Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Dziś po południu mam studniówkę i właśnie zastanawiam się czy ta poszetka pasuje do mojego krawata. Na zdjęciu może to za dobrze nie wyszło, ale poszetka jest granatowa (jak krawat) w białe kropki, natomiast krawat jest w czerwone kropki. Chciałem, by te kropki na poszetce  wiązały się z wzorem na krawacie, natomiast kolor tych kropek - z białą koszulą. W sumie nie wiem czy dobrze zrobiłem, mam wyrzuty sumienia :) Proszę o pomoc! Pozdrawiam serdecznie.

PS. Krawat jest z jedwabiu, a poszetka z wełny ;)

post-5070-0-73348500-1391211952_thumb.jp

Podzielę się moją skromną opinią. Zastrzegam, że pewnie wielu się z nią nie zgodzi.

Najlepsze rozwiązanie to pożyczyć od kogoś białą i złożyć w TV fold.

Ale najważniejszy jesteś Ty - jeżeli się tak dobrze czujesz - idź. :) Przełamiesz co prawda pewien schemat, ale w dzisiejszych czasach wielu tak robi. Znawcy powiedzą pewnie, że to faux paus i pewnie mają rację, ale i tak pewnie jesteś lepiej ubrany niż 80% ludzi. Przynajmniej nie masz koszuli z krótkim rękawem i workowatego garnituru. 

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy. 

Witam :)

Dziś po południu mam studniówkę i właśnie zastanawiam się czy ta poszetka pasuje do mojego krawata. Na zdjęciu może to za dobrze nie wyszło, ale poszetka jest granatowa (jak krawat) w białe kropki, natomiast krawat jest w czerwone kropki. Chciałem, by te kropki na poszetce  wiązały się z wzorem na krawacie, natomiast kolor tych kropek - z białą koszulą. W sumie nie wiem czy dobrze zrobiłem, mam wyrzuty sumienia :) Proszę o pomoc! Pozdrawiam serdecznie.

PS. Krawat jest z jedwabiu, a poszetka z wełny ;)

Jeśli zestawiasz ze sobą ten sam wzór, to warto aby było widać różnicę w skali. Krawat większe kropki a poszetka mniejsze (lub odwrotnie). Moim zdaniem biała lniana wcale nie była by odpowiedniejszym rozwiązaniem. Bezpiecznym i poprawnym tak ale nie lepszym.

Oczywiście są uroczystości na które składa się nudną białą lnianą poszetkę w TV folda i nie zadaje zbędnych pytań. Jednak według mnie studniówka do takich okazji nie należy.

http://allegro.pl/rewelacyjna-czapka-z-peru-chullo-czapka-uszatka-i3930710633.html

Co o niej sądzicie? Chyba jedyna peruwianka (szukałem jeszcze uszatek) z wełny, bez akrylu, którą znalazłem i na Allegro i w warszawskich centrach handlowych. Ba, nawet cena przyzwoita, i rodowód peruwiański!  :lol:

Taka czapka nie ma nic wspólnego z męską elegancją i pasuje tylko do stylu casualowego. Jesteś tego świadom?

http://allegro.pl/rewelacyjna-czapka-z-peru-chullo-czapka-uszatka-i3930710633.html

Co o niej sądzicie? Chyba jedyna peruwianka (szukałem jeszcze uszatek) z wełny, bez akrylu, którą znalazłem i na Allegro i w warszawskich centrach handlowych. Ba, nawet cena przyzwoita, i rodowód peruwiański!  :lol:

Moim zdaniem ta czapka jest okropna i niezależnie od tego jak bardzo przystojny jesteś, będziesz wyglądać śmiesznie.

Nie wiem gdzie chcesz w takiej chodzić, sam mam taką na narty, ale w lumpeksach znajdziesz takich dziesiątki w cenach 5-12 zł. Kolor, jakość dowolna. 

Witam Panów serdecznie!

Zastanawiam się nad kupnem butów typu brogue w kolorze brązowym, bądź czarnym. Preferowałbym styl full brogue, w opcji oksford bądź derby. Cenowo chciałbym się zmieścić w granicach 200zł. Wiem, że to mały budżet, ale dopiero zaczynam przygodę z eleganckimi, klasycznymi butami na co dzień - chcę sprawdzic jak będę się w nich czuł. Poza tym, jak na razie nie mogę sobie pozwolić na konkretniejsze zakupy ;/ Znalazlem w sieci sklep szewskapasja.com - mają tam brogsy w swojej wizji (według mnie nie wyglądają aż tak źle). Pozostaje jeszcze kupno po obniżkach z Asosa, bądź takie używki, które wyszperałem na allegro http://allegro.pl/br...3923253890.html Co Panowie o tym sądzicie? Czy któryś z Was moze mi coś doradzić? Czy znajdę w tej półce cenowej buty, które będzie się dało nosić?

W tej półce cenowej na pewno nie znajdziesz nowych butów dobrej jakości. 

Osobiście poleciłbym Ci model Lasockiego:

http://ccc.eu/sl/man/catalog/lasockiformen/315175

Teraz są chyba przeceny, widziałem te buty za 120 zł. 

Nie są może szałowe i na pewno nie są z dobrych materiałów, niemniej jednak jak na producenta z tej półki cenowej wyglądają przyzwoicie. 

Oprócz tego szukaj okazji na allegro. Czasem warto, czasem nie, z tym jest loteria. 

Pozdrawiam.

Piszesz, że chcesz sprawdzić, jak będziesz się czuł w eleganckich butach - poza kwestią zupełnie nowej dla ciebie stylistyki (którą trzeba udźwignąć psychicznie) jest jeszcze aspekt wygody. Tanie buty często nie są szczególnie komfortowe i mogą Ci na długo źle utknąć w pamięci.

To raczej nie jest kwestia zasad, tylko tego jak to wygląda. Załóż, przejrzyj się w lustrze. Będziesz miał odpowiedź.

Tak robiłem i z obserwacji wynikało, że znacznie lepiej wygląda ze spodniami bardziej eleganckimi. Ale ponieważ nie ubieram się tak na co dzień, choćby ze względu na małą liczbę par takich spodni, postanowiłem zapytać. Będę próbował :).

Przy okazji - jak najlepiej poradzić sobie z powieszeniem takiego płaszcza np. w pracy? Słyszałem, że wieszanie takiego płaszcza bezpośrednio na wieszaku stojącym sprawia, że materiał rozciąga się i deformuje w okolicach karku, szczególnie jeśli wisi tak przez dłuższy czas. Płaszcz jest w 80% z wełny, pozostała część to sztuczna domieszka. Czy najbezpieczniej będzie przynieść do pracy zwykły szafowy wieszak i na nim wieszać płaszcz?