giacco Napisano 25 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2014 Zostając w temacie. Z racji, że również jestem pianista to zastanawiam się jaki strój byłby odpowiedni na koncert w filharmonii, bądź innym miejscu. Jak myślicie? Smoking, a może frak byłby najodpowiedniejszy? Jako kolega pianista, również doradzam frak. Ma charakter bardziej adekwatny do sytuacji koncertowej niż smoking (jeśli mówimy o filharmonii czy poważnej sali koncertowej) Smoking ma delikatnie "rozrywkowe" zabarwienie i bardziej, moim zdaniem, pasuje do widza w operze czy filharmonii niż do samego artysty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 25 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2014 I jeszcze jedno: unikałbym bardzo popularnego błędu wśród artystów, mianowicie czarnej muszki do fraka...to zestawienie zarezerwowane wyłącznie dla kelnerów (jak pisze Mr. Vintage) Termin "white tie" mówi sam za siebie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 26 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2014 Biały len obszyty granatową nitką . http://www.poszetka.com/product-pol-1642-paisley.html http://www.poszetka.com/product-pol-1634-pomarancz-z-niebieskim.html http://www.poszetka.com/product-pol-1234-4-odcienie-niebieskiego.html http://www.poszetka.com/product-pol-1232-4-odcienie-czerwieni.html na zdjęciu średnio, ale na żywo w granatowej marynarce wygląda bardzo fajnie http://www.poszetka.com/product-pol-1328-braz.html Dzięki chłopaki, brązowa od Krzysiek_W powinna fajnie zgrać się z resztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PlainChandler Napisano 29 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2014 Panowie, prośba o pomoc. Dotąd nie oddawałem nigdy marynarki do poprawek - będę wdzięczny za porady Bardziej Doświadczonych. Marynarka #1 Jako, że rozmiarówka mocno nietypowa, otrzymałem marynarkę o jakiś rozmiar za dużą. Czy da się ją przerobić tak, by leżała dobrze? I czy w ogóle jest to opłacalne (marynarkę mogę wciąż oddać)? Marynarka #2 Tutaj wątpliwości dotyczą głównie opłacalności przeróbek. Skład marynarki to 50% wełna, 50% poliester (powłoka) i 50% poliester, 50% wiskoza (podszewka) – stąd pytanie, czy sobie odpuścić (i oddać do PCK), czy warto poprawić. Jeśli poprawiać- co? Wydaje mi się, że rękawy są do lekkiego (?) skrócenia i zwężenia. Dochodzi kwestia brzydkich fałd na plecach - jak je zlikwidować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 29 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2014 Znajoma Krawcowa mawia,że 'wszystko da się zmniejszyć tylko czy warto'? W tym przypadku moim zdaniem nie warto - pierwsza marynarka jest zdecydowanie za duża i nie opłaca się jej zmniejszać. Drugiej bym nie ruszał ze względu na skład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 29 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2014 Pierwsza jest stosunkowo łatwa do przeróbki, bo wygląda na to, że nie ma poduszek i sztywnej konstrukcji ramion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 29 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2014 Michał, ale ona jest zbyt duża wszędzie, w ramionach też. Jeśli dobrze widzę to jest to marynarka z Mango za jakieś 160 PLN - dobry krawiec (słaby sobie nie poradzi z ramionami) za przeróbki weźmie dużo więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 29 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2014 Wg mnie należy w obu wypadkach powstrzymać się od jakichkolwiek działań korygujących Znaczy się, odpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 29 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2014 Michał, ale ona jest zbyt duża wszędzie, w ramionach też. Jeśli dobrze widzę to jest to marynarka z Mango za jakieś 160 PLN - dobry krawiec (słaby sobie nie poradzi z ramionami) za przeróbki weźmie dużo więcej... Moim zdaniem średniej klasy krawiec bez problemu sobie poradzi. Pytanie tylko czy to się opłaca. Jeśli faktycznie jest to marynarka z Mango, to nie warte to zachodu. Ramiona w takich marynarkach nie są tak dużym problemem, bo (prawdopodobnie) nie ma tam poduszek, usztywnień, klejonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 29 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2014 Obie do zwrotu. Moim zdaniem to nawet dwa rozmiary za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 29 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2014 Michał, ale ona jest zbyt duża wszędzie, w ramionach też. Jeśli dobrze widzę to jest to marynarka z Mango za jakieś 160 PLN - dobry krawiec (słaby sobie nie poradzi z ramionami) za przeróbki weźmie dużo więcej... Obie do zwrotu. Moim zdaniem to nawet dwa rozmiary za dużo. Tak jest, przynajmniej o dwa rozmiary. Jesli krawiec zaczalby korygowac i wpinac szpilki to wygladaloby bardziej jak zaczynanie od nowa. Zdecydowanie lepiej sobie odpuscic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PlainChandler Napisano 30 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2014 Zgadza się, to Mango (nota bene to zakup inspirowany Pańskim niedawnym wpisem na blogu ). Niestety, jak widać, slimfitowa eMka nijak to nie jest.Piękne dzięki za rozwianie wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 30 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2014 @PlainChandler: Ah, a o ktorym wpisie mowa? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skr Napisano 30 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2014 Zapewne o ten o wyprzedażowych okazjach - http://mrvintage.pl/2014/07/110-wyprzedazowych-okazji.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 30 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2014 Ta błękitna marynarka w kratkę ma idiotycznie wysoko guzik - przy zapięciu na górny klata robi się krótka, a na dole tworzy się długa, dominująca "sukienka", podkreślająca biodra. Unikaj takiego kroju - mogą sobie na niego pozwolić wyłącznie faceci o wyraźnej sylwetce typu V, w dodatku wąscy w tyłku. Chociaż pewną opcją jest zapinanie obu guzików - a'la padok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PlainChandler Napisano 31 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2014 @PlainChandler: Ah, a o ktorym wpisie mowa? :> skr ma rację, chodziło o wpis Mr. V. @mosze - dzięki za zwiększenie konsumenckiej świadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 1 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2014 Panowie, nie wiem czy piszę w dobrym temacie ale zaryzykuję ;D Za miesiąc wybieram się na wesele. Jako iż znudziły mi się krawaty jednolite kolorystycznie, gładkie postanowiłem jakoś zaszaleć. No i właśnie tu jest problem, nie wiem co mogę, a czego nie mogę W planach mam również zainwestowanie w koszulę o szerzej rozstawionym kołnierzyku, ale to mniejszy problem bo na sto procent będzie biała Może być słabo widoczne bo jest to crop, zdjęcie jedyne jakie znalazłem w garniturze (uroczystość szkolna). Podobają mi się wzory kwieciste, kropki itp., w tej materii chciałbym po prostu zaszaleć ;D Jeśli moglibyście mi coś doradzić będę wdzięczny Ile by chciał wydać na krawat? Do 100zł, nie więcej Dodam, że noszę fotochromy co trochę widać na ww. zdjęciu w kolorze brązowym. Garnitur jaki posiadam jest w cieniutkie białe prązki co 2, 3 mm. Jeśli będzie to pomocne później mogę wstawić zdjęcie tego wzoru Dzięki za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 1 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2014 1. Vistula ma w tej chwili fajną promocję na akcesoria. Jeśli wybierzesz 3 szt, to dostajesz dodatkowe 30% rabatu na wszystkie sztuki. Jest sporo krawatów za 49 zł, więc jeśli wybierzesz takie trzy, to zapłacisz po 35 zł za sztukę. 2. Jeśli nie masz nic przeciwko używanym dodatkom, to na Allegro za kilka złotych kupisz dobre, jedwabne krawaty. Jest ich setki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 1 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2014 Wolę mieć nówkę, mam uprzedzenia co do używanych rzeczy A jak ze wzorem do garnituru itp.? Czy brać co mi się podoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 1 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2014 Pooglądaj trochę zdjęć na różnych blogach i tym forum. Jeżeli chcesz tylko trochę zaszaleć w porównaniu z krawatem przedstawionym na zdjęciu, to nie ma problemu:) Generalnie odpuść sobie wielkie kwiaty, pawie, esy floresy, infantylne zwierzątka itp, natomiast drobne geometryczne wzory, grochy itp. są jak najbardziej na miejscu. Poniżej przykładowy design, który możesz sobie darować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 1 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2014 Pooglądaj trochę zdjęć na różnych blogach i tym forum. Jeżeli chcesz tylko trochę zaszaleć w porównaniu z krawatem przedstawionym na zdjęciu, to nie ma problemu:) Generalnie odpuść sobie wielkie kwiaty, pawie, esy floresy, infantylne zwierzątka itp, natomiast drobne geometryczne wzory, grochy itp. są jak najbardziej na miejscu. Poniżej przykładowy design, który możesz sobie darować 5160F3jLv1L._SX342_.jpg Eej to jest krawat z pewnego serialu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 1 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2014 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 1 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2014 Do tej pory mam ten komiks (pożyczyłem go jeszcze z przedszkola jakieś 20 lat temu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 2 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2014 Michał, chyba niższej półki już nie ma (pomijam jakieś bazarki, tesco itp.), imo szkoda (nawet tych) pieniędzy. Tak więc czego szukać tak do 100zł? Nie mówcie mi że coś jest nie warte takiej kasy bo na krawaty seven fold za 500zł+ z oczywistych względów mnie nie stać, mam 17 lat i jeszcze nie zarabiam na siebie i mój budżet prezentuje się następująco ;D Jeśli wyuczę się na lekarza to wtedy tu wrócę z większą ilością gotówki w kieszeni, teraz musi wystarczyć tyle, ile mam ;D Podoba mi się wiele rzeczy, ale jaki wzór byście polecili do tego typu garnituru: http://files.tinypic.pl/i/00559/7emkm4oqtxxt.jpg Kolor rzeczywisty oddaje zdjęcie zamieszczone przezemnie powyżej (żeby nie było wątpliwości, to ja jestem na zdjęciu ;D): http://iv.pl/images/75490742431247539427.jpg Tak więc prosiłbym was o sugestie co do wzoru. Szerokość klapy marynarki to 6cm Normalnie bym się nie pytał, ale nie umiem się zdecydować. Czy kropki, czy pasy itp. W sumie wszystko mi się podoba. Kolory jakie mnie głównie interesują granatowe, ciemno niebieskie odcienie, bordowy, brązowy, jednak jestem otwarty na wasze propozycje ;D Jeśli nie z tej Vistuli, gdzie dostanę krawaty dobrej jakości w cenie do 100zł (wiadomo, wolałbym wydać 80 niż 99 ale to szczegół ;D)? Takie stronki również mile widzanie ;D W Wólczance jest promocja "3 za 99zł" jednak raz że wszystko szerokie a dwa nic mi się tam nie podoba Dzięki za pomoc! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 2 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2014 Wólczanka i szerokie krawaty http://www.dalvey.com/shop-online/woven zaznacz sale i będziesz miał przyzwoite krawaty za 15 euro. Choć może w Twoim odczuciu za szerokie http://www.michelsons.com/default.aspx knity są ok. Są w wersjach 6 i 8cm (oraz coś co się nazywa skinny). O jakości pozostałych krawatów nie wiem nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi