Skocz do zawartości

Bartek

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Zajac Poziomka napisał:

To samo "daje" kolorowy renowator. Po użyciu Tinture problem praktycznie zniknął - stąd moje przypuszczenia o słabym wybarwieniu.

To dobra i cenna informacja - zakładałem, że jeśli renowator w kolorze nic nie zdziałał, to pozostaje mi pogodzić się z tym wątpliwym urokiem miękkiego i sprawiającego wrażenie zbyt delikatnego na buty weluru. :)

Nieciekawie wyglądają te marszczenia cholewek z boku. Wygląda na to, że problem istnieje w dużej mierze w obcasie. Wg mnie pomogłoby jego zmniejszenie o ok. 0,5 cm, czyli de facto o wysokość fleków. Jeżeli by się go obniżyło, to odciążyłoby całość konstrukcji. Na powstałe załamania i falowania cholewek to już nie pomoże, ale raczej nie powinno się to już pogłębiać i pewnie poprawiło by też komfort chodzenia w butach.

Na pewno wiele na ten temat tu pisano, ale jakoś nie umiem znaleźć przez wyszukiwarkę.

Czy da się zmienić kolor skory licowej nielakierowanej czarnej na ciemny brąz lub ciemne bordo? Na. za pomocą Saphir Teinture oraz jakiegoś zmywacza Saphira? Będzie to jakoś w miarę wyglądało?

Dnia ‎2017‎-‎04‎-‎13 o 23:06, Wodzu napisał:

To dobra i cenna informacja - zakładałem, że jeśli renowator w kolorze nic nie zdziałał, to pozostaje mi pogodzić się z tym wątpliwym urokiem miękkiego i sprawiającego wrażenie zbyt delikatnego na buty weluru. :)

Też mam ten problem w niektórych zamszakach i wydaje mi się, że to coś więcej niż odbarwienie, ale jakby "starcie" włosków na skutek łamania. Co ciekawe, na tych załamaniach nie działa też nanoprotector - jeśli but się zmoczy, to woda tam wsiąka, a po powierzchni obok spływa jak należy. Inna rzecz, że Tinture barwi skórę głęboko, na pewno dużo głębiej niż renowator, stąd efekt estetyczny zapewne będzie.

Swoją drogą, oglądając takie załamania na różnych zdjęciach można dość do wniosku, że nie zależą one od klasy buta. U mnie np. występują w Prime Shoes, a nie występują w dużo tańszych Geoxach.

1 godzinę temu, Miro napisał:

Na pewno wiele na ten temat tu pisano, ale jakoś nie umiem znaleźć przez wyszukiwarkę.

Czy da się zmienić kolor skory licowej nielakierowanej czarnej na ciemny brąz lub ciemne bordo? Na. za pomocą Saphir Teinture oraz jakiegoś zmywacza Saphira? Będzie to jakoś w miarę wyglądało?

Wszystko zależy od skóry i wykończenia (a właściwie tego, co zastaniemy pod nim). Zdarzają się takie wykończenia, których zedrzeć się po prostu nie da, zdarzają się "skóry", które z naturalnym materiałem mają niewiele wspólnego i praca z nimi to istna udręka - nie chłoną, nie współpracują. Najlepiej przeprowadź sobie najpierw próbę gdzieś na niewidocznej części języka i sam oceń, czy efekt Ci odpowiada. Gdzieś tu wklejałem kilka przykładów repatynacji czarnych butów, ale teraz nie przypomnę ich sobie ... Zobacz ewentualnie jak to robił @KIERMAN:

http://www.kierman.pl/2016/05/31/repatynowanie-obuwia/

• Oceniam pozytywnie 1

Dziękuję :) Tak zrobię. A buty to Barker i skóra nie wygląda na tandetną. Będę zadowolony, jeśli buty przybiorą jakikolwiek odcień ciemnego brązu (nawet lekko szarawego), byle przestaną być czarne.

A przy okazji - ta relacja potwierdziła moje przekonanie o wysokiej jakości butów Bow-Tie, których mam kilka par, a które są niedoceniane i chyba niestety już ich nie będzie na Zalando :(

A najlepsze jest to, że właśnie te same czarne balmorale Bow-Tie (które przemalował Kierman) mam i też mnie smuci ich czarny kolor, więc chyba również się zabiorę za ich przemalowanie :) 

• Oceniam pozytywnie 1

Witam
Zakupiłem monki parę miesięcy temu i na samym początku nie zauważyłem tego problemu, po niedługim czasie zaczął się on jednak pojawiać, a jako że za chwilę wiosna to postanowiłem wyjąć je z szafy i coś z tym (mam nadzieję) zrobić. 
Otóż podczas chodzenia rozchodzą mi się dwie klapy "zamykające" but (problem występuje w obu butach). Problemem jest najpewniej tęgość mojej stopy, ale mimo tego, że siedzi on dosyć "ciasno" na stopie to jest bardzo komfortowy. Niestety nie mam możliwości zwrotu butów. 
Jak myślicie, czy rozbicie ewentualne rozciągnięcie skóry dałoby zadowalający efekt? 

BUT1.jpg

BUT2.jpg

Rozbicie raczej Ci nie pomoże. Należałoby się raczej zastanowić nad niestandardowym podejściem do cholewek, np. wstawienie jakiegoś dyskretnego rzepu do "przyklepania" skóry, gumki ściągającej, lub też bardziej inwazyjnego wstawienia usztywnienia w skórę. Wszystko to jednak jest w kategoriach małego eksperymentu.

Jeżeli jeszcze w nich nie chodziłeś, to moja rada jest taka - sprzedaj je. Innym wyjściem jest oczywiście eksperyment, który proponuje szewc24.pl, ale ja osobiście bym się na to nie zdecydował. Co innego poddawać eksperymentom buty długo noszone i w jakiś stopniu zużyte, a co innego przeprowadzać eksperymenty na nowych butach, z których ktoś inny, co można założyć z dużym prawdopodobieństwem, będzie miał pożytek, a nie problem. ;)

• Oceniam pozytywnie 1

A moim zdaniem to są żle zrobione buty. Bo nawet ktoś z niższym podbiciem moze sobie luźniej zapiąć . I widać że ten spodni pas jest zbyt krótki i pewnie zawsze by mógł wyskoczyć poza brzeg tego pasa wierzchniego. Albo paski są zbyt długie kosztem reszty . Jezeli paski zapięte są na fabrycznie wykonane dziurki ( nie robiłeś sam dodatkowych , żeby zmieścić stopę ) to moim zdaniem wysokość stopy nie powinna mieć nic do rzeczy i bym reklamował te buty.

• 3 weeks later...

Mam dwa pytania - w jednych butach zrobiła się dziura w zapiętku. W jaki sposób szewc to naprawi i jak myślicie, ile wyniesie mnie taka naprawa?

W drugich butach - zdarta zewnętrzna strona obcasa. Czy tutaj pomoże przybicie fleków, czy inna operacja? Na zdjęciu wygląda to trochę gorzej, niż w rzeczywistości.

Jakiego dobrego i mającego przyzwoite ceny szewca polecacie w Warszawie?webcam-toy-foto1.jpg.5d753e714d4c82ad9886ef506be47930.jpgwebcam-toy-foto2.jpg.4945dece52c185bddef3e4eb666b3edf.jpg

• 3 weeks later...

Nie wiem czy to dobry wątek ale nie znalazłem lepszego. Mam takie Loake Chester w kolorze Tan jak na foto. Chciałbym leciutko złamać ten kolor, dodać nieco cieniowania . Mam krem tabak Saphir i bardzo ciemny brąz ( prune) oraz kasztanowy  . Jakim byście koledzy proponowali potraktować. Nie bać się tego najciemniejszego? Słyszę ze niektórzy czarnego używają. Czy tylko czubki potraktować pastą. Nie chcę zrobić z nich brązu tylko ten kolor jest jakiś taki płaski .

IMG_0384.JPG

IMG_0385.JPG

Nie wiem czy nazwać to małą renowacją. Podczas piątkowej imprezy mocno ubrudziłem zamszowe driving mocsy. Będąc jeszcze pod wpływem... emocji wrzuciłem je do pralki, po wypraniu kolor mocno stracił na intensywności, widać też tłuste plamy, które chciałem usunąć. Buty były granatowe, ciemny granat, chciałbym je na nowo pomalować czy w inny sposób zrekoloryzować. Podpowiecie jaki specyfik należy zastosować do malowania/koloryzacji? 

Dnia ‎2017‎-‎06‎-‎01 o 15:20, Profumo napisał:

Nie wiem czy to dobry wątek ale nie znalazłem lepszego. Mam takie Loake Chester w kolorze Tan jak na foto. Chciałbym leciutko złamać ten kolor, dodać nieco cieniowania . Mam krem tabak Saphir i bardzo ciemny brąz ( prune) oraz kasztanowy  . Jakim byście koledzy proponowali potraktować. Nie bać się tego najciemniejszego? Słyszę ze niektórzy czarnego używają. Czy tylko czubki potraktować pastą. Nie chcę zrobić z nich brązu tylko ten kolor jest jakiś taki płaski .

Najlepiej patynuje czas. Używaj butów, nie kremuj ich za dużo (jedna cieniutka warstwa raz na miesiąc - dwa), nie bój się chodzić w deszczu. Po roku, może dwóch same złapią piękną patynę.

• Oceniam pozytywnie 1

• 1 month later...
1 minutę temu, saphir.pl napisał:

Jasna skóra. Jeżeli ładnie chłonie pigment to może być fajna baza do patynowania lub zmiany koloru. Zabawa przednia :)

A co trzeba kupic zeby zmienic kolor? :( Mam zero doswiadczenia w temacie, a chcialbym wlasnie usunac te ciemne "zacieki".

Generalnie chcialbym uzyskac znowu kolor Rosewood

To jest temat dość obszerny. Nie jestem pewien czy chcemy przez to po raz kolejny przechodzić ;)

Zobacz może tę robotę:
https://www.wbutach.pl/topic/148-pierwsza-praca-własna-patynowanie-obuwia/?do=findComment&comment=963

Tam krok po kroku jest pokazane, co i kiedy. Ale w takich przypadkach nie da się  wszystkiego wytłumaczyć on-line i zagwarantować sukcesu. Dużo zależy od samej skóry i jak ona reaguje podczas roboty. Czasem jest prosto i przyjemnie, ale zdarza się, że to droga przez mękę lub obranie optymalnej strategii wymaga wykonania kilku prób. Jeżeli nie masz cierpliwości, nie lubisz ryzykować i nie chcesz, by praca z tą parą była pewnego rodzaju eksperymentem to może rozważ zlecenie roboty u @arsen lub @Wielki Shoe? Oni mają za sobą już multum podobnych prac, a doświadczenie przy takich realizacjach robi swoje :) 

10 minut temu, saphir.pl napisał:

To jest temat dość obszerny. Nie jestem pewien czy chcemy przez to po raz kolejny przechodzić ;)

Zobacz może tę robotę:
https://www.wbutach.pl/topic/148-pierwsza-praca-własna-patynowanie-obuwia/?do=findComment&comment=963

Tam krok po kroku jest pokazane, co i kiedy. Ale w takich przypadkach nie da się  wszystkiego wytłumaczyć on-line i zagwarantować sukcesu. Dużo zależy od samej skóry i jak ona reaguje podczas roboty. Czasem jest prosto i przyjemnie, ale zdarza się, że to droga przez mękę lub obranie optymalnej strategii wymaga wykonania kilku prób. Jeżeli nie masz cierpliwości, nie lubisz ryzykować i nie chcesz, by praca z tą parą była pewnego rodzaju eksperymentem to może rozważ zlecenie roboty u @arsen lub @Wielki Shoe? Oni mają za sobą już multum podobnych realizacji, a doświadczenie przy takich realizacjach robi swoje :) 

Chetnie bym oddal, ale niestety nie mieszkam w Warszawie ;/.

Czyli rozumiem, ze najpierw Decapant ( https://multirenowacja.pl/zmywacz-do-skor-decapant-100ml-saphir.html ) bawelniana szmatka, a potem nakladam kolor Tarago Color Dye Double (https://multirenowacja.pl/tarrago-color-dye-double-25ml-25ml-farba-lakier-do-skor-preparer.html) 2-3 warstwy , bo ma wieksza palete kolorow niz Saphir albo ew. Tenax? ( https://multirenowacja.pl/farba-lakier-do-skor-tenax-150ml-spray-saphir.html ), a na koncu klade pommadiera, tak?

50 minut temu, Anachronis napisał:

Kupiłem maufairy w promocji i sa na nich przebarwienia.

renomat nie pomaga. Myslalem o usunięciu koloru z buta i nałożeniu od nowa. Co Koledzy o tym myślą?

IMG_2939.JPG

Skóra w tych butach jest wykańczana powierzchniowo. Jeżeli myślisz o tym jaśniejszym, wyjściowym kolorze, to raczej będzie problem. Najlepszy efekt uzyskałbyś, gdybyś usunął warstwę wykończeniową i być może nawet nie potrzebna byłaby nawet jakaś rekoloryzacja. Powienien się odsłonić ten ciemniejszy, prześwitujący obecnie kolor i może się okazać, że będziesz z niego zadowolony :)

Możesz kupić decapant, a możesz też użyć acetonu. Kolor burgundowy powinien być jak najbardziej w zasięgu. Przy czym, uwzględniając kolor wyjściowy skóry po oczyszczeniu, najlepiej jakbyś zastosował burgundowy, ale trochę rozjaśniony, żeby buty potem nie wyszły za ciemne. Na koniec krem i powinno być ok.