Skocz do zawartości

Gdzie można kupić - szukam, poszukuję

mosze

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Szukam spodni z takimi kryteriami:

• krój: wyższy stan >= 28cm, "chinowaty" - bez zaszewek, ze szlufkami na pasek, z zapięciem w talii po prostu na guzik (bez przedłużenia, tj. bez ang. "tab"), proste nogawki/regular
  • materiał: blend bawełna len lub ciężki len ~300 gsm, najlepiej bez stretchu
  • kolor: piaskowy, beżowy, khaki etc., w idealnym świecie niebarwione
  • cena: ok. 200 eur

To co znajduję to albo luzackie ze sznurkiem w talii albo bardziej eleganckie z zaszewkami i przedłużonym zapięciem na guzik/"tab" i nic pomiędzy.

Z kronikarskiego obowiązku wrzucam to co już brałem pod uwagę:

• Poszetka - super pod względem materiału (ciężki, niebarwiony, europejski len) ale nie siadają mi zaszewki i mankiety. Zbyt eleganckie (zaszewki, zapięcie w talii na "tab")
  • Incotex - drogo. Jest też seria Chinolino i da się złapać za 800zł ale stan jest niski (22cm + waistband)
  • Polo RL - w zasadzie OK, w wersji Big&Tall 32cm stanu w r.48, ale brakuje rozmiaru Tall 48W/34L

Zastanawiałem się czy powinienem wziąć jakieś inne marki pod uwagę? Z takimi wymaganiami mógłbym zwrócić się w kierunku made-to-order i zwiększyć budżet. Proper Cloth robi krój chino/casual pant tylko ze stretchem, ale teoretycznie da się w kroju "dress pant" tak dobrać detale i materiał żeby były "chinowate". Niestety w ready-to-wear Casatlantic zawiódł w tym sezonie i len ma tylko w granacie i zieleni, a krój El Jadida byłby tu idealny poza gramaturą.

Jak widać masochizm konsumencki nie jest mi obcy.

Incotexu jest pełno na różnych przecenach: Frans Boone Store, Yoox. Powinno być coś z Moorera na Bestsecret. Rota ma głównie spodnie z „tab”, ale powinno się coś znaleźć bez. Pantaloni Torino to kolejny pomysł.

Ponieważ na forach, jeśli ktoś chce kupić rower elektryczny, proponują mu poloneza z LPG, ja zaproponuję coś, co nie spełnia warunków, ale za to jest zajebiste:

https://ironheart.co.uk/collections/chinos-work-pants-overalls/products/ih-717-kha

Mam granatowe. To drugie moje chino bawełniane, które nie „dziadzieją”. Pierwsze były z Benevento.

• Oceniam pozytywnie 1

Kupiłem tę, szarą, w sklepie Les Hommes d’Amsterdam:

casquette-en-feutre-de-cachemire-land-fedeli-a278735-grism-490218-39fij4xkc9.jpg.thumb.jpeg.45c3367df3fdc97d91bf2d71f5c8187d.jpeg

https://pl.balardi.com/en/collections/mens-sweaters-knitwear/products/fedeli-land-cashmere-felt-hat?variant=45683478823061
tylko jeszcze taniej (chyba 175 euro). Przy obwodzie głowy 58,5 wziąłem L. Czapka jest doskonała pod każdym względem. 100% kaszmir, nie ma tam żadnej bawełny, wbrew opisowi.

• Like 1