Skocz do zawartości

Co mam dziś na sobie

Korneliuss

Rekomendowane odpowiedzi

Dopuściłem podobną koszulę dla Bartłomieja i dopuściłbym ją także dla Ciebie, o ile jesteś w podobnej sytuacji, czyli nie jesteś w stanie kupić koszuli poprawnej. Ta kombinacja, którą podałeś jest całkowicie niepoprawna ponieważ:

a) doczepione kołnierzyki frakowe są nieodpowiednie,

B) łączenie kołnierzyka frakowego z jakimkolwiek gorsem innym niż sztywny jest nieodpowiednie,

c) koszule z kołnierzykami frakowymi/sztywnymi gorsami i francuskimi mankietami są nieodpowiednie.

Pozdrawiam, Dr

Kilroy ma rację. Moja filozofia jest właśnie taka:

Koszula z kołnierzykiem frakowym, pojedynczymi mankietami, jedną spinką i sztywnym gorsem do fraka, wykładany kołnierzyk, plisowany gors dwie spinki, mankiet francuski do smokingu. Tę koszulę frakową dopuszczałbym do smokingu tylko, kiedy sytuacja wymaga podniesienia formalności- np. kiedy na zaproszeniu masz napisane "white tie" a nie masz fraka (wtedy dobrze by było zastanowić się nad białą kamizelką i nawet muszką (choć pewnie się zaraz podniosą głosy, że biała muszka nieodpowiednia, ale nie jest to prawda) albo (moim zdaniem) do opery.

Nie wiem czy CMDNS to najlepszy temat do tego co chcialbym osiagnac, ale licze na odzew osob, ktorym materia krawiectwa miarowego nie jest obca.

Od wielu lat podnosze ciezary i moja budowa jest wyzwaniem dla kazdego krawca. Jestem wlasnie w trakcie wykonywania kolejnego projektu i chcialbym przed nim zebrac mozliwie duzo kontruktywnej krytyki, ktora pozwoli mi na stworzenie jeszcze lepszego garnituru. Chodzi o dopasowanie marynarki.

Oto czym kierowalem sie w ponizszym projekcie:

Nie jestem wysoki wiec zrobilem ja odrobine krotsza i jestem zadowolony z efektu. Niestety gruba welna nie jest OK dla mojej budowy poniewaz jeszcze mnie poszerza. Kieszenie wszyste sa diagonalnie. Ogolnie z korpusu jestem zadowolony. Problem pojawia sie przy rekawach. Nie bardzo podoba mi sie jak sa wszyste. No i na poteznych ramionach z latwoscia sie rozciagaja po calym dniu pracy...

Zdjecia zrobilismy komorka wiec niestety kolory sa bardzo przeklamane. Krawat jest z duzo zywsza czerwienia, a buty sa mocno wisniowe.

Marynarka + spodnie bespoke

Koszula nie pamietam :)

Krawat T Hilfiger

Poszetka bespoke na jedwabiu z Merino

Spinki Apart

Buty Bass

Czekam na Wasze opinie!

post-403-13658919894893_thumb.jpg

post-403-13658919895251_thumb.jpg

post-403-1365891989559_thumb.jpg

ech... jestem w stanie kupić inną. koszulę szyję na miarę.

nie mogę się przekonać do odczepianego kołnierzyka... czemu nie może frakowy być stały?

wstyd nie wiedzieć, ale... jak wygląda sztywny gors i czym się różni od półsztywnego?

ja nie wiem, czy się aby na pewno dobrze wyraziłem: mówiąc mankiet francuski miałem na myśli taki wywijany mankiet na spinki

Dołączona grafika

Nie wiem czy CMDNS to najlepszy temat do tego co chcialbym osiagnac, ale licze na odzew osob, ktorym materia krawiectwa miarowego nie jest obca.

Od wielu lat podnosze ciezary i moja budowa jest wyzwaniem dla kazdego krawca. Jestem wlasnie w trakcie wykonywania kolejnego projektu i chcialbym przed nim zebrac mozliwie duzo kontruktywnej krytyki, ktora pozwoli mi na stworzenie jeszcze lepszego garnituru. Chodzi o dopasowanie marynarki.

Oto czym kierowalem sie w ponizszym projekcie:

Marynarka + spodnie bespoke

Koszula nie pamietam :)

Krawat T Hilfiger

Poszetka bespoke na jedwabiu z Merino

Spinki Apart

Buty Bass

Czekam na Wasze opinie!

Sylwetka słuszna.

Widać dobre proporcje do podnoszenia ciężarów...

Dwubój czy inna konkurencja ?

Tak na szybko:

Linie pionowe wydłużają i wyszczuplają- jakieś deseń (paski).

Im szersze pasy, tym słabiej wydłużają.

Dekolt w kształcie litery V wysmukla ramiona- "jak najgłębszy dekolt"

@4inHand

Mam wrażenie, że marynarkę szyłeś zanim nabrałeś masy ;) Kołnierz mocno odstaje od koszuli, co sugeruje za wąskie plecy i/lub front. Poza tym zgadzam się z Remym, powinieneś dążyć do optycznego wydłużenia sylwetki.

@style

Możesz nie lubić "za krótkich rękawów", Twoje jednak są zdecydowanie za długie. Poza tym jedynie ostatnie zdjęcie przedstawia jakąś wartość przy ocenie - zrób więcej w naturalnej podstawie, nie wiem czemu ma służyć takie rozstawienie rąk.

style - zrób nowe zdjęcia w świetle zastanym (bez lampy), przez te cienie kompletnie nie widać jak marynarka leży. Przemyśl jeszcze rękawy - takie wyglądają fatalnie.

4inhand - nie wiem czy nie przesadziłeś z "krótkością" marynarki. Przy tak szerokiej klatce i barkach, korpus wygląda przysadziście, w sumie na jeszcze szerszy. Dodatkowo górny guzik jest powyżej talii, może przy następnym zamówieniu zrobić na 2 i pół lub na jeden guzik i przedłużyć linię "dekoltu"? Ew. przedłużyć marynarkę za pośladek i umieścić zapinany guzik tam gdzie jego miejsce - na wysokości talii. Poza tym w ogóle marynarka wygląda na za wąską w barkach, nieładnie się układa po bokach kołnierzyka koszuli - rozchodzi się i odstaje.

Co do samego wzrostu - to skrócnie nogawek może pomóc. Spodnie przestaną się marszczyć na bucie i kant poprowadzi linię prostę od bioder aż do butów, teraz "tracisz" z długości połowę łydki. Też luźniejsze nogawki w udach pozwolą kantowi spodni ukazać się lepiej niż teraz. Myślę, że takie zmiany w spodniach zrekompensują przdłużenie marynarki dla "rozładowania" ciężaru klatki.

Dziekuje za cenne uwagi. Zgadzam sie, ze moze troche poplynalem ze skroceniem marynarki. To samo z punktem srodkowym. Mysle o marynarce na jeden guzik. Nie zgodze sie jednak ze jest zbyt waska w barkach. Moze nie mowimy o tym samym wymiarze, ale moim zdaniem jest zbyt szeroka i nieladnie uklada sie na rekawach i przy wszyciu rekawa.

W ogole tutaj moge wszystkich przestrzec przed kupowaniem tanich materialow. Skusilem sie na te jodelke, bo spodobal mi sie kolor. Nie wzialem jednak pod uwage kiepskich parametrow i grubosci tkaniny. Jest bardzo gruba, nie odwiesza sie zbyt dobrze, i optycznie mnie powieksza.

Spodnie oczywiscie do skrocenia, ale na szersza nogawke juz nie pojde. Te spodnie sa z zakladkami na przedzie (pleated pants). Musze zobaczyc czy kant ginie tak samo mocno w innych spodniach bez zakladek. Mysle tez ze zweze jeszcze te spodnie do 21 cm (teraz jest 22).

A dwurzedowka? Jestem na tak, ale nie jako trzon garderoby. Chcialbym navy blue, w pin strip z szerokimi klapami! Co tam chcialbym...zrobie ja :)

Dzieki za odpowiedz!

Mam wrażenie, że marynarkę szyłeś zanim nabrałeś masy ;)

Marynarke mam od paru miesiecy. Ciezary podnosze juz ponad 10 lat. Nie tu jest pies pogrzebany :)

@4inHand

A ja uważam, że długośc jest dobra. Masywna góra przytłoczyłaby dół; nogi wyglądałyby na krótkie. Zdjęcie może przekłamywać proporcje; jeśli są w miarę dobrze oddane, to długość jest świetna. Standardowe wytyczne dotyczące długości marynarki przy Twojej sylwetce trzeba zmodyfikować.

Niestety - z resztą jest gorzej. Skoro marynarka jest krótsza, to guziki powinny być obniżone. Masz opadające ramiona - jak i ja - ja zdecydowałbym się jednak na warstwę "waty", aby je trochę podnieść. Ogólnie - przykro to stwierdzić - ale nie leży zbyt ładnie. Nie wiem, czyja wina - krawca, materiału czy fotografa. A, i jeszcze brzydko odstaje przy kołnierzu.

@style

Nie wygląda źle, ale super też jakoś nie. Kolor nieciekawy; czy to brązowy aksamit? Rękawy do skrócenia. Sam miałem takie obawy, że krawiec skróci za bardzo i zepsuje marynarkę - to kwestia treningu psychokinetycznego.

Żartuję. Skróć.

@4inHand

A ja uważam, że długośc jest dobra. Masywna góra przytłoczyłaby dół; nogi wyglądałyby na krótkie. Zdjęcie może przekłamywać proporcje; jeśli są w miarę dobrze oddane, to długość jest świetna. Standardowe wytyczne dotyczące długości marynarki przy Twojej sylwetce trzeba zmodyfikować.

Niestety - z resztą jest gorzej. Skoro marynarka jest krótsza, to guziki powinny być obniżone. Masz opadające ramiona - jak i ja - ja zdecydowałbym się jednak na warstwę "waty", aby je trochę podnieść. Ogólnie - przykro to stwierdzić - ale nie leży zbyt ładnie. Nie wiem, czyja wina - krawca, materiału czy fotografa. A, i jeszcze brzydko odstaje przy kołnierzu.

@style

Nie wygląda źle, ale super też jakoś nie. Kolor nieciekawy; czy to brązowy aksamit? Rękawy do skrócenia. Sam miałem takie obawy, że krawiec skróci za bardzo i zepsuje marynarkę - to kwestia treningu psychokinetycznego.

Żartuję. Skróć.

Dzięki Wam wszystkim za uwagi. To była moja pierwsza marynarka bespoke. Miałem dwie przymiarki ale krawiec był bardzo zasadniczy i nie zwracał uwagi na moje wskazówki. Kiedy ją szyłem nie wiedziałem jeszcze czym jest bespoke dlatego jestem Wam wdzieczny za uwagi dotyczące za niskich pach itp. Też miałem takie wrażenie ale uważałem że tak musi być.... Niedługo zamierzam uszyc u tego samego krawca moją drugą marynarkę i teraz już dopilnuje niektórych rzeczy o których wówczas nie miałem pojęcia :)

Ps. materiał to mysi sztruks. Osoboście materiał dosyć sztywny dlatego teraz będe szył marynakę z wełny :)

Rekawy chyba faktycznie skrócę bo już raczej do tego dorosłem a syndrom za długich rąk odszedł do lamusa

pozdraiwam

@4inHand

Hehe za "opadajace ramiona" odpowiada rozbudowany miesien czworoboczny. Nie moze byc juz wiekszych poduszek, bo wtedy bede naprawde 2x szerszy od przecietnego faceta. Mysle, ze byloby ciekawe gdyby na zdjeciu kolo mnie stanal normalnie zbudowany facet dla pokazania "skali zjawiska". Prawde mowiac, chcialbym w nowej marynarce uzyc cienszych poduszek, aby maksymalnie sie zwezyc.

@ Poznański

Na tym zdjeciu w ogole nie widac dopasowania marynarki.

Krawat trzeba dociagnac i przemyslec czy to jest do niego dobry wezel. Moim zdaniem nie, ale ja w ogole nie lubie tak waskich krawatow wiec moze lepiej wypowie sie ktos kto to czuje.

Spodnie sa za dlugie.

Nie napisales z czego jest poszetka. Moim zdaniem wyglada troche zbyt casualowo do dosc formalnego zestawienia bialej koszuli,ciemnej marynarki i krawata (moze wystarczy inaczej ja zlozyc). W tym swietle zmienilbym tez buty. Nie widac ich dobrze, ale po marce wnosze, ze sa bardzo sportowe.

Podsumowujac:

Dress down ---> zmien koszule na mniej formalna

albo

Dress up ---> zmien buty na bardziej formalne (no i spodnie do skrocenia).

BTW dopiero teraz to zauwazylem...Czy masz na sobie smoking !?!

Marynarka smokingowa z krawatem , białymi spodniami i casualowymi butami to jednak pomyłka. Kołnierz marynarki nie przylega do kołnierzyka koszuli i to dosyć znacznie, ten węzeł z tak wąskim krawatem niezbyt mi się widzi (ale to już moje zdanie :P ) . Z rzeczy które masz na sobie mogłoby powstać coś ciekawego ale nie w tym zestawieniu .

Pozdrawiam

Marcelo

@poznanski

Zdaje się, że jest to marynarka smokingowa, z czarnym kołnierzem szalowym i czarnymi wykończeniami kieszeni. Przypominam sobie, bo oglądałem tę kolekcję w sklepie.

Moim zdaniem jest to marynarka typowo wieczorowa, na "imprezy" bądź jakieś eleganckie wyjścia. Dla mnie osobiście zbyt wyrafinowana. Natomiast połączenie z innymi elementami (białe spodnie, casualowe - jak widzę - buty) odpada. Sam zestaw nie jest zły, ale marynarkę trzebaby było wymienić na typową, "zwykłą", granatową marynarkę.