Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Solid napisał:

Celowałem w garnitur, ale z racji branży założyłbym go z 2 razy w życiu, więc padło na zestaw koordynowany.

Jakieś uwagi? Chinosy i krawat + poszetka z Poszetki, marynarka Lancerto, koszula chyba też. Wizualizacja lekko przykładowa, ale chodzi mi o sam koncept. 

Screenshot 2025-05-03 at 16.42.41.png

Chodzi o dopasowanie czy o kolory?

Kolory są ok.

Dopasowanie - marynarka za krótka, zbyt obcisła, zbyt wysoko położony guzik górny. Wygląda jak szczyt mody roku pańskiego 2010.

W dniu 3.05.2025 o 16:43, Solid napisał:

Celowałem w garnitur, ale z racji branży założyłbym go z 2 razy w życiu, więc padło na zestaw koordynowany.

Jakieś uwagi? Chinosy i krawat + poszetka z Poszetki, marynarka Lancerto, koszula chyba też. Wizualizacja lekko przykładowa, ale chodzi mi o sam koncept. 

Screenshot 2025-05-03 at 16.42.41.png

To nie jest zestaw koordynowany. Jest to smart casual. Formalność niewielka. Do kawiarni z dziewczyną się nadaje.

W dniu 3.05.2025 o 22:26, Solid napisał:

W sumie to ciekawe, że chat gpt za defaultowy uznaje styl ubierania się sprzed 15 lat (szczyt popularności super-slim fit to  Daniel Craigh jako Bond)...

W modzie młodzieżowej są modne worki. Ale w takiej bardziej eleganckiej za wiele to się nie zmieniło. Choćby SuSu mniej więcej w tamtym roku wprowadziło obszerniejsze kroje jak Roma czy Milano, ale nadal bazuje na Havanie i Lazio czyli na slimie i super slimie. W większości tego typu marek jest podobnie.

• 3 weeks later...

Odebrałem spodnie od Pani krawcowej (garniturowe z Poszetki). Na początku miały mankiety, ale postanowiłem je usunąć i trochę skrócić. Szerokość nogawki na dole to 21 cm (obwód 42 cm).

Nie jestem przekonany co do tego jak leżą, więc wolę Was dopytać. Zazwyczaj noszę krótsze spodnie, lecz przy tej szerokości + przy nałożeniu szelek, zasugerowano mi lekkie przedłużenie niż standardowo.
Wspomnę jeszcze, że Pani krawcowa zostawiła sporo zapasu materiału pod spodem, co jak przypuszczam, może też wpływać na ich fason.

IMG_1861.jpeg

IMG_1860.jpeg

• Oceniam pozytywnie 1

1 godzinę temu, JJay napisał:

Odebrałem spodnie od Pani krawcowej (garniturowe z Poszetki). Na początku miały mankiety, ale postanowiłem je usunąć i trochę skrócić. Szerokość nogawki na dole to 21 cm (obwód 42 cm).

Nie jestem przekonany co do tego jak leżą, więc wolę Was dopytać. Zazwyczaj noszę krótsze spodnie, lecz przy tej szerokości + przy nałożeniu szelek, zasugerowano mi lekkie przedłużenie niż standardowo.
Wspomnę jeszcze, że Pani krawcowa zostawiła sporo zapasu materiału pod spodem, co jak przypuszczam, może też wpływać na ich fason.

IMG_1861.jpeg

IMG_1860.jpeg

IMO długość jest ok przy tej szerokości dołem.

• Oceniam pozytywnie 1

Może i mogłyby być dłuższe o centymetr, to kwestia upodobań. Dla mnie jest perfekt, to znaczy trafia w moje preferencje.

1 godzinę temu, Manul napisał:

Jak usiądziesz z nogą na nodze to nogawka poleci niebezpiecznie w górę . 

To czy nogawka poleci niebezpiecznie w górę, bardziej uzależnione jest od szerokości czy też luzu w nogawkach.

Ten centymetr na długości niewiele zmieni.

Dzięki za pomoc!

Właśnie na bazie artykułu Pana Adamskiego, podejrzewałem, że spodnie mogą być ciut za długie. W moim przypadku, kilka cm nad butem tworzy się mało estetyczne załamanie, a zazwyczaj wolałem tego unikać.

Nie jestem pewien, czy to przez długość, czy może przez to, jak są uszyte przy dolnej nogawce.

Ze zdjęcia ciężko wywnioskować - czy nogawki są wykończone na prosto czy po skosie? Jeśli na prosto, to można by je wykończyć właśnie po skosie i wtedy lepiej układałyby się z przodu (tyłu bym nie ruszał, jest idealnie).

• Oceniam pozytywnie 1

W dniu 6.05.2025 o 04:57, tryhp3 napisał:

To nie jest zestaw koordynowany. Jest to smart casual. Formalność niewielka. Do kawiarni z dziewczyną się nadaje.

To wiedzą bywalcy tego forum, ale dla pozostałych, taki zestaw i jeszcze  bez krawata uchodzi za bardzo formalny. Przynajmniej ja ubierając się w stylu smart casual, słyszę cały czas "co tak elegancko".

• Oceniam pozytywnie 2

Wiem, że niby tylko polówka, ale jakoś nie mogę się zdecydować, więc proszę o poradę - co myślicie o tym "ficie". To jest L-ka i zastanawiam się czy przez ten wzór nie wydaje się za szeroka nieco. Z drugiej strony - nie chodziło mi o jakiś super slim fit, więc jest na pewno komfortowa. M nawet mi się nie chce zamawiać, bo jest 2cm krótsza, więc będzie za krótka. 

PXL_20250530_083005349.jpg

PXL_20250530_083014967.jpg

PXL_20250530_083059066.jpg

PXL_20250530_083103966.MP~2.jpg

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1

Nie jestem ekspertem od fitu ale ostatnio też dokupuję mniej formalne ubrania w tym Polo/koszulę do noszenia na podkoszulki więc trochę się naoglądałem blogerów modowych i dużo przymierzałam i wg mnie ta polówka leży super

• Oceniam pozytywnie 2

1 godzinę temu, mosze napisał:

Wydaje się nieco za szeroka w ramionach i zapewne stąd się bierze naddatek w klacie.

Mam podobne zdanie. Aczkolwiek może to też być kwestia ułożenia pasków w okolicach braków.

Mili Państwo, kolejny temat - nie chcę spoilować co to za marka, więc oceniajcie bez brania pod uwagę marki/półki cenowej. Garnitur 100% seersucker bez podszewki, wziąłem najpierw spodnie i jak zobaczyłem, że jest do nich marynarka, to też zamówiłem. Na razie przeszyte na próbę guziki, żeby ją lekko zwęzić w talii, ale wydaje mi się, że może wymagać jeszcze jakiegoś wyslimowania w rejonie pach. Nie chce mi się bawić chyba w tematy typu wyjmowanie wkładów barkowych (które są i tak naprawdę małe). Rozważyłbym jeszcze lekkie zwężenie rękawów. Co myślicie ogólnie - jak leży? Zostawiać? Odsyłać? Jakieś poprawki krawieckie sugerowane?  Sorry za niewyprasowaną koszulę (i sam garnitur też) i lekki bałagan w tle ;)

PXL_20250603_203951399.MP~2.jpg

PXL_20250603_204008653.MP~2.jpg

PXL_20250603_204022703.MP~2.jpg

PXL_20250603_204226686.jpg

• Like 1