Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie potrzebuję porady w sprawie doboru garnituru do ślubu (mojego), który będę mógł ubierać także na inne okazje- np inny ślub.

Nie chcę garnituru tylko na jedną noc - w kontekście tak "uroczystego", że nie nadarzy się już okazja by go jeszcze ubrać.

Wzrost 188cm, bardzo szczupła sylwetka. Przyszła żona będzie ubrana w koronkową suknię w kolorze ecru.

Zastanawiam się nad ciemnogranatowym garniturem, krótka taliowana marynarka jednorzędowa z dwoma guzikami. Czy taki garnitur będzie pasował na ślub?

Jakieś wskazówki co do detali? Typu nogawki wywinięte? Jaki krawat do tego (kolor, wzór)?

mr.vintage bardziej wyczerpującej odpowiedzi nie mogłem uzyskać :)

Zatem moje preferencje nie mijają się z dobrym smakiem, a to co opisałeś na swojej stronie idealnie pasuje do moich preferencji. Ta marynarka w prawym górnym rogu to właśnie to czego szukam. Tylko pytanie, czy będzie bardzo źle, jeśli będzie trochę krótsza? Lub może inaczej, do jakiego punktu powinna sięgać?

Może ktoś polecić jakiś konkretny materiał w ciemno granatowym kolorze?

Krótsza marynarka będzie źle wyglądać moim zdaniem, szczególnie na okazji takiej jak ślub przyjąłbym "klasyczną" długość, tak żeby zakrywała pośladki. Do różnych zestawów codziennych można sobie pozwolić na krótsze "modne" marynarki, ale na ślub tego nie widzę.

Szara koszula i pomarańczowy krawat,2 pytania:

1)Czy krawat bardziej pasował będzie w jednolitym mocnym pomarańczu czy bardziej jakiś prążkowany/połączony z innym kolorem/w paski?

2)Czy taka kombinacja będzie pasować do czarnego garnituru? A do granatowej marynarki sportowej?

1)Czy krawat bardziej pasował będzie w jednolitym mocnym pomarańczu czy bardziej jakiś prążkowany/połączony z innym kolorem/w paski?

2)Czy taka kombinacja będzie pasować do czarnego garnituru? A do granatowej marynarki sportowej?

1) mam nadzieję, że jasno szara. Może pasować każdy kolor, jak również może i nie pasować. Określenie "mocny pomarańcz" dla każdego znaczy coś innego. Paski zazwyczaj też pasują do wszystkiego, ale i mogą nie pasować. Zamieść zdjęcie.

2) Do czarnego garnituru najbardziej niepasującym elementami są użytkownik i okazja na którą jest ubierany. Do granatowej marynarki z kolei malo co nie pasuje.

Tył jest ok, natomiast przód wygląda kiepsko na wysokości najwyższego guzika - klapy odstają. Przy marynarkach na trzy guziki ciężko jest uzyskać mocne taliowanie (okna pod pachami) przy jednoczesnym poprawnym ułożeniu klap na wysokości najwyższego guzika. No chyba, że mamy do czynienia z chudzielcem o wąskiej i wklęsłej klatce piersiowej.

Rozwiązaniem może być tutaj zapinanie także górnego guzika, ale sądzę lepszy efekt da zaprasowanie na 2,5 guzika.

Szara koszula z pomarańczowym krawatem? Szara koszula z pomarańczowym krawatem do czarnego garnituru?

Nie wiem jak zrobić mema, ale jestem na tak.

post-270-13658924363345_thumb.jpg

Ja bardzo zawiodłem się na jakości krawatów z Vistuli, w ich sławnej promocji 3 za 99 zł przy. Podobnie z Lambertem. Jeśli możesz poczekać i masz możliwość polecam Tkmaxx albo SH. Kolor jest raczej nieszablonowy, moim zdaniem jest duża szansa że znajdziesz w tych miejscach.

Z promocją Vistuli i Wolczanki (3 za 99) trzeba uważać. Moim zdaniem nie ma sensu kupować przez internet. Każdy krawat trzeba dotknąć. Ogólnie nie są najwyższej jakości, ale niektóre z nich są bardzo kiepsko wykończone.

Ale trafia się kilka ładnych sztuk, w fajne wzory. Trzeba tylko je dotknąć, żeby wiedzieć jak bardzo "szmaciane" są. Jeden, który kupiłem przez internet w ogóle nie smakuje jak jedwab, a jest śliski jak cienki poliester.

EDIT: Kiedyś kupiłem jedwabny krawat chyba C&A. Wzór zupełnie klasyczny, srebrny, bardzo delikatna faktura (chyba za 40 zł). Byłem zaskoczony jakością w porównaniu do niektórych krawatów z tego sezonu Vis/Wol. Pięknie się wiązał, a "łezka" robiła się niemal automatycznie.

Podpowie ktoś jakiego koloru spodnie pasowałyby do takich kremowych brogue?

http://www.goodshoes.pl/polbuty-meskie- ... ra-p7.html

Jedyne co mi przeszło do głowy to jasny brąz/ciemny beż.

klasyka marynistyki - Kapitan Portu we Władysławowie rok 1938 - http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/79878/h:350/ - oczywiście nie w takim mundurowym wydaniu ;)

Czyli navy blue blazer i białe spodnie. Przy czym niekoniecznie ta biel nie musi być z reklamy proszku do prania.

W takim zestawie właśnie inny kolor butów jest problemem

Dołączona grafika

szkic RL dla reprezentacji olimipijskiej USA

Dołączona grafika