kylo116 Napisano 11 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2016 Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum to witam Wszystkich serdecznie. Dopiero zaczynam przygodę z odzieżą dla mężczyzn kończąc etap sportowo-młodzieżowy. Forum But w Butonierce jest dla mnie obecnie skarbnicą wiedzy. Niestety trafiłem na problem którego nie jestem w stanie samodzielnie rozwiązać. Czeka mnie zakup garnituru na własny ślub. Chciałbym kupić garnitur w kolorze granatowym (nie czarno granatowym ani nie zbyt zbliżonym do niebieskiego) Największy problem stanowi dobranie rozmiaru, w rodzimych sklepach doradzano mi 50 a nawet 52 na 188 albo 182 tymczasem z moich pomiarów wynika że rozmiar 48 lepiej się sprawdzi. To są moje wymiary w centymetrach: Klatka 95 Talia 80 Pas 86 Szerokość w ramionach (zdjęta z marynarki na płasko) 50 Wzrost 188 Poprosiłem o sprowadzenie kilku garniturów w Vistuli pod moje wymiary bo to co mieli na stanie nie zbyt dobrze układało się w ramionach i zawsze było za szerokie w talii. Nadmienię że robił bym tam zakupy z kolegą i mielibyśmy rabat 40% lub 50% Czyli tańsze modele za około 600zł a droższe Lantiera za 1000zł Zastanawiam się również poważnie nad garniturem od SS tylko nie wiem który rozmiar wybrać... Dodam że nie chciałbym przekraczać 1200zł Proszę o jakąś radę bo zaczynam się gubić w tym wszystkim... Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lafayette Napisano 11 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2016 @kylo116 na pewno dobrze mierzysz szerokość ramion? Mam podobne wymiary (w klatce dwa centymetry więcej, w pasie to samo, ramiona jeśli dobrze pamiętam 44). Generalnie nie ma się co skupiać na mierzeniu siebie bo bywa to zgubne, najlepiej iść i przymierzyć. Jeśli rzeczywiście masz tak szerokie ramiona to może być problem, jeżeli nie to garnitur o rozmiarze 50 będzie na pewno za duży, 52 będzie wisiał jak worek. Ja noszę 46 lub 48. W Vistuli rozmiarówka i tak jest oparta na centymetrach, proponuje zobaczyć jak wygląda na Tobie 188/96/82. Spodnie można poszerzyć te 4 cm, marynarka prawdopodobnie będzie i tak do taliowania. Co do kosztów to garnitury w Vistuli na pewno nie są warte cen standardowych, nie wiem kiedy masz ślub, ale proponuje poczekać na promocje (jeżeli to ma być Vistula). Bytom przy takich wymiarach bym sobie darował, nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z tą marka, ale przymierzając garnitury w podobnym rozmiarze były zdecydowanie zbyt obszerne. O plusach i minusach poszczególnych marek sobie poczytasz na forum. Jeśli nie wiesz jaki rozmiar wybrać w SS to załóż konto, size advisor podpowiada (nie zawsze dobrze). Zwroty są darmowe w razie czego, także metodą prób i błędów dojdziesz do prawidłowego rozmiaru. Jeśli masz wątpliwości co do dopasowania to możesz wrzucać zdjęcia w odpowiednim dziale. Pozdrawiam, Przemek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebowski32 Napisano 11 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2016 Kupno/sprzedaż używanych eleganckich butów w Polsce - gdzie jest najlepsze miejsce do tego? Wiem, że można wystawiać na portalach typu allegro, ale gdzie potem podawać informację? BwB w sumie podchodzi niechętnie do informowania o sprzedaży używanych butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JayJay Napisano 12 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2016 http://domodi.pl/torby-i-plecaki/torby-na-laptopa/81-4u-108-4-torba_12391309 co myślicie o tej torbie? Mam możliwość kupić za 360zł i mocno się zastanawiam. Na żywo nie widziałem i przez to zastanawiam się czy nie wygląda zbyt damsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulyt50 Napisano 12 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2016 Nic nie wiem o tej marce,warto licytować? http://allegro.pl/koszula-meska-pierre-balmain-bawelna-x404-roz-43-i6639682248.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonus Napisano 12 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2016 Mam pytanie: jak Waszym zdaniem leży ta marynarka? Wybieram się do krawca ze spodniami z tego garnituru i wezmę też marynarkę, ale chcę zasięgnąć Waszej opinii. Wiem, że jest za szeroka w ramionach, ale teraz już nic z tym nie zrobię. Czy rękawy nadają się do skrócenia? A może trochę wytaliować? P.S. Tak, wiem, że klapy wąskie itd., ale garnitur kupiłem za 400 złotych i jest z dobrego materiału, studenci nie wybrzydzają E: no i przepraszam za jakość, robione komputerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roelegant Napisano 12 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2016 Nie podobają mi się te klapy. Wydanie 400 zł aby kupić później właściwy jest mało rozsądne. Jednak to Twoje pieniądze i Ty masz się czuć w tym garniturze dobrze. Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miccowhy Napisano 12 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2016 (edytowane) Chcę zaopatrzyć się w garnitur na studniówkę, maturę i inne formalne okazje - w skrócie, jednorzędowy navy blue. Z oferty SuSu chyba ten jest najlepszym wyborem, dobrze mi się wydaje?http://eu.suitsupply.com/pl/suits/lazio-niebieski-gładki/P2529L.html?cgid=Suits&prefn1=color&prefv1=Niebieski&prefn2=materialID&prefv2=Wełna&srule=PriceAsc Poza tym, zastanawia mnie kwestia rozmiaru - jestem dość niski (~168 cm), dlatego zwróciłem uwagę na rozmiarówkę Short. Z tego co czytałem na forum, kiedyś była ona przeznaczona raczej dla korpulentnych, ale z tabel wynika, że teraz 2X od 4(2X) różnią się tylko długością. Wiem, że to sprawa głównie proporcji ciała (długi/krótki tułów), ale nie jestem w stanie tego ocenić, wiem również, że zawsze można odesłać, ale im mniejsza ruletka, tym większy komfort psychiczny. Jak myślicie, powinienem kierować się w stronę Short? Przy okazji, podobne dylematy mam również z długością krawata - czy standardowe 150 cm to w moim niewysokim przypadku nie za wiele? Kołnierzyk 39 w Lantierze i S w CT casual. Edytowane 12 Grudzień 2016 przez Miccowhy w pośpiechu zapomniałem o meritum, tj. pierwszym pytaniu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 12 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2016 6 minut temu, Miccowhy napisał: Przy okazji, podobne dylematy mam również z długością krawata - czy standardowe 150 cm to w moim niewysokim przypadku nie za wiele? Kołnierzyk 39 w Lantierze i S w CT casual. Zależy jaki węzeł stosujesz, ale raczej bedzie zbyt długi. Dla mnie przy kołnierzyku 38 i wzroście 178 do wiązania 4 in hand krawat musi mieć 145 cm długości lub mlniej. Z kolei do Windsora 148-150 jest OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Najmniejszy Napisano 12 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2016 Skrócenie krawata to kwestia góra dwudziestu złotych, ja bym sie nie przejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 12 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2016 6 godzin temu, Bonus napisał: Mam pytanie: jak Waszym zdaniem leży ta marynarka? Wybieram się do krawca ze spodniami z tego garnituru i wezmę też marynarkę, ale chcę zasięgnąć Waszej opinii. Wiem, że jest za szeroka w ramionach, ale teraz już nic z tym nie zrobię. Czy rękawy nadają się do skrócenia? A może trochę wytaliować? Wg mnie leży źle (w ramionach zbyt szeroka i kwadratowa), ponadto - po co Ci garnitur w takim kolorze? Rozumiem, że nie masz kasy, ale po co w takim razie kupujesz rzeczy trzeciej potrzeby? Materiał może być dobry, ale w tym momencie wyglądasz w niej kiepsko. Ja bym kupił ciemnogranatowy, poszukał w outletach itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gwiezdny durszlak Napisano 13 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2016 Czy krawat o szerokości 9,5 cm. będzie dobrze wyglądał przy klapach 8 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowski Napisano 13 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2016 Zna ktoś miejsce gdzie można kupić kieliszki martini, mniejsze niż 150 ml? Jedyne co znalazłem to Riedel, ale cena dość wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMy Napisano 13 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2016 8 minut temu, Malinowski napisał: Zna ktoś miejsce gdzie można kupić kieliszki martini, mniejsze niż 150 ml? Jedyne co znalazłem to Riedel, ale cena dość wysoka. Krosno robi całkiem dobre kieliszki, dostępne praktycznie wszędzie. Sprawdziłbym także w TK Maxie, widziałem tam spory wybór kieliszków do martini różnych firm w tym także Riedel (choć ten to drugi gatunek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 13 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2016 Trzeba uważać na kieliszki Krosna w Duce. Ładnie wyglądają w internecie, ale mają paskudny szew na nóżce, ponieważ ktoś przyoszczędził na technologii (odlewania?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowski Napisano 13 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2016 3 minuty temu, NieMy napisał: Krosno robi całkiem dobre kieliszki, dostępne praktycznie wszędzie. Sprawdziłbym także w TK Maxie, widziałem tam spory wybór kieliszków do martini różnych firm w tym także Riedel (choć ten to drugi gatunek). Krosno sprawdzałem, kieliszki całkiem ładne (np. seria Casual), ale jedyne obecnie dostępne mają minimum 150 ml. Riedel oferuje kieliszki 130ml w serii Vinum, jednak w przypadku wykorzystania jako kieliszki imprezowe, w dużych ilościach i z ryzykiem stłuczenia cena dość wysoka(około 200 zł za 2 kieliszki). Nie mogę pojąć dlaczego kieliszki coctailowe są obecnie oferowane w tak wielkich pojemnościach(nawet 350ml). Klasyczny kieliszek martini ma pojemność 13 centylitrów (4.5 US fl oz). Ponadto większość drinków, nie tylko klasycznych nie przekracza 70/80 ml objętości. Wydaję mi się, że taki kieliszek powinien być napełniony prawie do pełna aby drink wyglądał estetycznie i smakowicie, nie wspominając już o tym, że większe szkło krócej utrzymuje niską temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMy Napisano 13 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2016 To prawda, że martini to krótki drink i wielki kieliszek do niego nie jest potrzebny. Nie zgodzę się jednak, że kieliszek wypełniony do połowy wygląda źle. Bardzo wnikasz w szczegóły, a życie podpowiada, że goście najbardziej lubią kamikadze czy też wódkę z sokiem lub łyski z colą Jeśli masz znajomych, którzy lubią drinki z poza kilku najpopularniejszych i robi im różnicę jak będą podane to szczerze zazdraszczam. Sam kiedyś zrobiłem imprezę dla sporego grona znajomych aby opróżnić barek, z którego wypadały już butelki o różnych ciekawych zawartościach i po 3 kolejkach tylko jedna osoba nie miała dość próbowania nowości. Cała reszta chciała kamikadze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hackett Napisano 13 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2016 7 godzin temu, Tojfel napisał: Czy krawat o szerokości 9,5 cm. będzie dobrze wyglądał przy klapach 8 cm? Tak. To dopasowanie powinno być robione przecież mniej więcej, tym bardziej że miejsce, w którym krawat jest najszerszy, jest zupełnie gdzie indziej niż miejsce, gdzie najszersze są klapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 14 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2016 @hackett - a ja nie byłbym co do tego taki pewny. 8-8,5 to taki dzisiejszy 'standard'; 9,5 to już kawał krawata i może wyglądać karykaturalnie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bohuslav Napisano 16 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2016 Co myślicie o nowym garniturze od BYTOM. Nawet mi się spodobał, ale obawiam się za miesiąc będzie super promocja i będzie można kupić go sporo taniej i będę wściekły że się pospieszyłem. Polecicie coś podobnego, co nie mienia swojej ceny jak promocja w markecie z owadem w logo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzyDe Napisano 16 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2016 Godzinę temu, bohuslav napisał: Co myślicie o nowym garniturze od BYTOM. Nawet mi się spodobał, ale obawiam się za miesiąc będzie super promocja i będzie można kupić go sporo taniej i będę wściekły że się pospieszyłem. Polecicie coś podobnego, co nie mienia swojej ceny jak promocja w markecie z owadem w logo? 1. Jak kupisz online to masz 30 dni na darmowy zwrot w sklepie stacjonarnym lub pocztą, więc jeżeli pojawi się promocja i będzie dostępny Twój rozmiar to najwyżej oddasz. 2. http://eu.suitsupply.com/pl/suits/soho-szary-gładki/P4939.html?cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Trendy-Madison|Trendy-Sohohttps://www.grandfrank.com/eu/main/suits/agani-light-grey-pinstripe-double-breasted-suit to takie przykłady pierwsze z brzegu, trochę dwurzędówek ma też Próchnik ale tam nie gwarantuję, że nie będzie wielkiej wyprzedaży (chociaż zasady zwrotów są chyba podobne jak w Bytomiu) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart1 Napisano 18 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2016 Panowie, czy krawiec będzie w stanie lekko wytaliować kurtkę pikowaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 18 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2016 Krawiec w desperacji jest w stanie wszystko; pytanie jaki to krawiec i jaka kurtka (w środku wata, puch...). Pan Baś w Łodzi bez mrugnięcia okiem wytaliował mi Liddesdale i zdaje się Koledze Hushowi także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuberos Napisano 18 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2016 Panowie, czy do garnituru na ślub dopuszczalne są szelki tylko w kolorze białym, czy granatowe szelki z mory też są ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Najmniejszy Napisano 18 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2016 Jak najbardziej są ok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi