Fingor Napisano 12 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2011 Z postów przewijających się w innych tematach można wywnioskować, że całkiem sporo użytkowników forum para się w wolnym czasie turystyką. Myślę, że przyjemnie byłoby się podzielić swoimi ulubionymi trasami i miejscami w Polsce, czy za granicą, czy też opowieściami ze szlaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 4 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2012 Panowie, zbieram się od jakiegoś czasu na wypad w góry (2-3 dni/weekend), ale jak myslę o tym jak wygląda Zakopane o tej porze roku, to mi się odechciewa Nie jestem hardkorowym wędrowcem, ale dłuższe spacery mnie nie przerażają. Możecie polecić jakieś miejsce w PL, gdzie o tej porze roku nie ma miliona ludzi i na wycieczkę nie idzie się wężykiem? Jesli w okolicy jest jakis urokliwy pensjonat, dobra knajpka z regionalnym jedzeniem itp. to jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 4 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2012 Jako lubelak polecam Roztocze. Choćby Zwierzyniec, Guciów, Górecko Kościelne (piękny drewniany kościół i kaplica na wodzie) czy dalej na wschód Susiec. Piękne lasy sosnowo buczynowe, czyste, strumyki, cerkiewki, stadniny koni, sowieckie bunkry do zwiedzania (tzw. Linia Mołotowa). A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelR Napisano 4 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2012 Świętokrzyskie czaruje , górki może nie wysokie ale urokliwe, śmiem twierdzić że to jedno z najlepszych miejsc na tzw. wycieczki krajoznawcze Polecam zatrzymać się nad zalewem w Sielpi lub Cedzynie (wtedy właściwie wszystko obskoczysz komunikacją miejską lub busami i/lub na piechotę zależnie od chęci i kondycji), z przyrodniczych atrakcji: Dąb Bartek Jaskinia Raj Gołoborze na Łysicy (Łysica jest jednym ze szczytów Korony Gór Polskich) Święty Krzyż Szlak orlich gniazd - ruiny zamków (chociaż Chęciny warto zobaczyć) Muzea: techniki w Sielpi,Pałac Biskupów Krakowskich w Kielcach, jak w wycieczce biorą udział dzieci to Muzeum Zabawek. Jeśli jedziesz z centrum Polski w Szydłowcu Muzeum Instrumentów Muzycznych w urokliwym zameczku, a w Skarżysku-Kam Muzeum im. Orła Białego (wojskowe). I wiele innych, ale na pierwszą krótką wizytę wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 4 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2012 Możecie polecić jakieś miejsce w PL, gdzie o tej porze roku nie ma miliona ludzi i na wycieczkę nie idzie się wężykiem? Jesli w okolicy jest jakis urokliwy pensjonat, dobra knajpka z regionalnym jedzeniem itp. to jeszcze lepiej Ciężka sprawa żeby było "fajnie i pusto" . W zasadzie to wystarczy zrobić skok w bok od Zakopca. Im dalej na wschód tym gorzej z infrastrukturą (oczywiście zdarzają się wyjątki). Ostatnio bywam w głównie trzech miejscach w polskich górach. 1. Krynica - klimat zdrojowy i kilka fajnych górek w okolicy. Gastroinfrastruktura ok. Dalej na wschód masz cichy beskid niski gdzie trudniej o dobry lokal. 2. Wisła, Szczyrk, Brenna - łatwy dojazd, ale za to dużo ludzi w miasteczku (szczególnie w dwóch pierwszych) choć w górach mniej. 3. Babia Góra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 4 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2012 Babia góra... z wyjatkiem perci akademików, z każdej strony kolejka jak na Kasprowy o tej porze roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 4 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2012 Ja od trzech bodajże lat jeżdżę w Bieszczady, do Wetliny. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 4 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2012 Ja wiem czy w Szczyrku jest dużo ludzi, fakt że ostatnio byłem tam kilka lat temu, ale w pełni sezonu letniego (sierpień) i turystów nie było tak dużo, może przez ten czas coś się zmieniło, ale mi się tam bardzo podobało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 4 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2012 Panowie, dzięki za odzew, pomysły i rekomendacje! Posprawdzam, pomyślę i zobaczę co z tego wyjdzie Jesli ktos będzie miał jakies pomysły to zapraszam do dzielenia się nimi - chetnie poczytam, szczegolnie, że leże w domu na antybiotyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 4 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2012 Ja z kolei lubię odwiedzać Karpacz (szczególnie na majówkę). 90% turystów pcha się jednym podejściem, a jest multum (dość ostrych) pięknych i dzikich (oczywiście legalnie oznaczonych) szlaków, którymi można dotrzeć aż pod schronisko u podnóża Śnieżki. Dołem płynie sobie strumień, spaceruje nad nim po lodzie i śniegu łapiąc się drzew i krzewów, a od czasu do czasu zapadając się do wody - ogółem fajne klimaty Można też po drodze przeskoczyć na piwko do Czech - niedaleko (ok 1 - 1,5 h spaceru) mojego ulubionego szlaku stoi taka samotna czeska gospoda. Zwykle jak przez 5-6 godzin podejścia minę z 15 -20 osób to jest już dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 4 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2012 Ja z kolei lubię odwiedzać Karpacz (ciach)Po drugiej stronie w Pecu jest jeszcze fajniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 4 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2012 Oto zdjęcia z ostatniego mojego pobytu w Portugalii z krótkim wyskokiem do Florencji na Pitti. Miejscowość Lagos nad samym Atlantykiem ,jeszcze przed sezonem ,wiec w miarę spokojnie ,piękne piaszczyste plaże z pełny service i nie powtarzalny błękit nieba . O owocach morza nie wspomnę-to widać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masertiger Napisano 26 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2013 Ja uwielbiam Podhale, wyjeżdżam tam co roku w okresie majówki, odwiedzm głownie Poronin i Bukowinę Tatrzńską oraz oczywiście Zakopane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 26 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2013 No nie wiem czy tak "oczywiście", ja w Zakopanem byłem raz i generalnie na razie nie mam zamiaru więcej, nie lubię takich wyświechtanych "kurortów" przepełnionych turystami, w których ceny są z kosmosu, a atrakcji w gruncie rzeczy niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corelli Napisano 26 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2013 (...) a atrakcji w gruncie rzeczy niewiele. Atrakcje miasta zakopane: - McDonald na krupówkach - "rakieta" - przejażdżka trójnogiem(?) pod skocznią - przejażdżka na kucyku pod skocznią - zabawa w dmuchanej kuli pod skocznią - przejażdżka dorożką Samo miasto Zakopane całkowicie straciło swój charakter, teraz przypomina bardziej niskobudżetowy Góralland. Jeśli chodzi o dobre miejsce na wakacje/urlop to polecam region w okolicy granicy francusko-hiszpańskiej od strony morza śródziemnego. Po stronie hiszpańskiej Barcelona a po francuskiej m.in. zamki Katarów + Carcassonne. Do tego rzut beretem w Pireneje i nad morze. Ten region przebija przereklamowane wybrzeże lazurowe kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcous Napisano 29 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2019 Czy mógłby ktoś polecić fajne spodnie trekingowe na sezon wiosenno letni. Teoretycznie wybór jest spory ale nie chce ekspermentowac i poszukuję sprawdzonego produktu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nets Napisano 29 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2019 Z doświadczenia mogę polecić szwedzką firmę Lundhags. Nie ma czegoś takiego jak uniwersalne spodnie w góry. Jeżeli to mają być lekkie wędrówki od czasu do czasu to według mnie niema sensu zbyt dużo inwestować, jeżeli to poważniejsza turystyka to warto kupić coś lepszego, bardziej ergonomicznego. Warto wybrać się do dobrego sklepu i pooglądać co tam mają w ofercie. Jedni preferują wzmocnienia przy nogawkach, na kolanach i na pośladkach, inni z kolei wybiorą wygodniejsze spodnie ze "streczowymi" panelami na kolanach i pośladkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 29 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2019 10 godzin temu, Marcous napisał: Czy mógłby ktoś polecić fajne spodnie trekingowe na sezon wiosenno letni. Teoretycznie wybór jest spory ale nie chce ekspermentowac i poszukuję sprawdzonego produktu . Dokładnie te: https://www.decathlon.pl/spodnie-myliwskie-mskie-steppe-300-id_8155541.html Nie żartuje. Są to praktyczne spodnie, z pięcioma kieszeniami, półelastycznym pasem, wykonane z bardzo wytrzymałej tkaniny (polycotton, czyli, jak, hehe, 10x droższe Fjallraveny). Mam dwie pary od trzech lat i mimo różnych prób, używania w jaskiniach, tarcia o skały, prania w 60 C, krzaków itd. nie zdołałem ich zniszczyć. A nawet jeśli, to tylko 70 złotych (choć ja kupowałem w promocji za ~30 zł). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi