Szymon007 Posted September 24, 2015 Report Share Posted September 24, 2015 Witam wszystkich serdecznie! Od dłuższego czasu męczy mnie pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi, a próbowałem nawet w Pomorskiej Izbie Rzemieślniczej. Mieszkam w okolicach Trójmiasta i pragnąłbym nauczyć się zawodu szewca miarowego lub cholewkarza, lecz moje poszukiwania nie przynoszą skutku. Czy ktoś z szanownych forumowiczów zna jakiegoś szewca miarowego w Trójmieście i okolicach, czy to szlachetne rzemiosło już nad morzem nie istnieje? Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernestson Posted September 24, 2015 Report Share Posted September 24, 2015 Raczej nie istnieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gelerth79 Posted September 25, 2015 Report Share Posted September 25, 2015 Na ul. Klonowicza 76 lub 78 jest szewc starej daty. Nie wiem, jakie ma umijejętności lub uprawnienie, ale jest już niemłody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flpx Posted September 29, 2015 Report Share Posted September 29, 2015 Na ul. Klonowicza 76 lub 78 jest szewc starej daty. Nie wiem, jakie ma umijejętności lub uprawnienie, ale jest już niemłody. Zakład od dawna nieczynny. Mieszkałem w okolicy i ilekroć przechodziłem obok, było zamknięte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tandzio Posted October 17, 2015 Report Share Posted October 17, 2015 Mam nadzieję, że mogę podłączyć się do tematu. Od jakiegoś czasu poszukuję szewca w Trójmieście, któremu nie strach zostawić kilka par butów do zelowania. Możecie Szanowni Koledzy kogoś polecić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oluap Posted October 17, 2015 Report Share Posted October 17, 2015 Któremu nie strach zostawić kilka par butów do zelowania. Możecie Szanowni Koledzy kogoś polecić? NIE MA TAKIEGO - Nie głupiej i nie dawaj po więcej jak po parze..., a już zdecydowanie nie do Rzeźnika Butów z C.H. JANTAR we Wrzeszczu... Nowe buty jeszcze ogarnie, natomiast używane to twórczość radosna... a to obcas użępoli, a to oszaleje i pociagnie buty szlifierką, ode mnie ten pan już nawet 5 groszy nie wyciągnie... Pilnujcie się, bo gość ma zakład na Świętojańskiej w Gdyni i w New Porcie, wszystko zwozi do Wrzeszcza i tam w gnieździe pracuje nad ugnojeniem waszego obuwia, traktując je jakbyś przyniósł mu trampki za 50 zeta do wszycia zapiętka... Ostatnia wariacja - w czekoladowych brogsach uczernił mi czekoladowy obcas, XXXXXX jeden... Edyt.: MOD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tandzio Posted October 17, 2015 Report Share Posted October 17, 2015 Któremu nie strach zostawić kilka par butów do zelowania. Możecie Szanowni Koledzy kogoś polecić? NIE MA TAKIEGO - Nie głupiej i nie dawaj po więcej jak po parze..., a już zdecydowanie nie do Rzeźnika Butów z C.H. JANTAR we Wrzeszczu... Nowe buty jeszcze ogarnie, natomiast używane to twórczość radosna... a to obcas użępoli, a to oszaleje i pociagnie buty szlifierką, ode mnie ten pan już nawet 5 groszy nie wyciągnie... Pilnujcie się, bo gość ma zakład na Świętojańskiej w Gdyni i w New Porcie, wszystko zwozi do Wrzeszcza i tam w gnieździe pracuje nad ugnojeniem waszego obuwia, traktując je jakbyś przyniósł mu trampki za 50 zeta do wszycia zapiętka... Ostatnia wariacja - w czekoladowych brogsach uczernił mi czekoladowy obcas, popierdoleniec jeden... Oluap, nie strasz. Mam dwie pary Berwicków wymagających zelowania na już...Reszta może poczekać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Whitesnake Posted October 17, 2015 Report Share Posted October 17, 2015 Ostatnia wariacja - w czekoladowych brogsach uczernił mi czekoladowy obcas, XXXXX jeden... ?!? Pisałeś coś na onecie? Edyt. MOD 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zajac Poziomka Posted October 17, 2015 Report Share Posted October 17, 2015 Kolego oluap, rozumiem że jesteś zdenerwowany, ale chyba pewien poziom słownictwa na tym forum nie przystoi? Edycja: Tandzio, zawsze możesz wysłać do szewc24.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waski Posted October 17, 2015 Report Share Posted October 17, 2015 @oluap, proszę o panowanie nad językiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tandzio Posted October 18, 2015 Report Share Posted October 18, 2015 Kolego oluap, rozumiem że jesteś zdenerwowany, ale chyba pewien poziom słownictwa na tym forum nie przystoi? Edycja: Tandzio, zawsze możesz wysłać do szewc24.pl Chyba tak zrobię. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szewc24 Posted October 18, 2015 Report Share Posted October 18, 2015 Ostatnia wariacja - w czekoladowych brogsach uczernił mi czekoladowy obcas, XXXXXX jeden... Obcasy zawsze można odczyścić i odzyskać kolor, gorzej jakby porobił coś z cholewkami, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oluap Posted October 18, 2015 Report Share Posted October 18, 2015 Obcasy zawsze można odczyścić i odzyskać kolor, gorzej jakby porobił coś z cholewkami, Dzięki za radę, już tak zresztą zrobiłem, jednak pracy było przy tym sporo i PRAWIE nie widać... Nie polecam jednak nadal usług tego Pana... Inny przykład - poszedłem do niego z butami o wartości jedynie sentymentalnej, lecz z całkiem dobrej firmy i bardzo przyzwoitej skóry. Problem dotyczył odklejenia podeszwy od strony wewnętrznej, szwy też puściły. Porada od "specjalisty": Szyć to ja nie będę, bo szyje się na maszynach, a ja ich nie mam... bez komentarza Ale skleję je Panu tak, że nie puści 100 lat, minął tydzień przyszedłem, buty przyszykowane, szewc szaman odprawia czary wsadzajac je do maszynki świcącej niebieskim led w celu dezynfekcji "zapaszków" i stwierdza, zrobiłem porządnie, obydwie podeszwy odkleiłem, w tym drugim bucie też ( choć szwy trzymały!!!) i obydwa skleiłem, będą trzymać, porada, do jutra nie chodzić... Zrobił robotę, minęły ze trzy dni, mówił jeden potroiłem czas, buty na nogi. z domu do garażu, wysiadam pod robotą - jedna podeszwa chlapie na pół buta... druga odłazi pod obcasem.... Skleił na smarki, kasy nie oddał, powiedział Panie stare buty to i niestety trzymać nie będą... następne będą gratis.... w następnych chciał dobrze, ale obcas był za duży w stosunku do fleka, przychodzę, obcas skrócony, flek założony, szewc uśmiechnięty, tylko czemu buty moje z całkiem nowym flekiem z profila wyglądają jakoś dziwnie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szewc24 Posted October 18, 2015 Report Share Posted October 18, 2015 Jednego tylko nie rozumiem, po co w ogóle chodziłeś tam cały czas ? 1 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oluap Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Po co? Sam dwa razy, trzeci - okazało się, że całkiem porządny chłop nosi tam buty swoich Klientów, moich już więcej nie zaniesie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tandzio Posted October 29, 2015 Report Share Posted October 29, 2015 Chyba tak zrobię. Dzięki. Buty odebrane od kuriera w dniu dzisiejszym. Cóż moge napisać o szewc24.pl? Pełen profesjonalizm, super kontakt. Z roboty jestem mega zadowolony. Na pewno będę stałym Klientem. Jak porównam zelowanie butów przez "fachowca" z mojej okolicy - to lata świetlne różnicy. Dochodzi koszt wysyłki + 30zł (tam i z powrotem). Ale rekompensatą jest wygoda/nie tracę czasu/paliwa na zawiezienie butów. Polecam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dar Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 Panowie, czy coś się zmieniło w Trójmieście pod względem fachowców? Mam buty do podzelowania i szukam kogoś sensownego, a szewc24 ma kosmiczne terminy. Czy ktoś korzystał z tego punktu? http://www.szewc-gdansk.pl/ Pozdrawiam D. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pirat Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 Dar, nie pomogę w kwestii szewca w 3mieście ale czy nie lepiej poczekać i mieć to zrobione dobrze u szewca24? Im szybciej się poddasz tym szybciej wyślesz, a tym samym kosmiczne terminy zaczną być ziemskie. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dar Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 Nie chodzi o podejście polegające na "tu i teraz". Czekam na odpowiedź mailową od szewca24. Na prv w ogóle nie odpowiada, na stronie szewca24 widziałem info, że najbliższy termin, to maj. Buty są nowe, w szczególności przeznaczone na obecny sezon, wymagają jedynie podzelowania (aczkolwiek cały czas się nad tym waham), rzecz jasna zależy mi na tym, żeby to było przyzwoicie wykonane. Oczywiście, cały czas rozważam szewca, ale w świecie ciszy, próbuję znaleźć kogoś sensownego w Trójmieście. I aż trudno przejść obojętnie, wobec faktu, że nie ma tutaj osoby godnej polecenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pirat Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 Wiesz, ja nie zeluję butów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dar Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 Wiesz, ja nie zeluję butów Rozumiem, że masz na myśli, iż nie jesteś zwolennikiem zelowania skórzanych podeszew, czy że nie wykonujesz osobiście takich prac ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Machiavelli Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 Jeśli chciałoby Ci się przejechać do Redy, to znalazłem tam przyzwoitego szewca. Zelówka równo, estetycznie naklejona, trzyma się już rok i wszystko z nią ok. Nie wiem jak obecnie z terminami, ale jak rok temu do niego zaglądałem, to były to 2-3 dni. Chyba że chcesz zelówkę skórzaną, to nie mam pojęcia gdzie mógłbyś się zgłosić. Może do Klasycznych Butów? Z zelówką pewnie nie byłoby problemów, ale samego ich szewca (jeśli go nie zmienili) nie polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pirat Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 Rozumiem, że masz na myśli, iż nie jesteś zwolennikiem zelowania skórzanych podeszew, czy że nie wykonujesz osobiście takich prac ? Prawda i prawda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dar Posted March 31, 2016 Report Share Posted March 31, 2016 Ok, dzięki panowie. Nie wiem, czy nie maczaliście w tym palców ale szewc 24 się ze mną skontaktował. Buty dzisiaj zostaną wysłane do szewc 24 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dar Posted April 12, 2016 Report Share Posted April 12, 2016 Trudno to nazwać szewcem, ale jestem ciekawy z jakim rezultatem będą ratować zniszczone obuwie: http://rozrywka.trojmiasto.pl/Uratuja-twoje-zniszczone-buty-W-Trojmiescie-powstal-pierwszy-zaklad-renowacji-obuwia-n100609.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts