Skocz do zawartości

Co mam dziś na sobie

Korneliuss

Rekomendowane odpowiedzi

@lisciofcb,

wydaje mi się, że ten wątek nie jest od badania ludzkiej logiki, tylko od oceniania wrzuconych zestawów. A w takim stroju odpoczywa się znakomicie.

@Parmigiano,

wyłogi to mój pomysł - widziałem takie na jednym ze zdjęć z lat 30 - tych i mi się spodobały. Jeśli mi się kiedyś znudzą, zawsze mogę je zwęzić i ponownie zrobić butonierki. Żadna dotąd marynarka nie była wymysłem krawca, tylko moim.

@zby,

nie mierzyłem:) nogawka ma 19 cm szerokości na dole - 27,5 w udzie.

Marynarka musi przejść jeszcze kilka poprawek, natomiast spodnie uważam za bardzo dobrze uszyte. Wrzucę później zdjęcia spodni z szelkami.

@mr. vintage, wziąłem najszerszy krawat jaki miałem, ale będę szukał szerszego. Zastanowię się może nad żabotem:)

@static87 - każdy z elementów Twojego stroju oddzielnie pokazany, ma rację bytu. Jednak kiedy połączone razem..

Nie wiem, może to te klapy dają taki efekt (no są ogromniaste, to trzeba przyznać), ale całość wygląda tak, jakby marynarka zastała siłą nasunięta na Twój korpus.

Napisałeś, że inspirowałeś się zdjęciem z lat 30tych. Jednak wtedy noszono spodnie o bardziej obszernym kroju. Może stąd bierze się ten dysonans.

@static87, mam 178 cm wzrostu, a nogawka ma 18,8 po dokładnym zmierzeniu. Efekt wąskiej nogawki jest być może spowodowany dosyć rozbudowanymi nogami i szerokim manszetem. Wstawię zdjęcia spodni z bliska, gdy będę mógł - będzie można porównać precyzyjniej.

@ontherun, co masz na myśli, pisząc, że "marynarka jakoby została siłą nasunięta na mój korpus"?

Tak jak wspomniałem - marynarka wymaga jeszcze kilka poprawek, m. in. zwężenia klap, ale nieznacznie i przesunięcia guzika wewnętrznego.

Pozdrawiam.

Oprocz klap polaczenie kolorystyczne jest kiepskie, spodnie sa zbyt ciemne, jesli to czern to odpada calkowicie, jesli to ciemny granat to zmien go na jasniejszy granat. Polaczenie szary / granat / braz jeszcze by przeszlo, ale odcienie trzeba dobrze dobrac. Krawat wedlug mnie sie nie spasowuje z niczym.

Pozdrawiam,

dsc.

Marynarka już zaczyna iść w dobrą stronę dopasowania, trochę węższe ramiona, węższe rękawy, trochę wyżej podniesione środkowe zapięcie (to tyczy się też jednorzędówki, ale tutaj w dwurzędówce to bardzo widać, za nisko jest punkt ciężkości położony) i już będzie w miarę dobrze.

Stylistycznie mi tu coś bardzo nie gra. Mamy już sporo odpowiednio dopasowanych do sylwetki elementów, ale całość niszczą ogromne klapy, w których może tylko Pudzian by dobrze wyglądał, oraz jakoś strasznie wysokie klapy przy kieszeniach.

Radzę przemyśleć sprawę łączenia spodni z marynarkami. Cięższe materiały, szersze w nogawkach pasują stylistycznie do cięższych w wyglądzie marynarek. Węższe z lżejszych materiałów, do bardziej nowoczesnych stylistycznie. Ale połączenie dwóch różnych kanonów daje słabe efekty. Strój musi zachowywać harmonię wszystkich elementów.

@Capo, @dsc,

Dzięki za opinie. Spodnie to ciemny granat, ale domyślnie do tej marynarki mają być brązowe, dosyć szerokie spodnie i takiż krawat (w końcu zestaw ma być bardzo oldschoolowy). Spodnie są z zestawu garniturowego z kamizelką dwurzędową i marynarką jednorzędową, które jeszcze nie są gotowe. Jeśli chodzi o dopasowanie, to myślę, że jest ok. Gdyby ramiona były większe wystawał by biceps. Rękawy są wąskie na 13,5 cm dołem, węższe byłyby lepsze? Zastanowię się nad większym zwężeniem klap niż planowałem do tej pory. Pozdrawiam.

@phantom

No cóż, ja nie uszyłbym sobie takiej marynarki, ale w sumie bespoke jest i po to, aby realizować swoje pomysły, włączając te bardziej szalone. Zastanawiam się tylko, czy guziki nie powinny być solidarnie podniesione o kilka cm.

Kolorystycznie wg mnie jest ok. Szary + granat to klasyczne i sprawdzone połączenie, które sam często ćwiczę, z reguły jednak na odwrót (granatowa marynarka, spodnie w odcieniach szarości - od bieli po ciemne odcienie, choć preferuję te jaśniejsze). Buty - jeśli są ciemnobrązowe (tak to u mnie wygląda) lub wpadają w czerwień, będą pasować. Oczywiście odbiór kolorów jest kwestią gustu oraz ustawień monitora; mnie się podoba.

Nogawka prawpodobnie wygląda na węższą ze względu na ładne kanty - spodnie w przekroju mają kształt zbliżony do łódki (nie okrągły) i sfotografowane nieco z przodu wydają się węższe.

Mam takie wrażenie, że koledzy rzucili się na zestaw phantoma niczym stado wilków. Dla mnie marynarka jest również kontrowersyjna, ale, traktując całość z lekkim przymrużeniem oka, jestem na tak. Nie ma co się napinać - to w końcu tylko ciuszki.

Po pierwszym bardzo negatywnym wrażeniu i po przeczytaniu opinii mosze, przejrzałem wątek viewtopic.php?f=1&t=1597

Tak sobie myślę, że gdyby niewiele! zmniejszyć klapy lub/i (co wydaje mi się lepsze) odrobinę poszerzyć kołnierz, lepiej dopasować pozostałe części garderoby, dodać kapelusz, a przede wszystkim zadbać o profesjonalne zdj i klimatyczne miejsce, a byłoby dobrze lub bardzo dobrze.

Nikt (chyba) się nie odniosł do tej koszmarnej fałdy przy zapięciu marynarki. Jest widoczna na każdym zdj i to jest dopiero jakaś porażka...

Bardzo odważna marynarka, która coraz bardziej mi się zaczyna podobać, ale trzeba zrobić poprawki. Choć z rozwagą... Miała być szalona, niech zostanie szalona. :)

@Phantom - moim zdaniem kolorystycznie jest dobrze. Generalnie zestaw jest w mojej opinii w porządku. Co do klap - kwestia gustu. Jedną taką marynarkę można mieć, a co tam ;) - traktuję to jako ciekawostkę. Dopasowanie marynarki wydaje mi się dobre.

Mam takie wrażenie, że koledzy rzucili się na zestaw phantoma niczym stado wilków. Dla mnie marynarka jest również kontrowersyjna, ale, traktując całość z lekkim przymrużeniem oka, jestem na tak. Nie ma co się napinać - to w końcu tylko ciuszki.

To prawda. Przy zestawach Phantoma często pojawiają się niemerytoryczne uwagi (chociaż ostatnio rzadziej), stąd nie dziwie się że może on nie traktować poważnie tego co niektórzy z Was piszą. Bywało czasami tak, że zwykłe uwagi techniczne ginęły w gąszczu niepotrzebnych komentarzy co do osoby Phantoma. Objeżdżanie tegoż użytkownika jest dla niektórych chyba jakimś rodzajem sportu.

nie ma co tego zbytnio roztrząsać, ale animozje wokół Phantoma były wg mnie zasadne i powstały za czasów początków "szafy Mariusza". Jeśli nie znajdziesz czasu, żeby odnależć temat, z chęcią przypomnę w PM, o co chodziło, bo na forum nie mam ochoty odgrzewać starych animozji.

Uważam, że Phantom zrobił naprawdę dużo, żeby obrać właściwą dla siebie drogę w kierunku (klasycznej) elegancji. Często się tez zdarza, że zmienia zdanie w tematach właśnie w takim kierunku, jak sugerują koledzy z forum. To też zostało zauważone na +. A co do niemerytorycznych uwag... Tych chyba nie ma tylko wobec osób, które na forum nie są aktywne... Mam wrażenie, że wiele osób zdecydowanie odpuściło wobec P. Takimi wpisami tylko możesz podgrzać atmosferę wokół jego osoby. Co zapewne nie jest Twoim celem. :)

Obecna dyskusja jest burzliwa, ale jakie klapy, taka dyskusja. :)