Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy na forum jest wątek dotyczący zestawień kolorystycznych(marynarka, spodnie, buty itp.) ?

Jeśli tak to przepraszam za zaśmiecanie oraz proszę o skasowanie mojego posta.

Jeśli jednak nie ma takiego wątku myślę że pomógł by wielu czytelnikom tego forum w doborze kolorystyki swoich ubrań.

Pozdrawiam

Najprostszą metodą doboru ubrania do elementu o skomplikowanym wzorze, jest wzięcie jednego z kolorów w nim występujących. Jeżeli dobrze widzę, jest tam niebieski, spróbowałbym więc z niebieską ( ale nie granatowa) marynarką.

Mam spodnie o podobnym kolorze szarości na lato i dobrze z nimi wygląda jasno-beżowa lniana marynarka.

Jak napisał p_b, do granatowej, gładkiej marynarki będą bardzo pasowały. Jeśli dobrze pamiętam, to Karczmarz ma taką bespoke. ;)

Sam myślę o takich spodniach do zestawów smart casual, czyli do swetrów, kardiganów, koszul button-down, etc. Jak Don Draper na tym zdjęciu: http://www.filmweb.pl/serial/Mad+Men-20 ... picture-12

Zaś odnośnie postu Kreatywnego, sądzę że dla właśnie takich pytań została stworzona Forumowa Poradnia Stylistyczna i nie ma sensu wydzielać osobnego wątku dla połączeń kolorystycznych, które stanowią gros zapytań.

Granat moim zdaniem źle wygląda z jasno-szarymi spodniami.

To musiałyby być o dwie tonacje ciemniejsze spodnie do takiego połączenia. W linku powyżej mamy szarość wpadającą w brąz, dlatego w połączeniu z jasno-brązowym swetrem, wygląda to dobrze.

Tutaj jedyne co można zrobić to próbować z odcieniami niebieskiego, stosunkowo jasnymi. To jest właśnie problem ze spodniami o skomplikowanej fakturze, ciężko je łączyć z marynarkami zrobionymi z innego materiału. Czasami są takie materiały, że jest to wręcz niemożliwe.

Jak napisał p_b, do granatowej, gładkiej marynarki będą bardzo pasowały. Jeśli dobrze pamiętam, to Karczmarz ma taką bespoke

To musiałyby być o dwie tonacje ciemniejsze spodnie do takiego połączenia. W linku powyżej mamy szarość wpadającą w brąz, dlatego w połączeniu z jasno-brązowym swetrem, wygląda to dobrze.

No właśnie mam gładką, granatową marynarkę od tego samego krawca i pierwotnie kiedy kupowałem materiał (nie miałem jej przy sobie wtedy) myślałem, że będzie pasować ale okazało się po powrocie do domu, że wygląda to co najwyżej średnio (a raczej źle). Z koszul białe wydają się w miarę najbardziej uniwersalne i niegryzące, ale za to robią takie "puste" tło, które aż prosi się o jakiś krawat pasujący do spodni, aby przełamać pustą biel (problem w tym, że w swojej szafie mam całe.... 2 krawaty ponieważ na co dzień nie noszę tego dodatku).

A moim zdaniem to klasyczne i doskonałe połączenie. Oczywiście sporo zależy od odcienia szarości - ja wolę szarość "czystą" bądź wpadającą w niebieski, nie lubię szarobeżów. W każdym razie z reguły odcienie szarości i niebieskiego/granatu komponują się bardzo dobrze.

Cóż, może i ze wszystkim się dobrze komponuje, za wyjątkiem jasnymi, szarymi spodnami takie jak ma Karczmarz, jak i tymi, które ja posiadam ;)

A na serio, to nie tylko kolor ma znaczenie, ale też jego temperatura i tonacja jasności.

Jasne, zgadzam się z tym. Co nie zmienia faktu, że generalnie, granatowy i szary są najbardziej wdzięcznymi kolorami przy dobieraniu innych barw.

Tych kilka tonów ciemniej i było by łatwiej heh...

Dołączona grafika

zdjęcie skradzione z SF

Świetne spodnie :)

Mam wrażenie, że marynarkę ktoś zwężał metodą delikatnego przesunięcia dolnych guzików. W związku z tym jakoś dziwnie się układa dół (wewnętrzna klapa sprawia wrażenie jakby niekontrolowanie się wysuwała), nie mówiąc już o napięciu guzika. Być może jednak wewnętrzny guzik jest nie zapięty. Albo też wynika to z ustawienia "modela".

Btw. przypominam jakby ktoś nie zauważył, nie jest to moje zdjęcie (tylko pochodzi z SF co zaznaczyłem) i po prostu pokazałem je aby dać przykład spodni szaro-niebieskich pasujących do granatowej marynarki (w przeciwieństwie do moich spodni, które do tego raczej nie pasują). Dyskusja nad marynarką nieznanej nam osoby chyba nie ma większego sensu.