.

Jesli podgiac usztywniacze do gory, to koncowki raczej sie nie zroluja. Mam z 10 koszul z CT, z roznych materialow, z roznymi kolnierzykami. Zaginaly mi sie jak na Twoim i blekita zdjeciu. Wszystkie usztywniacze radykalnie podgialem i problem zniknal we wszystkich koszulach :)

@Marcin_L: powtórzę - odnoszę się wyłącznie do samej końcówki kołnierzyka :) Nie do całego profilu pokazanego na zdjęciu. Koszul CT też mam już pokaźną ilość (myślę, że tak ok. 20), ale efekt ten występuje wyłącznie w tych z 2014/2015r.. Wcześniej tego problemu nie odnotowałem. Być może to jest istotne - odnoszę się tylko do kołnierzyków cutaway. 

@Marcin_L: powtórzę - odnoszę się wyłącznie do samej końcówki kołnierzyka :) Nie do całego profilu pokazanego na zdjęciu. Koszul CT też mam już pokaźną ilość (myślę, że tak ok. 20), ale efekt ten występuje wyłącznie w tych z 2014/2015r.. Wcześniej tego problemu nie odnotowałem. Być może to jest istotne - odnoszę się tylko do kołnierzyków cutaway.

To może rzeczywiście tkanina ma wpływ...?