Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. a.tyburska Napisano 14 Luty 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 Witam serdecznie. Zajmuję się ręcznym tkaniem na krosnach. W mojej pracowni powstają między innymi szale dla panów. Wykorzystuję wyłącznie naturalne surowce, przede wszystkim wełnę, jedwab, alpakę, len i bawełnę. We wzorach stawiam na klasyczne jodełki, kraty i pepitki. W poniższym linku opisuję proces powstawania moich tkanin: http://www.weaverschronicles.com/2014/01/narodziny-tkaniny-czyli-how-i-weave-my.html Załączam kilka zdjęć męskich szali mojego autorstwa. Osoby zainteresowane posiadaniem unikatowego, ręcznie tkanego szalika zapraszam do kontaktu przez wiadomość prywatną. 1 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 16 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2015 Pani Alicjo, proszę coś więcej napisać o możliwych do uzyskania wzorach oraz używanych niciach. pozdrawiam, Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCH Napisano 16 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2015 Zainteresowany jestem niezmiernie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. a.tyburska Napisano 17 Luty 2015 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2015 Dzień dobry. Przędze, których używam do tkania pochodzą z niemalże całego świata: wełna z Australii, Wielkiej Brytanii, alpaka z Ameryki Południowej, jedwab z Chin, len z Litwy. Mam nadzieję, że kiedyś z dumą napiszę, że len bądź wełna są polskiej produkcji. Nici, z którymi pracuję są zazwyczaj cienkie, zatem tkaniny ładnie się układają i, co najważniejsze, są w pełni użytkowe. Do niektórych projektów sama przędę wełnę na kołowrotku (tak, tak), którą następnie wykorzystuję do tkania. Bywa, że są to bardzo szlachetne połączenia, np. delikatna wełna owiec rasy Bluefaced Leicester i jedwab morwowy. W załączniku przykład. Krosna, na których pracuję dają bardzo duże możliwości w projektowaniu wzorów. Siła klasycznej męskiej elegancji tkwi w prostocie, dlatego w swoim pierwszym wpisie wspomniałam o ponadczasowych kratach, pepitkach i jodełkach. Realizuję również odważniejsze projekty, zarówno w zakresie używanego splotu, surowca, jak i połączeń kolorystycznych. Zapraszam do obejrzenia galerii zdjęć moich wybranych prac: http://bit.ly/1vRNHZO 2 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCH Napisano 17 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2015 Próbowałaś tkać luźniejsze materiały? Widzę, że siedzisz w odtwórstwie, więc pozdrawiam ze śląska jako były wój Steina. Sława! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejj Napisano 17 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2015 Piękne prace ! Jak będę szukał szalika, to na pewno się zgłoszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 18 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2015 jeśli odjąć te wszystkie cechy, które wymieniłeś... trudno żeby idea szalika samego w sobie (miałem filozofię na studiach, a jakże) była dla kogokolwiek pociągająca. Szalik to szalik, prostokąt z tkaniny. Dlatego właśnie wolę, żeby był "ręcznie zrobiony, nasz polski, naturalny, rzemieślniczy, bespoke". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 18 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2015 Ręczna robota, nasze polskie, naturalne, rzemiosło, bespoke itp. - SUPER bez dwóch zdań! Co jednak oprócz tego Was pociąga w tych wyrobach, Panowie? Nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 18 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2015 Znając xkoziol'a pewnie znalazł drugie dno i zaraz pojedzie ciętą ripostą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 18 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2015 Ręczna robota, nasze polskie, naturalne, rzemiosło, bespoke itp. - SUPER bez dwóch zdań! Co jednak oprócz tego Was pociąga w tych wyrobach, Panowie? Dusza? Mnie skusiła dostępność. Szukałem pięknego długiego i zielonego. A tu proszę... piękny, długi, zielony i do tego, bespoke z duszą… mnie to przekonało. Wrażeniami się podzielę jak dojdzie paczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCH Napisano 18 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2015 Dokładność wykonania i szlachetne materiały. Wewnętrzny snob się cieszy jak widzi ;]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakow Napisano 18 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2015 Ręczna robota, nasze polskie, naturalne, rzemiosło, bespoke itp. - SUPER bez dwóch zdań! Co jednak oprócz tego Was pociąga w tych wyrobach, Panowie? Piękne kolory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 18 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2015 Próbowałaś tkać luźniejsze materiały? Widzę, że siedzisz w odtwórstwie, więc pozdrawiam ze śląska jako były wój Steina. Sława! Rozwiń proszę, co masz na myśli pisząc "luźniejsze materiały". Pozdrowienia z Wielkopolski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 25 Luty 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2015 Dziękuję wszystkim za miłe słowa na temat moich tkanin. Dziś chciałabym pokazać zdjęcia dwóch najnowszych szali z wełny merynosów. Na nadchodzące ciepłe miesiące szykuję szale lniane i jedwabne. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proki1971 Napisano 25 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2015 Świetne oba , bez dwóch zdań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 25 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2015 Potwierdzam najwyższą jakość wykonania i materiałów. Rewelacyjne produkty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 25 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2015 Piękne dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tkowalcz Napisano 25 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2015 Piękna krata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 2 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2015 Szyjesz, budujesz, remontujesz.. Ręczna robota, nasze polskie, naturalne, rzemiosło, bespoke itp. - SUPER bez dwóch zdań! Co jednak oprócz tego Was pociąga w tych wyrobach, Panowie? Szalik to szalik, prostokąt z tkaniny. Dlatego właśnie wolę, żeby był "ręcznie zrobiony, nasz polski, naturalny, rzemieślniczy, bespoke". Ja jeszcze poza świadomością, że jest naturalny, ręczny i w ogóle "och" i "ach" lubię kiedy jest po prostu obiektywnie "ładny", tzn. ma ciekawy wzór i kolorystykę. Bez tego produkt pozostaje jedynie dziełem sztuki wykonanym z największym kunsztem. Pani Alicjo, dużo szczęścia, wytrwałości i klientów życzę na początku drogi (opieram się tu na informacjach z "wandy"). Czy kolor i wzór powstaje spontanicznie "w głowie" czy jest realizacją wcześniej opracowanego i dopracowanego układu/szablonu/kolorystyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 4 Marzec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2015 Paparazzo, wielkie dzięki za życzenia. Jeżeli chodzi o zestawienia kolorów i wzorów, to każdy pomysł na tkaninę, nawet najbardziej spontaniczny, jest przed realizacją dokładnie opracowywany. Chciałam dodać, że założyłam stronę, na której będę prezentować szale na modelach. Zapraszam: http://www.handwovenbyalicja.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 10 Wrzesień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2015 Tym razem drobiazgi, czyli breloki na klucze. Ręcznie tkana wełna w naturalnych kolorach połączona ze skórą. Breloki pojadą ze mną na Shetland Wool Week. Myślę, że to fajny gadżet i na pewno na tych egzemplarzach nie poprzestanę i będę mieć je regularnie w ofercie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 9 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2015 Jutro pojawię się ze swoimi szalami w Żyrardowie na Święcie Lnu, organizowanym w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa. Zabieram na sprzedaż głównie tkaniny dedykowane paniom, jednak wśród nich zagości jeden męski szal. Kilka słów o nim: wełna merynosowa w kolorze ciemnego granatu i bieli (kolory na zdjęciu są nieco ciemniejsze), splot skośny 2/2, wzór w kratę, wymiary: 170 cm długości, 24 cm szerokości plus ręcznie robione frędzleki 10 cm z każdej strony. Bardzo podobny szal jest własnością jednego z forumowiczów Jak to się mawia - lepiej [dać znać] późno niż wcale. Warszawiacy mają blisko, a samo miejsce - tereny dawnych tkalni przy ul. Dittricha - zasługuje na uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_L Napisano 9 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2015 Czy ma Pani szale z bawelny? Jestem lekko uczulony na welne. O ile welniany garnitur nie szkodzi mi jakos odczuwalnie, to welniane czapki czy szale sa dla mnie koszmarem. Taki moj "dramat" zyciowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lupin Napisano 9 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2015 Czy ma Pani szale z bawelny? Jestem lekko uczulony na welne. O ile welniany garnitur nie szkodzi mi jakos odczuwalnie, to welniane czapki czy szale sa dla mnie koszmarem. Taki moj "dramat" zyciowy Mam nadzieję, że ten dramat skończy się szczęśliwie i w końcu odczulisz się na wełnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.tyburska Napisano 9 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2015 Czy ma Pani szale z bawelny? Jestem lekko uczulony na welne. O ile welniany garnitur nie szkodzi mi jakos odczuwalnie, to welniane czapki czy szale sa dla mnie koszmarem. Taki moj "dramat" zyciowy Marcin_L, mogę utkać dla Pana szal w wybranych kolorach i splocie. Mam dostęp do doskonałej bawełny w pięknych kolorach. Proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi