Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Hargin, @Aron, dziękuję.

Czy mógłbym liczyć na zdjęcie tych Crownhilli, bo wydaje mi się, że mają ten sam kolor co Filadelfia - a z kolei te, które ja widziałem na żywo aż tak ciemne nie były?

Pozdrawiam. 

Opublikowano

http://www.zara.com/pl/pl/m%C4%99%C5%BCczyzna/marynarki/marynarka-w-du%C5%BC%C4%85-krat%C4%99-c269232p2931592.html

Zastanawiam się nad taką marynarką, ale zachodzą dwa pytanie:

1) Czy relacja ceny do jakości jest odpowiednia?

2) Z czym można by zestawić taką marynarkę, czy koszula w kratkę vichy pod nią pasuje?

Czy może taka lepsza? https://www.zalando.pl/kiomi-marynarka-grey-k4422ba02-c11.html

EDIT: przepraszam za post pod postem, to efekt mojej nieznajomości systemu forum, gdyby moderator mógł to scalić byłbym bardzo wdzięczny.

Opublikowano

Witam, jakie zastosowanie moze mieć czarny płaszcz z grubszej bawełny z lekkim połyskiem w rodzaju aksamitu? Można w tym pójść do pracy lub na przysłowiową niedzielną sumę, czy, ze względu na czarny kolor, zakładać tylko wieczorem?

Opublikowano

Dziękuję za pomoc, myślę tylko czy warto iść do krawcowej z reklamacją czy lepiej po prostu udać się do kogoś innego? Czy da się jakoś zebrać materiał z pleców aby nie było widoczne na pierwszy rzut oka że to po przeróbkach? Koszula jest praktycznie nowa, 2 razy założona szkoda by było gdyby poszła do kosza...

Opublikowano

Koszule taliuje się właśnie takimi zakładkami, ale tak jak na zdjęciu od Arona (10 min roboty na maszynie do szycia) lub po szwie bocznym (dużo więcej roboty) 

Pierwszy sposób ma też tą zaletę, że jak brzuch urośnie, to można w ciągu 3 min przywrócić koszulę do większego rozmiaru 

Opublikowano

Ja bym jeszcze dodal, ze jak ktos ma lordoze, to za pomoca zakladek na plecach mozna zebrac nadmiar materialu z tylu nie ruszajac brzucha. Zwezanie po szwie bocznym zbiera po rowno z przodu i z tylu.

Ale te zakladki sa zdecydowanie dluzsze od jakichkoleiwk, ktore widzialem :)

Opublikowano

@Vaolin - Jak leży koszula po taliowaniu? Jak leżała przed? Czy krawcowa upinała materiał na Tobie, czy odbyło się to "na gębę" (zbierze pani, kochanieńka, 2cm z brzucha i 1cm z klatki)? Jeśli upinała na Tobie, to nie powiedziała Ci, w jaki sposób zamierza zebrać nadmiar? Jeżeli koszula była wyraźnie zbyt obszerna w klatce, to po zrobieniu zaszewek do połowy pleców prawdopodobnie miałbyś balon u góry. Ogólnie mówiąc, jeżeli wymiary drastycznie nie przystają do sylwetki, to cudów z poprawek nie będzie - pomoże właściwie tylko rozprucie całości i ponowne odszycie - w wielu przypadkach impreza całkowicie nieopłacalna.

Odpowiedź, której udzielisz sobie na pierwsze pytanie ma imho kluczowe znaczenie, jeżeli chodzi o wybór drogi postępowania.