albinos Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 kilka razy przygięty (odgięty) haczyk może się odłamać, co jest dość kłopotliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Ja również podzielę się swoją opinią co prawda nie w kwestii butów Yanko i Meermin a Markowski. Po długich poszukiwaniach trzewików z zamkniętą przyszwą w kolorze czekoladowym, pomimo wysokiej ceny na początku grudnia podjąłem decyzję o zakupie trzewików Markowskiego. Trzewiki otrzymałem po 4 dniach i były w perfekcyjnym stanie. Dosłownie wyglądały jak z obrazka. Zamówiłem trzewiki w rozm. 7. Niestety okazało się, że są za małe (kopyto jest bardzo wąski) postanowiłem więc wymienić na rozm. 8. Przesyłka zwrotna kosztowała 80 zł i była w Paryżu również po ok. 4 dniach. Niestety jednak nie została odebrana. Po telefonie do sklepu Pan Florian wyjaśnił mi, że akurat w dzień kiedy przesyłka do nich dotarł sklep był czynny do godz. 16. Mimo zapewnień, że paczka zostanie niezwłocznie odebrana z poczty leżała tam około tygodnia ( w międzyczasie interweniowałem kilka raz) Usprawiedliwiam to na korzyść sklepu okresem międzyświątecznym. Sklep jednak wynagrodził mi czas oczekiwania i wysłał kolejną paczkę za darmo (miałem zapłacić 28 euro) Buty dotarły do mnie również w 4 dni robocze. Rozmiar okazał się idealny. rozm. 7 od 8 nieznacznie różni się długością natomiast jest ok. 1 cm szerszy. Problem polega na tym, że trzewiki są dalekie od ideału. Mają widoczne "blizny" plamy, na jednym bucie również była delikatna zlewka lakieru, którą usunąłem. Ponadto w obu butach odkleja się wewnętrzna wkładka. Normalnie odesłałbym buty jednak jest połowa zimy i nie chce się z tym użerać do maja. W sklepie Multirenowacja zakupiłem zestaw do pielęgnacji Saphir Medaille D'or i jakoś będę je ratował chociaż blizn, które najbardziej mi przeszkadzają raczej nie usunę. Sam nie wiem czy ja mam jakiegoś pecha czy świat już tak działa, że nawet płacąc za buty blisko 1.800 zł nie można spodziewać się ideału 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Bardzo ładne buty, jednak faktycznie nie można ich zaliczyć do I gatunku. Ja bym dzwonił do sklepu i wysłał zdjęcia z prośbą o wymianę lub rabat . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Miałem trzy pary od Markowskiego i zawsze traktowałem te buty jako rozwiązanie budżetowe; 1800 zł nie zapłaciłbym (zresztą bardzo długo zastanawiałbym się nad zapłaceniem za jakiekolwiek buty takiej sumy przed dokładnym obejrzeniem danego egzamplarza, a wszystkie swoje buty kupiłem przez internet). Te buty zwróciłbym lub wnioskował o solidny rabat (to niestety chyba trzeba zrobić w języku francuskim - u Markowskiego co prawda niby mówią po angielsku, ale w takiej sytuacji mogą przestać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 lubo69 Tyle, że to chyba nie zwykły Markowski a Prince Jorge, czyli wyższa linia (w teorii klasy Carminy, nie mam pojęcia jak jest w rzeczywistości). Panam wymień te buty, skoro już teraz bardzo Ci to przeszkadza, to potem będzie tylko gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Problem w tym, że już się wyprzedały. Nawet jak zaproponują mi spory rabat to szybko o nim zapomnę a przez lata zamiast cieszyć się butami będą widział tylko te wady. Czy ktoś z Kolegów się orientuję, że we Francji dziś też mają wolne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Jeśli to Prince Jorge, to oznaczałoby, że Markowski przeniósł swoją jakość do tej linii, odpowiednio dostosowując ceny, a w linii podstawowej w starych cenach zaczął produkować obuwie niższej jakości - ktoś potwierdzi/zaprzeczy? Moje trzewiki od "zwykłego Markowskiego", kupione 5 lat temu za EUR195 (przecena z EUR255) wyglądały lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Czy wie ktoś z Kolegów czym są te "blizny" i skąd się wzięły? Pamiętam, że dawno domu powstały takie na moich trzewikach kiedy je przemoczyłem i zostawiłem na noc blisko kaloryfera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Te konkretne to po prostu skóra ze skazami, nie jest to 1 gatunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Odesłałbym buty i poszukałbym w Septieme Larguer ( mają wspólne buty z Markowskim). Do Markowskiego napisałby że jak nie mają rozmiaru to niech zwrócą pieniądze za przesyłki bo wysyłając takie buty w tej cenie po prostu cię obrazili. Nie będziesz ponosił kosztów przesyłki skoro ktoś ci wysyła takie buty. A takie buble niech razem wystawią na ebayu razem ze zdjęciami. Może ktoś zapłaci 140 Euro. A jak nie masz w czym chodzić to na szybką wysyłkę możesz liczyć z Yanko i bodaj od Herring Shoes. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 Wysłałem im e-mail ze zdjęciami. Zadzwonie też jutro koło południa i zobaczymy co zrobią. Czy ktoś miał może do czynienia z tymi trzewikami? http://www.crownhillshoes.com/man/boots-balmoral-dark-brown-goodyear-welted-formal-casual-comfortable-dark-outfits Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 6 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2016 @Panam: przejrzyj ostatnie strony wątku o Crownhillach - był pokazany ten model w innym kolorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Rozmawiałem dziś ze sprzedawcą ze sklepu Markowski. Generalnie nie widzą problemu. Zostałem poinformowany, że jeśli nie jestem zadowolony to mogę odesłać buty. Zapytałem też poprzez e-mail czy jeśli zostawię buty to obniżą cenę i kontakt się urwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Może, tak jak sugerował lubo69, spróbuj skontaktować się z nimi po francusku a nie po angielsku i trochę bardziej stanowczo zaprotestować przeciwko takiemu traktowaniu. Kolega swordfishtrombone z forum opisał ostatnio sytuację, w której napisał stanowcze pismo z reklamacją usług pralni w Paryżu i to pomogło pomyślnie załatwić sprawę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Czołem, 1) to nie jest Markowski, z tej marki już się wycofują, to Prince Jorge, ładne buty jakości Carminy (nie miałem PJ, przymierzałem i uważam, na ile można to ocenić po przymiarce i oględzinach); zgodzę się, że te buty to secondy, co mnie dziwi, bo to chyba ich pierwsza zima w kolekcji, a zimy w tym roku w regionie paryskim nie było, nawet takiej symbolicznej, z czego można by wnosić, że powinni mieć ich sporo w magazynie; 2) w Markowskim mówią po angielsku i nie przestają (tzn. z tego, co słyszałem, szansa, że przestaną mówić po angielsku, jest równa tej, że przestaną mówić po francusku); większość ich sprzedaży idzie za granicę; 3) ja bym te but zwrócił, po prostu. Sprzedawca nie ma obowiązku udzielić ci rabatu na wadliwy towar, ma obowiązek wady usunąć, a jeśli to niemożliwe, jak tutaj, zwrócić Ci pełną kwotę zakupu. To też zaproponowali. Nie ma siły, żeby ich zmusić do obniżenia ceny, tym bardziej, że to z ich punktu widzenia logistycznie skomplikowane (nieskończenie prościej dać kupon rabatowy, którego nie chcesz). Tak mi się wydaje. Spróbuj zadzwonić po prostu i zapytać, zanim zwrócisz . Tak na szybko niewiele więcej umiem poradzić, ochroną konsumenta zajmuję się bardzo rzadko. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Zastanowię się jeszcze do jutra ale prawdopodobnie zostawię te buty tak czy tak. Nie bardzo mam wyjście, ponieważ jedyną alternatywą jaką dla nich widziałem były czekoladowe Crownhille zamkniętą przyszwą i niestety sprzedały się. Jeśli je oddam to zostanę bez trzewików. Poza tym bardzo mi się podobają i są bardzo wygodne. Tyle tylko, że zakup tych butów planowałem od roku i w zamyśle miały mnie cieszyć a nie martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 2) w Markowskim mówią po angielsku i nie przestają (tzn. z tego, co słyszałem, szansa, że przestaną mówić po angielsku, jest równa tej, że przestaną mówić po francusku); większość ich sprzedaży idzie za granicę; Jeszcze kilka lat temu było tak: email po angielsku -> brak reakcji -> drugi email po angielsku -> drugi brak reakcji -> email po francusku, nieco łamanemu z mojej strony -> "Bonjour Monsieur, merci pour votre communication..." No chyba że "communication" to po angielsku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Jeśli chcesz napisać po francusku, to odezwij się na PW, spróbuję pomóc. Osobiscie jestem przeciwny używania w handlu internetowym innego języka niż 1) wspólny ojczysty dla obu stron, jeśli istnieje i 2) angielski. Wyrabia to w niektórych handlarzach nieuzasadnione poczucie wyższości nad klientem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Zastanowię się jeszcze do jutra ale prawdopodobnie zostawię te buty tak czy tak. Nie bardzo mam wyjście, ponieważ jedyną alternatywą jaką dla nich widziałem były czekoladowe Crownhille zamkniętą przyszwą i niestety sprzedały się. Jeśli je oddam to zostanę bez trzewików. Poza tym bardzo mi się podobają i są bardzo wygodne. Tyle tylko, że zakup tych butów planowałem od roku i w zamyśle miały mnie cieszyć a nie martwić. w życiu bym nie zostawił butów z takimi wadami, które miały uchodzić za pełnowartościowe ... nie wspominając nawet o cenie... z takimi butami nie umiałbym się polubić oferta Meermin'a? https://www.meermin.es/catalogo.php?idFamilia4=5&idFamilia3=1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Meermin nie ma w stałej ofercie butów, jakich szuka Panam (brązowe balmorale, z jednego rodzaju skóry bez faktury i bez/z minimalną ilością zdobień), czasem pojawiały się u nich jako GMTO. Takie buty faktycznie ciężko znaleźć poza Markowskim, kiedyś miała takie Carmina. Tak na szybko udało mi się znaleźć jeszcze http://www.bodileys.com/westminster-dark-brown-calf-balmoral-boot.html - prawdopodobnie robione przez Cheaney http://www.andres-sendra.com/en/collection/boots/12099-jean-brown-5048.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Dziękuję Koledzy. Rzeczywiście trudno się z Wami nie zgodzić - z jednej strony trudno mi będzie znaleźć podobne buty ale z drugiej są pewne zasady i nie po to wydaję się tyle pieniedzy na buty żeby dostać wadliwe. Zaczekam jutro do południa na jakąś informację dot. rabatu, jeśli się nie odezwą to znowu zadzwonię. Jeśli bylibyście na moim miejscu jaki rabat (procentowo) usatysfakcjonowałby Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Jeśli bylibyście na moim miejscu jaki rabat (procentowo) usatysfakcjonowałby Was? szczerze? jeśli miałbym kupić takie trzewiki w cenie do 200€ to bym się zastanawiał... powyżej już nie (ale to mój punkt widzenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 Wiem, że to brzmi mało prawdopodobnie ale nie usatysfakcjonuje mnie niższy rabat niż 50%. Z drugiej strony jeśli nie udzielą rabatu i odeśle je to co z nimi zrobią? Rozmawiałem z kimś o kim mówili "boss" i powiedział, że plamy to dla niego nie problem ponieważ łatwo je usunie, a jeśli chodzi o skórę to mam rację, że "nie jest taka jak powinna być" i żebym odesłał to zwrócą pieniądze - ot tak po prostu. Jakiś czas temu opisywałem w tym wątku identyczny problem z Berwickami. Po przygodzie z nimi stwierdziłem, że nie będę się bawił w półśrodki i zamówię co prawda - dwa razy droższe ale przynajmniej takie jak mają byc. No to dostałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 I tego się trzymaj (50%). A na pytanie co z nimi zrobią gdybyś zwrócił? Wcisną komuś, tak jak próbują wcisnąć tobie... Ciekawe, czy będą gotowi pokryć poniesione przez Ciebie koszty dostawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 7 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2016 W jaki sposób próbować to od nich wyegzekwować? Wydaje mi się, że jedyne co mogę zrobić to po odesłaniu napisać e-mail aby do zwracanej kwoty doliczyli koszty przesyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi