Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przede mną mój własny ślub w sierpniu tego roku. Z tej okazji jestem ostatnio częstym czytelnikiem tego forum. Tym razem wprost chciałbym się poradzić w kwestii garnituru. 

Zdecydowałem, że chcę garnitur w kolorze midnight blue, jestem niestety dość otyły, więc odpadają garnitury z wieszaka. Budżet to 1200 zł, powiedzmy max: 1500. Nie zależy mi na marce, a na jakości.

Wczoraj byłem u jednego z łódzkich producentów, którego garnitury kiedyś widziałem i polecił mi za 500 zł garnitur na miarę, 70% wełna i 30% poliester. Cena zamiast zachęcić - mnie odstraszyła.

Gdzie w Łodzi powinienem się udać, żeby kupić najlepszy garnitur w tej cenie, jednocześnie jej nie przekraczając? Warto pójść do Vistuli czy Bytomia? A może jacyś mali, ale porządni krawcowie?

Za każde rady będę wdzięczny :)

Pozdr.

Opublikowano

Za 1500 zł wchodzi w grę tylko garnitur z wieszaka, a piszesz że takiego nie chcesz. Dalej piszesz że chcesz kupić, to w końcu jak?

Na Twoim miejscu kupiłbym w Suit Supply garnitur za 299 euro i dał do przeróbki Tadeuszowi Basiowi (ale pewnie się zaraz dowiem, że przez internet nie chcesz).

Opublikowano

Nie napisałem, że nie chcę z wieszaka. Napisałem, że może być problem z dobraniem i będzie wymagał poprawek ze względu na posturę.

Jeśli za 1500 wchodzi w grę tylko przerobiony wieszak to kupię przerobiony wieszak - najlepszy jaki się da. Kwestia jest taka, że budżetu nie rozciągnę, ale mogę dokonać lepszego lub gorszego wyboru. 

Gdzieś tu na forum czytałem, że kupienie w necie i przeróbki mogą dać zły efekt, a najlepszy krawiec nie przerobi słabo pasującego garnituru. Mam też mało czasu - gdyby miało okazać się, że muszę odesłać i zamówić inny - więc może lepiej zamówić w Polskim sklepie.

Lubo69, Muszę powiedzieć, że surowo mnie oceniłeś :). Za Twoją radą pójdę porozmawiać do Tadeusza Basia i zobaczę czy doradzi mi takie rozwiązanie.

Czy ktoś jeszcze poleci mi coś w Łodzi? Jeśli wieszak to gdzie?

Opublikowano

Garnitur z domieszką poliestru to, delikatnie rzecz ujmując, chybiony pomysł. Garnitur z 30% domieszką poliestru to bardzo zły pomysł. Garnitur z taką domieszką poliestru na ślub, który odbędzie sie latem to najgroszy pomysł :) Powoli zaczyna się sezon wyprzedaży w sieciówkach, jeśli nie masz jakoś super niestandardowych rozmiarów to znajdziesz coś dla siebie w Bytomiu lub Vistuli za kilkaset złotych, reszte można przeznaczyć na dopasowanie garnituru u krawca. 

Albo, jak koledzy piszą, Suit Supply. Ja jednak przyjąłem, że chcesz to kupić w Łodzi. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Bez urazy, po prostu przewidziałem obawy początkującego, ale jeśli wykazujesz elastyczność, to tym lepiej.

Wyjątkowo nie polecam TKMaxx, bo tam na pojawienie się garnituru w kolorze midnight blue możesz czekać rok. Jeżeli nie internet, to Vistula/Bytom/Lavard/Próchnik (ze wskazaniem na dwa pierwsze) i potem p. Baś.

Nie wiem, czy sieciówki sprzedają separates (marynarka w innym rozmiarze niż spodnie). SS tak, ale bodaj tylko dwa modele.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Garnitur z domieszką poliestru to, delikatnie rzecz ujmując, chybiony pomysł. Garnitur z 30% domieszką poliestru to bardzo zły pomysł. Garnitur z taką domieszką poliestru na ślub, który odbędzie sie latem to najgroszy pomysł :)

No to przecież kolega napisał, że się wystraszył ;) A poza tym to cóż, chyba wszystko zostało już powiedziane - Twoje opcje to SS, Vistula i Bytom, u innych prawie na pewno będzie gorzej.

Opublikowano

@heldan pomierz dobrze pasujący garnitur i zestaw z rozmiarówką SS. W tym budżecie to najlepszy wybór. Zestawy sprzedawane osobno, o których pisze Lubo są akurat klasyczne i do tego w kroju Napoli, który jest dość mało taliowany. Z całą operacją jeśli chodzi o ewentualną wymianę w SS zmieścisz się w 2 tyg. Przed zamówieniem polecam lekturę wątku poświęconego SS.

Wysłane za pomocą Tapatalk

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Ok, jadę dzisiaj do Bytomia i Vistuli bo mam kilometr od domu i zobaczę co się uda zdziałać. Później podejmę decyzję czy SS czy tutaj. Jak będę chciał się poradzić to napiszę :) Na daną chwilę dziękuję Wam za pomoc.

EDIT:

A jeszcze pytanie: Czy ma znaczenie z czego wykonana jest podszewka?

Pozdr.

Opublikowano

Mucha może być jak najbardziej. Dobrze, żeby była wiązana, w ciemnej, stonowanej kolorystyce(bordo, granat). No i do muchy koszula z krytą plisą(taka, w której guziki są przykryte materiałem). Bez kamizelki się obejdzie, chociaż jeśli kolega chce to można  ;-)

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

No i niestety jest problem. Mój rozmiar jak się okazuje to 60. Niestety Bytom, Vistula, Próchnik i Pawo nie dysponują rozmiarem. Tym bardziej, że spodnie muszą być dwa rozmiary większe. Jedyny sklep, który coś na mnie miał to Recman... Niestety 40% poliester :(

Oczywiście w jednym sklepie marynarka 118 zdecydowanie za duża w innym 118 zdecydowanie za mała. Piszę o tym pod kątem zamawiania z SS, czy ktoś z Was próbował? Jak to wyszło?

Pozdr.

Opublikowano

118 to obwód klatki? 

Masz dwie opcje:

1. Mierzysz obecnie pasujący garnitur i porównujesz z wymiarami podanymi przez SS,

2. Mierzysz się sam, w miejscach podanych przez SS i korzystasz z size advisor'a (wybierając rozmiar większy niż proponowany, bo SS lubuje się w dopasowanych zestawach, co przy większej tuszy słabiutko wygląda). 

Nikt tu nie jest wróżką, a sam widzisz, że posługiwanie się numeracją z rozmiarówki wymaga takich talentów. Na właściwy rozmiar składa się kilka kluczowych wymiarów - szerokość barków, odwód w klatce, obwód w talii, obwód w pasie, długość ramion, długość nóg, obwód uda, a czasem łydki. 

Możemy pomóc Ci doradzić, ale w pierwszej kolejności wykonaj pracę domową. Bawiąc się we wróżkę, będziesz oscylował w okolicach rozmiaru 28-29. 

Opublikowano

W tym budżecie krawiec odpada. SS też. Napisałeś, że jesteś otyły - SS szyje garnitury dla mężczyzn o sylwetkach dość standardowych.

Wg mnie opcją jest MTM (albo jak to się nazywa) którejś z sieciówek - spróbuj garnitur, który leży stosunkowo najlepiej, a oni go odpowiednio skorygują (uszyją większy), np. żebyś się mógł dopiąć.

PS. Zmodyfikowałem temat, aby lepiej oddawał treść wątku.

Opublikowano

Oczywiście w jednym sklepie marynarka 118 zdecydowanie za duża w innym 118 zdecydowanie za mała. Piszę o tym pod kątem zamawiania z SS, czy ktoś z Was próbował? Jak to wyszło?

Pozdr.

Spokojnie znajdziesz coś w SS. Z 120 cm w klatce, mieszczę się bez problemu w taliowanych krojach rozm. 56-58.

Musisz się pomierzyć, ale nie zapominaj, że i tak wszystko zależy od kroju a nie pojedynczych romiarów. Jeden garnitur ze 118 w klatce może wyglądać na tobie jak worek, a w innym się nie dopniesz. Najważniejsze, to dobrze dopasować szerokość w barkach i obwód w klatce, resztę przerobisz u krawca.

Nie polecam naszych sieciowych MTM. W porównaniu do SS mają marną ofertę krojów i materiałów a zakres oferowanych korekt i tak nie przekracza tego, co możesz zlecić krawcowi w ramach przeróbek.

• Oceniam pozytywnie 1