Kyle Opublikowano 30 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2025 Poszedłem w dandyzm zwany solaro (w załączeniu zdjęcie w cieniu i przy nasłonecznieniu). I tak myślę, robić manszet w spodniach, czy nie? (mówimy o garniturze) 1 Cytuj
lubo69 Opublikowano 30 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2025 Zrobiłbym - i nie tylko ja: (permanentstyle) Mediolańska butonierka to względna rzadkość w RTW - czy to może Caruso? 1 Cytuj
Kyle Opublikowano 30 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2025 To Spier&Mackay. Dzięki za zdjęcie, dobry przykład, ale zapomniałem dodać - u mnie są cięte kieszenie, i do tego bez patek (pewnie trochę bym wolał nakładane, ale nie jest to jakiś deal breaker, no i żona kazała kupić, bo jej się podobało, jak wyglądał Probierz przed meczem z Holandią w zeszłym roku ). Więc mały stopień wyżej z formalnością przez te kieszenie, i nie wiem, czy nie będzie rozdźwięku z manszetami. Ale w sumie czy w tym przypadku tkanina nie jest taka charakterystyczna, że determinuje nieformalność w wystarczającym stopniu? Cytuj
phantom Opublikowano 30 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2025 26 minut temu, Kyle napisał: To Spier&Mackay. Dzięki za zdjęcie, dobry przykład, ale zapomniałem dodać - u mnie są cięte kieszenie, i do tego bez patek (pewnie trochę bym wolał nakładane, ale nie jest to jakiś deal breaker, no i żona kazała kupić, bo jej się podobało, jak wyglądał Probierz przed meczem z Holandią w zeszłym roku ). Więc mały stopień wyżej z formalnością przez te kieszenie, i nie wiem, czy nie będzie rozdźwięku z manszetami. Ale w sumie czy w tym przypadku tkanina nie jest taka charakterystyczna, że determinuje nieformalność w wystarczającym stopniu? U mnie tak przy Solaro - może przyjdzie Ci do głowy jakaś inspiracja: 4 Cytuj
Kyle Opublikowano 30 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2025 Dzięki Mariusz. Do koszuli w paski też czasem zakładasz? Co do manszetów, to w sumie może sprawa jest o tyle prosta, że łatwiej kijek pocienkować niż go potem pogrubasić. Manszety można zlikwidować, ale jak się ich nie zrobi, to już zmiana decyzji odpada. Cytuj
phantom Opublikowano 30 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2025 1 godzinę temu, Kyle napisał: Dzięki Mariusz. Do koszuli w paski też czasem zakładasz? Co do manszetów, to w sumie może sprawa jest o tyle prosta, że łatwiej kijek pocienkować niż go potem pogrubasić. Manszety można zlikwidować, ale jak się ich nie zrobi, to już zmiana decyzji odpada. Hej, do koszul w cienkie paski też czasem zakładam, natomiast najczęściej po prostu do białej koszuli z kołnierzem włoskim lub OCBD. Z manszetami masz zupełną rację - lepiej zrobić i ewentualnie zrezygnować niż nie zrobić i żałować. Ja bym zrobił - znam ten Twój garnitur z Spier&McK. 1 Cytuj
Pietruszka Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Witam serdecznie. Nabyłem ostatnimi czasy swój pierwszy dwurzędowy garnitur z kolekcji Pana Jana Adamskiego (model Harry). Moim zdaniem jak na produkt z wieszaka wygląda to nieźle (poza spodniami). Mam wątpliwości co do rękawów w widoku od tyłu. Wydaje mi się, że koszula bez spinek mogłaby poprawić sytuację. Spodnie są luźne, ponieważ zmuszony byłem wybrać rozmiar większy z powodu dosyć masywnych ud. Idą one do poprawek krawieckich - skracanie, zwężanie itd. Co Panowie sądzicie? Nada się to na ślub/wesele? Pozdrawiam i z góry dziękuję za feedback. Cytuj
mosze Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Wygląda nieźle. Garnitur ma dość mocne ramiona, nie jest to ani dobrze, ani źle, po prostu trzeba lubić taki styl. Tył marynarki do drobnych poprawek (fałdy pod szyją powinny się dać zlikwidować, co do rękawów - nie wiem, czy coś można poprawić, trzeba spytać krawca). 2 1 Cytuj
tryhp3 Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 10 godzin temu, Pietruszka napisał: Spodnie są luźne, ponieważ zmuszony byłem wybrać rozmiar większy z powodu dosyć masywnych ud. Idą one do poprawek krawieckich - skracanie, zwężanie itd. Pytanie co ty w nich chcesz zwężać? Jak dla mnie na udach to jakby były za wąskie i się marszczą. Na przodzie jak odrobinę skrócisz będziesz miał ładną linią kantu, jak coś zwęzisz to już tak dobrze nie będzie. Te spodnie są na tyle szerokie dołem, że możesz je skrócić pod skosem. 2 1 Cytuj
Pietruszka Opublikowano 19 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2025 10 godzin temu, tryhp3 napisał: Pytanie co ty w nich chcesz zwężać? Jak dla mnie na udach to jakby były za wąskie i się marszczą. Na przodzie jak odrobinę skrócisz będziesz miał ładną linią kantu, jak coś zwęzisz to już tak dobrze nie będzie. Te spodnie są na tyle szerokie dołem, że możesz je skrócić pod skosem. Spodnie będą zwężane w pasie szwem pośladkowym po całości, ponieważ wiszą mi z tyłka stąd pewnie te marszczenia w jego okolicy. Szerokości nogawek nie ruszam, będą tylko skracane pod skosem właśnie. Jeszcze raz dziękuję za wszelkie sugestie. Cytuj
void Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Nie wiem, czy to dobry wątek, ale wrzucę tutaj. Szukam spodni chino do kupna online. Ponieważ rozmiarówka skacze co 2" w pasie, to z moim szczęściem mam zazwyczaj do zwężenia 3cm. Wiem że taki szew jak na zdjęciu pozwoli na łatwe zwężenie. Co w przypadku gdy cały pas jest wykonany z jednego kawałka materiału? Wtedy też można zwężać, czy nie bardzo? Może wtedy krawcowa przecina go w pół? Cytuj
mosze Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Tak, przecina, może w jakimś stopniu zamaskować szlufką, a zresztą i tak zapewne będziesz nosił pasek. 1 Cytuj
B737 Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 Gents, taki krawat do granatowego garnituru i białej lub błękitnej koszuli. Pomóżcie mi proszę pod to dobrać poszetkę - może być konkretna ze sklepu. Cytuj
Velahrn Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 Godzinę temu, B737 napisał: Gents, taki krawat do granatowego garnituru i białej lub błękitnej koszuli. Pomóżcie mi proszę pod to dobrać poszetkę - może być konkretna ze sklepu. Czy to Marinella? Swoją drogą, to prosty do dobrania krawat, bo ma dwa główne kolory i kilka pomocnicnzych https://tiestore.pl/pl/p/Bordowa-welniana-poszetka-w-granatowo-khaki-wzor/2444 https://tiestore.pl/pl/p/Ciemnoczerwona-welniana-poszetka-w-duzy-orientalny-wzor/2326 https://tiestore.pl/pl/p/Granatowa-jedwabna-poszetka-w-bordowo-zolty-zeglarski-wzor/2156 https://tiestore.pl/pl/p/Granatowa-welniana-poszetka-w-duzy-wzor/2374 Cytuj
B737 Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 3 godziny temu, Velahrn napisał: Czy to Marinella? Bingo! Dzięki za sugestie Cytuj
mosze Opublikowano 19 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2025 Ja mam taką zasadę, że jeśli krawat jest wzorzysty, poszetkę wybieram spokojną (jednokolorową, z ew. obszyciem brzegów) i na odwrót. 1 Cytuj
MarianoItaliano Opublikowano 5 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2025 Dotarł do mnie garnitur SuitSupply z bawełnianej kory i o ile uważam, że - z uwagi na dość duże marszczenie materiału - cały garnitur to trochę "too much", ale zastanawiam się nad możliwością rozkompletowania go i użycia marynarki w swego rodzaju zestawie koordynowanym z beżowymi/kremowymi spodniami seersucker w drobny prążek. Wasze odczucia? Nie gryzie się taki seersucker z innym seersuckerem? Cytuj
lubo69 Opublikowano 5 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2025 Moim zdaniem to w ogóle do siebie nie pasuje. Nie oceniam ceny garnituru, choć nie ukrywam, że jeśli garnitur kosztuje równowartość dobrego, dużego steka w restauracji, to gdzieś musi być haczyk; oceniam to, co widzę. 2 Cytuj
pablocito Opublikowano 5 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2025 Mam podobne odczucia. Jeśli bym to rozkompletowywał, to zestawiałbym to z większym kontrastem. Marynarka do ciemniejszych gładkich spodni z fresco na przykład, a spodnie z samą lnianą koszulą albo polówką. Cytuj
MarianoItaliano Opublikowano 5 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2025 No właśnie też nie byłem przekonany, ale potwierdziliście moje obawy. Zastanawiam się nad marynarką w połączeniu z niebieskimi, granatowymi lub brązowymi spodniami lnianymi, a spodni właśnie z jakąś polówką albo koszulą, granatowa marynarka welniano-lniana też powinna fajnie spasować. Cytuj
spenziak Opublikowano 3 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2025 Przyszedł do mnie garnitur z SuSu. Marynarka Havana w rozmiarze 48 i spodnie 46. Oczywiście rękawy i nogawki do skrócenia ale wydaję mi się, że marynarka jest za duża. Co o tym myślicie? Cytuj
Velahrn Opublikowano 3 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2025 52 minuty temu, spenziak napisał: Przyszedł do mnie garnitur z SuSu. Marynarka Havana w rozmiarze 48 i spodnie 46. Oczywiście rękawy i nogawki do skrócenia ale wydaję mi się, że marynarka jest za duża. Co o tym myślicie? Za szeroka w ramionach. Do zwrotu. Cytuj
achimpe Opublikowano 18 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2025 Zakupiłem marynarkę u Berg&Berg. Na pewno rękaw jest zbyt długi i wygląda na zbyt obcisłą w talii. Czy ktoś może wypowiedzieć się o długości? Mam wątpliwości i wydaje mi się zbyt długa. Cytuj
Wodzu Opublikowano 18 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2025 Żeby w miarę sensownie ocenić długość na podstawie zdjęcia, to musi być ono wykonane z odległości ~2m. 1 Cytuj
tryhp3 Opublikowano 18 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2025 Na plecach w tali widać, że za ciasna. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi