lupin Napisano 29 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2015 Plaszcze i marynarki wydaja sie byc ladniejsze niz w Bytomiu, ale ceny wg mnie za wysokie. Sam skusiłem się na dwurzędową marynarkę Próchnika. Urzekły mnie szerokie klapy i ciekawa rozmiarówka inna niż w Bytomiu. Po raz pierwszy nie muszę oddawać nowej marynarki do krawca w celu "wydłużenia" rękawów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lupin Napisano 29 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2015 Dobrze słyszeć Więc mam nadzieję, że pozory mylą i ta bosmanka też kilka sezonów przetrwa. Sam taką bosmankę mam od 2 tygodni od ponad roku kurtkę z kapturem z tego samego materiału (80 % wełna 20 % polamid), żadnych zastrzeżeń nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
O.v.K. Napisano 29 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2015 W salonie Próchnika w Złotych Tarasach widziałem bardzo ładną dwurzędówkę - nazwy modelu nie pomnę (bodaj Liwa?), myślałem, że to granatowa wersja Wellingtona, ale nie, to coś innego, inaczej krojona, ponoć trafiła do salonu na maks. miesiąc przed Świętami, nawet nie zawitała na stronę. Marynarka wprawdzie krótka (zdaniem koneserów pewnie o wiele za krótka ) i z dość sporą domieszką p. (30/40% zewnętrze/podszewka), ale niezwykle miła w dotyku i bardzo ładnie wykonana. Np. pacha wcale nie taka niska, swoboda ruchu jest całkiem duża. Kolor to jeszcze granat ale już nie ciemny, formalny odcień. Jak na mnie szyta, nawet rękawów nie musiałbym tykać. Gdyby tylko nie poświąteczne pustki w portfelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 29 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2015 To zobaczę jak jest z tą pachą w marynarkach, kiedy dojdzie garnitur. A płaszcz może za rok, mnie się też podobają płaszcze Próchnika, szkoda, że wcześniej słabo kojarzyłem tę markę i na żywo jeszcze nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 31 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2015 A jednak się skusiłem na płaszcz Próchnika, ale jeszcze inny model, którego - nie wiem jak - poprzednio nie zauważyłem. http://sklep.prochnik.pl/plaszcze-i-kurtki/2849-p%C5%82aszcz-jz-2015-zryw-2.html Mam nadzieję, że będzie leżał, bo wzór, dwurzędowość i dość nietypowy kształt klap bardzo mi odpowiadają. Ni i żadnego akrylu nie ma. Tylko guziki do wymiany na grafitowe. Swoją drogą, w ostatnich dwóch dniach płaszcze z tej strony znikają błyskawicznie. Jestem ciekawy, czy będzie wart tych 600 zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irys Napisano 31 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2015 Co do niskiej pachy to może w marynarce mogli by lekko ją podwyższyć, natomiast w płaszczu tego nie zauważyłem -zakupiłem w salonie w Galerii Bałtyckiej w Gdańsku wraz z marynarką oto ten model : http://sklep.prochnik.pl/plaszcze-i-kurtki/2818-płaszcz-jz15-ran.html Oprócz wszycia rękawów w okolicach barku które nie wyglądają korzystnie naprawdę nie mam zastrzeżeń. Jedynie lekko muszę wytaliować ,ale to już wynika z mojej dysproporcji , czyli roznicy miedzy szerokoscia w ramionach a talią ( 133 cm ramiona / 86 cm talia ) Pomijając produkty Próchnika należy skrytykować ich politykę zwrotów w sklepie stacjonarnym. Niestety tylko system wymienny -dotknęła mnie już taka niedogodność i wróciłem z jedną rzeczą do domu, gdyż nie mieli nic innego co w tej cenie mogło by mnie zainteresować. Podsumowując róbcie zakupy dobrze przemyślane, choć w sklepie nigdy nie skoordynujemy rzeczy z resztą naszej garderoby i zawsze będzie niewiadoma - ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 31 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2015 Ja też musiałem taliować moją kamelową dwurzędówkę, chociaż u mnie różnica ramiona-talia nie jest tak duża (a może jest, nie mierzę się w ramionach). Byłbym wdzięczny, gdybyś pokazał rezultat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irys Napisano 31 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2015 Oczywiście jak tylko odbiorę od krawcowej zamieszczę finał jej dzieła...choć nie bedą to tak duże zmiany-dosłownie "garść" materiału z całości, po kilka cm. z tylnich skośnych szwów, bo wg niej tylko z nich najlepiej sciągnąć. Płaszcz jest strasznie lekki, miękki jakby nie było tych 20% poli. ,nie czuję sie go na sobie w porownaniu do mojej bosmanki od Woolricha gdzie "metkowo" skład jest taki sam. Widziałem Twoją dwurzędówkę i robiła dobre wrażenie ale już nie było mojego rozmiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 1 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2016 No, z rozmiarami tego modelu jest problem. Sam musiałem eksperymentować. Mam 182 cm, czyli jestem dokładnie pomiędzy ich modelem "niskim" i "wysokim", a ponieważ nie lubię płaszczy zbyt krótkich, a różnica w długości między tymi dwoma modelami to aż 6 cm, wziąłem dłuższy i musiałem potężnie skracać rękawy, tak z 5 cm, ale wyszło OK. Do tego tak jak Ty wziąłem rozmiar pasujący w ramionach (na marynarkę oczywiście) i w talii miałem spory nadmiar. Generalnie nie uzyskałem superfitu i jest w talii kilka dodatkowych cm (wygoda na plus), za radą krawca, który stwierdził, że jeśli przy tak szerokim rękawie zrobi się mocne taliowanie, to wyjdzie groteskowo. Na pewno miał rację. Zobaczę w którą stronę pójdzie mój rozmiar w przyszłym sezonie, bo w tym nie było wielu okazji do założenia tego płaszcza (od listopada we Francji stale ok. 10-15 stopni, ochładza się niewiele i na krótko). Może będę jeszcze musiał przy nim kombinować, ale warto, bo tkanina super (wełna/kaszmir 90/10, w fakturze jakby imitacja wełny wielbłądziej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Napisano 1 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2016 Przy moim zamówieniu również obawiałem się o przydługie rękawy, ale okazały się w porządku. Niestety te pachy to porażka, już przy lekkim oderwaniu rąk od tułowia, tak od 30 stopni, płaszcz szedł cały do góry Zwrot oczywiście, i trochę przy cienki był. O ten, widzę że jeszcze o stówę staniał, szkoda, bo gdyby nie ten krój, to bym nosił chętnie:http://sklep.prochnik.pl/plaszcze-i-kurtki/1127-p%C5%82aszcz-pun-2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irys Napisano 1 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2016 Nie zanotowałem tak niskiego wszycia rękawów w płaszczu...może to zależy od modelu, ale w moim rękawy są w jak najlepszym położeniu ,"luzy" są standardowe żeby zmieścić marynarkę ,czy gruby sweter ale nic ponad to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 2 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2016 Nie zanotowałem tak niskiego wszycia rękawów w płaszczu...może to zależy od modelu, ale w moim rękawy są w jak najlepszym położeniu ,"luzy" są standardowe żeby zmieścić marynarkę ,czy gruby sweter ale nic ponad to. To zależy od sylwetki. Niektórym niska pacha mniej przeszkadza. Ogólnie jednak, to jedna z najniżej wszytych pach na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 2 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2016 (edytowane) Być może to zależy od kolekcji - w tym momencie w ofercie wyprzedażowej Próchnika występują egzemplarze kolejnych trzech zim (2013,2014,2015). Odnoszę wrażenie, że najbardziej udana pod względem kroju była kolekcja zimowa 2013 (nawiązanie do II RP). Mam płaszcz Wieniawa 2, z którego jestem zadowolony. Natomiast mierzony w na jesieni dość podobny Zryw (choć na zdjęciach wygląda lepiej od Wieniawy), okazał się mega kanciastymi, nieakceptowalnymi ramionami. EDIT: mój model to Orlicz-4 Edytowane 4 Styczeń 2016 przez Hargin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 2 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2016 Który Zryw mierzyłeś? 1 czy 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 2 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2016 Zryw-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 A ja wczoraj, zupełnie tego wcześniej nie planując, zakupiłem kamelowy płaszcz dwurzędowy Wieniawa 2. Przechodząc obok Outletu Próchnika wstąpiłem ot tak bezrefleksyjnie i trafiłem na w/w płaszcze w cenie 299 zł. Skład: 75 % wełna, 5 % kaszmir, 20 % poliamid, podszewka 50 % wiskoza, 50 % acetat. Do tego był mój rozmiar 54 H (co jest naprawdę rzadkie). W tej cenie grzech nie kupić tym bardziej, że kamelowego płaszcza jeszcze nie miałem. No i spontanicznie kupiłem. Żona powiedziała, że strach mnie w nim wypuszczać na ulicę (rzekomo tak dobrze w nim wyglądam) miła niewiasta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 4 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 ... No i spontanicznie kupiłem. Żona powiedziała, że strach mnie w nim wypuszczać na ulicę (rzekomo tak dobrze w nim wyglądam) miła niewiasta W identyczny sposób wszedłem w posiadanie Vistuli (New Luca) z czystej wełny wielbłądziej ... też outlet, też przecena. Moja się jedynie pukała w głowę i spytała czy mam jakieś nowe ustalenia z deweloperem w kwestii poszerzenia metrażu i rozbudowy garderoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Akurat my 2 miesiące temu przeprowadziliśmy się do nowego mieszkania i miejsca na razie nie brakuje. Z tym, że żona każdy mój zakup traktuje jako asumpt do tego by kupić coś sobie i za jakiś czas z tym miejscem może już nie być tak różowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lupin Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Oczywiście jak tylko odbiorę od krawcowej zamieszczę finał jej dzieła...choć nie bedą to tak duże zmiany-dosłownie "garść" materiału z całości, po kilka cm. z tylnich skośnych szwów, bo wg niej tylko z nich najlepiej sciągnąć. Płaszcz jest strasznie lekki, miękki jakby nie było tych 20% poli. ,nie czuję sie go na sobie w porownaniu do mojej bosmanki od Woolricha gdzie "metkowo" skład jest taki sam. Widziałem Twoją dwurzędówkę i robiła dobre wrażenie ale już nie było mojego rozmiaru @irys Ja miałem więcej szczęścia w Próchniku w Galerii Bałtyckiej obyło się bez wymian i przeróbek. Dobrze jednak, że wspomniałeś o tym problemie będę ostrożnie dokonywał zakupów w sklepach stacjonarnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szpila Napisano 10 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2016 A ja wczoraj, zupełnie tego wcześniej nie planując, zakupiłem kamelowy płaszcz dwurzędowy Wieniawa 2. Przechodząc obok Outletu Próchnika wstąpiłem ot tak bezrefleksyjnie i trafiłem na w/w płaszcze w cenie 299 zł. Skład: 75 % wełna, 5 % kaszmir, 20 % poliamid, podszewka 50 % wiskoza, 50 % acetat. Do tego był mój rozmiar 54 H (co jest naprawdę rzadkie). W tej cenie grzech nie kupić tym bardziej, że kamelowego płaszcza jeszcze nie miałem. No i spontanicznie kupiłem. Żona powiedziała, że strach mnie w nim wypuszczać na ulicę (rzekomo tak dobrze w nim wyglądam) miła niewiasta A gdzie ten outlet? Niestety w sklepie internetowym nie mają tego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 10 Styczeń 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2016 @Szpila: outlety Próchnika są w Factory (np. W-wa Annopol, Kraków) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 14 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2016 Ja akurat kupiłem w Outlet Center w Białymstoku przy ul. Narodowych Sił Zbrojnych. Myślę, że w innych sklepach outletowych Próchnika w Polsce oferta jest podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 20 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2016 Dziś doszedł do mnie płaszcz ZRYW 2. Bardzo mi się podoba, rozmiar pasuje i zostanie u mnie. Rękawy są wszyte może i nisko, ale wyżej niż w płaszczach Bytomia - czyli nie jest tragicznie, jak na RTW. Ramiona nieco za szerokie (ale ja w ramionach wąski jestem) i za kwadratowo wszyte, za to mają na mnie dobrą spadzistą linię. Tkanina średnio-gruba o ładnej strukturze (nie "flauszowej"), chyba lepsza jakościowo niż w Bytomiach. Wełna z domieszka poliamidu. Podszewka z wiskozy i acetatu, nieco szeleści. Dobrze dobrany kolor - ciemnoszary w lekki melanż, z subtelną jaśniejszą dość szeroką kratą. Granatowy byłby - tak, tak! - banalniejszy i za bardzo wojskowy. Krata bardziej subtelna niż na zdjęciach - z kilku metrów ledwo widoczna - to dobrze - takie lekkie przełamanie formalności. Rękawy do lekkiego zwężenia, podobne do tych Bytomiu - zmierzę z ciekawości. Mogłyby być też 1-2 cm krótsze, a ręce mam raczej długie. Guziki w rękawach rozpinane. Klapy bardzo ładne i dobrze się ukladają. Płaszcz jest długi, mam go kilka cm nad kolano. Dobrze skrojone plecy i kołnierz. Ogólnie krojenie lepsze niż w Bytomiu (porównuję do udanej bosmanki, którą mam, i do pola, które zwróciłem). Fatalne, kiczowate guziki - do wymiany - jeden natychmiast odpadł. Płaszcz robi wrażenie, jest efektowny, ale nie efekciarki, elegancki (nie do casualu), ale nie zbytnio oficjalny. Słusznie Szarmant wyróżnił go na swoim blogu. I Mr Vintage miał rację, pisząc ostatnio, że Próchnik przypomniał sobie o korzeniach i robi dobre płaszcze. Nie ma wstydu w nim wyjść. Dałem 600 zł - na dziś dałbym i 1000 zł. Mam nadzieję, ze będzie trwały. I ciekawostka - na metkach jest napis ZYCH 2, nie ZRYW 2 - ja na stronie sklepu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
O.v.K. Napisano 20 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2016 Bo oba Zrywy weszły do oferty jako Zych właśnie. Ciekawe, czy to była pomyłka obsługujących stronę, czy Próchnik po niewczasie zorientował się, że Zych nie brzmi dość dostojnie dla takiego płaszcza Ja z kolei skusiłem się na marynarkę Olza i też jestem bardzo zadowolony - z pełną świadomością jej wad i braków, ale cieszę się jak dziecko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 20 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2016 @ Miro No i fajnie, ja też jestem zadowolony ze swej dwurzędówki, to wszycie rękawa trochę mi przeszkadza ale jest do zaakceptowania. Poza tym płaszcza jest ciepły a przy tym leciutki. Mam jeszcze czarną dyplomatkę uszytą kiedyś za zamówienie ( szył ją genialny krawiec, szkoda że już nie żyje) która jest podobnie ciepła ale zdecydowanie cięższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi