Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Machiavelli Napisano 11 Czerwiec 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2015 Kłaniam się Szacownej Społeczności BwB. Pozwoliłem sobie na założenie nowego tematu z zamiarem zaprezentowania drobnej relacji z mojego pierwszego zamówienia bespoke. Jako że w temacie krawiectwa miarowego mam doświadczenie jedynie z jedną koszulą, a zdaję sobie sprawę, że garnitur to już "wyższa szkoła jazdy" liczę również, że moją teoretyczną wiedzę wspomogą doświadczeni członkowie forum, którzy podzielą się praktycznymi poradami. W zamian chciałbym rzeczowo i możliwie jak najciekawiej przedstawić możliwości Mistrza Michała Stenki, który był już wielokrotnie wspominany na forum, ale chyba nie pokazano tu dotąd jego możliwości w pełnej krasie. Na początek chciałbym opisać nieco mój przypadek, bo uważam, że dla każdej relacji taki element jest kluczowy dla prawidłowego i wygodnego odbioru. Na początku chciałem iść za modą, jaka w ciągu ostatnich miesięcy pojawiła się na forum i zamówić jedną z letnich propozycji Suit Supply. Na moje szczęście nim zdecydowałem się na ten krok, udałem się na pierwsze spotkanie forumowe trójmiejskiej społeczności ( pozdrawiam Panowie! ), gdzie miałem okazję zobaczyć jeden z projektów mistrza Stenki, a i z rozmowy wyłapałem kilka raczej pochlebnych opinii. Zrewidowałem więc mój plan na garnitur od holenderskiego producenta i zdecydowałem się odwiedzić atelier krawca i poważnie rozważyć opcję bespoke. Oczywiście zdawałem sobie sprawę, że taki krok może być bardziej ryzykowny w przypadku amatora, lecz miałem na uwadze, że pozwoli mi to na pozyskanie doświadczenia, które, mam nadzieję że się ze mną zgodzicie, jest znacznie cenniejsze niż sam rezultat pierwszych prób. Tak więc po pierwszej rozmowie z Michałem Stenką i omówieniu jaki charakter miałby mieć projekt, muszę przyznać, że czuję się nieco pewniej. Zdecydowałem się na Mistrza, który może nie ma najdłuższej praktyki, ale za to zdobył już bardzo cenne doświadczenie i jest otwarty na propozycje. Jest to dla mnie bardzo cenne, ponieważ styl na jaki się zdecydowałem zapewne nie jest zbyt popularny wśród trójmiejskich krawców. Oczywiście nie odbierzcie zbyt dosłownie tej pewności- wiem ile pokus ciągnie za sobą krawiectwo miarowe i będę się pilnował. Po tym, mam nadzieję niezbyt długim wstępie, mogę wreszcie podzielić się z wami szczegółami projektu. Będzie to garnitur typowo letni, dzienny, nawiązujący do neapolitańskiego krawiectwa. Marynarka dwurzędowa z szerokimi, zamkniętymi klapami, nakładane kieszenie, dwie butonierki, dwa rozcięcia, rękawy wszyte spalla camicia, konstrukcja na półpłótnie z półpodszewką. Spodnie z wysokim stanem na szelki (bez szlufek), z jedną zakładką (początkowo chciałem dwie, lecz Mistrz doradził, że efekt przy mojej szerokości bioder może być nieszczególnie ciekawy), bez manszetów, nogawka raczej zwężona, choć jak bardzo- to decyzja na pierwszą przymiarkę. W swojej wizji czerpałem nieco z tego zdjęcia: oraz prezentowanej ostatnio marynarki z pracowni Krupa&Rzeszutko. Na koniec jeszcze nieco o tkaninie. Mistrz w swojej pracowni zaprezentował mi wiele ciekawych próbek tropików, z których bez wątpienia wybrałbym coś dla siebie, gdyby nie ograniczający mnie budżet. Udałem się jednak pod polecony przez Pan Stenkę adres w Sopocie, który okazał się dla mnie prawdziwą skarbnicą tkanin. Wybrałem wełnę o letnim splocie 100s Dormeuila z serii Horizon (gramatury niestety nie pamiętam). Podoba mi się ten brąz wpadający lekko w zieleń (przypomina mi kolorem cygaro i tak też na to mówię ) i delikatna błękitna krata, która nie razi w oczy. Starałem się jak najwierniej oddać kolory na zdjęciach, ale okazało się to trudną sztuką. Podszewka wiskozowa, dość cienka- brałem ją trochę na chybił trafił, ale uważam, że na typowo letnią marynarkę się nada. No i ładnie uzupełni się kolorystycznie z tkaniną wierzchnią. Obydwie prezentuję na końcu wpisu. Pozwoliłem sobie jeszcze na wstawienie, bardzo interesującej moim zdaniem marynarki, która zdobi manekin w pracowni Mistrza Stenki. Kontrastowe stebnowanie i bawełna dżinsowa nadają jej casualowy charakter, ale krój jest całkiem prosty. Pierwszy raz spotykam się z czymś takim i bardzo mi się spodobało - może w przyszłości. Na koniec jeszcze wybiegnę w przyszłość. Jestem już po zebraniu miary, a pierwsza przymiarka jest planowana na pierwsze dni lipca i wtedy dopiero będę mógł więcej zaprezentować, ale też z pewnością przydadzą mi się wówczas Wasze cenne opinie i porady. Z poprzednich wątków wiem już na jakie aspekty warto zwrócić uwagę, ale też domyślam się, że przy każdej sylwetce, trzeba zwracać ją na nieco inne szczegóły i to z pewną dozą subiektywizmu. Nie wiem jeszcze jak poradzę sobie ze zdjęciami, bo niestety nie chodzi za mną profesjonalny fotograf, ale podczas przymiarek będę starał się przybrać jak najnaturalniejszą pozę- to chyba pomoże w ocenie, prawda? Mam nadzieję, że relację będzie się wam dobrze czytało i że moja chęć do rozpisywania się (uwielbiam pisać) Was nie zanudzi. Mam również nadzieję, że nie popełnię w opisach żadnych herezji, ale jeżeli już to mam nadzieję, że mi je wypomnicie, abym mógł się nauczyć na błędach. Pozdrawiam, Alan 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musa19 Napisano 11 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2015 Osobiście czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy, życząc powodzenia i, przede wszystkim, zadowolenia z efektu finalnego. Tkanina mi się podoba. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 11 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2015 @Machiavelli, czy mógłbyś podać cenę uszycia garnituru, czy masz może cennik usług pana Stenki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 11 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2015 @Machiavelli, czy mógłbyś podać cenę uszycia garnituru, czy masz może cennik usług pana Stenki? Dokładnej, ostatecznej jeszcze nie znam. Na razie otrzymałem tylko wstępną, orientacyjną. Jeżeli będę znał więcej szczegółów napiszę Ci wiadomość. Mogę jedynie dodać, że w stosunku do cenników znanych trójmiejskich krawców, ceny u Mistrza Stenki są atrakcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepo Napisano 11 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2015 A czemu robić tak z tego tajemnicę? Też chętnie bym się dowiedział jak wyglądają mniej więcej ceny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_b Napisano 11 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2015 Powodzenia! Osobiście nie porwałbym się na szycie spalla camicia w PL, chyba że krawiec terminował we Włoszech (inna kwestia, że zdjęcia w Twoim poście to nie spalla camicia). Proponuję przypomnieć krawcowi o wysokim wszyciu pach, tak żeby później nie było niepotrzebnych niedomówień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 11 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2015 A czemu robić tak z tego tajemnicę? Też chętnie bym się dowiedział jak wyglądają mniej więcej ceny. Zadzwoń i dowiedz się na ile krawiec Cię "ceni"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 11 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2015 A czemu robić tak z tego tajemnicę? Też chętnie bym się dowiedział jak wyglądają mniej więcej ceny. Tak jak wspomniałem, nie chciałem jeszcze pisać, gdyż na razie otrzymałem tylko wycenę czysto orientacyjną i za podstawę tj. dwurzędowy garnitur na półpłótnie. Wszystko pewnie będzie zależało od zastosowanych rozwiązań i ilości ręcznych przeszyć. Podzielę się informacją, gdy tylko będę znał ostateczny koszt całej usługi. Powodzenia! Osobiście nie porwałbym się na szycie spalla camicia w PL, chyba że krawiec terminował we Włoszech (inna kwestia, że zdjęcia w Twoim poście to nie spalla camicia). Proponuję przypomnieć krawcowi o wysokim wszyciu pach, tak żeby później nie było niepotrzebnych niedomówień. Dzięki. Cóż, do odważnych świat należy i myślę, że nawet jeśli nie będzie to perfekcyjne spalla camicia, to efekt i tak będzie ciekawy i chociaż częściowo spójny z moją wizją. Co do zdjęcia, to zdaję sobie sprawę, lecz nie było to oczywiście jedyne, z którego czerpałem- choć z tego najwięcej (rozstaw guzików, kształt kieszeni, klapy). Co do wszycia pach, to mógłbyś może rozwinąć dlaczego to takie ważne przy wszyciu rękawów koszulowo? Tak tylko żebym podczas rozmowy z krawcem mógł opisać, czego chciałbym uniknąć. Jeżeli możesz wytłumaczyć, to najlepiej na zdjęciach, bo niektóre aspekty, nawet podczas rozmowy z krawcem, było mi ciężko sobie wyobrazić. Inna sprawa, że niektóre rzeczy można dostosować podczas przymiarek, rozumiem, że to o czym piszesz, musi być już wiadome przy wykrajaniu materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 11 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2015 Co do wszycia pach, to mógłbyś może rozwinąć dlaczego to takie ważne przy wszyciu rękawów koszulowo? Tak tylko żebym podczas rozmowy z krawcem mógł opisać, czego chciałbym uniknąć. Jeżeli możesz wytłumaczyć, to najlepiej na zdjęciach, bo niektóre aspekty, nawet podczas rozmowy z krawcem, było mi ciężko sobie wyobrazić. Inna sprawa, że niektóre rzeczy można dostosować podczas przymiarek, rozumiem, że to o czym piszesz, musi być już wiadome przy wykrajaniu materiału? To ważne zawsze ze względu na wygodę i swobodę ruchów ale Michał Stenka doskonale o tym wie więc nie wydaje mi się, żeby trzeba było zwracać mu na to uwagę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 11 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2015 To ważne zawsze ze względu na wygodę i swobodę ruchów ale Michał Stenka doskonale o tym wie więc nie wydaje mi się, żeby trzeba było zwracać mu na to uwagę. Dzięki wielkie Ernestson za odpowiedź. Z tego co pamiętam ze spotkania, to miałeś już do czynienia z krawcem, a wiem że z szyciem miarowym masz już nie lada doświadcznie - masz może dla mnie jakieś rady, na jakie aspekty mógłbym zwrócić uwagę podczas przymiarek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_b Napisano 11 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2015 Dokładnie tak jak Ernestson napisał. Plus jeszcze fakt, że niskie wszycie pachy jest mankamentem wielu krawców w Polsce, więc dlatego szczególnie na to należy być wyczulonym. Jeżeli krawiec wie od początku to świetnie, nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 11 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2015 Ktoś się chyba pospieszył z opublikowaniem nowej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 12 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2015 Widzę, że xkoziol już przeprowadził drobny rekonesans. Czy krawiec się pospieszył nie wiem, bo ona działa już dobry rok i wiele się przez ten czas na niej nie zmieniło. Do kulejącej strony warto dodać jeszcze kontakt mailowy, na który, przynajmniej w moim przypadku, krawiec nie spieszył się odpowiadać, dlatego ja polecam dzwonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klasycznebuty.pl Napisano 12 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2015 Piękny projekt się szykuje. Do takiego letniego garnituru w sam raz pasują Loafersy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tpsc Napisano 12 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2015 Udałem się jednak pod polecony przez Pan Stenkę adres w Sopocie, który okazał się dla mnie prawdziwą skarbnicą tkanin. Czy można wiedzieć co to za adres, co i w jakich cenach tam znajdziemy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Krupa & Rzeszutko Napisano 12 Czerwiec 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2015 Machiavelli, gratuluję gustu i przy okazji odwagi! Twój projekt zapowiada się naprawdę ciekawie Analizując Twoje wymogi względem zamieszczonych przez Ciebie zdjęć, zauważyłem że z jednej strony zależy Ci na rękawie wszytym neapolitańską techniką "Spalla Camicia", z drugiej jednak na zdjęciu Mr. Raro ma na sobie marynarkę z rękawem wszytym techniką "Con Rollino". Między jedną a drugą metodą, gołym okiem widać różnice. Powodzenia! Osobiście nie porwałbym się na szycie spalla camicia w PL, chyba że krawiec terminował we Włoszech (inna kwestia, że zdjęcia w Twoim poście to nie spalla camicia). Proponuję przypomnieć krawcowi o wysokim wszyciu pach, tak żeby później nie było niepotrzebnych niedomówień. Wywołani do tablicy bronimy lokalnego rzemiosła i tym samym zamieszczamy ripostę Oczywiście nie podlega żadnej wątpliwości fakt, iż tak jak najlepiej czekolada smakuje w Belgii, tak spalla camicia z pewnością w Neapolu. Mimo wszystko warto próbować rzeczy które się lubi, również lokalnie... Serdecznie pozdrawiam i życzę miłej krawieckiej przygody z Panem Michałem Stenką, Karol Rzeszutko Krawiectwo Miarowe Krupa i Rzeszutko www.kruparzeszutko.pl www.facebook.com/kruparzeszutko www.instagram.com/kruparzeszutko 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 12 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2015 Piękny projekt się szykuje. Do takiego letniego garnituru w sam raz pasują Loafersy Właśnie mam już jedne, tylko że czarne, ze złotą klamrą. Zastanawiam się, czy będą pasowały- w sumie mam ciemną karnację i niemalże czarne włosy i jak patrzę na zdjęcia ciemnych Włochów w garniturach o takich odcieniach to nawet mi pasuje. Ale jeszcze zobaczę i jak będę miał wątpliwości, rzeczywiście poszukam czegoś w brązie. Nie wiem tylko jak będzie z poszukiwaniami, bo odwiedzam Wasz outlet na Świętojańskiej i brakuje mi tam małych rozmiarów. Czy można wiedzieć co to za adres, co i w jakich cenach tam znajdziemy? Oczywiście. Sklep znajduje się w Sopocie na 3 Maja pod nr 6. Prowadzi go Pan Grzegorz. Wybór markowych wełen jest (przynajmniej dla mnie) satysfakcjonujący - dużo Dourmila i Scabala i to w ciekawych cenach (ok. 100-200 zł za metr) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 12 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2015 Dziękuję za życzenia i dołączenie do dyskusji. Właśnie miałem lekki dylemat nad spalla camicia i con rollino, bo obydwa wszycia bardzo mi się podobają, ale ostatecznie postawiłem na to pierwsze, bo jednak bardziej kojarzy mi się z neapolitańskim krawiectwem i myślę, że nada jeszcze luźniejszy, dzienny charakter garniturowi. I tak właściwie, to chcąc zaprezentować Mistrzowi Stence na jakim efekcie mi zależy, pozwoliłem sobie pokazać wszycie rękawów właśnie Waszego autorstwa (przedostatnie zdjęcie w Twoim poście). Gratuluję kunsztu i mam nadzieję, że u mnie wyjdzie równie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_b Napisano 12 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2015 Wywołani do tablicy bronimy lokalnego rzemiosła i tym samym zamieszczamy ripostę Oczywiście nie podlega żadnej wątpliwości fakt, iż tak jak najlepiej czekolada smakuje w Belgii, tak spalla camicia z pewnością w Neapolu. Mimo wszystko warto próbować rzeczy które się lubi, również lokalnie... Aby rozwiać jakiekolwiek wątpliwości - absolutnie nie miałem żadnego konkretnego polskiego zakładu na myśli! Bardziej chodziło o to że każda pracownia ma swój styl w którym czuje się najlepiej i wg którego szyje. Zdjęcia rękawów wyglądaja bardzo przyzwoicie, mam wybitnie nie po drodze do Poznania ale jeżeli kiedyś będzie okazja to chętnie Państwa odwiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 8 Lipiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 Wakacje się zaczęły, pogoda dopisuje, a ja mogę wreszcie zaprezentować wrażenia z pierwszej przymiarki. Na wstępnie muszę zaznaczyć, że oglądanie tego, co aktualnie miał na manekinach Mistrz podczas wcześniejszych spotkań, było miłym doświadczeniem, ale zobaczenie własnego zamówienia wzbudza dużo większy entuzjazm. Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami, krawiec zastosował niewielkie wypełnienie, co przy moich spadzistych barkach było nieuniknione dla dobrego efektu. Co się zaś tyczy długości marynarki, zdecydowałem, że przy moich dość krótkich nogach, lepiej będzie zrobić ją nieco krótszą niż planował Mistrz Stenka. Czy była to dobra decyzja, możecie ocenić na zdjęciach - w tym celu przygotowałem jedno zdjęcie całej sylwetki (zapewne będzie z niego łatwiej wyłapać proporcje). Zwróciłem również uwagę na wspomnianą wcześniej wysokość wszycia pachy i myślę, że nie będzie z tym elementem problemów. Zastanawiałem się, czy prezentować plecy, bo został spięty na nich materiał, więc pewnie ciężko będzie coś wyciągnąć z takiego zdjęcia, ale pokazać nie zaszkodzi. Z założenia chciałem, aby garnitur był dobrze dopasowany. Taki efekt, jak na zdjęciach wydaje mi się zadowalający, jednak jeśli będę chciał jeszcze bardziej dopasować marynarkę. będzie można to skorygować przy następnym spotkaniu. Z pewnością więcej do opisywania i prezentowania na zdjęciach będzie po drugiej przymiarce, która wstępnie zaplanowana jest na przyszłą środę. Zdjęcia - Dominika Dzionk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 8 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 Fajnie się zapowiada - trzymam kciuki! Jednak co do długości marynarki - wróciłbym do pierwotnych założeń. Również mam dość krótkie nogi i wiem co chcesz uzyskać, ale patrząc na zdjęcia uważam, że teraz marynarka jest jednak zbyt kusa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 8 Lipiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 Fajnie się zapowiada - trzymam kciuki! Jednak co do długości marynarki - wróciłbym do pierwotnych założeń. Również mam dość krótkie nogi i wiem co chcesz uzyskać, ale patrząc na zdjęcia uważam, że teraz marynarka jest jednak zbyt krótka. Dzięki. A nie uważasz, że wydaje się taka przez zbyt długie spodnie i dość masywne rękawy koszuli, które mam na sobie? Rękawy marynarki planuję również zrobić dość krótkie i wydaje mi się, że wówczas długość może okazać się odpowiednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 8 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 Podpisuję się pod spostrzeżeniem Kovala. Marynarka powinna być dłuższa o ok. 2-4 cm. Rękawy w koszuli nie są tyle "masywne" co za duże i za długie (pomijam wątpliwy jej urok - szczególnie te wstawki przy kołnierzu i kontrastowe wykończenie listwy). Powinieneś zabierać do przymiarek najlepiej dopasowaną koszulę (czyt. dobrze pasującą). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 8 Lipiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 Koszula w zamyśle miała być jak najmocniej casualowa i nie planuję nosić jej z tym garniturem. Co do długości rękawów koszuli to inna kwestia, którą trochę mnie zmartwiłeś, bo to mtm od Dziekońskiego. I to sprzed dwóch lat (co prawda raczej nie urosłem od tego czasu, ale też nie skurczyłem się ). Byłem wtedy jeszcze na tyle pochłonięty możliwością personalizacji, że prócz kontrastowej wstawki nawet zrobiłem w niej inicjał na mankiecie. Z czasem doświadczenie nauczyło, że był to błąd, ale koszula została. Do następnej przymiarki wezmę już odpowiednią, z mankietem na spinki, bo do takiej chciałbym dostosować rękawy. Jeżeli więc nie jest jeszcze za późno, skontaktuję się z krawcem z prośbą o przywrócenie sugerowanej przez niego długości. Na oko było to właśnie około 3 cm. Dzięki wielkie za cenne rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 8 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 Tu nie chodzi tylko o długość rękawów koszuli, ale też o ich szerokość (w szczególności obwód mankietów). Co do marynarki, to tak jak koledzy napisali - wydłuż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi